[REŠENO]File sharing
Posted: 01 August 2009 11:09 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  318
Joined  2009-03-04

Da li se nekom desilo da uključ file sharing, stavi privilegije za everyone ‘read & write’ i da uprkos tome sa drugog mac-a ne može da se uđe kao guest???
Odbija da se prijavi na mac sa porukom ‘unable to connect’, ali kad odem na ‘connect as’ i ukucam user name i pass za korisnika kog sam naveo u ‘file sharing-u’ (namerno sam pravio novog da vidim dal shareing radi bez korišćenja default korisnika, tj. admin naloga, ali radi i sa njim).
Firewall je isključen i ne postoji nikakav program koji se bavi internet, niti mrežnim ograničavanjem tipa: antivirus, firewall, antispam… koji bi mogli da utiču na file shareing.
Nemojte mi samo reći da treba da instaliram leoparda opet!
P.S. Ista stvar na drugom Mac-u radi savršono, čsto da ne pomislite da je do mene, definitivno je da računara, tj. nekih podešavanja koje nisam našao ili sam jednostavno prevideo…

Post edited by: miroslav, at: 2009/08/07 17:28

Signature 

Make a system even a moron can use

Profile

Posted: 03 August 2009 09:36 PM   [ # 1 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  23
Joined  2009-02-28

da li ti je uopšte uključen guest account?

Signature 

labs

Profile

Posted: 03 August 2009 10:00 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Proveri samo da li ti je uključen SMB File Sharing, ako jeste možda ti on pravi problem. On služi za pristup folderima i fajlovima sa Windows-a.

Pošto ako je on uključen moraš da ukucavaš user/pass.

System Preferences>Sharing>File Sharing

Pa onda sa desne strane ‘Options’ trebalo bi samo da bude ‘Share files and folders using AFP’.

Post edited by: zzare, at: 2009/08/03 22:04

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 04 August 2009 12:23 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-04

@kejkz Ne znam na šta misliš kada kažeš dal je uključen guest account? Nema to veze sa računarom koji šeruje, ako ja stavim da bilo ko može i da piše i da čta šerovan folder. To valjda znač da se može nakačti bilo ko bez usr i pass. Objasni…

@zzare Nije uključena samba. Ali probao sam da je uključm i isključm i opet ne radi dobro, tj. radi isto…
Čak i samba ne radi dobro, jer preko sambe ne mogu ni sa user name i password-om da se zakačm, tj. ne radi uopšte!!!
Znač nešto žestoko je*e mrežu…

Signature 

Profile

Posted: 04 August 2009 03:38 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-28

Pretpostavljam da ti se taj folder nalazi na particiji gde ti je i instaliran Leo.
Da li si možda probao da u Disk Utility-ju odradiš ‘Repair Disk Permissions’.

Takođe bi trebalo da u Sistem Preferences pod Accounts na Guest Account bude štiklirano ‘Alow guests to connect to shared folders’

Signature 

 iPhone4

Profile

Posted: 04 August 2009 03:42 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Da li se nekom desilo da uključ file sharing, stavi privilegije za everyone ‘read & write’ i da uprkos tome sa drugog mac-a ne može da se uđe kao guest???

Čisto da se razumemo prvo, stavio si r/w privilegije za Everyone na tvoj Public folder (onaj koji Leopard izlista po defaultu u Sharing pref paneu)? A ne možeš da se povežeš sa mašinom uopšte?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 04 August 2009 03:43 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

zzare wrote:

Pretpostavljam da ti se taj folder nalazi na particiji gde ti je i instaliran Leo.
Da li si možda probao da u Disk Utility-ju odradiš ‘Repair Disk Permissions’.

Repair Permission, po stoti put, ne popravlja ovo i samo će gubiti vreme.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 04 August 2009 04:20 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-28

Repair Permission, po stoti put, ne popravlja ovo i samo će gubiti vreme.

Mislim da sam baš sličan problem negde video da je čovek sa ovom alatkom uspeo da reši problem.

Ja se izivinjavam što ga i sto prvi put ponavljam.
Dečko je postavio topic pre 4 dana, a dve glave su pametnije od jedne.

Signature 

 iPhone4

Profile

Posted: 04 August 2009 04:29 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Sa http://support.apple.com/kb/HT1452:

How does Disk Utility check file permissions?

Many things you install in Mac OS X are installed from package files (whose filename extension is ‘.pkg’). Each time something is installed from a package file, a ‘Bill of Materials’ file (whose filename extension is ‘.bom’) is stored in the package’s receipt file, which is kept in /Library/Receipts/ . If you look in the Receipts folder, for example, you should see all kinds of files that end with .pkg, including some that were created when Mac OS X was installed (for example, BaseSystem.pkg). Don’t worry, these files don’t take up much disk space and you shouldn’t put them in the Trash.

Each of those ‘.bom’ files contains a list of the files installed by that package, and the proper permissions for each file.

When you use Disk Utility to verify or repair disk permissions, it reviews each of the .bom files in /Library/Receipts/ and compares its list to the actual permissions on each file listed. If the permissions differ, Disk Utility reports the difference (and corrects them if you use the Repair feature).

Does Disk Utility check permissions on all files?

No. Files that aren’t installed as part of an Apple-originated installer package are not listed in a receipt and therefore are not checked. For example, if you install an application using a non-Apple installer application, or by copying it from a disk image, network volume, or other disk instead of installing it via Installer, a receipt file isn’t created. This is expected. Some applications are designed to be installed in one of those ways.

Also, certain files whose permissions can be changed during normal usage without affecting their function are intentionally not checked.

Tip: If you remove receipts from /Library/Receipts/, the files installed by those packages cannot be verified or repaired, which is why you shouldn’t delete things from /Library/Receipts/ . See Disk Utility shows a ‘No Valid Packages’ alert.

Mac OS X 10.5 Leopard note: While started from the Leopard Install DVD, a user’s home directory permissions can be reset using the ‘Reset Password’ utility.

Signature 

Profile

Posted: 04 August 2009 08:50 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-04

Čisto da se razumemo prvo, stavio si r/w privilegije za Everyone na tvoj Public folder (onaj koji Leopard izlista po defaultu u Sharing pref paneu)? A ne možeš da se povežeš sa mašinom uopšte?

Da, upravo to je problem. I ne samo na njega nego i na još par foldera koje sam ubacio u share (da ne bih sve kopirao u taj folder, pa onda uzimao preko mreže, pa brisao) i ništa. Ne mogu uopšte ni da se povežem, a kamo li da ih vidim… Help!

Signature 

Profile

Posted: 06 August 2009 10:25 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-28

Evo neka Milan potvrdi da li bi značlo nešto ako bi se ulogovao kao drugi user i probao to isto pod drugim account-om.

Verujem da nema, ali bi mi iz očaja ovo palo na pamet, a da je sve drugo urađeno kako treba :unsure:

Signature 

 iPhone4

Profile

Posted: 07 August 2009 05:27 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-04

Takođe bi trebalo da u Sistem Preferences pod Accounts na Guest Account bude štiklirano ‘Alow guests to connect to shared folders’

Ovo je pomoglo. Nisam znao da je potrebno posebno dozvoliti na globalnom nivou, ako sam već to uradio u file sharing.

Hvala svima, problem rešen!

Signature 

Profile

‹‹ Koji dvd drive????      Internet problem ››