‹ First  < 4 5 6 7 8 >  Last ›
6 of 14
Pregledanje fotografija na Mac-u
Posted: 12 November 2006 06:43 PM   [ # 76 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Ghadafi wrote:

Ljudi, da se ne zavaravamo, ja sam svoje fotografije na usranom pisiju pregledao munjevitom brzinom, mogao da ih okrenem, obrisem i imam instant full screen prewiew a da sve to bude u obliku image browsera a ne katalog. Sada, na 100x brzem Macu to ne mogu! DOdje mi drugar, pisijevac i kaze: sto ti spor Mac kad gledamo fotke! One iste fotke koje smo na onom istom usranom pisiju gledali bez zastoja, ucitavanja i slicno. .....GConverter je odlican, ima lep slideshow i u osnovi je to ono sto mi treba, ali Photo Mechanic koji vec imam radi slicno i oba su super, ali i dalje se vuku kao da ih teram na ne znam ni ja kakvom racunaru a ne na masini koja sve, ali sve ostalo sto mi treba radi izuzetno brzo!

Evo ja malo da se ubacim…Ne koristim ni GC ni ACDsee, pa necu o tome nego o problemu sa brzinom grafichkog prikaza koji te zbunjuje…

Elem, ko shto svi znamo, nash voljeni Microsoft koristi ‘chuvenu’ DirectX tech. za iscrtavanje po ekranu, da pojednostavim, a Apple ima svoju /Quartz/...E, sad, tu ima josh jedna VEOMA bitna stvar…

Znate kako kad na PC-iju kliknete da otvorite prozor a on se pojavi momentalno?..A kod Mac-a /i najbrzeg i najsporijeg/ to otvaranje prozora malo traje?...E tu je problem sledeci…Apple koristi tzv. ‘Apple Human Interface Guidelines’ pri dizajniranju software-a i samog OS-a koja je ustanovljena josh u dalekim osamdesitim od strane software inzenjera, dizajnera i, mozda najvaznije, psihologa!...Ta mala ali odabrana grupa ljudi zakljuchila je da je mnogo bolje da u radu sa kompom bude sve ‘prirodno’ i blisko choveku jer tako produktivnost raste…S tim u vezi je i odgovor na pitanje oko pregleda slika ili otvaranja prozora i sl. Znachi nije problem u machini, nije ni u grafichkoj karti a nije ni u operativnom sistemu…Stvar je u tome da je sve mnogo ‘prirodnije’ i ‘humanije’ na Mac-u nego na PC-iju…I ne verujem da ce to ikad da se promeni…

Recimo, da li ste se ikad zapitali zashto je Apple menu /jabuka - po logici stvari prvi menu koji novi korsnik stiska/ u gornjem levom uglu ekrana?...Pa zato shto western world chita i pishe od kad je sveta i veka odozgo, s leva na desno…E za razliku od toga, Bill Gates je smislio da ‘pochetno’ dugme mete dole levo???...Tako mu logichno…Pa mozda njemu…I sad ceo svet treba da se navikava na tu budalashtinu??...

Da samo napomenem i rad sa virtuelnom memorijom…Recimo, ako svaki dan radite na PC-iju neke heavy duty poslove i, nedaj boze, ne restartujete Windows svaki drugi dan, virtual mem. buffer ima da se napuni do vrha i da Win. jednostavno prsne ko dinja…Za neverovati je da to nisy reshili ni pod novim im chedom - Vistom…Za razliku od toga Mac ne mora da gasite nikad shta god radili…

E, sad, shta je bolje i ‘prirodnije’?...Da otvorish prozor, startujesh app i uchitash 300 fotki za milisekundu, i onda recimo krenesh neshto da petljash u Photoshop-u pa ti sve to lepo grune posle nekog vremena, pa onda restart, defragment etc. i ode ono vreme koje si planirao za druge aktivnosti, ili da otvorish prozor, startujesh app, uchitash fotke, polako ih pregledavash, dignesh Photoshop, uchitash 5000 fotki, stavish ih u batch konverziju, dignesh iMovie, izmontirash snimak sa letovanja, bacish ga u iDVD, metesh na rezanje a u pauzi dok chekash DVD, dignesh iTunes, pustish neku muziku, kresnesh zenu uz prijatne taktove i naruchish pizzu za uz gledanje tek ‘sprzenog’ DVD-a i slideshow gotovih fotki, ne ustajuci iz kreveta, jer si napochetku digao Front Row a daljinski od shiny 24’ iMac-a iskusno zaden’o za charapu?....

