‹ First  < 5 6 7 8 9 >  Last ›
7 of 14
Pregledanje fotografija na Mac-u
Posted: 13 November 2006 07:33 PM   [ # 91 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

ah, tako znaci to radi…pa nista, obriso sam ga 😊
Hvala, Darko za linkove, bacio sam se na isprobavanje. Neki su mi vec poznati, kao recimo Photo Mechanic koji je zaista odlican i koji koristim. Veoma je user friendly i ocigledno ima nameru da opstane jer je prilagodljiv i nema papazjaniju od preferenci vec lepo organizovane tabove. Jedina mu je mana sto i dalje ne barata sa slikama onako brzo kako bi trebalo, kao Xee, recimo.

Najbolji Apple-ov potez koji ima za cilj povecanje broja korisnika (citaj: onih koji ce se konvertovati sa Windows-a) je, ako ne pominjemo iPod - Mac mini! Tamo lepo mozete procitati da je pravljen kako bi se privukli korisnici pisija da pazare Mac kao drugi komp, a kad vide kolko je sve bolje i predju kompletno na Mac. Pa kad Apple ima filozofiju da sam ja sa pisija dobrodosao i ako me Apple zeli kao konzumenta zasto imam utisak da ovde na forumu ima i onih koji ne misle tako? Malo mi je smesan takav stav od ljudi koji su sve samo ne inteligentni jer da jesu ne bi trazili ‘argumente’ za jedno a pri tome veoma amaterski tumacili drugo kao ‘ruzno’ ili ‘lepo’ dakle krajnje neargumentovano. ‘Ruzno’ ili ‘lepo’ nisu argumenti cak ni kad ih ja upotrebim, kao estetski edukovan covek.
I kako se u Helpu na OS X-u nasla sekcija koja sluzi da ‘prevede’ sve pc termine na Apple?
Uostalom, kad rasprava krene ovim nekonstruktivnim tokom, najbolje je prekinuti. Hteo sam samo da kazem da ako sam bivsi pisi korisnik - nisam sugav. Jel ovde ima nekog ko je koristio Mac od kad se rodio? Nema? E, pa onda da se vratimo na problem: najbrze, najefikasnije pregledanje fotografija na nasim kucnim ljbimcima.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 13 November 2006 08:14 PM   [ # 92 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Malo mi je smesan takav stav od ljudi koji su sve samo ne inteligentni jer da jesu ne bi trazili ‘argumente’ za jedno a pri tome veoma amaterski tumacili drugo kao ‘ruzno’ ili ‘lepo’ dakle krajnje neargumentovano. ‘Ruzno’ ili ‘lepo’ nisu argumenti cak ni kad ih ja upotrebim, kao estetski edukovan covek.

Eto zašto volim BBSove. IGNORE gadafi je prava stvar. Sad si preterao. Biraj reč a pre toga počni da čtaš svoje poruke. Npr. probaj da pronadješ one u kojima si upotrebio argumente pre nego što sam te prozvao. Da si bio iole konstruktivan na početku mogli smo da skratimo celu ovu diskusiju.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 13 November 2006 10:05 PM   [ # 93 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

‘Aperture sam probao i nemam reč da ga opišem. Ma, čemu to služi??  Isto kao i Lightroom (da, skinuo sam ga još dok je moglo). U svakom slučaju, programi koji zahtevaju G5-cu i korisnike koji znaju čemu služe i kako se koriste.’

ovo si ti rekao na pocetku diskusije. A pod koje korisnike ti spadas? pod one sto znaju da ga koriste ili pod ove druge?

‘Aman, ljudi, GC jeste ogroman al makar mogu jednim prstom na tastaturi da idem kroz slide show a da to nije Space. Samo pisijevci mogu da seku vene na kombinacije command <- za prethodnu sliku. Zasto postoji kursor tasteri?’

a zatim i ovo… sto, jel imas nesto protiv Space-a? ako imas slobodno pisi Jobsu da ga izbaci jer je isuvise ‘PC’

