Verzija 2 ne donosi ništa radikalno u interfejsu..razlikuju se delovi engine-a, ali većini krajnjih korisnika to neće biti od pesudne važnosti.
Universal binary - this is completely untested!
Internal rewrites to make it easier to get the endianness right, and to better support ImageIO.framwork - this has most likely introduced bugs!
Now uses ImageIO.framework as a fallback loader instead of NSImage.
Due to the above, NEF files should now load correctly.
Now uses a custom JPEG loader - doesn’t support YUV mode yet.
Supports 32-bit integer and floating point data (HDR files like Radiance)
Some things are still broken due to the rewrites, most notably viewing images in the clipboard, and saving.
Antialiasing, implemented entirely in OpenGL! It’s fast, although at high levels it can mess with the colours a little (this may be dependent on the graphics card). Either way, it looks a lot better than what’s been there before.
Da Xee je baš fin program ali čni mi se da ne može da loop-uje fotke kada stigneš do kraja kao ni da pročta subfoldere, tj. ograničen si na jedan folder. Ili možda ja nisam skapirao kako ovo dvoje da uradim? :S
Da Xee je baš fin program ali čni mi se da ne može da loop-uje fotke kada stigneš do kraja kao ni da pročta subfoldere, tj. ograničen si na jedan folder. Ili možda ja nisam skapirao kako ovo dvoje da uradim? :S
Aman, ljudi, GC jeste ogroman al makar mogu jednim prstom na tastaturi da idem kroz slide show a da to nije Space. Samo pisijevci mogu da seku vene na kombinacije command <- za prethodnu sliku. Zasto postoji kursor tasteri?
I da, nisi pogresio, nema podrsku za podfoldere. Bljak. Makar prihvatite cika kostin predlog za PicturePopPro CM. Ni on nece da prikaze podfolder sliku ali kad naidje na njega mozes da kliknes i udjes u njega. Samo jos da procitam uputstvo kako da se vratim korak nazad. 😊
iPhoto me užasno nervira po pitanju te katalogizacie..a vidim da je i Aperture sličan.
Jes, mor’o bi da se slozim da je katalogizacija pomalo neobichna, ali kad je chovek prihvati i navikne se jednostavno je odlichna…Ja nisam profesionalni fotograf tako da mi je kolekcija fotografija slichna kao i kod vecine - svadbe, proslave, privatne fotke, odmori itd…Koristim Aperture od prve verzije jer mi se svidelo kako izgleda /pre toga naravno iPhoto/...Potpuno sam se navikao i sada jednostavno samo bekapujem .library file…U tom pakidzu su sve fotke, sve informacije o fotkama i sve ostalo…Mnogo zgodno…Shto bi rek’o onaj u reklami: ‘izgleda shashavo al mene ledja vishe ne bole’...
voyager wrote:
Ja se iskreno pitam što su napravili Aperture pored PS-a, ali se onda setim da ne žive svi na Divljem zapadu ko mi i da je PS mnoogo skuplji od Ap-a 😊
Pa Aperture je neshto sasvim drugo od Photoshopa…Napravljen je kao pro aplikacija za pro fotografe za realtime RAW workflow…Znachi ni u jednom momentu nije zamishljeno /josh uvek/ da Aperture zameni Photoshop…Kao potvrda mojoj tezi moze da se uzme podatak da je i Adobe izbacio potpuno nov program za gorepomenutu namenu - Adobe Lightroom - umesto da budzi Photoshop sa potrebnim alatima i novim opcijama…
SERBIAN wrote:
Jes, mor’o bi da se slozim da je katalogizacija pomalo neobichna, ali kad je chovek prihvati i navikne se jednostavno je odlichna…Ja nisam profesionalni fotograf tako da mi je kolekcija fotografija slichna kao i kod vecine - svadbe, proslave, privatne fotke, odmori itd…Koristim Aperture od prve verzije jer mi se svidelo kako izgleda /pre toga naravno iPhoto/...Potpuno sam se navikao i sada jednostavno samo bekapujem .library file…U tom pakidzu su sve fotke, sve informacije o fotkama i sve ostalo…Mnogo zgodno…Shto bi rek’o onaj u reklami: ‘izgleda shashavo al mene ledja vishe ne bole’...
E sad jedno potpitanje. Meni nije odgovaralo da mi fotke sortira po datumima (barem ne sve); jer fotke sa telefonom ne želim da mi prikazuje u istoj rolni sa fotkama sa aparata. Ili..ne želim da mi fotke za stock meša sa nekim bezveznim fotkama. Mislio sam da to sve rešim pravljenjem različtih albuma, za neobavezne fotke, za stock i za one sa aparata. Hoću li tako rešiti taj problem mešanja različtih fotki (porekla i namene)? Tako bi opet bilo zgodnije nego da pravim 3 odvojene biblioteke u iPhotu.
Takođe, ako ne pucam u rawu, ima li Aperture neke druge prednosti u odnosu na iPhoto? Moj Aperture je previše svetao (siv) za moj ukus..kako mogu da mu potamnim radnu površinu, kao što je na reklamama? 😊
SERBIAN wrote:
Pa Aperture je neshto sasvim drugo od Photoshopa…Napravljen je kao pro aplikacija za pro fotografe za realtime RAW workflow…Znachi ni u jednom momentu nije zamishljeno /josh uvek/ da Aperture zameni Photoshop…Kao potvrda mojoj tezi moze da se uzme podatak da je i Adobe izbacio potpuno nov program za gorepomenutu namenu - Adobe Lightroom - umesto da budzi Photoshop sa potrebnim alatima i novim opcijama…
Probaj da kreiraš Smart album gde ćeš staviti da budu samo slike od Camera model… taj i taj. Naravno kako stižu nove slike tako ih imaš i u Smart albumu.
E sad jedno potpitanje. Meni nije odgovaralo da mi fotke sortira po datumima (barem ne sve); jer fotke sa telefonom ne želim da mi prikazuje u istoj rolni sa fotkama sa aparata. Ili..ne želim da mi fotke za stock meša sa nekim bezveznim fotkama. Mislio sam da to sve rešim pravljenjem različtih albuma, za neobavezne fotke, za stock i za one sa aparata. Hoću li tako rešiti taj problem mešanja različtih fotki (porekla i namene)? Tako bi opet bilo zgodnije nego da pravim 3 odvojene biblioteke u iPhotu.
Evo, da ja ne bi ovde tupio do u beskraj kako sve mozesh da se organizujesh, pogledaj na ovom blogu sve o Aperture library:
Sve je odlichno prikazano i siguran sam da cesh naci korisne informacije, kako o sortiranju tako i o svemu drugom vezanim za Aperture…
Takođe, ako ne pucam u rawu, ima li Aperture neke druge prednosti u odnosu na iPhoto? Moj Aperture je previše svetao (siv) za moj ukus..kako mogu da mu potamnim radnu površinu, kao što je na reklamama? 😊
Pa ne znam za prednosti..Ima mnogo vishe opcija za sortiranje, informacije o slikama, meni je pregledniji…S druge strane iPhoto je jednostavniji i mnogo brze radi…
Shto se tiche boje radne povrshine meni je crn k’o na reklami…Nemam pojma, mozda da promenish settings na monitoru…Na mom iMac-u 20’ sve je u redu…