1 2 > 
1 of 2
Video_TS.VOB (Obrada)
Posted: 21 December 2009 03:13 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Prije neki dan sam sa ‘8ice’ prebacio na Dvd-r/hdd (standalone) video.
Snimak je ‘sprzen’ u vidu .Vob-a.
Potrebno mi je jos da editujem ovaj snimak ali bih voleo/hocu da ga obradim u vec datom formatu.Ukoliko je moguce…..

Zamolio bih vas da mi preporucite:
1.freeware,
2.shareware,
&
3.BUY
verziju Video editing programa (os-snow).

:-] probao sam sa ovim prog`s sto su dosli uz…nije islo.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 21 December 2009 03:51 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Final Cut Pro za editing.

Za ostalo sacekaj Serbiana da se javi, on ce ti napisati esej na datu temu.

Post edited by: Markooo, at: 2009/12/21 16:22

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 21 December 2009 04:23 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Da li je ‘8ica’ digital 8? Kako si uspeo odma da ga ‘prižiš’ u vob?

Trebao si ga ga edituješ pre prženja u vob.

Probaj:
http://www.squared5.com/

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 21 December 2009 08:41 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Darko Selaković wrote:

Da li je ‘8ica’ digital 8? Kako si uspeo odma da ga ‘prižiš’ u vob?

Trebao si ga ga edituješ pre prženja u vob.

Sad dali je digitalna(Video8) , nebih rekao .Na kameri je izlaz bio jedino u obliku chincheva/tulipa.
Prvo je skinuto na HDD pa onda przeno na DVDr ... u pitanju je standalone dvdr/hdd vcr ili kako mu je ime inace u svijetu?!

Mogao sam ovo uraditi i preko win lapa i Pinnacle usb studia ali ko ce se onda zezati sa drjverima za Vistu etc. etc.
Ovako mi je jednostavnije ... u dvd format pa da vidim sta mbp moze da uradi(da ga malo zaposlim).

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 25 December 2009 02:06 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Evo nabacio sam FC Express4 i po uvozu mi ne prepoznaje .vob fajlove kao ni mapu u kojem se nalaze.

@ Markooo
Nemoj reci da mi treba FC Studio (ajmeee ko ce to da…)?

Zapravo , dali iko moze da mi pomogne u ovom problemu???

EDIT:
Koliko mogu da primjetim FCE4 ne podrzava .vob`s?!!!
GULP!

Post edited by: MacBee, at: 2009/12/25 14:22

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 26 December 2009 02:54 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

.VOB kontejner /container/, pored ostalih stvari, sadrzi i MPEG2 video i mp2, ac3, dts ili PCM audio traku(e)...S obzirom da je MPEG2 kompresovan tzv. delivery format a ne format koji je namenjen editingu /pored kompresije MPEG nema precizan time code/, sa Apple-ovim profesionalnim video editing softverima ne mozesh da editujesh MPEG2 fajlove…Kada neshto digitalizujesh na disk gledaj da to radish u DV/DVC Pro ili neki uncompressed format koji posle lepo mozesh da editujesh i od istog napravish DVD ili shta god…

Ako moze da ti pomogne, probaj MPEG Streamclip, freeware koji ce ti omoguciti basic seckanje..

Ako hocesh ozbiljno da izeditujesh te VOB fajlove konvertuj ih u DV/DVCPRO i onda ih uteraj u FCP ili iMovie…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 26 December 2009 04:40 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Još nam nisi odgovorio koja je tačno kamera?

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 26 December 2009 09:35 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Darko Selaković wrote:

Još nam nisi odgovorio koja je tačno kamera?

Neka handy Sanyo/Sony-jeva ,kao sto rekoh sa video i mono zvukom(izlazima).
Pokusat cu naci na webu ili krajnjem slucaju slikat cu je(nije moja-od zemljaka je).A inace je snimano kamerom koja se na rame stavi(velika).

@ Darko S.

Probao sam Mpeg Str. ali mi ne ‘radi’ trazi mpeg2…‘update’.

Skinuo sam Aiseesoft MP4 Converter 4 Mac .
Doduse trial je(moze max. 5min. da vrsi konverziju .vob fajla) ,ali mi je poslo za rukom da uradim svoj naum(doduse vrlo je jednostavan-za mene ex-WINdadzije 😉  ) a to je vob u qt.MOV .

U FCE4 sam imao nekih problema sa jednim koverzovanim fajlom,kaze ne radi render.Drugi fajlovi su bili ok i vrtilo se.Predpostavljam da bih se sada trebao baciti na GUI . Mada ,daj boze da cu imati zivaca.Mnogo toga ima dodirnih tacaka sa Pinnacleovim studiom ,mada je ovo mnogo mnogo vise od toga.

Za promjenu sam probao i iMovie.Tamo mi je takodje poslo za rukom da importujem *.mov fajlove posle nekog vremena. Za sad sam optimistican.
Dakle u oba slucaja trebat ce mi nekog vremena za upoznavanje sa komandama… valjda ce iMovie biti prostiji po tom pitanju.

