Kakva, po vama, treba da bude struktura sajta?
Posted: 28 February 2010 05:47 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Nešto da vas pitam, sad kad se (ponovo) povela priča o novom CMS-u.

Verujem da je trenutni sadržaj sajta bio u dobroj meri ograničen ili bar uslovljen samim CMS-om, tj. Mambom. Ovaj zeleni templejt je klasičan primer onoga što se zavaljivalo zajedno sa instalacijom onda kada je sajt postavljen. Klasičan Mambo stock template.

Tako imamo delove sajta: home, news, links, blog, contact, search, FAQ, help, forum, user menu (sa svojim podmenijima: pm, logout, itd.); vesti dana = sledeći sastanak, polls i advertisement. Možda sam nešto i preskočo ali to je otprilike struktura sajta.

Pošto je već bila tema o sadržaju foruma, mene interesuje šta mislite - kakva bi trebala da bude struktura sajta ako bi bio na novom CMS-u? Da li je sve što postoji sada neophodno i da li nešto nedostaje? Šta biste dodali a šta oduzeli?

Ovo ne pitam u ime moderacije nego u svoje ime (pa neka se i moderatori uključe u odgovore) a pitam zato što sam ranije napravio jedan mockup za EE, našao sam ga pre neki dan kada je ponovo krenula čtava priča i počeo sam da ga prepravljam u duhu današnjih vremena (tj. širina > 800px) i u jednom trenutku sam se zapitao zašto bi to moralo da bude bazirano na sadašnjoj strukturi? Kako bi izgledao sajt koji ne bi bio isti ovaj našminkan?

Dakle, ideja je da se dođe do svima prihvatljivog rešenja - šta je to od čega bi sajt trebao da se sastoji. Sada već imamo neko četvorogodišnje iskustvo pa valjda možemo da zaključmo šta je višak, šta treba promeniti, unaprediti i šta treba dodati. Dakle, ne govorim o dizajnu i kako to vizuelno treba da izgleda nego šta to treba da ima.

Da krenem od očglednog primera - forum svakako treba da postoji (bila je diskusija u kom obliku, npr.); to je jasno kao dan. Sa druge strane, npr. sekcija ‘Pomoć’ mislim da bolje da ne postoji nego što postoji ovakva kakva je sada. I tako dalje, ovo je samo da započnem diskusiju.

Znam, dogovor na sajtu MacSERBIA… šta ću, nepopravljivi sam optimista! 😉

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 28 February 2010 06:07 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Nema veze sto je SERBIA, razliciti ljudi imaju razlicita ocekivanja, vidjenja i sugestije, nigde u svetu (osim mozda u nekim plemenskim zajednicama) ne bi imao jednomisljenje. Tako da u duhu ove nase demokratske zajednice mogu da iznesem svoje. Pomoc nam je zaista ocajna ali to je lako napraviti, cak i ovaj pdf za podesavanje mail klijenta ima gresku a ne vidim da je to neko primetio pa se pitam da li neko to uopste i gleda. Mislim da oglasi ne trebaju da ostanu ovakvi jer je ovo vremenom postalo najbolje mesto za kupovinu i prodaju polovne Apple opreme po prihvatljivim cenama i mnogima je bas to ulazak u Apple svet. Mozda bi mogli da posvetimo posebnu stranu za kacenje oglasa, nesto kao market deo sajta, u kome bi oglasivaci MORALI da detaljno unesu podatke o modelu koji prodaju i slike za stanje a ne zaobilazenje tipa ‘prodajem iMac C2D 2.0, povoljno, cena i slike na mejl…’ i slicno. Da se ja pitam tu bih stavio i sliku PC monitora sa plavim ekranom smrti, slican ikonici koja se na Mac-u i vidi za nadjeni PC u mrezi, onome ko prodaje PC - ali to sam samo ja 😊
Korisnici bi pored kontakta PM-om mogli da imaju i javni chat za razonodu. Sam sajt bi trebao mnogo vise vremena posvetiti vestima, i to na naslovnoj strani, o hardveru, apliakcijama, Mac tips&tricks, lista top widget-a i aplikacija po misljenju korisnika…

Sve ovo je ideja ali je glavno da se mi prebacimo na EE sa nasom bazom a posle ce biti prosirenja i ukljucivanja dodataka.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 28 February 2010 06:29 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1211
Joined  2008-11-18

