Ljudi, da se ne zavaravamo, ja sam svoje fotografije na usranom pisiju pregledao munjevitom brzinom, mogao da ih okrenem, obrisem i imam instant full screen prewiew a da sve to bude u obliku image browsera a ne katalog. Sada, na 100x brzem Macu to ne mogu! DOdje mi drugar, pisijevac i kaze: sto ti spor Mac kad gledamo fotke! One iste fotke koje smo na onom istom usranom pisiju gledali bez zastoja, ucitavanja i slicno. Od svih programa koje ovde pominjasmo svaki ima po nesto cool i dok ne nadjem ultimate resenje koristim ih skoro sve! Xee je prilicno zgodan i srecan sam s njim. A ACDSee je za Mac napravio neko kilavo resenje koje radi na sledeci nacin: ocajno je spor dok prvi put ne otvori folder, drugi pot je vec manje sporo, u full screen modu seta fotke takodje sporo i najgore: kad obrisem fotku i opet udjem u acdsee ona je i dalje tu! a kad rotiram fajl od nekih 3-6 Mb preraste u 50Mb i ne cita ga vise nista, ni Photoshop! Frustrirajuce!
GConverter je odlican, ima lep slideshow i u osnovi je to ono sto mi treba, ali Photo Mechanic koji vec imam radi slicno i oba su super, ali i dalje se vuku kao da ih teram na ne znam ni ja kakvom racunaru a ne na masini koja sve, ali sve ostalo sto mi treba radi izuzetno brzo!
Evo, sad sam opet gledao da ne ispadne da ne znam o cemu pricam, kod Graphic Converetera mi se jako dopala ona lupa, ali sam posle nekog vremena pozeleo da je sklonim. KAKO?!?!?
A hteo sam da vidim i konkretno sta je sta kod Xee-a i kod Phoenixa i ovo sam ustanovio: 1:1 prikaz u full screen modu koji imaju oba programa radi znatno brze Xee. Ustavri Xee se u tom prikazu kada setam ogromnu fotografiju ponasa onako kako treba, nema zastoja i sve radi glatko. Kod Phenixa, pak ovaj deo ostavlja utisak da su mi fotografije prevelike i preteske i da mi je komp spor…
I sta sad od ova dva koristiti? Xee gleda fotke samo ako preko njega prevucete folder sa slikama ili neku fotografiju posebno, ali se postavlja pitanje kako da znam koji folder zelim da pregledam dok ga prethodno ne dragendropujem na Xee? Phoenix-a je ovo pak super, ali kao sto rekoh, sporije radi 1:1 full screen preview.
Kazem, za sad drzim oba, ali voleo bih da je to sve u jednom programu.
Ghadafi,
X11 imaš pri instalaciji sistema pod opcijom Customize… madamov je negde spomenuo kako je X11 kod Pantera bio instaliran po defaultu, a kod Tigra moraš sam da ga čekiraš, nadam se da ne moraš da instaliraš čtav sistem ponovo :whistle:
Stvarno se slažem u vezi ACDSee-a, taj program možda sadrži i tonu bespotrebnog treša, ali interesantno je kako dobro radi za najprostije i najpotrebnije funkcije (tj. za 99,9% populacije). Pre neki dan sam morao brzo da pregledam 500ak foki i da proberem njih nekoliko. Po inerciji sam pogledao na toolbar i vidim ono Copy to… dugme i tako završim posao začas. I tu se zamislim da li je moguće da ovo ne može da se napravi za OS X. Evo i ja bih stvarno želeo jedan ACDSee, baš takav kakav je na PC-u, i na našoj platformi. B)
To što si rekao da svaki ima po nešto a nijedan sve kako treba to je srž problema. Stvarno je blam recimo za Xee sve je super a kad stigneš do kraja foldera nema loop fotki ispočetka! I još hiljadu takvih primera.
Što se tiče GC-a koristio sam ga na sistemu 8 i kasnije, dok nije stigao 10. Onda mi se posle nekog vremena smučlo da radim sa karbonizovanim interfejsom a i počeo je da sve češće i češće da puca. Sada ga čsto ošacujem sa svakom novom verzijom čsto da vidim da li imaju nameru da to promene. Malo nešto krenem da radim, pa iskoč bubamara za bug report, pa probam ponovo pa dignem ruke i čekam novu verziju… :whistle:
i imam instant full screen prewiew a da sve to bude u obliku image browsera a ne katalog.