Spominjao si ‘DV/DVCPRO’ formate ,pretpostavljam da se radi o prof`s formatima video zapisima(malo sam veslao po webu;). Ukoliko poznajes kakav program za konverziju volio bih cuti ime iako sam trenutno duduk.

Nego reci mi koji izlazni format po tebi je najbolji u
Aiseesoft MP4 Converter 4 Mac :

Ajd kad sam dosao dovde da jos nesto priupitam?!?
Dali mogu u FCE4 i iMovie da napravim snap jednog frejma ili da zaustavim sliku a da ton nastavi dalje ili da se zaustavi oboje(video i ton)na par sekundi i da onda nastavi dalje(dakle bez da se pritisne pauza dugme na daljinskom)??

Uhhh napisah ja roman!:woohoo: :whistle:

Post edited by: MacBee, at: 2009/12/26 22:50

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 26 December 2009 09:52 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

U vezi tog fajla što nije izrenderovan, jesi li kliknuo na njega i uradio CMD + R (render) ?

CMD + R ti je render selektovanog fajla.

ALT + R ti je render svih fajlova (audio-video).

To što ti hoćeš ja bih ovako uradio:

Selektujem fajl tj. klip gde hoću da stane slike i uradim Freeze Frame (SHIFT + N, ili Modify/Make Freeze Frame); posle toga će mi se u srednjem prozoru tj. Viewer-u pojaviti taj freeze frame i samo ga prevučem u timeline. Posle toga ću da isečem dio video klipa koji mi ne treba i selektovaću ga i uraditi ‘unlink’ CMD + L, i time ću da odvojim audio od videa. Izbrisaću video, i umesto njega ću ubaciti taj frame koji sam napravio prethodno, kada ga ubacim, ponovo ću selektovati taj fajl (audio i video) i uraditi CMD + L da ih ponovo spojim, onda ću uraditi render cele montaže i eksportovati.

Nadam se da te nisam zbunio.

A u vezi te pauze, trenutak kada kreće pauze tu izbriši ton (CMD + L, da odvojiš ton od slike); a sliku zamrzni sa gore pomenutnom metodom, i produži dokle hoćeš. I eto to ti je pauza.

[img size=150][url=http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/Picture1-27.png]http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/Picture1-27.png[/img][/url]

Imaš PM, takođe.

Post edited by: Markooo, at: 2009/12/26 22:02

Signature 

Profile

Posted: 27 December 2009 12:42 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

^ Nisi me zbunio samo si me natjerao da napravim facu kao kad ‘blene kao tele u sarena vrata’ hehehe.

Evo savladao sam onaj ‘freeze frame’ samo mi je daljna uputa malo komplikovana/zamrsena.

Zar ne mislis da bi bilo bolje prije freeze framea da napravim seciranje na dva dela(V/A) pa oboje(v/a) pomaknem malo udesno.
Pa onda napravim freeze frame-meni je po tvojim uputama freeze ispao 12sec. ne znam zasto toliko ali je dovoljno. Freeze stavim do prvog dela filma a onda onaj drugi dio sto sam pomerio udesno vratim ulevo do freeze framea.

I to bi trebalo biti to!?!
Malo sam cackao po onim ikonicama sto se nalaze pored visine tona:

1.Predpostavljam da se u njima krije tajna onog sto si mi govorio stim da si ti upute davao preko kratica ili gornjeg menu-a????

2.Malo mi je prvi put ispalo shashavo pa kad sam secirao video ,ton mi ostao citav tj. u jednom delu.Pa sam kasnije ton ponaosobno sekao.
Zapravo kako kad secem da u jednom potezu i slika i zvuk budu odvojeni(drugi fajl u time line-u)??? Pokusavao sam preko desnog dugmeta misha ali sam dobijao svakakve opcije i za video i za zvuk pa me je pomelo-nisam znao sta radim.

Ps. Ne brinite(mnozina) bit ce ovo jedan dugi razgovor ;-p 😉)))
Pss.Moram priznati da je ovo blagodet u odnosu na win…nista ne trokira,ne zastajkuje,ne steka(zablokira)...osecam se kao Alisa u zemlji chuda !

:silly:

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 27 December 2009 01:17 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Pauza može i tako. Ja sam je malo zakomplikovao.

Ako su audio i video unlinkovani onda sečeš posebno ton, posebno sliku. Ako su linkovani onda sečeš obadvoje u isto vreme.

CMD + L ti je link/unlink.

Ono što sam ja spominjao a nalazi se u paleti Tools sa desne strane su Razor Blade (taj žilet, snjim sečeš) i Selection Tool (ta strelica, snjom selektuješ).

Ako hoćeš mogu ti ponaosob objasniti za šta koja služi mada to možeš i u manualu da nađeš.

Uzgred evo ti jedan sajtić sa FPC tutorijalima

http://www.kenstone.net/fcp_homepage/fcp_homepage_index.html#fcp

EDIT:

zaboravih ti reći da je Freeze Frame po default 12sec, ili 11sec, ne znam, to možeš da promeniš u User Preference/Editing/Still-Freeze Duration, tu staviš koliko sekundi ili minuta ili koliko god hoćeš da ti bude Freeze Frame i to je to.