‘Shto je brzo to je i kuso’...Preko preche, naokolo blize’...hehehehehe

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 12 November 2006 07:37 PM   [ # 77 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

It’s DS_Store again, pobornik mamutskih postova!

ljubiša,
Jasno je da se razlike u mišljenju zasnivaju na tome što svako ima drugačje zahteve koje postavlja pred program. Ali ja sam se zato potrudio da tačno napišem šta očekujem i šta mi je potrebno (i ovde je Ghadafi debelo u pravu kada ti skreće pažnju da se ne pozivaš na logiku platforme). Zato su suvišna (ponovna) insistiranja na najvećem broju stvari koje si izneo u svom postu. Npr:

Teško da ću da se složim jer sam kao Macovac navikao na pravi drag&drop. Ta opcija mi baš treba u SlideShow jer mi je desktop sakriven. Dok sam u browseru imam mogućnost da radim kao i uvek. Uhvatim sliku i bacim je tamo gde hoću.

Meni sa NEF slikama radi na 5.9.1. Radilo mi je i na 5.9.
I nemoj da kukaš na Preference. Naravno da je problem novom korisniku ali meni kao starom to veoma mnogo znač. Daje mi neverovatnu kontrolu nad programom a kad jednom naučš videćeš koliko može da ti pomogne.

Loop IMA samo je je (valjda) isključen po defaultu. A browser ima malko više opcija nego što si primetio. Zato sam i rekao da bih voleo da se vidimo da mi neko pokaže da bih ja njemu mogao da pokažem.

Aha, opet sve to ima u Preference. Al k’o zainat nema skrolovanje već sve veće slike prikazuje u velični ekrana.

Opet, pogrešio si platformu ako želiš pisi ‘logične’ stvari. Normalno da d&d ili klik otvara jednu sliku.

Ta tebi iritirajuća paleta, koja inače može da prikaže i Move foldere, se gasi jednim klikom na njen Toolbar a naravno da ima i opcija u Preference. I ja sam jedan od Magova koju su imali po 10 predefinisanih Move foldera. U toj verziji pre 4 godine samo toliko je moglo.

sve je ovo izlišno (izbacio sam nepotrebne delove); samo ako ponovo pročtaš moj prethodni post, a i bio bi red kad sam se već cimao da napišem onoliku priču.

Logika platforme - NIJE BITNA. Šta sve može da se uradi ako se prebište milion Preferences… - NIJE BITNO (btw na Preferences nisam kukao nego sam rekao da me jednostavno ne interesuju kada su u tolikom obimu. Vidi dalje zašto). Cela priča je kao dokazivanje zašto je CorelDraw ‘logičniji’ od AI; možda i jeste tačna ali jednostavno NIJE BITNO. Niko neće/nema vremena da se uč. A kod 99% onih koji mu poklone vreme - opa eto elitizma. Ili kao kada mene neko pita zašto koristiš Mek 700MHz kada PC ima 2GHz - kako da mu objasniš? Pa naravno, ništa mu ni ne objašanjavaš. Ja se na Mekintoš nikada nisam morao navikavati i prilagođavati a skoro sve je po defaultu tačno onako kako mi je normalno da treba da bude. To nije nikakva ‘logika platforme’ već samo logika. I sad kada bih istu tu logiku voleo da vidim i kod programa za pregedanje slika ti me upućuješ na to da nisam proveo dovoljno vremena u istraživanju mogućnosti. Pa čtava poenta je ne samo da nisam nego da i neću, i to ne onako drčno >neću!< nego niti imam vremena niti me interesuje itd. Da, tri puta sam pomenuo loop da bih ti skrenuo pažnju upravo na ovu priču ali dobro sad i na kraju sam ga našao kada sam krenuo kroz Slideshow bukvalno jednu po jednu stavku da trebim. Šta će mi to? Zašto to nije uključeno po defaultu? Zato što je to PC ‘filozofija’? Onda doviđenja GC i dobar dan ACDSee, eto tačno tako idu stvari. Da li je logično na xx platformi da dvoklik otvara jednu sliku ili te pušta kroz sve NIJE BITNO sve dok je JEDNOSTAVNIJE i LAKŠE da dvaput klikneš i vidiš i ostale slike pride (preko leba pogača syndrome 😊 ).
Da sumiram: ako ti jedan program (ne mora biti ACDSee) dozvoli da dvoklikom ODMAH otvoriš sve slike i ako na toolbaru imaš odmah deset najpotrebnijih komandi i ako npr. pamti scaling i loop je uključen po defaultu onda nije bitno to što neki drugi program (ne mora biti GC) ima sve to 10x bolje ali razbacano po zaista nelogičnim mestima (npr. upravo ta copy to opcija. Nije bitno da li treba da stoji pod General ili pod Slideshow kada mu je mesto na toolbaru a ne u Preferences…, shvataš li? It’s essential my dear Watson 😊 )

