Danas sam primetio da je racunaru potrebno znatno duze vreme da se ugasi, nego obicno. Jedino novo sto sam instalirao je Parallels 5. Naime kada uradim shut down, pojavi se ona plava pozadina i za razliku od macbook pro-a kada se ugasi za 1-2 sekunde ovde se zatim pojavi kursor u obliku kruga (pretpostavljam da znate na kakav kursor mislim - kao kada se racunar butuje, crtice koje se pojavljuju ispod jabuke u obliku kruga) i posle nekih 7-8 sekundi racunar se ugasi. Nije da cepidlacim, racunar se gasi za 15 sekundi, ali do danas je to trajalo svega par sekundi. E da istu verziju Parallels-a imam instaliranu i na mb pro-u tako da nisam siguran da je do nje. Probao sam da izvasim eksterni hard ali nista se ne menja. Sa Onyx-om sam ‘ocistio’ sta je bilo za ciscenje, popravio permision-e ali bez ikakvog uspeha. U radu racunara nisam primetio nikakvih problema. Da li se jos neko susreo sa ovime i da li je ovo normalno, a ja se samo tripujem, mada sudeci po apple-ovom sajtu jedno od poboljsanja je upravo ubrzano gasenje racunara.
E da sad se setih, u System Preferences panelu sam video novu ikonu MacFUSE, koju sam startovao da vidim o cemu se radi. Izasla mi je poruka da mora da se restartuje System Preferences i itd. Cini mi se da sam negde ranije procitao da to ima veze sa 32/64 bita ili mozda gresim? Da nije nesto do toga?
Hvala unapred.
od 2 do 7 je 5 sekundi, mislim da je to normalno kada imas instaliran paralelnog.
ako pak verujes da nije do paralelnog, moze biti neki 3rd party driver ili neki software koj se tupi. meni se tupio virtual box jednom, posle reinstalacije, sve bese ok.
mada ipak mislim da je to sve potpuno ok u tvom slucaju. 7-8 sa paralelsom je ok, ispravice neko ako gresimB)
Deinstalirao sam Parallels, ali nisam time nista dobio. Kada sam rekao da gasenje traje 15 sekundi to sam rekao otprilike. Sada sam brojao i od trenutka kada kliknem na dugme shut down do potpunog gasenja racunara prodje 26 sekundi ???Gasenje mi traje duplo duze od boot-ovanja operativnog sistema. Nisam nista drugo instalirao danas osim Parallels-a.
Deinstalirao sam Parallels, ali nisam time nista dobio. Kada sam rekao da gasenje traje 15 sekundi to sam rekao otprilike. Sada sam brojao i od trenutka kada kliknem na dugme shut down do potpunog gasenja racunara prodje 26 sekundi ???Gasenje mi traje duplo duze od boot-ovanja operativnog sistema. Nisam nista drugo instalirao danas osim Parallels-a.
ja sam deinstalacijom paralelnog skinuo vreme gasenja sa 34 na mozda 18 sec ako se dobro secam a onda sam skinuo neki driver za neki glupi multifunkcijski printer koji se ocigledno nije dao gasiti, pa je vreme palo na 6/7 sec. problem sa virtuelnom kutijom sam ti vec pomenuo, dakle moze mnogo stvari da utice, ali mi je ravno cudu da se to desilo posle instala paralelnog a da skidanjem istog nisi nista dobio. jes ga sigurno dobro skinuo?
a da ne bi brojao koliko se podize a koliko gasi, otvori terminal, pa kucaj:
Open /var/log/system.log 😉
Prvo sam pokrenuo njegov uninstaler a zatim sam prema uputstvu sa sajta proizvodjaca rucno uklonio njegove foldere: http://kb.parallels.com/4709.
Nisam pametan, ali ostavicu ga ovako. Sad za sad mi se cini da je sve ostalo kako treba. I kao sto rekoh nisam instalirao nista osim toga - nikakve uredjaje niti bilo sta drugo. Ma mene je samo zabrinulo da nije nesto sa hardverom, ali onda nesto razmisljam u tom slucaju bi se to odrazilo i na butovanje racunara a i na sve ostalo.
E da i na mb pro-u imam istu verziju parallels-a instaliranu i nema nikakvih problema, tako da je verovatno nesto drugo u pitanju. Da li postoji neki nacin da izlistam sekvencu gasenja racunara - nesto tipa :
proces 1 - 100ms
proces 2 - 50ms
...
proces n - 12s
Jer bih na taj nacin video kaoji proces usporava gasenje.
@Kosta
Jasno je meni za sta slusi MacFUSE, nego kada sam napisao 32/64 bita, mislio samna ponovno pokretanje System Preferences-a.
Sto se sytem preferenca tiche, kad se pokrene fuse, SP se resetuje u 32bit mod. Kad ga ugasish, pa pokrenesh ponovo, on je opet 64bit sve dok opet ne pokrenesh macfuse.
