1 2 > 
1 of 2
Back to the future
Posted: 24 November 2006 11:36 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-06-06

http://www.pegasus3d.com/apple_screens.html

TIME MACHINE 😉

Post edited by: Pedja, at: 2006/11/24 11:40

Profile

Posted: 25 November 2006 01:58 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

izostavili su System 8 i 9. Ako se dobro secam, na Akademiji (Novi Sad) smo imali sedmicu na par mesta i nekoliko racunara sa OS 8 instaliranim. Devetku sam preskocio a u pricu sam opet uskocio tek kad su uz Mini kod Popa davali Tiger upgrade pored Panthera, jul prosle godine. E kad smo vec tu, ja sam em nostalgican em radoznao pa me zanima koja je bila poenta kod osmice, odnosno devetke, kolko se to koristilo, posto su ih izostavili, mozda kao nebitne ili je to puka slucajnost?

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 25 November 2006 03:05 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Ghadafi wrote:

E kad smo vec tu, ja sam em nostalgican em radoznao pa me zanima koja je bila poenta kod osmice, odnosno devetke, kolko se to koristilo, posto su ih izostavili, mozda kao nebitne ili je to puka slucajnost?

8 je bio HUGE upgrade u odnosu na 7 a devetka je, po mom skromnom mishljenju, jedan od najboljih operativnih systema ikada napravljenih…ULTRA stabilan, mali, BRZ ko munja, radi ko sat…Recimo da sam ja oklevao da predjem na X veoma dugo, dok to nije bilo pod moranje…I sad imam par machina sa devetkom koje vrte neke stvari…

OS 9 Lover…:)

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 25 November 2006 09:39 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

ULTRA stabilan, mali, BRZ ko munja, radi ko sat…Recimo da sam ja oklevao da predjem na X veoma dugo, dok to nije bilo pod moranje…I sad imam par machina sa devetkom koje vrte neke stvari…

Dobro je, nisam jedini. 😊 Ma, još uvek tražm nešto slično SipleText-u (u kombinaciji sa SimpleText Color Menu zakrpom). A da je bio brz, bio je.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 25 November 2006 11:41 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

wow…
sad mi dodje da nabavim neki stariji Mac samo da vidim i ja to…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 25 November 2006 12:50 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

Ma, lepo je to bilo, brz, naročto u odnosu na prvi OS X, ne mogu baš da budem detaljan jer tada nisam bio korisnik Mac-a, osim u sporadičnim situacijama. Ali ipak, nedostatak pravog multitaskinga i menadžera memorije su OGROMNI nedostaci u današnjem (a i tadašnjem, ‘90) vremenu. Nije baš lepo da ako program začeprka po momoriji tamo gde ne bi smeo ne ‘umre’ samo on, već povuče i ceo OS za sobom.

Ukratko: GUI i korisnički interfejs: čsta desetka.
Underpinings: hmmmm….

Profile

Posted: 25 November 2006 01:19 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

na kom hardveru je to nabolje radilo? G3, G4?

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 25 November 2006 06:23 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-14

milke wrote:

Ali ipak, nedostatak pravog multitaskinga i menadžera memorije su OGROMNI nedostaci u današnjem (a i tadašnjem, ‘90) vremenu. Nije baš lepo da ako program začeprka po momoriji tamo gde ne bi smeo ne ‘umre’ samo on, već povuče i ceo OS za sobom.

Ukratko: GUI i korisnički interfejs: čsta desetka.
Underpinings: hmmmm….

Ja bi reko da si neshto pomesho, al sad ko ce ga znati…:)

Ghadafi wrote:

na kom hardveru je to nabolje radilo? G3, G4?

Pa shto brzi hardwer, bolje i radi…Meni sad radi na Power Mac-u 7100 AV i na 2 G3-ojke…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

Profile

Posted: 25 November 2006 09:04 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Imam sistem 9 na disku, štaviše mogu i da butujem iz njega, još samo da se setim kada sam to poslednji put radio 😊

Stvarno je izuzetno ‘responsitive’, jako brzo radi sve što treba da radi ali samo dok se zadržiš na jednom programu. Ipak mu je to bio nepremostiv problem koji ga je i sa’ranio. Stvarno šteta, njegova brzina i multitasking iz X-a to bi bilo ubistveno.

A najviše mi nedostaje Gravité :]

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 25 November 2006 11:21 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

epa, onda neka mu je laka zemljica…

ja ustvari, samo nisam mogao da se naviknem, ili bolje receno, prihvatim dock iz OS X-a jer u vreme kada se pojavio OS X ja sam vec imao nekog iskustva (samo korisnickog) sa sistemima 7 i 8, ali sam i dalje radio na windowsu. Svima sam govorio kako windows ne iskoriscava dobro prostor na ekranu jer ima (gledano odozgo na dole, u recimo otvorenom Photoshop-u) title bar, menu bar, tool bar, status bar i na kraju task bar pa sve to zauzme pola ekrana, narocito ako ni ekran nije preko 17’. E sad, na Macu je bio samo meni gore i kad se pojavio dock na OS X-u, koji sam naravno gledao samo po novinama, web sajtovima ili TV-u dok god ga nisam pazario, nisam mogao da shvatim zasto su metnuli to dole da zauzima prostor po visini ekrana, pogotovo sto je u screen shotovima bio jos i uvecan… Lepo izgleda, ali se taj deo ekrana prakticno i ne koristi, ni jedan program ne ide ispod njega po defaultu i na kraju mu to dodje (govorim samo o iskoriscenju ekrana) kao jedan veliki, debeli task bar. Jel ga stavlja neko sa strane? I na kojoj strani ga drzi? Govorim o docku, samo da napomenem…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 25 November 2006 11:24 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