Nisam ‘čovek od pera’ a i sad više volim filozofiju BBSa (pogotovo quotiranje) plus što smatram da je susret ‘oč u oč’ mnogo produktivniji. Ti pitaš, ja ti pokažem i obratno. Ovako, jesi se potrudio da napišeš tvoju muku al nisi video da postoji opcija za Loop i to si tri puta naveo kao nedostatak i užasnu manu!  Što se tiče moje osetljivosti, izazivaju me likovi koji kažu da je nešto ‘odlično’, ‘najbolje’... a bez ijednog argumenta čak i ako ga zatražim. Naravno, primetio sam da aktuelni a čak i ex pisijevci robuju takvim navikama što onda ja neću da im oprostim pa makar ja bio kriv što davim ostale. I još jedna ali najvažnija stvar. Ja silom prilika moram da koristim to čudo od ACDsee-a i znam kako radi i na čega lič što znač da ipak donekle znam o čemu pričam. I kako onda da se postavim prema osobi koja zna jedino za njega a neće da malo bolje ispoba nešto drugo ili da prihvati čnjenicu da je prešla na drugu platformu, drugi načn razmišljanja i rada? Ma, da skratim, filozofija je u pitanju, ne volim ljude koji kukaju na zemlju, odu u drugu i onda se svim silama trude da ništa ne promene u svom načnu života već pokušavaju da okolinu prilagode onoj odakle su došli. Uh, sad mi je mnogo lakše kad sam ovo priznao.

Takođe više volim face2face. Ali sam dripac pa nisam stigao ni na jedan sastanak. Ako krenem uskoro na civilku možda se malo rasteretim od posla pa stignem, jako bih voleo!
Nisam ni rekao odlično i najbolje (možda si mislio na druge) već da meni više odgovara i što je bitnije obrazložio sam zašto mi više odgovara. Moja muka nije što koristim samo ACDSee već upravo suprotno - još odavno sam isprobao sve ovde pomenute, pa i preko toga i pazi sad: svaki ima od recimo 5 krucijalnih stvari maksimum 3-4. To je onaj najgori utisak nedovršenosti :S I još što je jako bitno - te neke opcije koje se poklapaju su baš ove koje sam ja nabrajao da bih voleo da vidim (apropo priče o PC logici); recimo uzmeš pet programa koji te dvoklikom puštaju kroz sve slike i sad prvi nema loop, drugi ima loop ali sve sabija u okvir prozora, treći ima loop i poštuje skaliranje ali čta slike samo iz root direktorijuma itd itd itd itd itd. Razumeš - a nijedan nema sve to zajedno što meni lično treba. A ACDSee ima. Muke po Mekintošu, šta da ti pričam 😊

