Realna brzina WiFi mreze
Posted: 29 August 2009 07:48 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Zanima me kolika je kod jos nekog brzina lokalne mreze? Ja u stanu imam Netgear g ruter i pratim protok podataka sa i u racunar preko iStat-a. Odlazni saobracaj sa jednog racunara u trenutku BackUp-a je do 1MB/s. Posto su mi i MacBook i iMac sa AirPort-om n standarda, zanima me da li bih dobio osetno ubrzanje saobracaja u lokalu. Znam da po papiru g standard radi na do 54Mb/s a n na 600Mb/s ali da li cu ja osetiti ubrzanje jer ja u stanu ne mogu da prebacim sve skupa 1.3MB/s u retkim slucajevima.
Recimo sad, imam uplacen Internet od 6MB/s, jedan komp skida sa neta stalno sa oko 500kb/s a TimeMachine radi i razlikom dobijam da se bekapuje sa 500kb/s. Jos i filmove drzim ne drzim na kompu na kome gledam pa gledanje takodje zauzima mrezu.
Elem, kako ja znam da zakomplikujem evo ukratko, koliku brzinu imate i koji ruter u stanu? Posebno me interesuju ljudi sa AirPort Express n ruterom

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 30 August 2009 02:04 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  260
Joined  2007-09-07

A pa nemoj toliko da se uzbuđavaš 😊 brkaš jedinice mere…
Ti si kod provajdera uplation 6 megaBITA u sekunidi to mu realno dođe nešto manje od 600 kiloBAJTA u sekundi.
A to što ti protok u stanu ne ide preko 1.3 megaBAJTA u sekundi, probaj da približiš uređaje, ako brzina raste imaš neke gadne smetnje.
Smetnje mogu biti razni uređaji koji emituju elektromagnetno zračenje, ili armatura jer pravi pseudo Faradejev kavez. Ja u prethodnom stanu nisam mogao da prebacim ni 1 megabajt u sekundi, a u novom tučem celih 5 što je u saglasnosti sa g standardom…

Kum moj nije mogao iz prizemlja da se dobaci na sprat jer je stari kum skrkao otprilike 1:1 odnos beton:armatura u ploču…

Signature 

iMac 27-inch

Profile

Posted: 30 August 2009 03:08 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Hm, nisam nista pobrkao, uplatio sam 6 Mb (MBit); to je tacno 0.75 MB od kojih ja imam oko 0.5 do 0.6 u zavisnosti od raznih faktora.
Takodje, ne verujem ni da mi pravi smetnje nesto jer su i ruter i oba racunara u istoj sobi, nema prepreka a ni ometaca pored uredjaja.
Ono sto me je zanimalo je da ja od ovog rutera trebam da ocekujem 6.75MB protoka (G standard daje do 54Mb/s) a ja imam samo pet puta manje u najboljem slucaju.
Ukoliko je ovaj NetGear shit i daje jako slabe rezultate kupio bih AirPort Express i time sve u kuci sveo na n standard koji je 5 puta brzi, ali me prvo zanima koliki protok u mrezi ima neko sa AirPortom?

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 30 August 2009 12:57 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Ja ni u jednom slučaju na bilo kom ruteru nisam imao veći protok od 2.5MB/s, bio G ili N-Draft standard.

Na najnovijoj TC sa DualBand WiFi-jem nisam prešao tih famoznih 2.5MB/s.

Uspeo sam samo da u ‘oba pravca’ ostvarim 5MB/s.
Dakle kopirao sam jedan film sa jednog Mac-a i prebacivao film na drugi Mac u isto vreme i samo tada mi je ukupan protok bio 5MB/s.

Na nekoliko strana sam pročtao da je protok rezervisan po RX - TX-u i da zato ne može da se ostvari Full brzina.

Donosio sam kući neke Linksys rutere koji imaju 300MBit WiFi ali ni na njima nisam ostvario veći protok od pomenutog iako mi je AirPort bio na N standardu i Link Speed je bio samo 108MBit-a.

Da napomenem sada trenutno koristim NetGear ruter sa G standardom i na njemu ostvarujem istu brzinu.

A sa običnim Linksys ruterom G standarda nisam mogao da pređem kao i ti sada 1.3MB/s.

Sada kada prebacujem nešto veće od 8GB nakačm ih na Ethernet 😊

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 30 August 2009 05:22 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

OK, znaci da ne vadim bez veze dodatne pare iz dzepa za drugi ruter. Hvala

Signature 

Profile

Posted: 30 August 2009 05:57 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Sačekaj još malo, dobiću na test još jedan NetGear ruter, ne znam tačno koji ‘saso mange’ svašta je sposoban da uradi 😊

Pa ću ga probati da vidim kako radi i kako se ponaša WiFi na njemu.

Inače ovaj što sada imam ne pamtim kad sam ga upalio, a ništa nije zezao. Znač ni reset.

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 30 August 2009 11:29 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Ma i moj radi od dana postavljanja, cak sam ga stavio na UPS kao i modem pa kad nestane struje i dalje imam net u stanu. Poenta je sto sam mislio da je dosta sporiji nego AirPort Express, a Express ima onu divnu prednost USB-a i audio out-a na njemu!

Signature 

Profile

Posted: 31 August 2009 01:09 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ja peglam na nekom ...ancetu od asus rutera, neki wl-530g-v2, ortak mi dao…
Cepam 10MBita SBB samo tako, mojih nekoliko mekovaca bežično, i još trojica komšija žično, bez ikakve frke. Samo malo spor imam transfer izmedju kompova, kad treba nešto veliko, ubodem žicu direktno i gotovas tvar.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile