Ne znam kako ovo da protumacim: uradila sam verify pa repair permissions na hdd-u i evo sta mi je izbacio
... nadam se da se slika vidi, ovo nikako da mi uspe, nesto pogresno radim… elem, zna li neko sta ovo znaci, jedan od gomile programa (raznih utilitija) koje sam downloadovala mi je prikazao 2 bad sectora na hardu. Da l’ to ima veze?
Unapred se izvinjavam ako nesto nije u redu sa slikom ili je nema (!)
Ovo konkretno ne treba da te brine ali ti bad sektori bi trebali. Ako je Mac nov i pod garancijom reklamiraj a ako nije chuvaj pare za novi HDD. Mozde HDD dugo da radi i sa bad sektorima ali ako ti maca sluzi za posao nije vredno rizika, danas su bar HDD-ovi jeftini.
Ne znam sta da radim, na disk utilitiu ne prijavljuje bad sectore. Sve je ok, osim onog sto sam snimila gore na slici. Onda sam probala sa smart utilitijem, on je video da je greska i da su 2 bad sektora realocirana (kako kaze); onda sam instalirala techtoolpro i kod njega je sve ok. Ne prijavljuje nikakvu gresku. Sad downloadujem diskwarriora i sve nade polazem u njega da saznam imam li ili nemam problematican hdd. Da li ima neki pouzdan nacin (aplikacija) koja ce mi dati siguran i jasan odgovor?
Disk Utility nije HDD/hardware tool, on je više system tool, tako da nije ni za očekivati da prijavi bad sektore 😊
Takođe savet, da kupiš eksterni disk za Time Machine backup, pa onda prst u uvo i pevaj, dok ti ne crkne disk. Kad crkne ili kad bude imao problema sa radom, samo ga zameniš, ubaciš novi i vratiš backup sa Time Machinea 😊
ma vec sam ja uradila i backup: clean install, pa instalacija osnovnih programa, pa tako frisak hdd snimila kao image na eksterni (za zlu ne trebalo). Eh, k’o da sam znala, sto ti je zenska intuicija! Obezbedila sam se, znajuci kol’ki sam maler (Marfijev zakon, sta li); ali me sad kopka kako da otkrijem, lociram te bad sectore i eventualno ih(ako za to postoji neki utility) imobilisem da ne prave vecu stetu. Disk warrior koji sam sa onog kako neko rece, ‘djavolskog’ mesta skinula - ne radi. Sta mi preporucujete?
eee, da! Zaboravih jos i ovo da pitam, posto mi je hdd ocito osudjen na smrt, samo se datum smrti jos ne zna, zanima me da li moja konfiguracija ima neko ogranicenje po pitanju opsega, rpm i sta vec jos. Ovaj je 160gb na 5400rpm. Mogu li ja neki veci, 250 ili mozda jos veci? [Eh, sad vec vidim seretske osmehe na ovo ‘veci’ 😉 ]. Btw, ovo moje cudo je c2duo, 2.16ghz, 2gb…, ako to nekako utice na izbor i kompatibinost novog hdd-a… Hvala unapred!
Savetujem ti da, ako vec budes menjala, stavis i veci i brzi (sada se i ja smejem). Svakako da je sada hard smesne cene pa ti mala doplata za nekih brzih 500GB i nema toliku novcanu razliku koliko ima pri svakodnevnom radu. Ne zaboravi da je hard najuze grlo u kompu!
nego, kad sam vec tu (krenulo me); da priupitam jos nesto, jes’ da je off topic, al’ ajde,
Koja bi mi machina bila minimum sto se tice grafike, da poteram Monkey island? Nalozila sam mog klinca da je to najbolja igrica ever, (igrala sam je jos pod њиндоњс 11. фор истерн јуроп,ili bese NT, nemam pojma, ali LUCAS ARTS rules!!!); problem je sto na ovoj sici od 65mb (intel GMA 950) nema sanse da je poteram, pa za utehu igramo na pc-u mog klinca. Bruka and sramota! Sta cu! Rek’o, kad vec moram hdd da menjam, krete brainstorming, pa da vidim sta bih jos mogla da menjam, mislim masta radi svasta…
Samo da dodam da ne brines u vezi velicine HDDa nego da gledas brzinu.
Ovaj sto imas je 5400rpm a ti gledaj da uzmes 7200rpm ili nesto brze ako postoji?!
Ranije je bilo bitno na koliko se obrtaja vrte ploče u hardu, a danas to više nije toliko bitno. Nije bitno zbog povećane gustine zapisa po kvadratnom cm/inču, tako da je danas razlika max 5-10% posto u performansama koje disk isporučuje, dok se drastično primjeti na performansama novčanika. Naime, 5400rpm disk je jeftiniji drastično, sporiji slabo primjetno i nudi veće performanse novčanika koje se instantno osjete. Dok, 7200rpm disk je skuplji drastično, brži slabo primjetno, a degradira performanse novčanika - veoma osjetno. Takođe, teže ga je i za naći u 2.5 cola pakovanju… 😉
Dakle, npr. uzmi 500GB/5400rpm i uživaj. 100% će da radi osjetno brže od postojećeg harda…
Uf, sad sam tek zbunjena. Skinula sam disk warrior i temeljno pregledala hdd i on kaze da nema nikakvih problema. Sve je ok, nigde ni reci o nekom problemu, a kamoli bad sectoru. Sta sad? Kome da verujem smart utilitiju ili disk warrioru? U svakom slucaju razmisljam o novom hdd-u, vec sam i nasla jedan ok na konfyguratoru. Ali kako ovo da tumacim? Da li ja uopste imam bad sectore i kako to konacno da proverim? Bas me nervira…
Mani se ćorava posla i bacanja para. Imas eksterni hdd na koji stavljas bakape i to je to, samo podatke redovno bekapuj (one koji su ti bitni) a taj hdd kad zavrsi svoje, zavrsio je. Kad bi svi menjali hdd zbog par bad sectora, svaki sedam dana bi ih menjali.
Hvala ljudi, ovakvi su mi odgovori trebali. Kad me uhvati ovakva dilema, ne mogu da prevagnem. Dakle cekacu, sa ovim eksternim imam padobran, pa sta bude!