Aj kad sam se raspisao, da dodam i ovo što nisam u prošloj poruci. Evo recimo mog iskustva sa GC, iznosim ga kao primer Joe 6pack korisnika, ne branim ovo da ovako treba već čsto u opšteobrazovne svrhe možda nekome zatreba za proučavanje ponašanja 😊. Ovako kako predstavim verujem da je u 99% slučajeva pa kako god ko to tumačo. Dakle. Pokrećem GC recimo po prvi put. Prva stvar - odlazak u Prefs po navici, jer ipak fer je i sa naše strane da se malo potrudimo oko programa, ne može on sve sam. Prvi utisak: a u pm koliko ih je ko će sad tu naći šta treba. Pokušavam po logici da podesim šta treba ali dosta stvari nije gde treba da bude (primer naveden). Osećam da gubim vreme. OK još malo čačkam i kada osetim da je sve kako treba krenem na posao. Otvorim prvi folder i sliku - pita za creatora. Nazad u prefs. Setim se da pita i za profil - nazad u prefs. Pita za još 10 stvari i za svih deset ajde lepo nazad u prefs. Sve to traje dok se ne pronađe. Copy to nema u toolbaru, nema pod menijima, nema na kontekstualnom meniju (ili ne mogu da nađem odmah = POTPUNO ISTA STVAR). Pokušavam sa strelicom, page down i space da pokrenem i ostale fotke - ne može. Dakle moram da zadajem slideshow. Pokrećem slideshow i sve je tu: path do slike i ogavna paleta. Kroz zapećak mozga mi se javlja da ponovo moram u Preferences. Ne uspevam da nađem. U kombinaciji sa dve-tri bubamare koje su se pojavile u međuvremenu lepo dobijem želju da nikada više nemam posla s njim. I onda otvorim Xee koji nema loop ili JView koji ima idiotske shortcutove ili ImageViewer kod koga moraš da držiš space da bi pomerao sliku i veruj mi da je lakše.

Post edited by: DS_Store, at: 2006/11/12 20:31

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 November 2006 07:54 PM   [ # 78 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

SERBIAN,
nije ta brzina problem, siguran sam da je svako uočo kako to radi, pored primera koje si naveo možda je još očgledniji resize prozora. Ali sve se to poništava superiornom upotrebljivošću i stabilnošću koje si takođe pomenuo. Imam nekoliko programa za rad sa slikama koji su izuzetno brzi (dakle nekoliko) i pazi sad - skoro svi su zasnovani na QuickTime-u. Dakle i same core tehnologije su dovoljno dobre.
Problem je dakle imaš sjajan program za npr. rad sa audio snimcima, za rad sa video snimcima, za poslovnu primenu, za kurtu i za murtu, za komplet multimediju uopše izuzev za slike. I sad je to stvarno bedak. A ako sam ja recimo nešto utripovao ili imam posebne prohteve onda se može pogledati obim teme i broj odgovora (a čak nije reč o politici i B92!!! 😊 ) Dosta ljudi ovo svrbi.

Taj primer na PCju je evidentan, iako toliko ljudi pokušava da ga ospori. Ja bar znam iz iskustva. Pokreneš 5 nekih velikih programa i sve je brže nego na Meku. Ali posle pola sata počnju problemi… a na drugoj strani program kako je radio kad je uključen, tako radi i posle 6 sati. I da, sad kad više skidam s neta dok radim ostavim Transmission da rilja preko noći i tek treći, četvrti dan provalim da to u stvari nije bila jedna noć he he he I najviše što uradim je da ga pustim na sleep 😊

A te žute smajlije sve slobodno zameni onim zubatim, on vredi za ‘iljadu 😊

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 November 2006 08:01 PM   [ # 79 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

SERBIAN wrote:

Recimo, da li ste se ikad zapitali zashto je Apple menu /jabuka - po logici stvari prvi menu koji novi korsnik stiska/ u gornjem levom uglu ekrana?...Pa zato shto

Samo da dodam da u vezi ovoga (Fitt’z Law i sl.) planiram već dugo vremena da postavim temu pod ‘Imate predlog za program’ ali nikako da stignem. Dobro, o tom-potom.

E za razliku od toga, Bill Gates je smislio da ‘pochetno’ dugme mete dole levo???...Tako mu logichno…Pa mozda njemu…I sad ceo svet treba da se navikava na tu budalashtinu??...