Šta je tu problem? GC ima sve toi sve je podesivo do bola, pogotovo u zadnjim verzijama. Pogotovo me čudi što ti koji imaš Nikon i (vajda) radiš sa NEF formatom ignorišeš čnjenicu da ACDsee nije u stanju da prikaže ili odradi batch konverziju. U zadnjih par meseci sam se bavio ovim problemom zbog nekih poznanika. Ljudi su konvertovali u PhotoShopu sliku po sliku, onda je jedan na Adi video kod nekog lika na Macu Aperture pa je onda došao do mene da pita šta i kako i kad sam mu ja 4Gb iskonvertovao za par minuta u GCu ovaj umalo nije zaplakao od sreće. Eno ga sad, skuplja pare za Mac. :evil:
GConverter je odlican, ima lep slideshow i u osnovi je to ono sto mi treba, ali Photo Mechanic koji vec imam radi slicno i oba su super, ali i dalje se vuku kao da ih teram na ne znam ni ja kakvom racunaru a ne na masini koja sve, ali sve ostalo sto mi treba radi izuzetno brzo!
Generalno, nemam pojma zašto je tako ali sećam se da su neki DOS programi na 166MHz radili brže nego GC na 366!
Evo, sad sam opet gledao da ne ispadne da ne znam o cemu pricam, kod Graphic Converetera mi se jako dopala ona lupa, ali sam posle nekog vremena pozeleo da je sklonim. KAKO?!?!?
Jel misliš na Detail prozorče sa malim plusom i minusom u levom gornjem uglu? Polako, navikavanje je teško pogotovo ako ne pogledaš u Preference.
Pre neki dan sam morao brzo da pregledam 500ak foki i da proberem njih nekoliko. Po inerciji sam pogledao na toolbar i vidim ono Copy to… dugme i tako završim posao začas. I tu se zamislim da li je moguće da ovo ne može da se napravi za OS X.
I opet, Preference je jedna jako korisna stvar. GC ima sve to, konfigurabilno je, radi na kombinaciju tastera a može i mišem a podržava 3 puta po deset foldera sa sve opcijama za Move, Copy ili samo kao Alias.
Sada ga čsto ošacujem sa svakom novom verzijom čsto da vidim da li imaju nameru da to promene. Malo nešto krenem da radim, pa iskoč bubamara za bug report, pa probam ponovo pa dignem ruke i čekam novu verziju… :whistle:
Ajde reci šta radiš i kad ti iskoč error. Ja ga bre koristim od verzije 1.8 (!); kladim se da sam kroz njega propustio više fotki nego što ćeš ti i videti u skorije vreme i jedina mi je zamerka što se ponaša kao M$. Izbace novu verziju, pa promene shortcut-ove, pa u sledečoj vrate ali zabrljaju resource fork prilikom konverzije, pa onda to isprave a ubiju deletovanje EXIFa… OK, dešava mi se da koristim staru a testiram novu verziju u isto vreme al kolko para… :whistle:
P.S. E, 9.12. izazivam na megdan ACDsee! Valjda će se naći neko da donese neki pisi notebook Ili makar McBook. :lol:
Pa ja ustvari prvo i instaliram Panther pa posle radim upgrade. Da li to znaci da imam X11? Ali me ipak zanima gde je opcija Customize kad instaliras sistem? Jel dugme ili je u meniju?
hehe, Ljubisa, nemam ja Nikon, samo ono sto na objektivu ima Carl Zeiss. Znaci, Contax, Rollei, Sony, Hasselblad i evo uskoro mozda i Nikon jer je Zeiss poceo da pravi objektive i za F bajonet.
Hvala za pomoc oko sklanjanja lupe, zaista nisam video 😊
Ali, kako sad da sklonim info ispod slike, zaista ga ne zelim non stop.
Ja ustavari ne trazim mnogo, ne trebaju mi sofisticirani (ili oni koji to pretenduju da budu) alati za obradu slike, sve to radim u Photoshopu. Zelim da tako i ostane za sada, dovoljne su mi sistemske komande, delete, copy… rotacija i to je to!
E, da, Ljubisa, imam utisak da mislis da ja zagovaram ideju da je ACDSee najbolji image browser za Mac. Ne, naprotiv! Ja samo kazem da je to bilo najbolje na pisiju, ali da zelim nesto isto tako brzo i efikasno i na Macu!
