‹ First  < 4 5 6
6 of 6
Glasajmo
Posted: 19 February 2010 09:54 PM   [ # 76 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Aman ljudi odkud sad ja na tapeti? Jel trebam javno da pisem razloge neslaganja clanova mog tima (mene, Milosa, Munira od kojih ovaj forum citam samo ja). Odustalo se u trenutku kada je to pocelo da se pretvara u projekat trunutne zarade novca (reklame firmi koje nemaju veze sa Apple-om pa i IT-jem uopste). Domen je kupljen, stavljen je deo u izradi i od tada tako stoji ako ga nisu ugasili jer cak ni to nisam proveravao. Sledece sto budem radio (a posto je moja ideja i dalje stojim da cu je sprovesti u delo cim diplomiram uskoro) cu raditi kao jedini organizator a unutar tima su svi dobrodosli koji misle da je krajnji cilj vredan rada a ne par stotina evra za reklame u prvoj godini.

@Markooo, napravio si tutorial i ako si ocekivao da trebam ja da iskesiram za njega onda se nismo lepo razumeli, ako si hteo da ga okacimo na sajt tu smo se razumeli ali sajta nema pa nema ni gde da se kaci. Ako zaista imas toliku zelju da tvoj rad bude primecen posalji tutoriale SMUGu i verujem da bi se dogovorili da isti budu postavljeni na deo sajta predvidjen za to.

Ono sto se konkretno meni ne svidja na ovom sajtu (SMUG) je prvenstveno dizajn(ranije je bila brzina ali je sada prilicno ubrzan) a posle ti nedostaci tipa PM, dupli post, etc.
ALI, ono sto mi se MNOGO svidja je BAZA koju NIKAKO ne smemo tek tako baciti. Niko u okruzenju, racunajuci Srbe, Crnogorce, Hrvate, Bosance (nekadasnje govorno podrucje srpsko-hrvatskog jezika) nema ni pribliznu bazu i nju moramo konvertovati kako znamo i umemo.

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i3 3.2&#63743;MacBook Alu 13\\\" 2.0&#63743;iPad 1st&#63743;iPhone 4S&#63743;iPhone 3Gs&#63743;iMac 20\\\" 2.0&#63743;iPhone 2G&#63743;iPod Classic

Profile

Posted: 19 February 2010 09:59 PM   [ # 77 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ja se izvinjavam što govorim van deseterca, dupli post se javlja kad dvaput slučajno klikneš dugme SUBMIT.
Par puta mi se to dogodilo, sofuckinwhat? Staviš smajlija ili nekako drugačje se snađeš, ili to neko obriše…
Ili namerno, kao recimo ja sad?

Dal će iz druge?

Post edited by: drdra, at: 2010/02/19 22:00

NE?E! hehhe, ne radi dupli post, utataaa… hehehe:P :laugh: :woohoo:

Post edited by: drdra, at: 2010/02/19 22:01

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 19 February 2010 10:05 PM   [ # 78 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Nikakve ja pare nisam trazio.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 19 February 2010 10:45 PM   [ # 79 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Pa onda nista, izvini sto si radio tutorial za dz ali takav je zivot. U svakom slucaju ovo nije razlog da napustas forum. CooliraJ par dana i bices kao nov! Ili kao ja upravo popij neko pivce sa ekipom:)

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i3 3.2&#63743;MacBook Alu 13\\\" 2.0&#63743;iPad 1st&#63743;iPhone 4S&#63743;iPhone 3Gs&#63743;iMac 20\\\" 2.0&#63743;iPhone 2G&#63743;iPod Classic

Profile

Posted: 20 February 2010 06:36 AM   [ # 80 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Ne bih da smaram previše, a li kakav LAMP kakvi bakrač?!
Ako izuzmemo što postoji MAMP, serverska konfiguracija uopšte nije deo problema.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 20 February 2010 08:41 AM   [ # 81 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

castor wrote:

Nije mi jasan Miki zašto sve obaveze preuzima na sebe i što poslije svih ovih silnih godina to i dalje sam radi.

