1 2 > 
1 of 2
Carina za iphone kod nas?
Posted: 21 November 2009 03:00 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  20
Joined  2009-03-31

Cao drugari,

sledece nedelje mi rodjak salje iphone 3GS iz amerike, pa sam se pitao koliko kod nas (preko FEDEX ili UPS) deru sa carinom?

Ima li neko, neku okvirnu cifru i ima li neka fora da me ne odvale (mozda preko obicne poste)???

Pozdav,
M

Profile

Posted: 21 November 2009 09:40 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Pročtaj ovo http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=33558&catid=33
da stvoriš sebi neku generalnu sliku o tome.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 21 November 2009 03:10 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Obavezno da ubace i originalni račun u kutiju, da bi ti carinici po njemu carinili, jer će u suprotnom voditi se po našim cenama, a tada si nagrabuisao 😊

Profile

Posted: 23 November 2009 11:55 AM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-03-31

evo ovih obrazaca… nije hteo da ih atachuje pa evo linkova

Post edited by: madamov, at: 2009/11/23 12:11

Profile

Posted: 23 November 2009 12:01 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

1. Zavisi obično je tako, mada ja kada naručujem ploče iz UK znaju doći za 2 a nekad za 20 dana, iskreno tu nema pravila ako si ide jeftinijim i sporijim putem.

2. Možeš da ih zamoliš da račun zalepe za kutiji ali bilo kako bilo carina će da ti otvori paket skroz i sve lepo da pogleda, a onda da vrati i spakuje kako je i bilo. Znač nećeš morati da ideš na poštu, poštar će ti doneti, ako si kući to je to, a ako nisi ostaviće ti u sandučću obaveštenje da dođeš do pošte i podigneš paket. Moj savet ti je da se zgotiviš sa poštarom, da odeš u poštu i popričaš sa njim, ponekad ga častiš i to, ja tako radim i sve je po ps, naravno ako planiraš da nastaviš da kupuješ preko neta.

Signature 

Profile

Posted: 11 December 2009 10:24 AM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-03-31

Opet ja sa glupim pitanjima!!!

Evo napokon je tel stigo (kod rodjaka u US) i treba da mi ga posalje… Poslusao sam vas i reko mu da ide preko USPS.

Pazi sad… kaze mi on da uvek osigurava posiljku jer mu se vec nekoliko puta desavalo da posiljka nikada ne stigne u Srbiju!!! Cuo sam te price i sa druge strane… da nasi kradu, pa se opet pitam jeli onda mozda ipak sigurnije da mi salje preko door-to-door service ili ipak preko obicen poste???

Potpuno sam izgubljen… posto se jako iscimao da jeftino nadje nov fon a da nije vezan ugovorom… jebes ti to sto ce da dobije pare nazad kad je pitanje moze li da nadje opet istu shemu za nabavku.

Kakva su vasa iskustva? Jel se nekom do sada ‘izgubila’ posiljka???

Profile

Posted: 11 December 2009 10:47 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  164
Joined  2009-12-02

Prijatelju, pošta je jedna od najgorih kompanija u Srbiji, pogotovo ako se uzme u obzir da su na budžetu Srbije, to jest na našoj grbač, a pritom totalno bezobrazni i odvratni. Ja sam sa njima uvek imao neke probleme. Jedino sa kime nisam, to je Post Express. Sve što šaljem šaljem Post Expressom ili AKS-om. A za inostranstvo, iskreno nikada ne bih koristio poštu već DHL i slično. Jeste malo skuplje, ali isplati se. Ako ne to, neka onda ga tvoj prijatelj tamo osigura, pa ako ne stigne, ništa, dobiće pare od osiguranja.

Nije da te plašim, mnogi rade sa poštom, ali ima problema. Moj savet (samo moje mišljenje) jeste DHL ili UPS, pošto oni već završe carinjenje (koliko ja znam)

Profile

Posted: 11 December 2009 11:06 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Razlika između skupljih i jeftinijih varijanti tj. običnih pošta i DHL, UPS itd je u tome što kod obične pošte bilo koje strane zemlje paket kada uđe u Srbiju oni prestaju da brinu o njemu i to radi pošta Srbije. Znač ti svoj paket možeš da pratiš dok ne uđe u Srbiju posle toga ne. Kod DHL, UPS i ostalih skupljih varijanti ti svoj paket možeš da pratiš sve dok ti ne dođe na kućna vrata ali u toj varijanti postoji velika šansa da te zakač carina i one fore sa špedicijom.

Signature 

Profile

Posted: 11 December 2009 01:05 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Sigurno je sigurno, ali i košta. Ti telefon u USA kupuješ zato što je jeftiniji, a ne zato što se on ovde ne može kupiti. Da se ne može ovde kupiti, vredelo bi se cimati toliko i brinuti i plaćati DHL/UPS, pa sigurno carinjenje i uslugu špeditera (oko 4000 din).

Ovako, platiš li sve to što treba, pa još i carinu od 10% i porez od 18% (na vrednost koja je na fakturi + transport); zapitaj se koliko te taj iPhone zaista na kraju košta i nije li ti se isplatilo više kupiti ga ovde.

Ne zaista, koliko te košta tamo u USA? 😊

Profile

Posted: 11 December 2009 01:11 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

A da, meni uredno stižu paketići i paketi preko naše pošte. LJudima se zagube dokumenta kad ih šalju običnom poštom, ali sumnjam da tek tako može nestati nešto veće/skuplje. Bivčoj koleginici sa posla je sestra iz Austrije 2-3 puta slala valjda garantno pismo, a ova ga nikad nije dobila.

