Koju temu izabrati za diplomski? ;)
Posted: 10 January 2010 08:27 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  116
Joined  2006-10-17

Ostalo mi je jos pola ispita i diplomski na ‘Singidunumu’, smer ‘informatika i menadzment’. Posto su tih pola ispita formalnost jer sam glavni deo polozio, preostaje mi da razmisljam unapred, tacnije o diplomskom…

Kako posle ove skole nisam izasao nesto strucniji ili bolji nego sto jesam, doduse mojom krivicom a ne krivicom fakulteta. Zeleo bih ovo sve da zavrsim lagano sa nekim diplomskim koji ima veze sa Macintosh racunarima ili sa istorijom Mac-a ili neka tema u vezi sa OSX-om ili arhitekturom. Ili mozda da napravim neku paralelu Mac vs. PC…

Ako moze neko da me posavetuje sta bi to bilo efektno i odakle i kako da nabavljam materijal i da se informisem, sa kojih sajtova, itd. Bitno je to da bude nesto u vezi sa Mac-om jer mislim da profesori na mom fakultetu nemaju veze sa tim i da ce im svaka pricha izgledati kao da sam odvalio diplomski i da sam ga spremao godinu dana 😊)). Na sve to, ne verujem da je bilo ko jos do sada radio diplomski na mom fakultetu na slicnu temu… 😉

Dakle, da ste na mom mestu, da ste laik, pocetnik, prosecan home korisnik, a zelite da uradite nesto sto se tice ove teme, sta bi to bilo? kako bi nazvali projekat, kako bi ga uradili i odakle bi se informisali??

Hvala unapred.

Izabrao sam ovu ‘temu’ da bi to sto radim doprinelo i meni a ne samo skoli i ne samo kako bih ovo praznoglavo ‘otaljao’ da dobijem to znacajno parche papira…

Profile

Posted: 10 January 2010 08:44 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Paralele:

- Mac vs PC
- iPhone vs drugi telefoni

A tu se raspričaš o dizajnu, funkcionalnosti…itd
Još kada bi mogao da demonstriraš neke stvari npr. doneseš iPhone i pokažeš im Mobile Me i gomilu tih fora, jednom rečju pokažeš kako Apple ima tehnologiju koja olakšava i ubrzava rad prosečnog korisnika i veoma ga unapređuje.

Najbolji izvor je google a za početak je zanimljivo pogledati ovo film http://www.imdb.com/title/tt0168122/

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 10 January 2010 08:55 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Marko, hvala za pocetak. Kazem ‘pocetak’ posto bih zeleo vise toga da razmotrim pre nego sto odem kod profesora na prve kosultacije da prijavim temu…
Verovao ili ne, kad sam dosao do diplomskog, prvo mi je pala na pamet tema nesto tipa Mac vs. PC. Nesto sam razmisljao da uporedim arhitekture,hardver,softver,istoriju,dizajn,kompatabilnosti i sve u jednom. Jos uvek razmisljam o tome ali mislim da je to siroka tema i da mogu da zalutam. Kao da radim dupli posao, pisem o nama a i o ‘ovima’ 😊)... Ali i dalje mi je to prva i najbliza misao a posto nisam siguran, obratio sam se ovde za pomoc 😊

Druga stvar… iPhone nemam ali ga zelim:). Ja sam BBR bold fan, nekako sam se srastao sa ovom kuglicom, ne mogu da zamislim zivot bez nje, hehe. Salu na stranu, a to sa prezentacijom pred profesorima bih i ja voleo da vidim. Da sam vec dugo korisnik iPhone-a, mozda bih i tu temu razmotrio 😊)

Naravno da znam da sve(t) pocinje od Google-a kad su ovakve stvari u pitanju ali sam mislio da postoji neki sajt koji je toliko opsiran da u njemu mogu naci sto mi treba za diplomski. A ne da je baziran recimo samo za Apple/Mac softver/hardver vesti i forume vec da tu negde postoje i clanci i blogovi o istoriji,arhitekturi i temama koje ce mi trebati…

Hvala jos jednom 😉

Profile

Posted: 10 January 2010 09:07 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Pa nema svrhe peglati istorji i zalaziti u neke detalje, bitno je da gađaš tamo da gde boli tj. da upoređuješ Mac i PC, dovoljno ti je da odgledaš WWDC Keynote i eto ti diplomskog.

http://events.apple.com.edgesuite.net/0906paowdnv/event/index.html?internal=ijalrmacu

A što se tiče sajtova stvarno ne znam, možda http://www.cultofmac.com ili www.macworld.com ali najbolje ti je u google kucati Apple ili Mac i ići od sajta do sajta, zapravo na apple.com možeš sve naći.

