Pazi ovako. UNIX na kome je Mac OS X baziran je kompletan sistem koji ima ugrađene procedure i akcije koji vode računa o samom operativnom sistemu. Ovo se dešava automatski poslije određenog vremenskog perioda. Periodi su dnevni, sedmični i mjesečni i tačno su definisane akcije koje se izvršavaju prilikom isteka, tj. nastanka svakog od ovih perioda (smatraj ih ciklusima).
Windows nema ove sisteme i njemu je potrebna babysitter-ka koja će o njemu da vodi računa, pa zato i ima milion programa za sređivanje, peglanje i ispravljanje sistema. Pola posla bs-a pada na tebe, a pola na te programe (jer ni jedan ne radi kako treba, iskreno, barem po meni).
UNIX je serverski operativni sistem koji je dizajniran i napravljen sa ciljem da radi godinama bez gašenja, tj. restartovanja. Mac OS X je najbolja desktop varijanta koja može da se nađe i iskoristi za svakodnevan i normalan rad, a mnogo više nego ostali sistemi bazirani na UNIX, a bogami i Linux-u, i to mu je po meni ogroman plus.
Dakle, sistem sam vodi računa o sebi. Linux je veoma mnogo sličan, ali je ipak drugačji i u određenu ruku komplikovaniji…
Sjedi, koristi mašinu i uživaj. Možeš da koristiš npr. Onyx da ručno odradiš neke stvari (a da ne čukaš kilometarske kobasice od komandi).
BTW, što se tiče temp fajlova, oni ti se nalaze na sasvim drugom mjestu u sistemu i nikako u root-u sistemskog diska. To što vidiš u root-u, nemoj da diraš, jer ima dosta sistemskih fajlova. Ako te već muč šta je šta, otiđi u Terminal, zakucaj se u root sistemskog diska sa komandom ‘cd /’ i onda izlistaj sve te fajlove (i foldere naravno) u jedan txt fajl sa komandom ‘ls -la / > Desktop/rootlist.txt’, pa okač ovdje taj fajl što ti se pojavi na desktopu da ti kažemo šta možeš (eventualno) da brišeš...
Pozdrav.
Djole