Ali fascinantno je ne samo da se ceo svet navikava na budalaštinu nego se daleko brže navikava nego na nešto na šta zapravo uopšte ne mora da se navikava he he he. Ovo je deo mnogo šire priče koja važi i za sve ostalo u životu…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 November 2006 08:17 PM   [ # 80 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Ghadafi wrote:

Pa ja ustvari prvo i instaliram Panther pa posle radim upgrade. Da li to znaci da imam X11? Ali me ipak zanima gde je opcija Customize kad instaliras sistem? Jel dugme ili je u meniju?

Pa ne znam da li imaš X11, jesi li probao da podigneš neki program koji zahteva X11? Ja sam ga samo jednom instalirao i ako se dobro sećam leži u Utilities direktorijumu.

Customize… je jako lako promašiti. To ti je pri instalaciji na poslednjem ekranu pre početka same instalacije, tamo gde biraš disk, pa na dnu ekrana levo. Tu treba obavezno ići i pobiti sve nepotrebne drajvere za štampače. Ostalo po potrebi, naravno. Uštedi se dosta prostora.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 November 2006 08:35 PM   [ # 81 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

ACDSee je na pisiju radio toliko brzo i efikasno i bez zamerki kako ni jedan program koji imam za Mac, a sluzi za pregled fotografija, ne radi!

Jel ti čtaš poruke a pogotovo proveravaš šta si napisao pre nego što pošalješ? Ma pazi da ti ne poverujem na reč. Ako ne želiš da diskutuješ slobodno reci u suprotnom upotrebi neki primer kao argument za tvoju tvrdnju.

eto, ako ja sad treba da merim na kantar te ove opcije te one opcije - odustajem. covece, zapitaj se ko robuje kojim navikama. i o kakvim legalnim stvarima pricas? moje su fotografije - MOJE, bre! ocu da ih gledam sa loopom i u full screenu i brzo kako dolikuje.

Ko je (bre!) pominjao tvoje fotografije i ko ti (bre!) branio da ih gledaš? OK, dižem ruke od tebe. Maltretiraj se i dalje ili najbolje, vrati se na pisi da ti bude lakše.

P.S. Ne moraš da se trudiš da odgovoriš na ovu poruku. itd…

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 12 November 2006 09:24 PM   [ # 82 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

SERBIAN, primetio sam, naravno i ja da se na Macu sve otvara ‘humanije’ ali ipak mislim da nije to u pitanju. Da jeste, onda bi Xee i Phoenix slides podjednako sporo setali sliku u 1:1 zumu i full screen modu a oni to ipak ne rade - Xee radi brzo! Znaci, ako su mogli to da naprave u jednom programu - mogu i u drugom, tj mogu sve to da objedine u jedan. Prosto je neverovatno kako, sto rece DS_Store, su ostali programi za Mac toliko sveoubuhvatni, brzi, pouzdani i korisni da tako nesto ne postoji za rad sa fotografijama. Ja se i dalje nadam da ce se jednog dana pojaviti takav softver.

DS, izgeda da nemam X11 :( Spotlightovao sam ceo komp i evo sad sam gledao u Utilities, gde rece da je najverovatnije, ali nema. Da li to znaci da bi mi se fotke brze otvarale kad bih ga imao?

Uh, Customize cu gledati da ne promasim iduci put, tj, planiram da oborim sve i nanovo instaliram cim se bude pojavio 10.4.9. Treba mi combo pa da sve lepo namestim, jer su mi sad instalirani upgradeovi jedan po jedan, od 10.4.2 pa do 10.4.8… Jednom mi se i desilo da ne mogu da otvorim ni jedan fajl koji je nastao ili je modifikovan od zadnje instalacije u novoj, kao ni na drugom racunaru. Ovde na forumu mi rekoste da sam ga zbunio tolikom updateovima, sto verovatno i jesam, ali je na srecu sve proradilo sutradan 😊 Ipak, posle toga nista nisam dirao i nadam se da hocu cim se bude pojavio 10.4.9 combo. Ako ga Adamov skine i posalje, kao sto sam ga zamolio jer ja odavde imam vezu sa netom putem dimnih signala…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 12 November 2006 09:29 PM   [ # 83 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

BBS style quote

>>Jasno je da se razlike u mišljenju zasnivaju na tome što svako ima drugačje zahteve koje postavlja pred program. Ali ja sam se zato potrudio da tačno napišem šta očekujem i šta mi je potrebno

Za razliku od gadafija ti si to napisao. Konstruktivna rasprava može i mene nešto da nauč.