Zato što nisam mogao da nađem načn kako bi mi iko pomogao oko konvertovanja baze. Sad ćemo da iskombinujemo nešto LaMar i ja, samo da se bar malo izvučem oz gužve u kojoj sam.

Da - bitno je da se baza zadrži.
Da - treba nam novi forum/CMS.
Da - treba doraditi/zamijeniti dizajn.

U tome se svi slažemo.

2. je da se sad odmah napravi novi dizajn, izabere džabe/plaćeni CMS i da se to postavi, a da se uradi jedna od dve stvari:

a) Mambo zamrzne, postavi u read-only mod i tako koristi na postojećem domenu/adresi (ne znam kako je to Miki napravio, vidim da ide kao argument u PHP-u, ali gdje se tačno nalazi u okviru domena ne znam); tako da se on ne remeti i ne pravi pitanje oko problem njegovog funkcionisanja zbog promjene njegovog mjesta na serveru. Novi forum da se postavi ili na forum.macserbia.org ili klasično kao što ide na http://www.macserbia.org/forum/ i tu da se pristupa novom forumu. Napravi se samo jedan link za ‘Arhivu starog foruma’.

Ovde jedino u obzir onda dolazi Joomla koju je Toša predložio, jer je jedino kod nje konverzija baze manje-više bezbolna. Ostali CMS-ovi ispadaju iz igre, jer se za njih mora uraditi isti posao kao i za EE što se konverzije baze tiče.

b) Upregnu se ljudi, kurve, prijatelji, neprijatelji, čekići, lonci i poklopci da rade kao fuckin’ niggas & čajniiiz, pa da se pomuče i da prebace sav sadržaj iz Mamba u novi forum ili pješaka copy/paste varijantom (manje znanja - više rada; sporo, ali dostižno) ili da se napravi skripta koja će da usrče podatke iz dump-a baze starog foruma u novi (više znanja - manje rada; opet sporo, ali dostižno).

Sadržaj vesti mislim da može copy&paste metodom, nema toga toliko, a ima žešćeg problema sa povezivanjem slika zato što tupavi Mambo koristi neki mosimage tag, a informaciju koju sliku tu prikazuje drži ko zna gde (to još nisam provalio); tj. ko zna u kojoj tabeli. Kod foruma je to jasno, čak i one slike koje se attachuju, drži kao img tag sa sve URL-om. Pri tome, copy&paste metodom ćemo da pročstimo vesti, mislim da ne mora da ostane informacija da je tamo 2005. Apple izbacio neki update za iTunes.

Nije taj PHP baš toliki bauk, nataknem ga i njega. Ja sam za svoj diplomski na VETŠu radio pripremu nekog medicinskog leksikona za internet i sam sam instalirao LAMP, podešavao sve i radio bazu i skripte za srkanje podataka u MySQL. Najveći posao sam imao oko toga da prebacim podatke u formu pogodnu za srkanje u bazu (sve sam završavao sam jednim txt fajlo, pravilno napunjenim).

Jeste bauk, kada treba ući u tuđi source koji je tako komplikovan kao source bilo kog CMS-a.

Šta god da se uradi i da se dogovori, ja sam voljan:
1. po cijenu da me svi pljuju, da zasučem rukave i odvojim dva sata dnevno za rad na ovome. Krećem skoro od nule što se tiče PHP-a, ali u ovom trenutku više ne znam. Imam koga da mi pomogne oko PHP/HTML/JS/... i foruma, tako da imam kome da dišem za vratom za pomoć i grebem po vratima kad zapne.
2. odvojim 50 eura za novi CMS, ako će da se kupuje.
3. opet učestvujem u radu na novom CMSu, sajtu, forumu…

Molim te nemoj da gubiš vreme za pod 1); osim ako ne želiš to da naučš zbog sebe. Za ovo poslednje, naravno da si dobrodošao, za ono pod 2. ne moraš, već imamo sve, ako bude tebalo još, vikaćemo. B)

Obzirom da se Marko nije izjasnio povodom opaske da ništa nije rekao konkretno, ja se izjašnjavam za VB, jer na više mjesta gdje sam redovan član, taj forum funkcioniše perfektno. Obzirom da su sad izbacili i CMS koji uključuje i full forum, po meni je ovo najbolje rješenje za sajt & forum. Da, mora da se zna PHP, ali za koji to forum/CMS ne mora da se zna PHP danas?

