Drugar mi je odradio demo, ostao sam bez rechi. Moultitouch radi odlicno, ima gps, dobru sinhronizaciju sa online servisima (sa mac-om moze imati uz programcic)
Ja probao u vipu HTC magic, os je do jaja (mislim na brzinu,i funkcionalnost). mozete videti i na youtubu kako izgleda, ali je HTC bruka los, tj onaj ekran ne vredi 2 banke zute.
Da, sve su to simpaticni telefoni. Supruga mi radi u Telenoru i prica mi o najnovijoj nokiji da ce moci ovo da moze ono… ali generalno vim proizvodjacima fali i falice jos dosta a Apple je jos jednom tu sve nadmudrio je AppStore 😊
60.000 nativnih aplikacija and counting…
Dok sa druge strane i pre iPhone su postojali telefoni osetljivi na dodir a od njegove pojave odjednom se pojavljuju iPhone killeri 😊
Kako to da ne postoji neki Nike killer, ili BMW killer ili Sony killer… ili ja citam samo Apple vesti pa sam pristrasan!??! 😊
ma sve je to lepo, ali se nesto mislim da su sa tim androidom malo zakasnili. iPhone je vec otkinuo dobro parce trzista i jos napreduje. ne kazem da je ovaj android los, ali ... apple nudi jednu bitnu stvar - appstore koji ti garantuje neki kvalitet uz niske cene. a ovde imas opensource, pa ce svako da razvija softver po sistemu ‘ko u klin ko u plocu…’. to ti je kao rodi se dete pa ga bace na put ... uostalom videcemo.
Pravilo 1. Mac je najbolji racunar na svetu (i, Book, pro i ekipa)
Pravilo 1. iPhone je najbolji telefon na svetu
Sad kad smo definisali pravila nece biti zabune oko onoga sto pricam. Daklem ne mislim da je ovo bolje od iPhona, vec da ima ozbiljan potecijal da postane ako ovi nasi malo ne ‘otvore’ sistem. Sto se aplikacija tice ima i ‘vamo kao neki app store, ali je jadan u odnosu na apple, a sa druge strane drugi je na listi 😊
Trziste mobilnih telefona je bilo u stagnaciji sto se inovacija tice jer su svi bili srecni, nista novo, ne trose se pare na istrazivanja i extra marketing, ljudi kupuju i to je to. Kako je apple uleteo situacija se promenila, ili ‘vataj voz, il’ ides peske. Sad svi nesto hoce da naprave ali nikako da skontaju da je fora u softveru, ne u fancy izgledu… 😠
ma sve je to lepo, ali se nesto mislim da su sa tim androidom malo zakasnili. iPhone je vec otkinuo dobro parce trzista i jos napreduje. ne kazem da je ovaj android los, ali ... apple nudi jednu bitnu stvar - appstore koji ti garantuje neki kvalitet uz niske cene. a ovde imas opensource, pa ce svako da razvija softver po sistemu ‘ko u klin ko u plocu…’. to ti je kao rodi se dete pa ga bace na put ... uostalom videcemo.
Grešiš u svemu..iz mog ugla.
Kada je Apple počnjao sa iPhoneom, pre nego što ga je izbacio, isto se moglo reći da je zakasnio, jer Nokia i HTC već imaju ogroman udeo na tržištu. Srećom, nisu poverovali da su zakasnili, baš kao što nisu poverovali ni krajem 20. i početkom 21. veka da nema svrhe da izbacuju OS X na tržište, jer Windows tamo neprikosnoveno vlada 😊
Nikad nije kasno za novi proizvod.
I Android ima Android Market, sličan fazon AppStoreu. Nebitno je čja je ideja bila prva, bitno je da ne kasne i da nisu hendikepirani po tom pitanju.
A što se tiče open-source softvera…
1. ne mora značti da je svaka aplikacija koja se objavi za Android OSS (mislim da nije, treba proveriti);
2. OS X ima pun klinac free programa, koji su fantastični i često bolji od komercijalnih alternativa, a šta će isplivati odlučuju sami korisnici, baš kao i na AppStoreu.
3. AppStore je prepun đubreta koje ne vredi $0.99. Svakodnevno vidim 12 od 15 aplikacija na http://freeappalert.com/ koje ne bih pustio u AppStore da se pitam
4. A i sam AppStore ima pregršt odličnih free programa (meni uvek na pamet padne Shazam, jer sam oduševljen tim programom).
Android nisam nikad koristio, u Češkoj je koštao oko 450€ (ako me pamćenje dobro služi); ali osim pomisli da bih i njega mogao da kupim pored 3GS-a, nije bilo nilega 😊
Chachkao sam heroja u vipu jedno pola sata, chim je izashao.
Ishao sam da vidim neki blackberry, kad mi neki tip sto radi tamo kaze, batali kupinu izvali heroja.
Ja reko’ ajde.
U odnosu na iphone mi se ne svidja. Mnogo radi bolje od magic-a i galaxy-ja i to pod uslovom da mu se ne popale par nekih widget-a koje osim sto zauzimaju brdo memorije, zauzimaju i nezanemarljiv deo procesora.
U tom sluchaju secka, laguje….smara….
Odziv toucha mu je za pi$^nu dlaku slabiji nego na iphone-u. Onaj zakrivljeni deo i ako kazu da pomaze u kvalitetu razgovora, meni je totalno besmislen, jer kapiram da ce da smeta dok je u dzepu. :S
Ako neko trazi zamenu za iphone totalno je besmislen, ali ako treba nekom internet freak-u, onda je ‘kao bolji’, zbog multi-taska(sljaka facebook, twitter, mail, sms, mms, aim, icq, msn i muziku u isto vreme) povezanosti sa google servisima i browser (navodno) chita flash (ne samo youtube, nego sav moguc ===>redtube,xxxstash :whistle: :evil: :whistle: )
Trenutno sljaka na 1.5(cupcake); ali treba da izadje 2.0(donut) na kome osim sto ce da rade optimizaciju sistema da bude manje hardverski zahtevan, po ovima iz vip-a navodno bi trebali da oslobode bluetooth da ne bude samo za povezivanje sa slushkama, nego da moze da se radi transfer kao na ostalim telefonima.😉