Drugari, ovako stoji stvar:
vec duze vreme, tacnije od kad sam kupio Mac, pokusavam da resim jedan problem. Na HD-u imam veliki broj fotografija, negde oko 20.000 i njihov broj stalno raste. Fotografije sam organizovao po folderima i to po rolnama filma ako su snimljene analognim aparatom (Contax 0001, Contax 002…) odnosno po sesijama ako su digitalnim (Sony 0001, Sony 0002…). Svi ti folderi se nalaze u istom parent folderu ‘Foto’ gde i zelim da ostanu. Na ps-u sam koristio ACDSee i tako mi je bilo najlakse da ih pregledam (a i drugima koji dodju da ih gledaju). Kada sam presao na Mac OS video sam da iPhoto nije browser vec catalogizer i nikako mi ne odgovara jer mi prvo poremeti kompletnu organizaciju smestivsi mi fotke po datumima i slicno i to na sistemskoj particiji u svom library folderu!!!! (to znaci da svih 20000 fotografija imam i na svojoj ‘Data’ particiji i na sistemskom volumu) Posto nisam nikako umeo da nateram iPhoto da ne pravi novu bazu vec koristi onu koju ja vec imam odustao sam od njega. Koristio sam i ACDSee za Mac ali je ocajno spor! Probao sam i sa iView, Nikon View, ViewIt i problem je isti - spori su kao da imam ne znam ni ja kako spor komp. Naime, ako poredim moj stari pc i Mac pa pri tome cak i zaboravim kolka je razlika u svemu u korist Mac-a nego pogledamo samo brojke i dalje je Mac brzi: 1.42 G4 (Mac Mini) u odnosu na neki 750 Duron ili slicno, 1Gb RAM-a u odnosu na 512, 330Gb HD prostora u odnosu na 40Gb itd… Pa ipak na tom starom kompjuteru bih otvorio ACDSee i browsovao fotografije bez ikakvog cekanja, pogotovo ako im je vec cashirao thumbnailove, a full screen preview je bio instant! Sad koristim Photo Mechanic na Mac-u, kojim sam najzadovoljniji, ili da budem precizniji: najmanje sam nezadovoljan. Da li neko ima neko elegantno i kreativno resenje za ovaj problem? Znaci browser, ne catalogizer iili mozda neka caka koju ne znam…?
FFView is a fast OpenGL-powered picture viewer a la ACDsee (2.x). It is aimed at letting you read manga or other comics onscreen (windowed & fullscreen mode). Features include fast prefetching, smooth panning, voice commands, 2-page mode, a magnifying lens, the ability to browse pictures inside archives (.rar/.cbr, .zip/.cbz/, .pdf) and sticky per-picture options. It reads EXIF tags and is scriptable.
Ja sam dosta tražio unaokolo isto to. Najbrži se pokazao JView, a na istoj stranici imaš i browser (valjda se zove JBrowser ili tako nešto); zavisi šta ti sve treba.
Možda bi bilo najbolje da su oba programa jedna te ista aplikacija, ali šta sad.
I naravno josh 2 cake,
dakle prva je da u finderu selektujesh sve ili one koje hocesh da gledash,i desni klik pa sledeshow,i naravno kao najbrzi od svih browsera Phoenix slides!
Najbolja solucija ti je: Aperture 1.5. Nova verzija može da barata sa slikama koje nemoraju da se nalaze u njegovoj Library. Upravo ovih dana se ‘ganjam’ s’Aperture pa ću ti javiti dal sam se izborio
Najbolja solucija ti je: Aperture 1.5. Nova verzija može da barata sa slikama koje nemoraju da se nalaze u njegovoj Library. Upravo ovih dana se ‘ganjam’ s’Aperture pa ću ti javiti dal sam se izborio 😉
Uh, očgledno niste bili na času kad sam pričao o GraphicConverter-u. 😊 Radi na bilo kojoj mašini, ima svoj CM…
sad sam pogledao: iView sam vec ranije skinuo, a uz njega ide taj kao browser, zove se iView Media pro i ustvari cita kataloge koje pravis sa iViewetom 😊
Nego i ja koristim ugradjeni Preview najvise. Dovlacim fajlove preko njega, ili foldere a ikona stoji ili na doku ili u finderovom prozoru levo, ali to je super resenje kad znam sta trazim i pokazujem samo mali (relativno) broj fotografija a i ne svidja mi se sto kad povecam fotku na 100% moram da koristim skrol barove da bih setao po slici…
Evo upravo se skinulo nesto, sad cu da javim…
Graphiconverter jos nije gotov, ali FFview sam uspeo da zaglavim, ustvari nisam znao da izadjem iz full screena pa sam popi…zdeo ali mi se Phoenix Slides dopada. Voleo bih, doduse, da pravi biblioteku thumbnailova te da mi se i folderi sa po 50 i vise fotografija rezolucije 10+Mpix otvaraju brzo. Ipak jako sam zadovoljan full screenom. Procackacu ga ovih dana, sigurno cu ga prilagoditi sebi, nego ja se ipak krstim u taj Aperatue…
A jel neko uopste skinuo Adobe Lightroom? Meni nije poslo za rukom, sve me posalje na neke leve sajtove, registrujem se, izigravam budalu i na kraju - nista.
Nadam se da ono sa piz.xxx ipak znač samo pozitivnu reakciju jer nešto bolje nećeš naći ni na nekoj drugoj platformi. 😊
nego ja se ipak krstim u taj Aperatue…
A jel neko uopste skinuo Adobe Lightroom? Meni nije poslo za rukom, sve me posalje na neke leve sajtove, registrujem se, izigravam budalu i na kraju - nista.
Aperture sam probao i nemam reč da ga opišem. Ma, čemu to služi?? :sick: Isto kao i Lightroom (da, skinuo sam ga još dok je moglo). U svakom slučaju, programi koji zahtevaju G5-cu i korisnike koji znaju čemu služe i kako se koriste. :huh:
sad sam malo cackao iPhoto, zaista nema opcije veane za pravljenje biblioteke. Medjutim, radi se o verziji 5. Uradio sam nadogradnju na 5.0.4 ali je i dalje nema. Sninuo sam 6.0.4 ali ne mogu da instaliram! Pretpostavljam da mi treba sestica iz iLife 06?
Sninuo sam 6.0.4 ali ne mogu da instaliram! Pretpostavljam da mi treba sestica iz iLife 06?
Da, treba ti instalacija, to je samo upgrade. Nije mi jasno šta tačno hoćeš da uradiš, tj. nije mi jasno šta znač da nema opcije za pravljenje biblioteke?
‘Copy files to iPhoto Library Folder when adding to library’
Darko je napisao da treba ovo da iskljucim, medjutim te opcije ocigledno nema u verziji 5, ali kad bi je bilo to bi resilo moj problem, jer onda ne bih morao da na dva mesta imam fotografije i iPhoto se ne bi pravio pametan vec bi se ponasao kao iTunes (koji ima ovu opciju). Posto je Darko sugerisao da to iskljucim, tj zna da ova opcija postoji, ja pretpostavljam da je ona ukljucena u verziju 6.
Eto. Samo jos da nadjem sesticu.