< 1 2
2 of 2
buducnost kako je vidi microsoft
Posted: 23 June 2009 03:27 AM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Previd, prezauzetost, nedostatak ideje..nešto od toga jeste bilo po sredi, ako nije bilo neznanje (naravno da nije bilo neznanje, ja karikiram).

Šta, Jobs se pojavio jednog dana i rekao ‘Nemojte da biste stavili copy/paste..to čuvamo za iPhone OS 5!’ :ohmy: :lol:

Profile

Posted: 23 June 2009 05:24 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Ne nužno Jobs, ali je neko sa viših pozicija sigurno dosta toga isplanirao.
Meni je malo ‘čudno’ što se svi iPhone feature-i pojavljuju u osnovnom paketu neposredno nakon što ih neko ishakeriše - počev od SDK-a, pa do copy-paste-a.
Da ne bude zabune, ne kažem da Apple preuzima kod od hakera, već mi sve to deluje k’o igranje s njima, a i sa korisnicima.

No, da se vratim na glupe i prezauzete inženjere iz Apple-a - c&p je toliko smešno jednostavan feature u poređenju sa bezbroj drugih stvari koje su u iPhone-u, počev od samog operativnog sistema, pa na dalje. Problematično je bilo napraviti jailbreak c&p jer se on ‘gura gde mu nije mesto’ pa su zato aplikacije bivale nestabilne; dodavanje istog kao dela grafičkog okruženja je bilo znatno lakše nego napraviti jb varijantu.

Scenario koji meni malo više pije vodu za razvlačenje sa c&p-om je da je neko sa malo udobnijom foteljom od ljudi koji razvijaju softver rekao ‘e, ovaj copy-paste što ste napravili ništa ne valja, za sad ga skloni, pa ćemo da ga sredimo kad xyz’, c&p-u se neprestano spušta prioritet prepravljanja jer je nekome bitnije da protraći mesec dana na dodavanje novog šarenog ovde i onde, koje će se posle skloniti jer to ipak ne odgovara viziji; a posle protraćenog vremena krene beta koja počne da pokazuje bagove i veselju nikad kraja.
Ovo sve pričam iz radnog iskustva u razvijanju softvera, gde se pokazalo da što je veća firma, to te manje slušaju kad im daješ predloge. Konkretno, u kamernoj firmici sam mogao direktno da se ‘svađam’ sa šefom i da mu objasnim da neke stvari nemaju smisla i da bi neke stvari trebalo odraditi pre nekih drugih, ali je jednako tako on imao završnu reč pa smo zabatalili moderan i zanimljiv projekat nakon 99.999% izrade jer je delovao neisplativ u poređenju s nekim drugim i onda džaba sve. Za razliku od tog momenta gde je neke stvari bilo moguće utuviti je bio momenat u naizgled neznatno većoj firmi (20-30 ljudi) gde je iz očglednih razloga pičo Trac i gde je bilo ‘radi sve sa visokim prioritetom’ a prioritet je određivao neko ko baš i ne poznaje sistem (a pritom slabo čta komentare za svaki ticket).

Tako da nije baš u korporativnom okruženju razvoj softvera k’o za sopstvene potrebe ili kao što je slučaj sa indie developerima gde 1 do 2 čoveka razvijaju sve…

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 23 June 2009 06:25 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Kakvi ste nerdovi, kačte slike BSOD-a a onu glavnu niste postavili: [img size=324]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/bsodtshirt.jpg[/img]

Post edited by: DS_Store, at: 2009/06/23 06:26

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 23 June 2009 11:41 AM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Dachaz wrote:

...počev sa daljincima (a pogotovo sa onom kategorijom daljinaca što hvata samo pod nekim imbecilnim uglom 😉)

Daljinac se tako zove zato što je uvek daleko kad ti treba 😛

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 23 June 2009 11:41 AM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

press any key…

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 23 June 2009 12:17 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Dachaz wrote:

Ne nužno Jobs, ali je neko sa viših pozicija sigurno dosta toga isplanirao.
Meni je malo ‘čudno’ što se svi iPhone feature-i pojavljuju u osnovnom paketu neposredno nakon što ih neko ishakeriše - počev od SDK-a, pa do copy-paste-a.
Da ne bude zabune, ne kažem da Apple preuzima kod od hakera, već mi sve to deluje k’o igranje s njima, a i sa korisnicima.

Nazovi to sa kako hoćeš, ali iz mog ugla izgleda VRLO neprofesionalno da ubace feature koji je par meseci pre toga neko drugi osposobio. Meni iPhone bez pola funkcija sa Cydije ne bi bio iPhone. Kao što sam rekao na Twitteru ‘iPhone bez jailbreaka je samo telefon koji se zove iPhone. iPhone koji je jailbreakovan, JESTE iPhone.’ 😊

Dachaz wrote:

Scenario koji meni malo više pije vodu za razvlačenje sa c&p-om je da je neko sa malo udobnijom foteljom od ljudi koji razvijaju softver rekao ‘e, ovaj copy-paste što ste napravili ništa ne valja, za sad ga skloni, pa ćemo da ga sredimo kad xyz’, c&p-u se neprestano spušta prioritet prepravljanja jer je nekome bitnije da protraći mesec dana na dodavanje novog šarenog ovde i onde, koje će se posle skloniti jer to ipak ne odgovara viziji; a posle protraćenog vremena krene beta koja počne da pokazuje bagove i veselju nikad kraja.

Hvala za pojašnjenje..to zvuč kao najlogičniji razlog 😊 Ali to znač da nisu stigli, jer su prebukirani obavezama 😊

Profile

Posted: 23 June 2009 03:40 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Dachaz wrote:

Upravo ovo!
A sad da i ja nadodam iz mog licnog iskustva sa Avidom i M-Audiom, goveda zvana Product Manager je Alfa & Omega svega, jer on truje vrh sa koje kakvim ‘idejama’ koje nemaju veze sa mozgom a dok dole sitna buranije oseca preko svojih ledja. Jos kad ti stopira kod u septembru za februar, jer si ti unajmljeni constructor, a onda te savata i kriza pa na kraju dobije 3 puta manje para nego sto si trebao, e to je pravi Product Manager…

@Mario

U pravu si, svako ima drugaciji ukus po pitanju igrica i dozivljalja, a da sam Apple fan jesam mada da ikako mogu slatko bi im se naj___o majke da mogu zbog ovog 10.5.7 smeca, sto znaci da sam fan samo onog sto radi 😊

Post edited by: Markooo, at: 2009/06/23 15:41

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 23 June 2009 04:31 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Hehe, ok, znač da si ipak normalna osoba 😊

Profile

< 1 2