>>To nije nikakva ‘logika platforme’ već samo logika.

Kako nije? Svi programi liče jedan na drugi, komande se isto zovu, isto rade, ma standardizovano.

>>I sad kada bih istu tu logiku voleo da vidim i kod programa za pregedanje slika ti me upućuješ na to da nisam proveo dovoljno vremena u istraživanju mogućnosti. Pa čtava poenta je ne samo da nisam nego da i neću, i to ne onako drčno >neću!< nego niti imam vremena niti me interesuje itd.

OK, ne moraš ali ti si na gubitku. Al vratiću se kasnije na ovo za Preference.

>>Da li je logično na xx platformi da dvoklik otvara jednu sliku ili te pušta kroz sve NIJE BITNO sve dok je JEDNOSTAVNIJE i LAKŠE da dvaput klikneš i vidiš i ostale slike pride (preko leba pogača syndrome 😊 ).

Kome lakše, tebi? Autor je svoj program zamislio tako kako jeste a ja ti kažem da je to normalno ponašanje za Mac platformu. Tebi ostaje ili da se prilagodiš ili kao što sam rekao platiš program pa onda daš predlog autoru da doda opciju u program.

>>Da sumiram: ako ti jedan program (ne mora biti ACDSee) dozvoli da dvoklikom ODMAH otvoriš sve slike i ako na toolbaru imaš odmah deset najpotrebnijih komandi i ako npr. pamti scaling i loop je uključen po defaultu onda nije bitno to što neki drugi program (ne mora biti GC) ima sve to 10x bolje ali razbacano po zaista nelogičnim mestima

A jel si našao nešto slično tome a da nije GC? Smešto je što uopšte pominjete programe koji ne umeju da prikažu podfoldere.

>>Nisam ni rekao odlično i najbolje (možda si mislio na druge) već da meni više odgovara i što je bitnije obrazložio sam zašto mi više odgovara. Moja muka nije što koristim samo ACDSee već upravo suprotno - još odavno sam isprobao sve ovde pomenute, pa i preko toga i pazi sad: svaki ima od recimo 5 krucijalnih stvari maksimum 3-4. To je onaj najgori utisak nedovršenosti :S I još što je jako bitno - te neke opcije koje se poklapaju su baš ove koje sam ja nabrajao da bih voleo da vidim (apropo priče o PC logici); recimo uzmeš pet programa koji te dvoklikom puštaju kroz sve slike i sad prvi nema loop, drugi ima loop ali sve sabija u okvir prozora, treći ima loop i poštuje skaliranje ali čta slike samo iz root direktorijuma itd itd itd itd itd. Razumeš - a nijedan nema sve to zajedno što meni lično treba. A ACDSee ima. Muke po Mekintošu, šta da ti pričam 😊

Pustio sam te da se raspričaš samo da bih ti rekao zašto JA ne želim da koristim ACDsee (iako već par puta jesam u sličnim pisanijama). Alo (bre!); pa program nema mogućnost izbora tastera za levo-desno!! Jednog tastera, naravno. Zašto postoje kursor tasteri? Ne želim da me neko tera da koristim dva tastera da se vratim sliku unazad. Onda, nema podršku za RAW format (ok, za NEF i dalje sigurno) iako se možda u zadnja tri meseca i pojavilo nešto novo al nisam više proveravao. I da zapraprim iako me niko nije terao. 😊  Ružan je ko i većina pisi programa.

>>Dakle. Pokrećem GC recimo po prvi put. Prva stvar - odlazak u Prefs po navici, jer ipak fer je i sa naše strane da se malo potrudimo oko programa, ne može on sve sam. Prvi utisak: a u pm koliko ih je ko će sad tu naći šta treba. Pokušavam po logici da podesim šta treba ali dosta stvari nije gde treba da bude (primer naveden). Osećam da gubim vreme.