I opet, Preference je jedna jako korisna stvar. GC ima sve to, konfigurabilno je, radi na kombinaciju tastera a može i mišem a podržava 3 puta po deset foldera sa sve opcijama za Move, Copy ili samo kao Alias.
Ne, ne, nisi me razumeo ili ja nisam bio dovoljno precizan. Ne kažem da GC ne može ili nešto slično nego sam istakao koliko je jednostavno to na ACDSee-u, dakle, to dugme kao i ostale no-brainer funkcije su ti date na toolbaru. Na ovakve stvari sam navikao na Meku, ne na Pisiju 😉
Sami Preferences su kao oni kod BBEdit-a, do pola su super zbog toga koliko ih ima a od pola žešće smaraju zbog toga koliko ih ima. Pažljivo sam ih pregledao kako mi njihova količna ne bi bila izgovor za zakeranje. Možda ćeš se složiti da opciji kopiranja/pomeranja fajlova jednostavno nije mesto pod SlideShow(!) i da tu baš i nije lako uočljiva, tj. očekivana (a zašto je to tako sledi u nastavku) .
Ajde reci šta radiš i kad ti iskoč error.
Sa ovim si me zatekao, morao sam ponovo da instaliram 5.9.2, ali nije to ništa strašno 😊 Od gomile stvari jednu sam zapamtio vrlo dobro pa sam prvo nju probao: ako zaboraviš da isključš proveru profila pri otvaranju slike (vraćamo se na priču o Preferences, ma koliko bio pažljiv ne možeš sve podesiti iz prvog puta, zbog obimnosti) GC te pita šta želiš da radiš po tom pitanju. Postavim popup na None, kliknem na OK, na close dugmetu slike se pojavi tačka da je nešto izmenjeno(?!). Kliknem na close, pita me da li želim da sačuvam izmene, kliknem na Don’t Save i GC trsne i pojavi se bubamara. Ovo je u 5/5 slučajeva dok nisam iskopao gde se gasi provera (i to mi je trebalo 5 puta da isprobavam jednu po jednu dok na kraju nisam poisključvao sve pod Open - alal vera na user friendly-ju).
Ja ga bre koristim od verzije 1.8 (!); kladim se da sam kroz njega propustio više fotki nego što ćeš ti i videti
OK, OK, tvoj je duži, ovo niko nije ni sporio tako da ne moraš da ističeš. Sve što pišem važi i za 2 slike u jednom poddirektorijumu.
u skorije vreme i jedina mi je zamerka što se ponaša kao M$. Izbace novu verziju, pa promene shortcut-ove, pa u sledečoj vrate ali zabrljaju resource fork prilikom konverzije, pa onda to isprave a ubiju deletovanje EXIFa… OK, dešava mi se da koristim staru a testiram novu verziju u isto vreme al kolko para…
Evo šta je poenta (možda bih trebao da se ogradim da nisam nikakav ACDSee zilot, ali već sam napisao prosto da bih voleo samo da imam jedan takav ACDSee na Mac-u sa sve istim i vrlinama i manama, tako da shvati ovo kako hoćeš. Ne pljujem po GC-u, štaviše to je odličan program. Mislim da ga vredi platiti) : meni je potrebno npr. - imaš gomilu fotki u jednom direktorijumu i gomili poddirektorijuma. Prevučeš ikonu direktorjuma na ikonu programa i on prikaže sve slike iz svih direktorijuma. Isto važi za dvoklik na bilo koju fotku u direktorijumu. Loop - obavezan u XXI veku. Neki trivijalni zadaci tipa Copy/Move to… Set as wallpaper, rotate i sl. dostupni su na jedan klik. Nema podešavanja po Preferences, uslovljenosti sa predefinisanim direktorijumima i keyboard shortcutovima (pa makar ih bilo i 30)... Ako zumiraš sliku na neki procenat, svaka sledeća prikazuje se u istom uvećanju. Ukoliko slika viri van ivica prozora, klikneš i vučeš, bez pritiskanja dodatnih tastera (space i sl.) Ako preko ovoga imaš i browser, čtanje exifa, itd., itd., onda još bolje!
Da uporedim:
- ACDSee (uz svo ograničenje šontave Win platforme po pitanju drag&drop-a) - dvoklik na ikonicu otvara sliku, page up/down ređa slike iz svih poddirektorijuma. Pregled je izuzetno brz, čak i za najveće slike. Copy/Move, wallpaper, rotate, itd. je poređano u vidu gumbića na vrhu ekrana. U slideshow prozoru nema teksta putanja i ostalih lampica (ovo se valjda podešava u Preferences). Zumiram sliku, sledeća se prikazuje u istom procentu. Jednim klikom skrolujem slike koje vire van ivica prozora. Na kraju direktorijuma vraća se i kreće ispočetka.