Signature 

Profile

Posted: 10 January 2010 09:19 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

A da što se tiče prezentacije to je najlakše, uzmeš od nekoga iphone i demonstriraš sync na primer. Mislim da bi svi bili oduševljeni stim. I onda Mobile Me uzmeš free trial pa im demonstriraš sync kalendara, pa onda Find my iPhone i Remote Lock, pa app store im pokažeš itd…:silly:

Zapravo na tebi je kakav hoćeš diplomski, da li da ih informišeš ili da im objasniš koliko su glupi što koriste PC, ako hoćeš ovo drugo više truda & para će biti 😊

Post edited by: Markooo, at: 2010/01/10 21:20

Signature 

Profile

Posted: 10 January 2010 09:53 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

vidi, kako god da krenes, tj. koju god temu da odaberes u tom smislu neces omasiti. to je neiscrpna tema. samo da ne skrenes u one vode kako su korisnici PC-Win glupi a mi pametni ... niko se nece od njih osecati ugodno u toj situaciji. a s druge strane da ne skliznes u propagandu. tako da je mozda najbolje koliko toliko neutralno (‘objektvno’) praviti neke komparacije i paralele Mac - PC sa nekoliko aspekata: hardver, softver, upotrebljivost, ergonomija i naravno (zasto da ne) estetika.
ovde ima ljudi koji ce svako na svoj nacin doprineti korisnim informacijama, savetima i predlozima. jer velika vecina clanova ovde (cast izuzecima 😉 ) osim sto koristi Mac je koristila ili jos uvek (silom prilika) koristi PC, tako da mogu da ti daju info iz prve ruke sta valja a sta ne.

Profile

Posted: 10 January 2010 10:37 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Meni to sve deluje malo neozbiljno za diplomski fakulteta u oblasti računarstva (ma kakav on bio). Sve to više vuče na mindžament i biznis modele.

Kao jednostavan, ali ozbiljniji diplomski, mogao bi da uzmeš da diseciraš arhitekturu Mac OS X-a. Ako si imao operativne sisteme (a valjda jesi); znaš na šta mislim.
Iako meni ni ‘Operativni’ ni ‘Napredni operativni’ nisu bili među omiljenim predmetima, seminarski koji sam radio o Mac OS X-u mi je bio zanimljiv.
Doduše, po timovima smo radili Win/Lin/OSX pa smo na istom času naizmenično opisivali svaki sloj, što je bilo baš cool.

Sve potrebne informacije za ovakav projekat možeš naći na developers.apple.com

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 10 January 2010 10:43 PM   [ # 7 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Razmotri dobro strucnost i upucenost profana u temu o mac-u uopste pre nego odlucis sta ces. Ja sam pisao o arhitekturi mac-os-a za diplomski, i to kome:
Profan zavrshio el.tehn u ljubljani neshto krajem osamdesetih, a svojevremeno kao student na vezbama izucavao nesto sto je apple patentirao tad, pa neshto doradjivali bla bla bla, inace jako upucen u celu pricu oko apple-a i onoga sto je bio, i onoga sto je sad u svakom smislu te rechi. Danas je taj jedan od glavnih u firmi koja se zvala VirtualTeam, pa HermesSoftLab, i danas je li, spinaker. Lik se odushevio temom. Naravno, bilo je demonstracije svega sto sam pisao, ali u celoj komisiji je jedino on znao o chem pricham. Ostali blejali ko telad, a neki dr.mr.bla bla zvanja. Sto se literature tiche, na srpskom o tome imash jako malo i to sto ima, prilicno je shturo, tako da…developers.apple.com

Inache, dachaZ mi je pomogao oko izbora jer je imao neki mali PDF sa stavkama sta bi trebalo da radim.

