Instaliranje Windows 7 bez BootCamp-a sa rEFIt
Posted: 26 August 2009 12:41 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  125
Joined  2008-06-06

Dame i gospodo SMUG-ovci,

Pre nedelju dana sam kupio iMac 2.8 od jednog od clanova SMUG-a. Veoma sam zadovoljan sa mashinom.

Kad sam ga kupio nisam reinstalirao Leopard. Covek je sklonio sve svoje fajlove, ali mi je ostavio instaliran sav software, pa mi je ushtedao dosta vremena. Jedna od aplikacija je rEFIt koji mi (kao sto vecina znate) daje boot menu da izbiram OS koji hocu da startujem. Particiju 100Gb na kojoj je bio instaliram prethodni secondary OS smo formatirali te je sada prazna. Koristio sam je da instaliram Windows 7 preko VMWare-e, sve je lepo radilo ali sam shvatio da virtuelizacija nece biti dovoljno dobro reshenje na duze staze. Ponovo sam formatirao particiju i odlucio da Win instaliram preko BootCamp-a.

Tu sam naisao na prvi problem.

BootCamp Assistant mi je prijavio da ne mogu zapoceti instalaciju dok mi HDD ne bude u jednoj MAC particiji. Ok rekoh, daj da roknem ovu particiju pa da nastavim. Ispostavilo se da to bas i nece moci ili ja ne znam kako.

Izgooglao sam malo i video da (mozda) i nema potrebe za BootCamp-om, ako vec imam instaliran rEFIt. Video sam takodje i neka reshenja kako da uklonim rEFIt brisanjem foldera EFI iz root-a Macintosh HD particije (Mac OS X) i da se doticni boot menu vise ne pojavljuje, ali upozoravaju da moze doci do nekog kurslusa sa Mac OS X-om, pa sam iskreno od toga odustao.

Dakle sta mi je ciniti?
1. Skrkati sve, reinstalirati Leopard od pochetka i sve postaviti na jednu particiju, pa BootCamp polako. (Ne radi mi se ovo, jel sam vec dosta vremena potrosio na setovanje comp-a za svoje potrebe).
2. Brisati taj EFI folder, i nadati se da ce sve biti OK.
3. Ostaviti rEFIt i probati instalaciju Win-a preko njega u tu praznu 100Gb particiju koja sada nema nikakvu valjanu funkciju. I naravno kako se ovo tacno radi uz pomoc rEFIt-a?

Jedna mala napomena. Kada odem u System Preferences>Startup Disk ne pojavljuje mi se ni jedna ikonica za Mac OS X, samo Network Startup. Jel to normalno? Ako nije, jel to ima veze sa rEFIt-om?

Hvala Vam unapred.

Cke.

Signature 

\\\\\\\"You can\\\\\\\"t have a light without a dark to stick it in.\\\\\\\"
                            -Arlo Guthrie

Profile

Posted: 26 August 2009 10:09 AM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Obrisi refit, i uzivaj.
Nakon toga, resetuj masinu, i drzi alt na tastaturi, opet ce ti dati izbor za tvoju particiju. Onda sys.pref. idi na startup disk i izaberi particiju na kojoj ti je leo. Ovako je meni normalno sve proradilo.

Drugo resenje je da sacekas jos koji dan da se pojavi snow leopard, pa kad vec gazis ceo hdd, nek bude bar sa novim sistemom 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 26 August 2009 10:48 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Ne znam zašto komplikuješ stvari sa tim rEFIt softverom, kada boot particiju možeš da biraš prilikom uključenja ili restarta mašine držeći taster Option? Doduše, ne znam kako bi se Mac ponašao kada bi imao dve Windows particije i jednu Mac particiju, ali ja imam čak tri butabilne Mac OS X particije i jednu Windows i sve radi bez ikakvih dodataka, tj. mogu da biram startup disk bez problema iz System Preferenci i držeći Option kod restarta.