- GC - drag&drop ili dvoklik otvara samo jednu sliku. Drag&drop direktorijuma na ikonu otvara browser i dalje se ponavlja ovo za dvoklik na sliku - ne može se nastaviti sa ostalim. Ukoliko se želi slideshow, mora se ići na posebnu komandu. Path i ostalo u slideshow prozoru je potpuno isto kao kod ACDSee ALI uz dodatak iritirajuće palete koja čuč u uglu ekrana i koja se ne može ukoliniti (ili je to još jedan dobro skriven Preference). Sam slideshow je takođe vrlo brz. Svaka sledeća slika ne konstatuje zoom zadat na prethodnoj. Click&drag na zumiranu sliku (a ovo mi je stvarno koma!) skroluje sliku u suprotnom smeru od smera kretanja strelice(!). Copy/Move/Alias (pohvale za alias) aktiviraju se preko shortcutova ka unapred definisanim direktorijumima (ovo mi je dobro koliko i loše i obrnuto). Pri tome se mora koristiti osnova za shortcuts 1-9. Voleo bih da vidim maga koji je postavio više od 5-6 direktorijuma i pamti koji je šortkat za koji direktorijum svaki put kada pokrene program 😊 I kao da sve ovo nije dovoljno, ovi šortkatovi rade samo kada je pokrenut slideshow (a kako se prebacuje samo jedna otvorena fotka to nisam uspeo da provalim, verovatno mora da se vuče po browseru. Uporediti sve ovo sa samo jednim jedinim dugmetom kod ACDSee-ja). Na kraju direktorijuma zatvara se slideshow prozor; ako se slučajno prebaci poslednja fotka - ajd ponovo.
Eto, to je moj problem (dakle, moj). Zato kažem da bih voleo da imam ACDSee onakav kakav je na PeCeu.
Pod OS 8.5 GC mi je bio jako koristan za konvertovanje velikog broja fotki iz jednog formata u drugi. Ali danas to rade programi od par stotina kb. Ipak sve, ali sve, što sam naveo ne smeta mi ni stoti deo koliko mi smeta taj OS 8.5 look&feel. Taj Lemkesoft interfejs mi se zgadio još sa onim njihovim CAD-om.
P.S. E, 9.12. izazivam na megdan ACDsee! Valjda će se naći neko da donese neki pisi notebook Ili makar McBook.
Potrudio sam se da napišem sve ovo, ne samo zato što mi je baš bedak što smo na Meku inferiorni po pitanju jedne ovako, khm, ‘multimedijalne’ stvari, več i da bih mogao da te pitam nešto. Dakle gledao sam da iznesem što više argumenata i sl. Interesuje me, takođe argumentovano, zašto se svaki put kada neko spomene ACDSee ubacuješ tu priču sa GC-om i ovakvim X vs. Y predlozima? Nemoj misliti da tebe posebno lurkujem po forumu nego ponovilo se par puta pa mi je privuklo pažnju. Hoću da kažem ima nas nekoliko (barem dvojica 😊 koji mislimo da bi bilo lepo imati isti ACDSee i na Meku ali svaki put kada se to pomene odmah sledi poziv na odmeravanje snaga sa GCom 😊 A što to? :D
Jednom sam na nekom foto forumu procitao da profesionalci ne raspravljaju o tome da li je bolji Contax ili Nikon vec o tome koje glave stativa se koriste za koju situaciju, koju osetljivost podesiti za enterijer i slicno.
U tom duhu, bez obzira, dakle, na sve moje negativne stavove u odnosu na windows i pc, ACDSee je zaista izuzetan program, i kao sto rekoste, zelim ga takvog kakav je, sa svim manama i vrlinama na svom Mac-u.
I, da, i mene je smorio ogroman broj preferenci u GC-u. Prosto sam stekao utisak da su oni sve ostavili da se moze podesiti pa ako mi nesto ne radi, ja sam kriv jer ne mogu da nadjem datu opciju. Ali, s ovim bi sve bilo u redu jer i ACDSee ima smorne preference, ali je po defaultu namesteno sve ili skoro sve sto mi treba. Ako se dobro secam, jedino sto sam menjao je da mi full screen bude bez toolbarova, da sakrije kursor i da mu default prikaz bude cela fotografja, kao i to da startuje sesiju tamo gde sam ga prethodno zatvorio.
