konkretna pocetnicka pitanja
Posted: 09 July 2009 10:12 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2009-07-09

Pozdrav svima,

Žalim za bezbriznim godinama koriscenja Atarija, modula, semplera… Sa PC ne mogu vise da se borim, posle najnovijih problema ili cu napustiti ovaj hobi, ili… preci na maca… o kojem ne znam nista :S

Pomozite mi svojim iskustvom. Ja tacno znam sta mi treba i to cu sad navesti, a vi mi recite koja je NAJJEFTINIJA konfiguracija koja to može.

Dakle treba mi tačno i isključvo ovo:

1. stabilan rad kao nekad na Atariju
2. 7 do 8 midi vst instrumenata odjednom u songu
3. 2 do 3 audio kanala (vokal, prateci i gitara)
4. neki prostor za vokal i distorzija za gitaru
5. software (naviko na cubase ali ako treba prebacicu se na Logic?)

Po nekoj mojoj logici ovo bi mogla i starija masina, ili ne? Vasi odgovori ce me opredeliti za kupovinu, zato hvala Vam svima unapred!

Signature 

Kupujem za licnu upotrebu iPad Mini 2 Retina

Profile

Posted: 09 July 2009 10:48 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Pozdrav i dobro dosao!

Raspon masina ide ovako od jakih G5 racunara do dosta novijih masina kao sto su MacBook, MacBookPro, Mac Pro, iMac itd.

Najjeftinija varijanta je negde oko 350-400 evra. A ti sada nama reci koliko si para spreman da izdvojis pa da nadjemo nesto. Danas ima veoma dobrih masina za male pare moze cak i G5 da se kupi veoma kvalitetan za taj isti novac.

Moja topla preporuka ti je Logic, imas na forumu par rasprava o njemu i o razlikama izmedju njega i ostalih softwera.

Pozdrav.

Post edited by: Markooo, at: 2009/07/09 10:49

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 09 July 2009 11:17 AM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-09

Hvala, bolje Vas našao!

Moram da priznam da bi voleo da mi neko ‘uvali’ staru G5 masinu koriscenu u studiju, koja je vec napunjena i nasetovana Logicom i ostalim, a koja se prodaje zbog prelaska na bolji sistem, a ne zbog ishabanosti masine. To bi bila idealna startna pozicija za jednog novajliju. Na takvoj masini bi učo dok ne crkne, ali ocekujem da za pomenutih 350 EVRA 😊  NE CRKNE ODMA VEC KRAJEM SLEDECE GODINE :laugh:

Da li je ovo realno razmisljanje?

Pokusavam da na brzinu ‘uhvatim nit’  i jako me brinu problemi novih iMac korisnika sa mrljama na ekranu, dugim rokovima popravke i tome slicno. 

Novi problem bi me dokusurio, pogotovo na skupo placenom novom racunaru!

Zato idem logikom da MOŽDA stare arčene masine rade pa rade. Bojim se skrivenih ‘ali’ na koje bi mi vi mogli kolegijalno priprmiti i ukazati na iste.

ali ako bi za novac koji ste naveli one moje potrebe bile zadovoljene, to bi mi bila ulazica u Mac svet-i to samo početna, jer ja se brzo ‘naložim’ na dobre lepe stvari 😉

Signature 

Profile

Posted: 09 July 2009 11:51 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

U tom slucaju pogledaj oglase i nadji dechka po imenu Mario ima par veoma dobrih G5 masina takodje Andrej prodaje isto svoju G5 masinu koliko se secam, cenu su prihvatljive.

Sto se setovanja tice tu nema neke price kao na Windowsu, neke sitne fore se odrade i to je to, Mac OS X je sam po sebi namesten da radi kako treba.