Ako već imaš Windows particiju, ne treba ti Boot Camp, ali prethodno spremi Boot Camp drajvere na CD-u ili DVD-u tako da ih Windows posle može pročtati. Samo ubaci instalacioni CD ili DVD od Windowsa 7 u drajv, restartuj Maca i drži taster C. Sasvim će ti se normalno podići Windows sa CD-a ili DVD-a i onda ga instaliraj normalno kao i na svaki drugi PC. Kada se to završi, ubaci mu disk sa Boot Camp drajverima i instaliraj ih. Ne znam da li će drajveri koji su na tovjim instalacion diskovima od Leparda raditi na Windowsu 7, ali se verovatno noviji mogu naći na Appleovom Support sajtu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 August 2009 12:45 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-06

Hvala puno na brzom odgovoru. Ovakav tech support nema ni sam Apple. 😊

@cika_kosta.
Dakle da se razumemo… Bacim EFI folder iz root-a u trash i to je to. Hoce li mi se tada pojaviti ikonica za particiju u Startup disk, posto je trenutno nema. Samo Network Setup.

Sto se tiche ‘sneshka’, nameravam da ga naruchim od ortaka koji se za dve nedelje vraca iz NYC-a. Jel taj upgrade od 30 baksa dolazi na DVD-u? Jel potrebno imati retail Leoparda, ili je dovoljan i ovaj OEM koj mi je doshao uz iMac-a? Uz njega sam dobio i iWork 09.

@madamov
rEFIt je ostao na iMac-u kada sam ga kupio od choveka. Njemu je radio neki smislen posao, ali ja bih ga najradje uklonio.

Sto se tiche BootCamp drajvera, ja imam Window 7 64bit. Ne znam da li ce drajveri na DVD Leopardu raditi. Chuo sam da sa Snow Leopadom stize i BootCamp3 koji ce imati full drajvere za 64bit.

Dakle, pitanje… Da li da ja ipak lepo sachekam da mi stigne Snow Leopard, i da me ne boli glava? Ili, da nadjem sada drajvere za 64bit (negde, ne znam gde, need link 😊 ) instaliram Win kako si mi rekao, a Snow posle naknadno instaliram (upgradujem Leo) na Macintosh HD particiju?

Hvala josh jednom.

Signature 

-Arlo Guthrie

Profile

Posted: 26 August 2009 01:51 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

rEFIt je ostao na iMac-u kada sam ga kupio od choveka. Njemu je radio neki smislen posao, ali ja bih ga najradje uklonio.

Ne vidim šta je smisleno mogao da radi, osim da ima triple boot (Mac OS X, Windows i Linux); ali ti reče da si imao samo dve particije.

Sto se tiche BootCamp drajvera, ja imam Window 7 64bit. Ne znam da li ce drajveri na DVD Leopardu raditi. Chuo sam da sa Snow Leopadom stize i BootCamp3 koji ce imati full drajvere za 64bit.

Mislim da drajveri na Leopardu neće raditi. Na tvom mestu, ja bih sačekao, ali ako ti se baš žuri pročtaj ovo:

http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2108722&tstart=0

Neko se u diskusiji poziva na ovo:

http://forums.macrumors.com/archive/index.php/t-418220.html

gde sam iskopao link ka nekim 64-btinim drajverima (link je ka RapidShareu i fajl još postoji).

Imaj u vidu da nisam probao u praksi, samo sam guglao.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 August 2009 01:52 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ako ti ta sedmica nije baš o glavu zbog nečega, ne vidim čemu žurba i sa njim, jer ni on nije final release. Sačekaš lepo Snowa, a posle barem imaš jedan sistem koji je final, a onda lepiš Win po želji 😊

Profile

Posted: 26 August 2009 01:56 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Apple ima jedino ovo gde se pominju Boot Camp i 64 bita u jednoj rečenici:

http://support.apple.com/downloads/Boot_Camp_Update_2_1_for_Windows_Vista_64

Signature 

Profile

Posted: 26 August 2009 04:16 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-06

Ok, hvala puno na sugestijama i savetima.

Mislim da cu, ipak sachekati Snow da stigne.

Takodje mislim da je najpametnije da uradim fresh instalaciju, sa bekapovanjem, pa formatiranjem celog HDD-a. Nadam se da ce to biti jedina reinstalacija u sledecih godinu ili dve, mozda tri. To je jedan od bitnih razloga zashto sam PC u djubre bacio!

Do tada radim nesto pametno, zbog chega sam i pazario Mac. Dosta mi je, pravo da Vam kazem, tinkering-a. 😊

Svima karma od mene za ultra fast response.

Signature 

-Arlo Guthrie

Profile

Posted: 26 August 2009 04:19 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-06

Ups. :whistle:

Karma ostalima u narednih 12 sati. 😊

Signature