Nipošto nemoj preko UPS-a, jer će ti naplatiti špediterske troškove skoro pa 50€. Gledaj da bude USPS (US Postal Service); jer će to onda preuzeti naša pošta, pa oni sprovesti postuak carinjenja. Takođe, ukoliko se u paketu ne bude nalazila faktura, zvaće te sa carine da im doneseš neki dokaz o kupovini ili račun, po kome će moći to da ocarine, pa kad to zaprime, opet ćeš čekati poštara da platiš njemu sve te dažbine, kao što Marko reče.
Fakturisana vrednost + Carina 10% + PDV 18% + 400 din admin. takse. To će ti orijentaciono biti vrednost globe.
Poenta je izbegavati kurirske službe i sve prepustiti običnoj pošti.
Bila je cela frka sa Amazonom i knjigama kod nas, jer su oni po inerciji slali UPS-om i to je preuzimala njihova podružnica kod nas i naplaćivala poprilično za šediterske usluge. Rešenje je bilo da kažeš da vrate tu knjigu Amazonu, Amazon ti vrati pare, a onda im kažeš ‘Kakav je to načn, pošaljite to običnom poštom!’ 😊 Oni se izvine i pošalju opet 😊
Hvala na informacijama, prenijeću ih dobrom drugaru koji se mučo posljednjih dana baš sa problemom na relaciji carina-špedicija-naši idioti na šalterima pošte…
[offtopic]
Kad već pričate o knjigama, da li bi mogao neko da mi se javi na private mail ili PP? Ganjam neke knjige od Asimova već godinama, a nikako da ih pribavim… Sad sam našao na Amazonu sve, jedino što nije komplet od 6 komada, koliko ih ima, već svaka za sebe, pa mi treba pomoć.
Jel ima ikakva razlika u brzini izmedju 7200 i 5400 diskova u ovom rezimu rada? Vidim da WD stavlja ove njihove Eco Drive ove od 5400 u ext diskove.
U ovom režimu - praktično ne. Sa USB2/FW400 nema razlike, jer je to sve praktično limitirano na nekih 30-35 MB/s. FW800 bi to trebao da popravi, pa da bude 60-80 MB/s, ali je u realnom radu brzina FW800 negdje oko 50-55 MB/s. Dakle, prema svemu ovome, nema ti neke velike razlike koji ćeš disk da staviš unutra, jer je interfejs usko grlo.
Mora li on da pobriše sve podatke sa diskova kad ih stavljam u RAID 1 ili 0? DU kaže da mora, a meni smor da opet čekam 2-3 sata da se sistem bekapuje sa trenutno 2 diska u RAID 0, pa da se posle prekopira na nova 4 diska u RAID 10. Ustvari, nemam ni tehničkih mogućnosti za to. Imam 4 slota u Prou i oni će biti zauzeti, a nemam neko eksterno kućište.