Pozdrav

Signature 

Profile

Posted: 09 July 2009 11:54 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Dobro došao.
Nažalost ‘kukaju’ samo oni sa problemima što je i normalno. I ja sam takav. Kad sve radi ‘teško’ se faliti. Mom intel iMac-u nefali ništa pa da se pohvalim. Nebrini mnogo o kvarovima nego navali, otvorenim umom za novosti, zaboravi PC praksu i uživaj u Mac-u kakav god da je.

Post edited by: leptir, at: 2009/07/09 11:55

Post edited by: leptir, at: 2009/07/09 11:55

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 09 July 2009 11:56 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=25699&catid=25

G5 1.8 single - 300 €
G5 1.8 dual—- 450 €
G5 2.0 dual—- 550 €

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=25396&catid=25

ovaj je malo skuplji 😊

Signature 

Profile

Posted: 09 July 2009 01:08 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-09

Ako ovako nastavite je cu da kupim 😊

samo jos nesto:

1. software? gde? kako? posto?
(logic sa vst instrumentima i pluginovima ako se to tako zove kod maca)mislim…razumete

2. da li je logic i ostalo za g5 teze naci danas, ili je to isti program? da li se na g5 moze nakaciti neki ‘apogee duet’, ili se mora juriti sprava iz tog vremena?

2. video sam Maria, video iMac 20 2.4 za 650e. da li je to bolje za moj ‘hobi’ ili je iMac ipak (citiram nekog) ’ laptop sakriven u monitor koji nije koncipiran za težak ‘traktorski rad’

3. pretpostavljam da se vi bavite ili ste se bavili muzikom, i da opusteno ne brinem o onim mojim potrebama koje sam naveo u prvom postu? čak i sa 1.8 dualom? pre neki dan mi je neko rekao da to mogu i sa novim minijem a ja ne verujem :ohmy:

Hvala unapred na odgovorima. Ustvari zena i deca su mi na odmoru i ako ovo ne uradim sad…:whistle:

Signature 

Profile

Posted: 09 July 2009 01:48 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ja sam sve to radio i na miniju 1.83 c2d, i na iMacu iste snage. Samo treba RAMa vise od 1GB.
G5 ili Pro su bitni ako hoces da stavis neku PCI kartu, neku zvucnu, ili UAD ili tako n esto.
Softver se lako nadje, ima svega. Pitanje je samo da li si vezan ISKLJUCIVO za neki, i ne odgovaraju ti zamene, da se ne desi da bas njega nema. Neki instrument ili plugin ili tako nesto.

Logic, Duet i sve to radi na bilo kojoj masini.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 09 July 2009 02:14 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

1. Na nevaljalim sajtovima, Dzabe ili u apple prodavnicama za pare 😊

2. Duet ima firewire i radi na svim masinama kao sto rece drdra koje imaju firewire

3. Ti iMac-ovi su super.

4. Sve ce to da radi ne brini, a novi mini bi ti bio pun pogodak, em je lep za oko em je mocan al opet kao sto rece drdra treba memorije vise staviti, sto nije neki problem.

Jedini problem na Mac-u je sto se teze nalaze pluginovi krekovani, za PC postoji sve dok za Mac malo teze, naravno ako kupujes onda sve ima ali ko skidas sa neta to je teze mada ima sajtova gde se moze naci dosta stvari.

p.s. jel to imas Duet, ako imas kako radi, ja se vec neko vreme kanim da pazarim to ali mpc je bio preci 😊

Post edited by: Markooo, at: 2009/07/09 14:16

Signature 

Profile

Posted: 09 July 2009 03:17 PM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-09

Markooo wrote:

1. Na nevaljalim sajtovima, Dzabe ili u apple prodavnicama za pare 😊

2. Duet ima firewire i radi na svim masinama kao sto rece drdra koje imaju firewire

3. Ti iMac-ovi su super.

4. Sve ce to da radi ne brini, a novi mini bi ti bio pun pogodak, em je lep za oko em je mocan al opet kao sto rece drdra treba memorije vise staviti, sto nije neki problem.