Za sta god se odlucis, nemoj puno provoditi vreme na forumima, vec idi na sajtove gde su pravi strucnjaci. Ne kazem da na forumima ima takvih, vec je i dosta neobrazovanih baraba kojipljuju po svemu sto ne stoji izmedju njihovih nogu… Ne mislim naravno na ovaj forum :D

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 10 January 2010 11:44 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Koji je baja iz Spinnakera?
Možda sam ga upoznao letos 😊

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 11 January 2010 12:01 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Hvala vam svima na vise nego odlicnoj pomoci i savetima…

@Dachaz
Pravo ime mog smera ili fakulteta je ‘FIM’(Fakultet za informatiku i menadzment). Sam naziv kaze da fakultet nije iskljucivo i samo racunarski vec je neka opste popularna kombinacija danas a to su racunari i poslovanje. Tako da mislim da bi cak bilo i pozeljno ako u diplomskom ‘chachnem’ malo i istoriju,poslovanje,estetiku,dizajn,brend… U pocetku sam razmisljao da se prijavim kod profesorice koja mi je predavala JAVU, Aplikativne softvere i projektovanje informacionih sistema i starije kolege mi kazu kako je ona vrlo temeljna, kako dugo zadrzava i ‘cedi’ studente na diplomskom i da iskljucivo trazi teme i radove iz struke odnosno predmeta koje ona predaje. Onda su mi preporucili profesora koji je meni predavao Baze podataka ali jos predaje jedan, ne mogu da se setim:). Za njega kazu da diplomski dozivljava kao formalnost i da je jako sirok u pogledu tema i da mal-te-ne mozes da prijavis temu ‘Internet explorer’ i slicno (mislim ne bas, ali blizu,hehe). Kod njega cu da prijavim rad i kontam da on u principu nece ni znati sta i o chemu govorim tako da cu ga dobiti temeljnoscu i detaljima a posticu to da i ja nesto novo naucim sto nisam znao a jako me interesuje. Zato sam i zeleo da radim nesto sto ima veze sa Macama… 😊

Hehe, ako ste jedan drugom vec pomagali, da li mogu ja da dobijem primerke tih vasih diplomskih ili seminarskih?? bolje to nego da se izgubim na Google-u ili u prevodu 😊)

Profile

Posted: 11 January 2010 12:32 AM   [ # 10 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

@ dacha

Pogreshno se odrazih, lik je jedan od glavnih za deo u kg-u koji posluje pod spinakerom, ali rade posao za sebe 😊

Atanasijevic 😊

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 11 January 2010 12:41 AM   [ # 11 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Bem li ti sunashce neradnichko 😊
Daj mail na pm, pa cu ti poslati ono sto ja imam.

Imash ceo moj diplomski, nemoj da sam ga video negde, nacicu te, a tad te biti nece :p

hhahahaha

Shalu na stranu, ozb nemoj da ga okachinjesh i delish sa sajtovima oko diplomskih i seminarskih radova, jer necu da neko zaradjuje na mojim ledjima, a posto je ovo jedina tema ovog tipa na netu, na srpskom, lako cu videti 😊

Inace, dobio si diplomski samo zbog ovog foruma, ovo je retko ko prevodio, a skoro niko na net nije postavio.

Post edited by: cika_kosta, at: 2010/01/11 01:46

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 11 January 2010 02:57 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Ma jesi lud?
Kad/Ako polozim spalicu rad ili cu ga pojesti (sa majonezom) 😊). Sem twittera i FB-a, ovo je jedini forum na kom sam registrovan i ucestvujem i to retko i samo kad imam nesto da pitam:). Ovde sam od pocetka a imam 90 postova, sve ti govori 😉. Dobro, ne racunam one piratske forume gde skidam muziku,filmove i programe:)

Nemas frke, nisam u tom fazonu da se kitim tudjim perijem. Hvala ti puno, kako tebi tako i svima koji su mi pomogli pa se cujemo krajem februara kad ce mi biti termin za odbranu. I onda vodim na pivo i girice 😊)

Profile

Posted: 11 January 2010 02:59 AM   [ # 13 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Javi se ti tamo pred martovski sastanak, pa da zabodemo posle pedjinog radnog vremena negde svi :D
ahahaha

Inache, da te ne zbuni Savatar, nemam 40god, da ne pomislish da sam vechiti student, imam mnoooogo manje :D

Post edited by: cika_kosta, at: 2010/01/11 03:01

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 11 January 2010 03:25 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-10-17

Ma kaaakvi… Mislim da sam prepoznao lika na avataru. Moze i tako, taman Mart 😊

Profile

Posted: 11 January 2010 11:02 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

cika_kosta wrote:

@ dacha

Pogreshno se odrazih, lik je jedan od glavnih za deo u kg-u koji posluje pod spinakerom, ali rade posao za sebe 😊

Atanasijevic 😊

Gospodu iz kilograma ne znam 😉

Signature 

Carnival of Flesh

Profile