Post edited by: Markooo, at: 2009/12/27 01:24

Signature 

Profile

Posted: 27 December 2009 04:57 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

TNX Markooo very very TNX !!!!

Nema druge no ko noj nos u tutoriale zaroniti!
Odlican ti onaj link ... ma da i tut`s od FCE ima sve sto treba samo sto sam ja trazio na potpuno pogresnom mjestu.
Ma mene u sushtini samo zanima(za ovo prvo vrijeme)sta koja ikonica znaci i koja joj je svrha.

Prerendering me je malo zabunio…koliko vidim ovo mogu tek da uradim kad fajlove prebacim u timeline-prije nemoze.
Kuzim da se obrada radi kako i u preview prozoru tako i u timeline-u.
Ovo dvoje me je jako zezalo jer kako su fajlovi monozvuka. Na preview-u sam mogao da izravnam desni kanal sa lijevim.Dok sa timeline-om mi je jos uvjek ostala tajna. Ali ajde ima drag i drop-mada mi je dupli posao zbog prerenderinga.
Ili treba posle renderinga da u time line markiram sve fajlove i onda u preview prozoru izravnam audio kanale?

Uglavnom mi je poslo za rukom…nekako!

Koja je finta sa ubacivanjem tranzistora…uvjek su mi izbledele boje(ne mogu se koristiti); dok video efekti su ok(sharp,brightnes,etc.).

Post edited by: MacBee, at: 2009/12/27 20:39

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 27 December 2009 05:11 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Dodatak:
Evo resio sam zvuk leveling/panning na drugi nacin:
Prva ikona slijeva:

Rezultat:

Stalno zaboravim kod Mac-a da kod svih programa moram sam poubacivati ikone koje mi trebaju…a to ne volem :-]]]]

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 27 December 2009 05:37 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

U timeline-u radiš montažu, znač seckaš klipove, pravis prelaze a u Viewer-u se bakćeš sa samim editom, npr ako hočeš da čačkaš audio dva puta brzo klikni samo na audio kanal u timeline i otvoriće ti se u Viewer-u audio fajl (stereo a1a2 npr.).

Kada uradiš pre-render fajl ostaje renderovan sve dok ga ne preklopiš sa nekim drugim fajlov ili ubaciš prelaz ili ubaciš neki efekat, tada moraš da uradiš opet render, što po meni ima smisla.

Iskreno ja ne znam da li se može u timeline-u išta levelisati, a kad bolje razmislim ne vidim zašto bi se to uopšte radilo u timeline-u. Ja sam sa video krenuo da se zezam tek sa FCP tako da kako se to radi na drugim programima ili na Win-u stvarno ne znam, tako da moguće poređenje ja nemam, a ti sigurno imaš pa je malo i teže da se snađeš.

Kad kažeš tranzistori kapiram da misliš na Video Transitions. Ako misliš na to upotreba je laka, privučeš jadnu scenu do druge i onda prevučeš Transition koji hoćeš na njih, to sve radiš u timeline-u i tu podešavaš koliko hoćeš da taj prelaz traje, to nameštaš tako što ga razvlačš levo ili desno, a kada klikneš na njega 2 puta brzo, dobiješ u Viewer-u podešavanja za dati prelaz.

Ja radim na MacBook-u i mogu ti reći da sledeći računar koji ću da kupim je MacPro jer ipak mi je računar slab za video + 13’, kapiram da je na mpb15 ili 17 druga pesma.

A to za hdd pogledaj na forumi bilo je rasprava na sličnu temu, ili otvori novu da ne mešamo ovde babe i žabe.

Pozdrav

Post edited by: Markooo, at: 2009/12/27 17:39

Signature 

Profile

Posted: 27 December 2009 09:35 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-22

Jos jednom Hvala!
Dao si mi dosta savjeta koji su mi pomogli.

Onaj moj mali experiment je uspio,sprzio sam ga u iDVD-u.
Jedino mi je po pocetku przenja dao upozorenje ‘da przim pal video na ntsc medium’ koje ne znam kako da protumacim?!?!

Takodje ima jedan minus po kvalitetu odnosno ’ padu frame rate-a’.
Posto je kamerman bio potpuni amater slika je skakala levo, desno,gore,dole(samo na orginalnom dvd-u je to bilo mnogo manje izrazeno).
A na zavrsnom dvdu se to jos ocitavalo jos gore kao sto rekoh kao da je u pitanju pad frame rate-a(odskakivalo se).

Mislim da ovde problem lezi u samoj konverziji .vob-a u .mov?!!!

Sta ti mislis?
I dali si 100% siguran da FCPro moze .vob fajlove obradjuje bez dodatne konverzije?

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 27 December 2009 09:39 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

SERBIAN wrote:

Ako hocesh ozbiljno da izeditujesh te VOB fajlove konvertuj ih u DV/DVCPRO i onda ih uteraj u FCP ili iMovie…

Signature 

Profile

1 2 > 
1 of 2