Jedini problem na Mac-u je sto se teze nalaze pluginovi krekovani, za PC postoji sve dok za Mac malo teze, naravno ako kupujes onda sve ima ali ko skidas sa neta to je teze mada ima sajtova gde se moze naci dosta stvari.

p.s. jel to imas Duet, ako imas kako radi, ja se vec neko vreme kanim da pazarim to ali mpc je bio preci 😊<br><br>Post edited by: Markooo, at: 2009/07/09 14:16

Hvala, dobro zvuci sve sto cujem. Ne znam zasto sam ja mislio da je potrebno mnogo vise love za maca. valjda je tako bilo do skora?

Nemam, nisam ni cuo za duet dok nisam posle havarije pc-a poceo da razmisljam o macu. ja sam potpuno nov u ovome. Kad smo kod dueta:

Da li imanje dueta ili externe zvucne kartice, utice na poboljsanje perfomansi mac-a, latency, pucketanje itd. kao sto je slucaj kod pc-a? Ili mac i sa svojom internom zvucom posao odradjuje dobro, a (konkretno) duet je samo externi interfejs koji dobro dodje za lepsi zvuk, ali za samo aranziranjenje i komponovanje nije nephodan?B)

Ako kupim nesto, poludecu bez programa! Obraticu se onda vama za te bezobrazluke. to mora pm samo jel? :whistle:

Signature 

Profile

Posted: 09 July 2009 04:13 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Pa treba i sada dosta para za nov a polovni su veoma povoljni.

Interna moze da sljaka ali neke vece stvari i neki ekstra kvaliter ne treba ocekivati. Sto se latencije tice to sve zavisi od proizvodjaca kartica ispod 6-8ms je dobro preko ne valja.

Za programe samo na pm.

Pozdrav

Signature 

Profile

Posted: 10 July 2009 09:02 AM   [ # 11 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-07-09

Markooo wrote:

Pa treba i sada dosta para za nov a polovni su veoma povoljni.

Interna moze da sljaka ali neke vece stvari i neki ekstra kvaliter ne treba ocekivati. Sto se latencije tice to sve zavisi od proizvodjaca kartica ispod 6-8ms je dobro preko ne valja.

Za programe samo na pm.

Pozdrav

Da. mislio sam na polovne. Pa shvatio sam pricu otprilike. Za vikend cu pokusati da dodjem do poznanikovog poznanika koji radi na dual g5 i vidim to na delu. ali Mariov iMac za oko 600 e me najvise privlaci. videcu jos.

Markooo, da li to znaci da cu BEZ eksterne zvucne na iMacu, imati veliku latenciju? Koliku otprilike? Ovo mi je vazno jer nemam eksternu zvucnu.

Da li su ohrabrujuci saveti svih Vas, podrazumevali externu zvucnu? hm… to malo menja stvari?

:( :(

Signature 

Profile

Posted: 10 July 2009 12:22 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Pa vidi ne znam sa cim radis, vst-ovi i plug-inovi trose procesorsku snagu zato je dobro imati masinu u koju se moze staviti neka dsp kartica. U tom slucaju G5 ili Mac Pro, naravno postoje i firewire dps solucije ali su mnogo skupe. Tako da razmisli jos jednom za taj iMac, u svakom slucaju vazno je da predjes na Mac sve ostalo ce doci samo po sebi.

Ako je na eksternim audio interfejsima od 3-8ms latencija (zavisi koji interfejs neko ima) onda ce sigurno biti veca sa internom karticom plus sa internom karticom ti si ogranicen na broj ulaza i izlaza, dok sa eksternom imas vise mogucnosti (opet u zavisnosti sta kupis).

Interna zvucna kartica je napravljena za neke osnovne stvari, da pustis sebi neku muziku, odgledas film i tako to, moces nesto raditi ali rad ne mozes da zasnivas na tome.

Pa da, podrazumevali su, danas ih imas mali milion a polovno se dosta dobro moze proci, ne moras odma uzeti rme ili motu.

Signature 

Profile