Pogledah jos jedom GC, da ne ispadne da sam ga pomesao sa nekim drugim programom i ugasih onu lupu, ali dupli klik na fotku mi nije otvorio full screen (kao Phoenix, recimo) vec u prozoru koji moram da zatvaram na crvenu kuglicu a ne mogu recimo isto duplim klikom da bih se vratio u browse mode.
Medjutim, o svakom programu ponaosob mozemo ovako, mene zanima zasto je to tako tesko na Mac-u? Zasto recimo Adobe Bridge nije moj favorit? Zato sto i on radi sporo! I priznacu vam nesto: kada sam poceo sa Mac-om pre godinu i po, nabavio sam, naravno, ACDSee i razocarao se, bio sam uporan ali nije nam islo. A onda sam za pregledanje fotografija mesecima koristio File Browser iz Photoshop-a CS!!! Otvorim, jednu ili vise, pregledam, zumiram, jedem da ne kazem sta, onda zatvorim i tako…zabavno
Ali, kako sad da sklonim info ispod slike, zaista ga ne zelim non stop.
Na istom mestu gde si ugasio lupu.
E, da, Ljubisa, imam utisak da mislis da ja zagovaram ideju da je ACDSee najbolji image browser za Mac. Ne, naprotiv! Ja samo kazem da je to bilo najbolje na pisiju, ali da zelim nesto isto tako brzo i efikasno i na Macu!
Aman, znam da nije najbolji za Mac jer je očajan. I dalje mislim na pisi verziju ali čekam neki tvoj argument da ti razbijem predrasude. Ili možda moje. Vidi kako se Miloš na kraju javio. Lepo je napisao šta i kako na šta ću sad morai da mu odgovorim. :whistle:
Možda ćeš se složiti da opciji kopiranja/pomeranja fajlova jednostavno nije mesto pod SlideShow(!) i da tu baš i nije lako uočljiva, tj. očekivana (a zašto je to tako sledi u nastavku) .
Teško da ću da se složim jer sam kao Macovac navikao na pravi drag&drop. Ta opcija mi baš treba u SlideShow jer mi je desktop sakriven. Dok sam u browseru imam mogućnost da radim kao i uvek. Uhvatim sliku i bacim je tamo gde hoću.
ako zaboraviš da isključš proveru profila pri otvaranju slike
Meni sa NEF slikama radi na 5.9.1. Radilo mi je i na 5.9.
I nemoj da kukaš na Preference. Naravno da je problem novom korisniku ali meni kao starom to veoma mnogo znač. Daje mi neverovatnu kontrolu nad programom a kad jednom naučš videćeš koliko može da ti pomogne.
Evo šta je poenta (možda bih trebao da se ogradim da nisam nikakav ACDSee zilot, ali već sam napisao prosto da bih voleo samo da imam jedan takav ACDSee na Mac-u sa sve istim i vrlinama i manama, tako da shvati ovo kako hoćeš. Ne pljujem po GC-u, štaviše to je odličan program. Mislim da ga vredi platiti) : meni je potrebno npr. - imaš gomilu fotki u jednom direktorijumu i gomili poddirektorijuma. Prevučeš ikonu direktorjuma na ikonu programa i on prikaže sve slike iz svih direktorijuma. Isto važi za dvoklik na bilo koju fotku u direktorijumu. Loop - obavezan u XXI veku.
OK, plati čoveku pa idi na Forum i reci šta te boli. A, da, to nije tema. 😊 Šalim se. Loop IMA samo je je (valjda) isključen po defaultu. A browser ima malko više opcija nego što si primetio. Zato sam i rekao da bih voleo da se vidimo da mi neko pokaže da bih ja njemu mogao da pokažem.
U slideshow prozoru nema teksta putanja i ostalih lampica (ovo se valjda podešava u Preferences). Zumiram sliku, sledeća se prikazuje u istom procentu. Jednim klikom skrolujem slike koje vire van ivica prozora. Na kraju direktorijuma vraća se i kreće ispočetka.
Aha, opet sve to ima u Preference. Al k’o zainat nema skrolovanje već sve veće slike prikazuje u velični ekrana.
- GC - drag&drop ili dvoklik otvara samo jednu sliku.