I na mom Mac-u je i paljenje i gašenje dosta usporilo nakon što sam ga napunio softverom.
Mislim da je to i logično, pošto na startup-u MacOS proverava sav softver dal radi kako treba, i na shut down-u proverava dal neka od njih treba nešto da snimi pre gašenja.
To je ono što koč stvari.
Jedna velika kočnica je podrška za NTFS filesystem-e, što ti je ustvari MACfuse ili ntfs3G zavisi šta imaš instalirano.
Postoji hach koji se radi preko konzole i koji će sprečti MacOS da radi checkup, to će ti drastično ubrzati i paljenje i gašenje, ali rizikuješ da ponekad izgubiš neki podatak ili podešavanje za neki softwere, ili da posle paljenja neki program jednostavno ne radi.
Ja do sada nisam imao problema sa virtuelizacijom ali imam dosta problema sa Transmissionom. Probao sam dosta solucija ali ipak mi on ostade kao najbolji po svemu osim po gasenju, naravno skidam po 20 torrenata istovremeno pa kad trebam da ga ugasim treba mu i po minut da pogasi sve veze.
E sada je sve u redu. Naime danas kada sam dosao sa posla, upalio sam i ugasio masinu i primetio sam da je vreme gasenja krace. Mislim da je mozda Onyx zasluzan jer sam nocas uradio popravku permision-a, poterao skriptove, ocistio sve keseve itd. I koliko sam citao u helpu tamo pise da ce u pocetku sistem biti malo sporiji, valjda dok ponovo ne iskesira sve sto mu treba. Zatim sam potpuno otkacio firewire eksterni disk i probao da ugasim racunar i ugasio se za svega par sekundi. Zatim sam ponovo ekserni disk i ponovo ugasio racunar i rekao bih da je sada ok, tj. ugasi ga za desetak sekundi. Videcemo kako se dalje ponasati.
Trazeci po netu, nasao sam da je dosta ljudi imalo slican problem pa rekoh da podelim njihova iskustva:
1) Obavezno proveriti da se nekom crnom magijom nije pojavio jos neki stampac pored vec onih koje koristite.
2) Za sve stampace proveriti njihove CUPS JOB redove i to kako iz samog System Preferences-a tako i na adresi http://127.0.0.1:631/jobs/ jer su neki korisnici tek tu mogli da vide zastale poslove kojih nije bilo kada se proverava iz System Preferences-a
4) U terminalu pomocu naredbe pmset -g log videti kojim procesima je potrebno vise vremena da se ugase. Meni je kada bih ovo otkucao u terminalu stalno izbacivao neku gresku tipa da ne moze da nadje powermanagment u bazi… trt mrt
ali posto sam nov (desetak dana) u svetu os x i ne snalazim se sa terminalom bas najbolje, mozda ce ovo znaciti iskusnijim korisnicima.
Ja do sada nisam imao problema sa virtuelizacijom ali imam dosta problema sa Transmissionom. Probao sam dosta solucija ali ipak mi on ostade kao najbolji po svemu osim po gasenju, naravno skidam po 20 torrenata istovremeno pa kad trebam da ga ugasim treba mu i po minut da pogasi sve veze.
Sve eksterne konekcije usporavaju paljenje i gašenje mašine. Obzirom da svaki put sistem mora da dobije potvrdu da je nešto pokrenuto/zaustavljeno kako treba, što podrazumijeva da se stvari odrade kako treba i da uzmu vremena koliko im treba, to onda može da potraje.
Da bi vidio šta ti pravi problem, uključ sa Onyx-om ili već nečm da se sistem startuje u verbose modu. Ovime ćeš izgubiti grafiku prilikom startovanja, tj. umjesto sive podloge sa jabučcom i kružićem ćeš imati klasičnu linux/unix startup sekvencu sa ispisivanje stvari koje kernel trenutno radi, a grafika će ti se pojaviti tek kada se podigne X server. Takođe, ovo ti omogućava prilikom gašenja mašine opet da vidiš šta kernel radi i šta ti pravi problem i koč gašenje.
Ako ne možeš da nađeš neki alat (a ima ih); možeš i ručno da izmjeniš fajl /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist i u sekciji Kernel Flags dodaš -v. Ako hoćeš da ti kernel ove poruke ispisuje u nativnoj rezoluciji tvog displeja onda još dodaš Graphics Mode switch sa tvojom rezolucijom.
Ja bih samo dopunio Djoleta jer sam pokušavajući da promenim ‘com.apple.Boot.plist’ dobijao grešku ‘The document ‘com.apple.Boot.plist’ coud not be saved.
Kako sam se snašao:
U Terminalu kucao sledeću komandu:
[code:1]sudo vi /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist[/code:1]
Posle ukucavanja password-a za root user otvora Vam se ‘vi’ editor.
‘i’ i onda dodajte kao što je Djole napisao, sledi ‘esc’->’:wq!’ i ‘enter’ i to je to.