SERBIAN wrote: Ja bi reko da si neshto pomesho, al sad ko ce ga znati…:)

Pa, ja ne bih rekao. MacOS (pre X) nije imao zaštićenu memoriju, ili ono što je na srpskom poznato kao ‘protected memory’. Što će reći da je neka aplikacija, ako je namerno tako napisana, ili napisana nepažljivo, mogla slobodno da švrlja po memoriji nekog drugog procesa/programa, pa i samog OS, dovodeći ga do obaranja. I nije postojala mogućnost da se aplikacija spreč da to uradi.

Obrati pažnju da sam rekao da nije postojao ‘pravi’ multitasking, a ne multitasking uopšte. Možda sam trebao da napišem opet na srpskom (:-)) ‘preemtive’ multitasking. MacOS 9 je imao coorporate multitasking, ala Win95/98/ME. Znač, ako aplikacija/proces ‘odluč’ da ne da vremenski slot drugim procesima/programima, eto belaja. Ako je jedan od tih drugih procesa/programa OS (a taj će zatražiti svoje vreme kad-tad); eto OS-a ponovo na kolenima.

Profile

Posted: 26 November 2006 01:14 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Jel ga stavlja neko sa strane? I na kojoj strani ga drzi? Govorim o docku, samo da napomenem…

Ja ga na laptopu držim sa desne strane, prilično smanjenog, a u dnu mi je DragThing.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 November 2006 03:06 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-14

milke wrote:

Pa, ja ne bih rekao. MacOS (pre X) nije imao zaštićenu memoriju, ili ono što je na srpskom poznato kao ‘protected memory’. Što će reći da je neka aplikacija, ako je namerno tako napisana, ili napisana nepažljivo, mogla slobodno da švrlja po memoriji nekog drugog procesa/programa, pa i samog OS, dovodeći ga do obaranja. I nije postojala mogućnost da se aplikacija spreč da to uradi.

E to jeste…Al trebao si da naglasish da su programeri krivi ako loshe napishu kod..😊)..hehehehe

milke wrote:

Obrati pažnju da sam rekao da nije postojao ‘pravi’ multitasking, a ne multitasking uopšte.

Molim samo precizno, nemoj mi vredjash mezimche…hehehehehehe…:)

Post edited by: SERBIAN, at: 2006/11/26 03:07

Signature 

Profile

Posted: 26 November 2006 03:12 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-14

Ghadafi wrote:

Lepo izgleda, ali se taj deo ekrana prakticno i ne koristi, ni jedan program ne ide ispod njega po defaultu i na kraju mu to dodje (govorim samo o iskoriscenju ekrana) kao jedan veliki, debeli task bar. Jel ga stavlja neko sa strane? I na kojoj strani ga drzi? Govorim o docku, samo da napomenem…

Meni stoji dole, smanjen sa ukljuchenim Magnification i always hidden…Ne smeta mi uopshte jer ga ni ne vidim dok ne spustim misha dole da ga pozovem a u prostoru ‘ispod’ Dock-a stoje mi razne icone i folderi za razne stvari…Znachi misha morash da spustish skroz na dno ekrana da bi pozvao Dock da se pojavi tako da mozesh slobodno da koristish donji deo ekrana za smeshtanje foldera ili fajlova ili kojechega vec..😊

Signature 

Profile

Posted: 26 November 2006 04:01 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  141
Joined  2005-07-17

Meni je Dock sa leve strane, bez zooma, prilichno smanjen jer imam gomilu aplikacija u njemu, a sve koristim stalno pa ne mogu tek tako da ih sklonim.
A sa strane je jer mi jer mi vishe trebaju vrste nego kolone u tekst editorima i terminalu (ili beshe obrnuto..) 😊

Nikad nisam voleo da ga ostavljam sakrivenog, jer me nervira shto ima transparenciju pa kad iskochi preko nekog prozora jedva mogu da razaznam shta pishe oko koje ikone.

MacOS 9 je imao coorporate [sic] multitasking,

Cooperative… 😉

No, za nostalgichne imash mogucnost kooperativnog multitasking-a i pod OSX-om, ako volish Carbon i njegov Thread Manager 😊

Ne znam da li da se stidim ili ponosim chinjenicom da nikada nisam koristio MacOS 9 (ali jesam sporadichno starije verzije) 😊

Post edited by: bnastic, at: 2006/11/26 04:02

Signature 

> Apple fanboy - a person who bought a Mac before you did.

Profile

Posted: 26 November 2006 04:55 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-14

Signature 

Profile

1 2 > 
1 of 2
‹‹ Brand new PC      Još jedan se switchovao :D ››