Opet, pogrešio si platformu ako želiš pisi ‘logične’ stvari. Normalno da d&d ili klik otvara jednu sliku. Malo ću da skrenem sa teme… Svakom pisijevcu je normalno da može da snimi multisession DVD ali to NIJE legalna. standardom usvojena komanda! Mac platforma poštuje standard i trudi se da svi programi prate istu filozofiju rada. Dakle, jedini ti je načn da platiš program i probaš da autoru daš predlog za tebi potrebnu komandu. Sad se ne šalim.
Ta tebi iritirajuća paleta, koja inače može da prikaže i Move foldere, se gasi jednim klikom na njen Toolbar a naravno da ima i opcija u Preference. I ja sam jedan od Magova koju su imali po 10 predefinisanih Move foldera. U toj verziji pre 4 godine samo toliko je moglo. 😊
Potrudio sam se da napišem sve ovo, ne samo zato što mi je baš bedak što smo na Meku inferiorni po pitanju jedne ovako, khm, ‘multimedijalne’ stvari, več i da bih mogao da te pitam nešto. Dakle gledao sam da iznesem što više argumenata i sl. Interesuje me, takođe argumentovano, zašto se svaki put kada neko spomene ACDSee ubacuješ tu priču sa GC-om i ovakvim X vs. Y predlozima? Nemoj misliti da tebe posebno lurkujem po forumu nego ponovilo se par puta pa mi je privuklo pažnju. Hoću da kažem ima nas nekoliko (barem dvojica 😊 koji mislimo da bi bilo lepo imati isti ACDSee i na Meku ali svaki put kada se to pomene odmah sledi poziv na odmeravanje snaga sa GCom 😊 A što to? :D
Nisam ‘čovek od pera’ a i sad više volim filozofiju BBSa (pogotovo quotiranje) plus što smatram da je susret ‘oč u oč’ mnogo produktivniji. Ti pitaš, ja ti pokažem i obratno. Ovako, jesi se potrudio da napišeš tvoju muku al nisi video da postoji opcija za Loop i to si tri puta naveo kao nedostatak i užasnu manu! 😊 Što se tiče moje osetljivosti, izazivaju me likovi koji kažu da je nešto ‘odlično’, ‘najbolje’... a bez ijednog argumenta čak i ako ga zatražim. Naravno, primetio sam da aktuelni a čak i ex pisijevci robuju takvim navikama što onda ja neću da im oprostim pa makar ja bio kriv što davim ostale. I još jedna ali najvažnija stvar. Ja silom prilika moram da koristim to čudo od ACDsee-a i znam kako radi i na čega lič što znač da ipak donekle znam o čemu pričam. I kako onda da se postavim prema osobi koja zna jedino za njega a neće da malo bolje ispoba nešto drugo ili da prihvati čnjenicu da je prešla na drugu platformu, drugi načn razmišljanja i rada? Ma, da skratim, filozofija je u pitanju, ne volim ljude koji kukaju na zemlju, odu u drugu i onda se svim silama trude da ništa ne promene u svom načnu života već pokušavaju da okolinu prilagode onoj odakle su došli. Uh, sad mi je mnogo lakše kad sam ovo priznao. :silly:
da ti sad ja tebi nesto priznam: je.be mi se za platformske filozofije! jedino sto me zanima su moje fotografije. I ajde sad da se pravimo ludi i da tvrdimo uporno kako je i to bolje na Macu kad nije. I o kakvim argumentima pricas? ACDSee je na pisiju radio toliko brzo i efikasno i bez zamerki kako ni jedan program koji imam za Mac, a sluzi za pregled fotografija, ne radi! eto, ako ja sad treba da merim na kantar te ove opcije te one opcije - odustajem. covece, zapitaj se ko robuje kojim navikama. i o kakvim legalnim stvarima pricas? moje su fotografije - MOJE, bre! ocu da ih gledam sa loopom i u full screenu i brzo kako dolikuje.
znas i ja sam se pre par godina hvalio (tesio) kako vozim ustvari Porsche! a u pitanju je bila ‘buba’ koja vodi poreklo od Porschea i bila je pravi krsh! Priznaj, brate, kolko imas udela u deonicama Graphic Convertera te da nam bude konacno jasno sto si zapeo. ili kolko si pomogao u njegovom pisanju. Ili si samo navikao na njega pa sad ja kao posto sam ne vidim i ne znam o cemu pricam ti treba da me ubedis da koristim ‘tvoj’ proizvod.