uostalom, ja sam ovde da bih nesto naucio jer imam Mac od relativno skoro i to je moj jedini racunar i srecan sam s njim, zavrsava mi sve poslove i kad budem kupovao sledeci racunar opet ce biti Mac. Iako imam Apple stickere i na autu i na motociklu, iako izbegavam da sednem za PC da me ne bi bolela glava, ipak ne zelim da imam sektaski pristup kojim odise tvoj stav, ljubisa. I nisam glup da mi neko prodaje vrucu vodu i ubedjuje me kako je ovo bolje od onog, jer, zaboga, platio si ga vise, pa mora da bude bolje. Mac je superioran i to niko ne spori, ja to i pricam ljudima u svom okruzenju, ali me nisi ubedio da trenutno postoji bilo sta na Macu sto ce biti brze za rad sa fotografijama nego sto je bio ACDSee na pisiju. a taj graphic converter je kad sam ga otvorio obecavao da ce biti MacACDSee cim sam ga video iako ima stupidnu ikonicu. Zaista sam bio srecan kad sam video browser koncepciju, ali kad sam pokusao da ga prilagodim sto vise sebi i svojim potrebama, naisao sam na preference koje sam odmah zatvorio i na neke stvari koje ne mogu da pogasim. rekao si mi da info fotki mogu da ugasim, ali ne mogu, uspeo sam samo da ga smanjim i ostao je tu da me nervira. a pregled fotografija? onaj utimativni - full screen? onaj za koji je Apple nedavno rekao da je jedini pravi, najavljujuci 1.5 Aperture? Full screen je ocajan kod GC-a. I ovo sam pomenuo nekoliko puta tokom diskusije a ti mi i dalje trazis neke argumente! Sporiji je od ACDSee-ja, sporiji je od Xee-a, nema dobar i brz full screen, narocito kad su slke 1:1, nje mnogo user friendly i ako tebi to nisu dovoljni argumenti, onda nabij sebi u dupe graphic converter i svrsavaj do mile volje.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 13 November 2006 10:12 PM   [ # 94 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Obojica ste preterali. Ne znam čemu toliko prozivanje. Imamo različte potrebe i različte ukuse..a ovde je predstavljeno 15 programa, od kojih će samo par u većoj meri moći zadovoljiti sve korisnike..a svako ima svog favorita, jer se svi ne bavimo istim stvarima 😊

Gadafi, meni recimo Phoenih Slides radi normalno brzo pri full screenu. Čekam 1/25 ili 1/3 sec da se učta sledeća..a svaka je od 6MPix..oko 2-3MB.

Profile

Posted: 13 November 2006 10:28 PM   [ # 95 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

ljubiša,
pa to je to - stvar potreba i ukusa. Ako se dovoljno dugo razgovara uvek se dođe na isto: jednom odgovara jedno, drugom drugo. Raspravljati u aspolutu šta je bolje, logičnije pa i lakše, što da ne, i nema mnogo vajde 😊

SERBIAN,

[img size=128]http://img164.imageshack.us/img164/5258/naeboon0.png[/img]

Darko,
mnogo hvala na linkovima. Odavno nisam proveravao ovaj ViewIt, mogu reći da v. 2.18 predstavlja prijatno iznenađenje!

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 13 November 2006 10:43 PM   [ # 96 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

voyager, kad vec pomenu velicinu slika, izgleda da je to bolna tacka. Evo sad sam cackao ove programe koje je Darko pobrojao kao i ove do sad spominjane, uostalom sve koje imam i toliko razlicito rade, na brzinu mislim, sa fotografijama da je to cudo. Kod mene Xee prosto leti bez obzira na velicinu fotki, a evo sad na primer ovaj PhotoBrowser radi super sa starim fotografijama, koje su, naravno, bile manje i cim sam mu pokazao folder sa fotografijama od 10.3 Mpix - zadavio se. I kako je puko tako ga vise nisam ni palio… 😊

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 14 November 2006 03:13 PM   [ # 97 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

ovo si ti rekao na pocetku diskusije. A pod koje korisnike ti spadas? pod one sto znaju da ga koriste ili pod ove druge?

Niti imam G5cu niti bih znao šta da radim sa Lightoom-om.

a zatim i ovo… sto, jel imas nesto protiv Space-a? ako imas slobodno pisi Jobsu da ga izbaci jer je isuvise ‘PC’

Aha, imam, al da čtaš poruke video bi da to nisam rekao. Problem je SA VRA?ANJEM NA PRETHODNU sliku! Moram da koristim dva tastera. Isto sam rekao i elite-u. Gde mi je HOME taster na notebook-u? Nemam, tj. imam ali moram da koristim DVA TASTERA. Zašto je onda loše ako kažem da je loše glupo što nema opciju za konfigurisanje tastera?

ali kad sam pokusao da ga prilagodim sto vise sebi i svojim potrebama, naisao sam na preference koje sam odmah zatvorio i na neke stvari koje ne mogu da pogasim. rekao si mi da info fotki mogu da ugasim, ali ne mogu, uspeo sam samo da ga smanjim i ostao je tu da me nervira.

Ajde da preskočm moju priču o prilagođavanju pa da ti predložim… Jel da ti pošaljem sliku kako da ugasiš Info?? Ako je jedna slika a Info ispod nje ideš na Preference 😉 pa General/Display Windows i odčerikaš Informatio ispod Show tool windows. Ako je Slide Show onda opet Preference pa Slide Show/General i pod Display odčekiraš Name. Ajd što lepo piše…

a pregled fotografija? onaj utimativni - full screen? onaj za koji je Apple nedavno rekao da je jedini pravi, najavljujuci 1.5 Aperture?

Možda sam nešto i preskočo ali Aperture nije pregledač.

Full screen je ocajan kod GC-a. I ovo sam pomenuo nekoliko puta tokom diskusije a ti mi i dalje trazis neke argumente!

ZAŠTO JE OČAJAN! A tvoja reč mi tako mnogo znač. Jel ti ovo zoveš argument?