Nije gubitak vremena ako će na kraju da ti radi posao. Jel si starovao Maya, FinalCut, DVDSP ili šta god i odmah krenuo da radiš? Čak sam i ja morao da pročtam uputsvo za AV Risiver kad sam ga kupio. I vidi vraga, prijatno sam se iznenadio da radi neke stvari koje i nisam znao da postoje. 😊

>>Otvorim prvi folder i sliku - pita za creatora. Nazad u prefs. Setim se da pita i za profil - nazad u prefs. Pita za još 10 stvari i za svih deset ajde lepo nazad u prefs. Sve to traje dok se ne pronađe. Copy to nema u toolbaru, nema pod menijima, nema na kontekstualnom meniju (ili ne mogu da nađem odmah = POTPUNO ISTA STVAR).

Najblaže rečeno, nemam pojma o čemu pričaš. Ajde, vidi da ipak nekako dođeš na sledeći sastanak. 😊

>>I onda otvorim Xee koji nema loop ili JView koji ima idiotske shortcutove ili ImageViewer kod koga moraš da držiš space da bi pomerao sliku i veruj mi da je lakše.

Sve se na kraju svelo na… kako kome. Idiot proof progami jesu slatki ali u velikom broju slučajeva su ništa više od toga. Možda se na kraju pojavi nešto što će i vas da zadovolji. Ja ostajem na GC-u i na CM QuickImage.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 12 November 2006 11:04 PM   [ # 84 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-14

DS_Store wrote:

SERBIAN,
nije ta brzina problem, siguran sam da je svako uočo kako to radi, pored primera koje si naveo možda je još očgledniji resize prozora.

Ghadafi wrote:

SERBIAN, primetio sam, naravno i ja da se na Macu sve otvara ‘humanije’ ali ipak mislim da nije to u pitanju. Da jeste, onda bi Xee i Phoenix slides podjednako sporo setali sliku u 1:1 zumu i full screen modu a oni to ipak ne rade - Xee radi brzo! Znaci, ako su mogli to da naprave u jednom programu - mogu i u drugom, tj mogu sve to da objedine u jedan. Prosto je neverovatno kako, sto rece DS_Store, su ostali programi za Mac toliko sveoubuhvatni, brzi, pouzdani i korisni da tako nesto ne postoji za rad sa fotografijama. Ja se i dalje nadam da ce se jednog dana pojaviti takav softver.

Verovatno ste u pravu, nemam pojma, samo sam, diskusije radi, naveo josh jednu chinjenicu…hehehehe…Da zakuvam malo, da ne bude dosadno…hehehe…Anyway u pravu ste za ACDSee Vs. browseri slika na Mac-u - ACDSee je brzi…

DS_Store wrote:

Imam nekoliko programa za rad sa slikama koji su izuzetno brzi (dakle nekoliko) i pazi sad - skoro svi su zasnovani na QuickTime-u. Dakle i same core tehnologije su dovoljno dobre.

To za tech. 100%...Ajd malo cu da chachnem taj deo QT coda pa cu da vidim…Mozda i neshto izmajmunishem kad budem imao vremena…

DS_Store wrote:

A ako sam ja recimo nešto utripovao ili imam posebne prohteve onda se može pogledati obim teme i broj odgovora (a čak nije reč o politici i B92!!! 😊 ) Dosta ljudi ovo svrbi.

Ja mislim da nisi utripovo nishta…Kolko se secam, ono shto ti hocesh ACDSee radi brze na PC-iju…Tu nema dvojbe, shto bi rekla ‘bratja’..

DS_Store wrote:

Taj primer na PCju je evidentan, iako toliko ljudi pokušava da ga ospori. Ja bar znam iz iskustva. Pokreneš 5 nekih velikih programa i sve je brže nego na Meku. Ali posle pola sata počnju problemi… a na drugoj strani program kako je radio kad je uključen, tako radi i posle 6 sati. I da, sad kad više skidam s neta dok radim ostavim Transmission da rilja preko noći i tek treći, četvrti dan provalim da to u stvari nije bila jedna noć he he he I najviše što uradim je da ga pustim na sleep 😊

A te žute smajlije sve slobodno zameni onim zubatim, on vredi za ‘iljadu 😊

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

Profile

Posted: 12 November 2006 11:09 PM   [ # 85 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-14

Ghadafi wrote:

