Pozdrav,
Počeo sam sa pravljenjem običnog DVDja u DVD Studio Pro 4 (skraćeno DVDSP4); ali se ispostavilo da taj običan DVD nije baš jednostavno napraviti.
Pre par meseci sam napravio DVD sa iDVDjem i rezultat je bio sasvim korektan, međutim sada bih hteo da uradim nešto malo ‘naprednije’, sa sopstvenom temom, dugmićima i još nekim efektom.
Prvi problem na koji sam naišao jeste broj odnosno tip podržanih video fajlova od strane DVDSP4. Pošto sam već imao izrenderovane .m4v fajlove, to mi je bilo najlakše za primeniti. Međutim, format nije podržan.
Zatim sam instalirao VisualHub, prebacio video iz m4v u MPEG2, pošto sam prethodno na Apple sajtu, na stranici koja je posvećena specifikaciji FinalCut paketa, a između otalog i DVDSP4, pročtao da je jedan od podržanih tipova i MPEG2. Ovo je već počelo malo da me buni, jer ne znam šta sada da radim.
Pretpostavljam da bih u FinalCut-u mogao da otvorim m4v i da ga iz njega prebacim u DVDSP4, ali to je samo moja pretpostavka jer još uvek to nisam pokušao.
Ukratko, evo par crtica, šta bih želeo da izvedem.
Kada se ubaci DVD da prikaže kratak video od 5-6 sekundi i onda Dissolve na glavni meni.
Na glavnom meniju (i jedinom) se nalazi 6 (možda 1-2 više ako bude trebalo) koji predstavljaju video fajlove.
Kada se klikne na neki od dugmića, on prikaže film, i na kraju filma povratak na glavni meni.
Eto. Mislim da nisam previše zakomplikovao.
Na kraju, ne znam kakva je kompatibilnost sa DVD plejerima i slično. Pošto sam projekat postavio kao 1080p HD video, ne znam da li je to ok. Da li običan kućni DVD marke ŠLJ može to da pročta bez problema, zbog visokog bitratea HD videa? Prosto rečeno. Da li da video bude 1080p ili SD 16:9?