Zverko, kad se iPhone uvodio, a kasnije i 3G, lepo je pisalo da su glavni distributeri T-Mobile, Orange i Vodafone. Sve zemlje u kojima se prodaje prodaje se preko jednog od tih operatera (tu su i neki manje poznati, poput Claroa, koji radi po Latinskoj Americi).
U Ugandi i Jordanu je to Orange, u Grčkoj Vodafone i Cosmote, u Singapuru 3 operatera, u Izraelu Orange i još 2, u Češkoj Vodafone, O2 i T-Mobile..
Poenta je da u svakoj zemlju nema iPhonea SAMO u slobodnoj prodaji, već isti mora doći preko nekog operatera, a ukoliko zakon te neke zemlje ima jak antimonopolski zakon, telefon se može naći i u SIM-free varijanti (recimo Italija, Češka i Grčka su 3 za koje znam).
Za ostale zemlje pogledaj http://www.apple.com/iphone/countries/ pa dole u uglu Where can I buy iPhone..
To što se iPhone može kupiti ovako u nekoj zemlji je zato što se i prodaje u toj zemlji preko operatera. Kod nas se više igrom sluajnosti našao u ponudi, jer je neka intalijanska firma kontaktirala Macolu sa predlogom da se preko nje prodaju telefoni.
Takođe, kod nas je bilo realno očekivati samo da Telenor započne priču o iPhoneu, jer su najveći po Evropi, međutim i njima samima (gore na severu) je u startu izmakao 2G iPhone, pa su ga u Norveškoj distribuirali preko Sonere ili Telije, ne sećam se. Tek se sada može kupiti i preko Telenora u Norveškoj i Švedskoj.
Ima veze da li su uveli bolji/jeftiniji net samo zbog iPhonea. Kako nema. Nije ti argument ako kažeš da nema veze. Ja kažem da je net morao postati bolji, da bi imali šta da ponude korisnicima iPhonea, ako već pre njegovog dolaska nije postojala mreža zadovoljavajućeg kvaliteta ili cene. Što znač da očgledno loša infrastruktura ili visoke cene nisu bile prepreke za dolazak iPhonea u neku zemlju.
A ti iPhonei koji se prodaju u radnjama u CG mimo operatera su ili uveženi samoinicijativno iz neke druge EU zemlje gde su SIM-free ili se kupuju od samog T-Mobilea, što znač da su opet zaključani na njihovu mrežu. Znač, ne može da se prodaje u svakoj zemlji MIMO operatera, u smislu da se ne prodaje i preko operatera. Tj. može, ali je nekim nezvaničnim kanalima (mada opet legalnim, naravno); ali to vodi onome što imaš sad kod nas. Neažurnost i nekonkurentnost cenama.
A lepo ti kažem da je u CG skup net 😉 Pre svega, ne mere se paketi koji se daju na kašičcu, jer onaj kome je net zaista potreban uzima flat. Kod SBB-a imaju tih fora sa megabajtima i tamo za 5€ dobiješ 10 up i 2 Mbita downlink, to je…10x bolje nego u CG. To je za 400MB. Cenovnik SBB-a na adresi http://www.sbb.rs/Paketi/328/Tarifni+Prepaid.shtml
Postpaid im je još bolji, a ni ADSL onda nije daleko.
I još ovo za podešavanja parametara za telefone, ne znam koga si i šta pitao, ali ako imaju podešavanja za 3G, ista su ta i za 3GS, a verovatno i za 2G.
A nisam primetio da se Samsung forsira išta više nego Nokia. Ne bih tražio tu neki veliki interes, jednostavno je narod navikao da se kune u Nokiu i Samsung. Da se ne radi o teoriji zavere ti govori i ponuda Android telefona, koja cveta (ne znam doduše da li i kupovina istih cveta). Verujem da bi jedva čekali i iPhone da mogu da ponude, ali ih je Apple iskulirao. Postoje firme koje traže određene standarde, a u Srbiji je recimo problem i sa autorskim pravima…zato nemamo ni AppleStore, a tu Apple ubira ogromne prihode u svetu. E, a ako nema App(le)Storea, nema svrhe nuditi ni iPhone. Eto ti iskistalisanog razloga zašto nema iPhonea. Sam znaš da se kapital razmnožava i ide kud mu je povoljnije. Srbija nije (bila) pogodno tle za umnožavanje takve vrste kapitala, ergo nema iPhonea.