Da bi se promenio dizajn sajta, ne mora za EE i za one koji imaju sličan sistem templejtinga. I zato smo ga i izabrali onomad. Da probam slikovito to da objasnim. Ako ikada želimo da menjamo dizajn, neko ko je vičan dizajnu napravi HTML kod, onda u njega ubacimo EE tagove na mestima na kojima želimo. Recimo, box za login se unosi otprilike ovako:

{exp:member:login_form return='{homepage}’}

Kod Mamba i Joomle, mogu da biram poziciju istog, ali je izgled definisan templejtom koji je u negde u nekom zavučen PHP fajlu i nekom zavučenom CSS fajlu za koji najčešće imaš skromnu dokumentaciju ili komentar u sourceu.

Takođe, pošto predviđam da će odamh po postavljanju novog dizajna biti primedni na isti, čak i kada znaš PHP i strukturu izabranog CMS-a, treba ti dosta vremena da neki dizajn ukomponuješ u templejt. Kod EE-a govorimo o najviše desetak HTML strana u koje treba ubaciti tagove koje već imaš na originalnim stranama koje menjaš, možda se doda neki ili oduzme. Ukratko, ako pričamo o iskusnom poznavaocu Joomle i iskusnom poznavaocu EE-a, prvom treba najmanje par dana da promeni dizajn sajta, drugom par sati.

Uostalom, preleti kada imaš vremena ona dva linka koje sam ostavlja Marku u vezi sa templejting sistemima vBulletina i EE-a.

Drugi razlog je security, to je inače razlog što smo uopšte išli sa komercijalnim CMS-om, za EE postoji jedan jedina rupa odmah zakrpljena, za Mambo i Joomlu milion. Ne znam za vBulletin, ali verovatno ih ima više.

Da se ja pitam (kao što se ne pitam); ja bi podigao LAMP na nekoj mašini (neki krš možemo da sastavimo) ili Yellow Dog Linux (to znam da je PPC i da može na onu G5-icu što je hostovana); VB kao CMS sa forumom, eventualno sa nekim Thanks modom ili nečm sličnim (možda karma da ostane, jer zna da bude pozitivno sredstvo prilikom trgovine na forumu) i to je to. Ne bi se vezao za Mac OS X kao ultimativno rješenje za sve probleme, jer to nije, zato što mi je bitno da ono što treba da radi - zapravo i radi, da update nije komplikovan (ni sistema, ni php-a, ni mysql-a, ni apacha - na linuksu nema podešavanja, dok na mac-u ima, zbog lokacija fajlova, tj. izmjenjene folderske strukture bitnih foldera za ove programe); te da ne zavisi toliko od hardvera. Ovo bi moglo da radi i na nekoj trojci sa 512 mega rama i 80 giga diskom za sistem/podatke i 160 giga diskom za backup… I to da leti… Ne mora da bude Mac, već obični PrC sa ogoljenim zatvorenim linuksom (kad kažem linux mislim i na BSD) ... Barem meni.

Zašto komplikovati? A to da na Linuxu nema podešavanja nije tačno, itekako ima. Da menjamo sada i platformu, još na housingu kod nekog je samo čačkanje mečke bez razloga.

PS: Miki, imam li tvoj amin da pošaljem lično ‘zvanični’ emajl na adresu .(JavaScript must be enabled to view this email address) i da u ime zajednice, kao neprofitne organizacije/udruženja pitam da li možda postoji neka mogućnost da dobijemo popust uz objašnjenje u kakvoj se situaciji nalazimo?