Meni je preko USPS-a pre par dana stigao iz Njujorka, preko Moskve iPod nano. Nije otvaran i nije carinjen (nekim čudom). A par dana pre toga je došao Logitech G9x od RapidSharea i njega su otvorili i carinili. Iako je na carinskoj deklaraciji iz Švajcarske pisalo da miš košta 49€, oni su napisali da je osnov za carinjenje 70€. Nisam se žalio jer su u pravu. G9 je 49€, a G9x je, barem tako kaže Logitechov sajt 99€, a kod nas ga ima za 80, tako da sam dobro i prošao 😊

Da pomenem i naručvanje sa Amazona. Ranije je Amazon o svom trošku knjige slao UPS-om, ali su im se knjige počele vraćati, a ljudi odavde apelovali da šalju preko Deutsche posta, jer je usluga špeditera za ma kakvu knjigu bila oko 3500din. Pre mesec dana sam poručo knjigu i stigla je preko DP-a, bez carina, poreza i špediterskih troškova 😊

Profile

Posted: 11 December 2009 01:19 PM   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-03-31

Mario wrote:

Sigurno je sigurno, ali i košta. Ti telefon u USA kupuješ zato što je jeftiniji, a ne zato što se on ovde ne može kupiti. Da se ne može ovde kupiti, vredelo bi se cimati toliko i brinuti i plaćati DHL/UPS, pa sigurno carinjenje i uslugu špeditera (oko 4000 din).

Ovako, platiš li sve to što treba, pa još i carinu od 10% i porez od 18% (na vrednost koja je na fakturi + transport); zapitaj se koliko te taj iPhone zaista na kraju košta i nije li ti se isplatilo više kupiti ga ovde.

Ne zaista, koliko te košta tamo u USA? 😊

U pitanju je refurbished iPhone:

http://www.wireless.att.com/cell-phone-service/packages/packages-details.jsp?q_package=sku4160234&_requestid=46345

ja sam ga cak dobio malo jeftinije 130 + tax = oko 140USD

Post edited by: tejmalee, at: 2009/12/11 13:23

Profile

Posted: 11 December 2009 01:37 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Super deal. Šta je uradio sa onim obavezama uz iPhone? $30 mesečno + ugovor na 2 godine?

Elem, računica bi ti bila sledeća..

$140 + recimo $30 za poštarinu = $170

$170 + 10% carine i 18% PDV-a = $220.66 = 150€

Neka te troškovi špedicije izađu i celih 50€, imaš 16GB 3GS za 200€, što je svakako super :laugh:

Problem ti mogu praviti naši carinici, jer nemaju pojma šta je refurbished, tako da ti onaj ko šalje obavezno pošalje račun od AT&T-a, a neka i sebi napravi kopiju, za svaki slučaj.

Profile

Posted: 11 December 2009 03:21 PM   [ # 12 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-03-31

Mario wrote:

Super deal. Šta je uradio sa onim obavezama uz iPhone? $30 mesečno + ugovor na 2 godine?

Elem, računica bi ti bila sledeća..

$140 + recimo $30 za poštarinu = $170

$170 + 10% carine i 18% PDV-a = $220.66 = 150€

Neka te troškovi špedicije izađu i celih 50€, imaš 16GB 3GS za 200€, što je svakako super :laugh:

Problem ti mogu praviti naši carinici, jer nemaju pojma šta je refurbished, tako da ti onaj ko šalje obavezno pošalje račun od AT&T-a, a neka i sebi napravi kopiju, za svaki slučaj.

Super deal nego sta… a sta je uradio sa onim obavezama… ha, to sta braca Srbi ne mogu da srede - sredice braca Arapi 😊 salim se… PM me ako te bas zanima (nije prica za forum) 😊

Da se vratim na temu…. od pouzdanog izvora iz poste cuo sam isto sto i Markooo gore navodi, a to je da posiljka kada udje u srbiju lako moze da nestane… (o detaljima isto na PM)

Tako da, sada evo opet, razmisljam o UPS-u… jeste skuplje ali brate mnogo sigurnije…

Profile

Posted: 11 December 2009 03:31 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

TejmaLee wrote:

Da se vratim na temu…. od pouzdanog izvora iz poste cuo sam isto sto i Markooo gore navodi, a to je da posiljka kada udje u srbiju lako moze da nestane… (o detaljima isto na PM)

Kakavi bre pouzdani izvori, meni u pošti to rekli, i još su naglasili da je bolje da ne saljem običnom poštom. Skapiraj.

Signature 

Profile

Posted: 11 December 2009 03:38 PM   [ # 14 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-03-31

Markooo wrote:

TejmaLee wrote:

Kakavi bre pouzdani izvori, meni u pošti to rekli, i još su naglasili da je bolje da ne saljem običnom poštom. Skapiraj.

Nisi me razumeo… ili ja nisam bio jasan… upravo se slazem sa tobom…

Profile

Posted: 11 February 2010 09:58 AM   [ # 15 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  7
Joined  2007-06-20

I sta je bilo na kraju? 😊
Da li ti je stigao telefon?
Za koliko vremena?
Kako si prosao na carini?

Profile

1 2 >