< 1 2
2 of 2
FAQ - Najčešća pitanja početnika
Posted: 03 November 2009 03:14 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ma to ne treba stavljati nigde, nije baš početničko pitanje 😊 Nikad se nisam susreo sa tim na Windowsu, a na Macu mi nikada nije zatrebalo, pa da se zapitam gde je 😊

Profile

Posted: 03 November 2009 03:17 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Možda je Andrej upravu, možda bi trebalo objasniti da aplikacija ne radi na osnovu prozora nego na osnovu menu bara tj. da se iz njega kontroliše aplikacija.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 03 November 2009 05:07 PM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ne, to o čemu ti pričaš i ono o čemu Andrej pričam nije ista stvar. Koliko sam razumeo, u Windowsu prozor nije transparentan, a u OS X-u jeste, pa se klikom na prozirni deo, ustvari fokus prebacuje na Desktop, tj. Finder.

A da je Fil, Edit, View i ostalo sve vrme u meniju, to je valjda očgledno 😊 Nije da je sakiven, pa da će neko novi pitati gde je 😊
Ali spomeni to ako hoćeš, samo PS nemoj mešati sad u tu priču.

Profile

Posted: 17 January 2010 06:25 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Updatevano, ubacene neke prečce.

Signature 

Profile

Posted: 17 January 2010 06:34 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

MIslim da bi bilo dobro da se pod 2. doda npr. Burn ili nešto slično besplatno što je između skupog Toasta i možda nejasnog Disk Utility-ja.

To je na prvu loptu, pogledaću i ostale stavke.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 17 January 2010 06:40 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

DS_Store wrote:

MIslim da bi bilo dobro da se pod 2. doda npr. Burn ili nešto slično besplatno što je između skupog Toasta i možda nejasnog Disk Utility-ja.

To je na prvu loptu, pogledaću i ostale stavke.

Ubačeno.

Signature 

Profile

Posted: 17 January 2010 06:57 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

U bre, kad pre odgovori, alal ti plajvaz. Nisam ti džaba povisio karmu.

Umesto da editujem prethodnu poruku, nastaviću ovde.

7. Neke formate iTunes ne može da pročta kao npr. .wma?

Lično prokuvam kada nekoga pitam: ‘kako da…’ a on mi odgovori: ‘to ti ne treba.’ Možeš da kažeš da wma puštaju VLC i Audion, oba su besplatni. Pošto je pitanje načelno, za više formata, neka ljudi vide odgovor na pitanje 33. (Google); samo mojne ‘ne treba ti’.

21. Zamena za ACDSee na Mac-u je?

Fala Višnuu imali smo temu od stotinu strana u vezi ovoga pa bi bilo dobro pobrojati par programa, od Xee-ja pa nadalje.

I poslednje: iz iskustva vidim da zapanjujuće velikom broju novajlija uopšte nije jasno instaliranje programa sa dmg-ova, pa mislim da bi bilo pametno da se napiše par reč pod 12. u smislu da se to ne radi tako što se prevuče ikonica u Dock pa se svaki put mountuje dmg.

Svaka čast na inicijativi.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 17 January 2010 07:06 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Evo dodao sam playere, plus sam dodao i Fluke za flac u iTunesu.
Dopisao sam za .dmg a te zamene za ACDSee ću dopisati čm ih nadjem.

Signature 

Profile

Posted: 17 January 2010 07:59 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

poslednje: iz iskustva vidim da zapanjujuće velikom broju novajlija uopšte nije jasno instaliranje programa sa dmg-ova, pa mislim da bi bilo pametno da se napiše par reč pod 12. u smislu da se to ne radi tako što se prevuče ikonica u Dock pa se svaki put mountuje dmg.

Ovo je toliko čest problem da definitivo mora u FAQ. Mogu da razumem kada se uradi sa Firefoxom (on valjda nema nikakvu ikonicu za Applications folder); ali za Skype recimo mi stvarno nije jasno kada je sve nacrtano.

Da, setih sem Messenger nema alias na Applications folder, pa uvek završi tako da ga startuju sa dmg-a.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 January 2010 08:12 PM   [ # 25 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

ljudi, ja ovo prvi put cujem…prosto ne mogu da poverujem da ima ljudi koji prevuku u dock ikonicu i startuju je sledeci put iz dmg-a… :sick: :sick: :sick: :sick:

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 11 April 2010 12:00 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  105
Joined  2009-05-15

Pitanjce u vezi iTunes-a…
Kao noviji korisnik mac-a, naravno sam hteo da prebacim svoju muziku sa desktopa na Powerbook.
E sad prvo sam prebacio sam folder na HDD, e sad kada to ubacujem u Library na iTunes-u on sam pravi duplikat.
Tj. u iTunes folderu dodaje istu tu muziku. Tako da imam prebacen folder sa desktopa na HDDu + sve to opet u iTunes folderu.

Jel se to moze nekako izbeci?:)

Tako da sad prvo ubacujem u sam iTunes folder, pa onda ubacujem ga u Library u iTunes-u…
Mada kada sada razmislim, kad kopiram sa desktopa lakse mi je da sve to lepo ubacim u iTunes Library (samim tim on ga ubaci u iTunes folder); i onda izbrisem taj folder koji sam kopirao sa desktopa. I eto nema duplikata…:laugh:
Postavljam i odgovaram sam sebi na pitanja!:lol:

Nadam se da mi barem neko moze objasniti dal je to inace tako u iTunes-u? 😊

Profile

Posted: 11 April 2010 12:10 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

^
Ako ubacujes u muziku u iTunes preko duplog levog klika onada dobijas to ‘duplo’ kopiranje.

Ja naime muziku na kompjuteru drzim u mapi npr.MP3 koja je kasnije raspodeljena po albumima.

A uvoz u iTunes vrsim preko desnog single klika.
Dakako da se jos od XP-a nikad nisam susreo sa stvaranjem duple kolekcije(povecanim zauzecem HDDa)!!!!

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 11 April 2010 01:20 PM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

MarkoDJ, mislim da je ovo opcija koja tebe buni

[img size=499]http://i221.photobucket.com/albums/dd306/djreconnect/Picture2.png[/img]

Znač u zavisnosti od toga (levi ekran na screenshot ti je za iTunes a desni za iPhoto) program radi import u svoju bazu. Možeš da biraš, a meni se kao najpraktičnije pokazalo da u iTunes-u sam organizujem bazu po svojim albumima i kompilacijama (znač isklučena opcija) dok sam u iPhoto prepustio app da organizuje slike…

btw. screenshot by Markooo 😊

Profile

Posted: 05 February 2013 08:20 PM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  147
Joined  2013-01-28

Kao pocetniku u Mac svetu ova tema mi je jako korisna… Veliko hvala! 😊

Jedno pitanje… Zasto nije naveden ‘The Unarchiver for Mac’ pod brojem 22? To je free resenje koje sam cuo da mnogi ljudi koriste i da su zadovoljni… http://goo.gl/kkJeq

Ispravite me ako gresim naravno i ako ovaj program nema neke mogucnosti koje imaju ona dva koja ste vi pomenuli.

Pozz

Post edited by: VortexMK, at: 2013/02/05 20:50

Post edited by: VortexMK, at: 2013/02/05 20:51

Profile

< 1 2
2 of 2