Nemoj da objašnjavaš situaciju, ako si mislio na naše probleme sa bazom, ali slobodno pitaj, od toga glava ne boli. Samo, posle onog što sam gore objasnio, ne vidim zašto bi sada uopšte uzimali vBulletin? I za njega mora da se konvertuje baza, a ima templejting sistem koji nije Smarty. Jedino kao prolazno rešenje možemo da pričamo o Joomli, ali i tu sada treba naći pravu kompnentu za privatne poruke, pa onda opet simpleboard forum, pa moduli za banere, za ne znam šta još imamo ovde. I onda utrošimo vreme i snagu na Joomlu koju ćemo da bacimo, a mogli smo da utrošimo vreme na definitivno rešenje.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 20 February 2010 10:24 AM   [ # 82 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-15

Lako cemo lake stvari raditi, menajti dizajn je samo drugaiciji raspored HTML tagova i u opste nije komplikovan. Daleko je teze da se konvertuje baza a bez toga ne vredi prelaziti na drugi sajt. Ta metoda copy/paste ne pije vodu po meni. Lako bi se iskesirala ova baza pa kada dodje do nekog pretrazivanja na novom forumu da se u odgovoru prikaze i stari u nadjenim odgovorima, posle nekog vremena nece se vise ni pojavljivati strai odgovori jer ce se nova baza siriti i softveri menjati pa ce i resenja biti novija. To je samo promena upita i prilazgodjavanje odgovora novom sajtu. Hajde ipak da probamo da popunimo novu bazu konverterom, to jejedino native resenje da krenemo od starta kako treba a ne sa mogucim problemima i metodom ‘seci usi krpi dupe’.

P.S. Da je samo dizajn problem lako bi promenili i ovaj Mamboo izgled.

Signature 

Profile

Posted: 20 February 2010 10:37 AM   [ # 83 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Mislim da ni ja ni castor nismo mislili na poruke u forumu, one se moraju konvertovati, nema tu copy&paste, već na sadržaje u vestima kojih em nema mnogo, em možemo da iskoristimo priliku da ih filtriramo, jer zaista nema svrhe da prebacujemo vesti tipa ‘Izašao iTunes 6.0.2’ i slične starije od godinu dana. A i štedimo na vremenu, tj. koncentrišemo se samo na konverziju baze korisnika (taj deo je praktično gotov, zto sam ti rekao da se koncentrišeš na forum) i konverziju foruma.

Post edited by: madamov, at: 2010/02/20 10:39

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 20 February 2010 11:01 AM   [ # 84 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

Dachaz wrote:
Nisam kapirao da je ovo problem. Nisam ni čačkao puno kad smo već kod toga. Interesuje me jedna stvar - ako je ovo već problem takve prirode da sve stoji, sada možemo reći, godinama - da li je moguće postaviti novi EE sajt + blanko forum i negde ostaviti link ka ‘arhivi’. tj. ovom forumu?

A ja rekoh:

Ovo za arhivu moram da pogledam. Mislim, nije problem uraditi kako si rekao, ali ne znam kako će se Mambo ponašati kada nije na više na svom domenu, tj. kako ga arhivirati na mambo.macserbia.org ili arhiva.macserbia.org, a da sve i dalje funkcioniše kako treba.

Pogledah ovlaš po nekim forumima, izgleda da nema problema, soim linkovanih slika koje su u istom folderu sa mambom. Dakle, ako imam sliku koju je mambo linkovao u http://www.macserbia.org/components/simpleboard/attachments (lupam putanje, ali je otrpilike tako); a mi samo preusmerimo na arhiva.mambo.org onda bi u svakoj poruci kja to ima trebalo promeniti http://www.macserbia.org u arhiva.macserbia.org. Međutim, mislim da je bolje rešenje onda u novo sajtu ‘napraviti’ tu putanju i tamo postaviti sve slike.

Naravno, ovo prvo treba probati, ali mislim da bi moglo da se izvede. Pitanje je da li to treba da radimo, jer to onda praktično znač da smo batalili konverziju, jer jednom kada počnemo da punimo bazu novim porukama u forumu, mnogo je teže, a moguće i neizvodljivo, onda ubaciti arhivu kao deo novog foruma.

No, ja mislim da arhivu treba da postavimo na neki poddomen u oba slučaja, da se tamo za koju godinu prisetimo kako je sve izgledalo. B)

Signature 

Profile

‹ First  < 4 5 6
6 of 6