Ipak, posle toga nista nisam dirao i nadam se da hocu cim se bude pojavio 10.4.9 combo. Ako ga Adamov skine i posalje, kao sto sam ga zamolio jer ja odavde imam vezu sa netom putem dimnih signala…

Ako ti treba bilo koji Apple update /combo ili ne, sve jedno/, javni mi adresu via email i ja cu ti poshaljem…Sve skidam i chuvam jer odrzavam /sam odrzavao je preciznije - fala Bogu pa pobegoh od toga/ Mac-ove u gomili studija i nekim drugarima pa moram sve da imam da se oni siroti ne muche..Imam i dual-layer DVD burner-e tako da ne treba da brinesh za kolichinu fajlova, dal’ ce da stanu il’ nece…

Signature 

Profile

Posted: 12 November 2006 11:58 PM   [ # 86 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

😊 hvala! evo kad se pojavi 10.4.9 combo podseticu te 😊

nego, instalirao sam X11, procitao u helpu cemu sluzi i opet nisam skapirao. nadao sam se da ce ako mi je X11 otvoren ovo sa slikama raditi brze, medjutim nije, pa sam probao da odnesem sliku na dock ikonu x11!!! 😊)) pretpostavljate sta mi se desilo. ekran je posiveo ali nije bio flat siv vec je imao moare strukturicu i imao sam taj neki terminal prozor, koji sam ugasio ali iz tog sivog full screen ekrana nisam mogao da izadjem. morao sam da gasim minija pa da ga kresnem ponovo… to ste mi namerno uradili da mi se ogadi full screen, zar ne? 😊))

salu na stranu, cemu ovo sluzi?

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 13 November 2006 01:04 AM   [ # 87 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ne, ne..X11 je kao platforma za razvoj nekog softvera, kao Java, vise-platformska (dobro, ne baš kao java, jer se ne radi o izvršnosti aplikacija, već o portovanju njihovog interfejsa i još koječega, u šta se već ne razumem); tako da to nema veze sa fotografijom konkretno 😊

Profile

Posted: 13 November 2006 01:19 AM   [ # 88 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ljubiša, ne zaboravi, a na stranu ACDSee, da svi programi osim GC-a, koji je tvoj favorit, freeware 😊 Nih je razvijao neko spram svojih potreba, a GC tim ljudi sa namerom da zadovolje veliki broj korisnika.

Meni se kod GC-a ne sviđa ona OS9-alike meni..jel može on da se restilizuje nekako? Mada, već znam odgovor 😊

Profile

Posted: 13 November 2006 02:40 AM   [ # 89 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Evo ga sjajni ViewIt koji postoji i u lite varijanti:

ViewIt (lite)155KB (free)
http://www.hexcat.com/viewit/

a evo još nekih:

PhotoBrowser 331KB free
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/26853

Simple Image Browser 1,2MB free
http://www.chipersoft.com/products/sib.php

FastPic 95 KB free
http://www.dreer.ch/fpic.html

CocoViewX 1,8 MB free
http://www.stalkingwolf.net/software/cocoviewx/

Photo Mechanic 11.1 MB $150 demo 20 dana
http://www.camerabits.com/pages/PM4.html

JBrowser 157 KB free
http://home.nc.rr.com/jview/jbrowser.html

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 13 November 2006 06:31 AM   [ # 90 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Ljubiša, ne zaboravi, a na stranu ACDSee, da svi programi osim GC-a, koji je tvoj favorit, freeware 😊 Nih je razvijao neko spram svojih potreba, a GC tim ljudi sa namerom da zadovolje veliki broj korisnika.

Da, ali ne i bivših pisi korisnika. :evil:  Ako do sada nisu našli program koji radi onako kako oni hoće (osim brzine) vreme je da se zapitaju ko je u pravu. Ja sam jedno kratko vreme vrištao što nemam DVDShrink alike program na Macu ali sam problem rešio sa dva druga programa koji u globalu daju i bolje rezultate nego on.

Što se tiče OS9 look-a ja bih najviše voleo da je ceo OSX takav. Mnogo manje zauzima mesta na ekranu. 😊

Signature 

Profile

‹ First  < 4 5 6 7 8 >  Last ›
6 of 14