Može da podrži do 16 TB, tako da mogu 4 diska od 2 TB.
Međutim, sam Drobo ima tzv. BeyondRAID sistem, tj. nije ‘običan’ 4bay enclosure. Kada ubaciš npr. kao ja 4 x 1,5 TB moraćeš da preko posebnog softvera definišeš veličnu particije (može u koracima 2,4,8,16); pa će na osnovu toga on da ti preformatiše broj particija koje odgovaraju ukupnoj velični.
Savet: ako hoćeš sistem bez ograničenja i komfor menjanja diskova bez backup-a podataka stavićeš da ti je max. velična particije 16 TB (dobićeš naravno jednu particiju); što ti daje mogućnost da ubuduće menjaš hard diskove bez potrebe za bilo kakvim backupom. Dakle, izvadiš JEDAN (NAJMANJI, ako nisu svi iste velične; možeš i da mešaš proizvođače i modele bez problema) hard disk i zameniš ga VE?IM. Princip je da se uvek može menjati SAMO jedan hard ODJEDNOM(može i više, ali jedan po jedan - zameniš najpre jedan, on rebuild-je RAID, pa drugi,...); a isto tako imaš i zaštitu ako crkne samo jedan hard.
E sad, imaš i Drobo-S koji je 5bay enclosure sa mogućnošću zaštite na nivou 2 hard diska, a ima i power dugme (običan nema); kao i eSATA interfejz. Ipak, solidno je skuplji, skoro pa duplo od ‘običnog’ Drobo-a.
Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogao.
Što se tiče DroboShare-a nemoj da ga uzimaš pošto je jedno najobičnije njesra. Ethernet kolevka povezana USB-om sa Drobo-om, tako da si ograničen na brzinu transfera USB-a (ništa od GBit-nog ethernet-a). Ja sam hteo da ga uzmem samo zato što je žena zapela da i ona može da gleda slike na Drobo-u preko svog MacBook-a wireless, da ne mora da seda za moj mini. Još od ranije znam kako je očajan transfer podataka kada pristupaš wireless-om nekom storage-u koji je preko USB-a zakačen na mrežu - sporo do bola.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao u odluvi kupiti ili ne Drobo. Ja sam za sada jako zadovoljan i jedino mi nedostaje power taster na samom device-u, sve ostalo šljaka samo tako.
Pozz i sretan put.
Post edited by: RingeRaja, at: 2010/01/06 09:39