Nešto da vas pitam, sad kad se (ponovo) povela priča o novom CMS-u.
Verujem da je trenutni sadržaj sajta bio u dobroj meri ograničen ili bar uslovljen samim CMS-om, tj. Mambom. Ovaj zeleni templejt je klasičan primer onoga što se zavaljivalo zajedno sa instalacijom onda kada je sajt postavljen. Klasičan Mambo stock template.
Tako imamo delove sajta: home, news, links, blog, contact, search, FAQ, help, forum, user menu (sa svojim podmenijima: pm, logout, itd.); vesti dana = sledeći sastanak, polls i advertisement. Možda sam nešto i preskočo ali to je otprilike struktura sajta.
Pošto je već bila tema o sadržaju foruma, mene interesuje šta mislite - kakva bi trebala da bude struktura sajta ako bi bio na novom CMS-u? Da li je sve što postoji sada neophodno i da li nešto nedostaje? Šta biste dodali a šta oduzeli?
Ovo ne pitam u ime moderacije nego u svoje ime (pa neka se i moderatori uključe u odgovore) a pitam zato što sam ranije napravio jedan mockup za EE, našao sam ga pre neki dan kada je ponovo krenula čtava priča i počeo sam da ga prepravljam u duhu današnjih vremena (tj. širina > 800px) i u jednom trenutku sam se zapitao zašto bi to moralo da bude bazirano na sadašnjoj strukturi? Kako bi izgledao sajt koji ne bi bio isti ovaj našminkan?
Dakle, ideja je da se dođe do svima prihvatljivog rešenja - šta je to od čega bi sajt trebao da se sastoji. Sada već imamo neko četvorogodišnje iskustvo pa valjda možemo da zaključmo šta je višak, šta treba promeniti, unaprediti i šta treba dodati. Dakle, ne govorim o dizajnu i kako to vizuelno treba da izgleda nego šta to treba da ima.
Da krenem od očglednog primera - forum svakako treba da postoji (bila je diskusija u kom obliku, npr.); to je jasno kao dan. Sa druge strane, npr. sekcija ‘Pomoć’ mislim da bolje da ne postoji nego što postoji ovakva kakva je sada. I tako dalje, ovo je samo da započnem diskusiju.
Znam, dogovor na sajtu MacSERBIA… šta ću, nepopravljivi sam optimista! 😉