Sporiji je od ACDSee-ja, sporiji je od Xee-a, nema dobar i brz full screen, narocito kad su slke 1:1, nje mnogo user friendly

OK, eto ga i jedan argument. Spor. Nisam ni rekao da je brži, samo da je komforniji. Pominješ User friendly a došao si sa Win platforme. Kako da te onda shvatim i da znam šta sad ti smatraš pod tim? Nisam vidovit i nisam se bavio psihijatrijom da bih znao šta ti pod ovom misliš.

Kraj poruke je pokazao kako razmišljaš ali me ne čudi i ne zameram ti jer nisam više ni očekivao. I dalje stoji, svrati na sledeći sastanak, evo ja ću da donesem i pisija pa da pokušaš da mi natenane objasniš šta je to toliko fenomenalno kod ACDsee-a. Osim brzine što stvarno ne mogu da ti osporim ma koliki fan GC-a bio.

Inače, juče sam poskidao sve nabrojane programe i dalje stoji da za pregledača i dalje ViewIt najviše obećava. OK, i dalje nije za mene 😊 ali od nabrojanih ima najbolje opcije.

Post edited by: ljubisha, at: 2006/11/14 15:14

Post edited by: ljubisha, at: 2006/11/14 15:16

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 14 November 2006 09:19 PM   [ # 98 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Hajde, Ljubisa, da ostavimo po strani nedolican ton, odnosno, ja zelim da ga se okanem, zaista mi je zao sto sam ti napisao ono sto jesam, umem da odreagujem kako ne treba i kad ne treba, u svakom slucaju, popizdeo sam i sad ti se izvinjavam.
Ali, hajde da pored toga ostavimo i bilo kakve koncepcijske razlike izmedju programa kao sto je bio ACDSee na windowsu i Graphic Convertera ili ostalih pominjanih i da se sve svede na brzinu. Eto, zaboravimo sve i neka moj jedini argument ostane brzina. Ja imam ogroman broj fotografija, taj broj je u stalnom porastu, moram svakodnevno da ih pregledam, bilo sam bilo sa nekim i te fotografije su sve vece i vece, ogranizovane su po folderima vec godinama na jedan te isti nacin, koji ne zelim da promenim. Iz ovog razloga mi je jednostavnost i brzina koju je pruzao ACDSee zaista pozeljna. Kada sam presao na Mac i video kako sta funkcionise i shvatio da iPhoto (tada verzija 5) ne radi onako kako mi odgovara lepo sam seo i napisao Apple-u pisamce u kome sam to lepo i rekao: necu da mi iPhoto kopira fotografije u svoj folder, hocu da ostanu tu gde jesu. Direktan odgovor nisam dobio, ali je u verziju 6 ukljucena upravo ta opcija! Ja i dalje cekam ‘sesticu’, treba da stigne, malo se oteglo, ali sam spreman da pravim kataloge i predjem na iPhoto ako to radi onako kako treba, ili bar kao ‘petica’, znaci po cenu da to ne bude browser. Ako se ispostavi da je iPhoto 6 ispunjenje mojih zahteva, bicu jos srecniji jer me raduje sto je Apple-ov program, sto su filozofija rada i interfejs isti kao i kod ostalih programa iz iLife i iWork paketa.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 14 November 2006 10:47 PM   [ # 99 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Ali, hajde da pored toga ostavimo i bilo kakve koncepcijske razlike izmedju programa kao sto je bio ACDSee na windowsu i Graphic Convertera ili ostalih pominjanih i da se sve svede na brzinu.

Nisam još probao taj Xe ili kako već beše al jedino približno mojoj koncepciji rada sa odličnim opcijama i zavidnom brzinom je ViewIt. Naravno, nisam se udubljivao jer mi GC radi sve što treba al čm sam ga skidao i snimao na diskove znač da sam mu davao šansu. iPhoto6 deluje zanimljivo al ajde da sačekamo da dobiješ (a da si bio na sastanku već bi imao 😊) pa da se izjasniš.

Signature 

Profile

Posted: 15 November 2006 12:07 AM   [ # 100 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

😊
ma daleko mi odavde, a zelja mi je da dodjem…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 15 November 2006 10:37 AM   [ # 101 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Ghadafi wrote:

😊
ma daleko mi odavde, a zelja mi je da dodjem…

A i sveži tata si, žena bi te ubila da je sada ostaviš samu sa detetom više nego što je potrebno da odeš po novi paket pelena. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 15 November 2006 06:30 PM   [ # 102 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ljudi,ja imam sporu mashinu,pa sam naravno iz tog razloga izostavio gomilu sporih i obimnih programa.ajbrzi nacin je definitivno finder+picturePopPro2. Program se jednom zakovao,ponavljam SAMO JEDNOM kad sam mu dao folder od ?1500 slika,gde su sve bile 5 ili 6Mpixel-a,prosecne velicine 3MB.U stvari,tad je puko finder na par sekundi pa se vratio,al posto je ppp2 integrisan u finder puke je i on.Inace,ja brze resenje nisam nasao.Naravno u finderu stavim najveci icon size i chekiram show icon preview.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 15 November 2006 07:04 PM   [ # 103 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

taman bi me zadavila… 😊

ma nemas ti, cika kosta, sporu masinu, nego mi imamo brzu 😊