Cak mozda nije fora u samom forumu, nego u filteru. Mislim da bi SVIMA a narocito onima koji ovde dolaze po pomoc, MNOGO znacilo da postoji bar onaj najgluplji filter za pretragu. Recimo Mac/OSX/Problem/ od datuma do datuma/ RESENO(ili nereseno) tako da covek moze za neko normalno vreme sam da pronadje odredjene odgovore. Pa onda ovi iskusniji svrate u nereseno pa ostave odgovor. I to se kasnije lepo mioze srediti i upotrebiti za neka pisana uputstva, za nesto smisleno. Ovaj nacin pretrage po kljucnoj reci funkcionise tu i tamo za oglase, a i tu se tupi, svaki odgovor vidi kao posebnu temu i da ne sirim sta jos. I ni za sta vise. A SVE TO ZATO STO JE JADAN I GLUP. Ako neko ima ideju da ovaj sajt RAZVIJA, onda treba omoguciti da sajt ’ opsluzi’ te neke ljude koje pozivamo, a ne da cekaju da im Miki ili Mario stalno izvlace linkove do tema, da im oni traze(verujem da se i oni tesko snalaze) ili da neko ko dodje po pomoc CEKA 5 sati/dana da neko ko je upucen u tu oblast dodje pa da ima volje da ponovo odgovara i sve to.
Arhiva mora da bude dostupna i da bude u sluzbi dobijanja pravog odgovora. Greska je misliti da ce ljudi biti srecniji ako resenje problema dobiju LICNO kada im neko odgovori posle 3 dana. Bice sigurno srecniji da se zakace, isfiltriraju, nadju odgovor za minuta par i gotovo. Tada ce utisak o samom sajtu i njegovoj ulazi biti mnogo, mnogo bolji. To se ovde sada pokusava uraditi tako sto se najcesci problemi/saveti topuju gore, ali to je toliko smesno, da ja ne bih to ni komentarisao. Pored neshvatljivo ruznog/odvratnog/besmislenog dizajna sajta, ovo je najveci nedostatak.
Sa druge strane, ako sajt treba da ostane sto tajnovitiji, da bi neko kupovao ovde Apple opremu, i dalje prodavao, pa mu ne odgovara da sajt posecuju novi ljudi/clanovi, nije problem, ali to onda treba reci i naglasiti. Ocemo da bude ruzan i glup, odgovara nam sta-te-bri-ga-za-sto.

E sad ja veze nemam da li to EE moze, ali ako ne moze, onda dzaba cete kreciti.

Signature 

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Profile

Posted: 28 February 2010 06:32 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1211
Joined  2008-11-18

LaMar wrote:

Korisnici bi pored kontakta PM-om mogli da imaju i javni chat za razonodu.

pretece me, no ne menja stvar da je ideja odlicna.B)

Signature 

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Profile

Posted: 28 February 2010 07:21 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Blog, Linkove, Kontakt, FAQ i Pomoć treba izbaciti,
ove koje kakve reklame i reklamice treba izbaciti.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 28 February 2010 07:41 PM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ja bash i nisam za chat a evo i razloga:

Ideja jeste super, ali pored neobavezne spike, tu ce pasti i ono:

‘ima li neko ideju kako da reshim ovaj problemchic….’
Kako ce chat ubrzati reshavanje problema, sto je 10000% tachno, tako se transkripti, iliti logovi verovatno nece chuvati, pa ce ljudi pocheti preko chata da se raspituju kako da reshe svoj prob, neko ce im sigurno odgovoriti, i taj odgovor ce biti tu dok log ne istekne, pa ako nekom za par meseci opet padne na um da trazi taj odgovor, nece ga naci…

e sad, biti il nebiti 😊

vecina nas se ‘ima na face-u, skajpu’ itd pa se tako i vodi chat.

@marko

Kako mozemo to da izbacimo????

ovde nema ‘profitabilne reklame’.

Tosha i Milke daju svoje programe za dz ovde preko foruma, kod pedje/pop-a stalno visimo u lokalu, kod njih je dosta dugo bio server, a koliko se secam, i pop ima na svom sajtu baner nasheg foruma. CRI je dao housing za server, od ovog ili onog dobijamo knjige, programe po nizoj ceni…

Usluga za uslugu, a ovako mi mozemo da vratimo uslugu…ako greshim neka me neko ispravi.

Post edited by: cika_kosta, at: 2010/02/28 19:44

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 28 February 2010 07:46 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1326
Joined  2007-08-13

ja sam za chat,

pravi problemi ce ostati na sajtu
a oni sitni koji se ponavljaju ce ostati na chatu

jer koja je vjerovatnoca da ce bas u tom momentu na sajtu biti neko ko ko zna sto je sa pregrijevanjem imaca
a moci cu da bljunem na neciju procijenu racunara bez da nevaspitano ostane za vijek vijekova meni na sramotu
:laugh:

edit poslije kostinog edita:
za sam i za linkove i reklame-u oba slucaja prijatelji sajta
i za sam da se napravi kao tviter dio gdje ce se smjenjivati vijesti
tu bi mogao da se da autorizacija nekim ljudima koji pokazuju azurnost po tom pitanju
(izmedju ostalih markuuu,ako odluci da se odljuti)
i za sam za onaj rss dio koji ima na iMontenegru na dnu stranice

u svakom sl,ne zelim da se mijesam administratorima u posao
zato se obicno i uzdrzavam od komentara
pogotovo zbog toga sto im necu apsolutno nista pomoci

jedino ako postane profitabilan sajt,pa finansijski da malo pregledamo buducnost
:whistle: :laugh:

Post edited by: bu2nin, at: 2010/02/28 20:03

Signature 

http://primorskenovine.me/          http://gospostina.in

Profile