‹ First  < 20 21 22 23 24 >  Last ›
22 of 34
iPad - Come see our latest creation
Posted: 26 March 2010 09:10 AM   [ # 316 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Elem, evo vesti od par dana, mislim da je zanimljiva u svetlu rasprave sa ove teme.

Survey:// consumers want iPads for getting work done on the go

Najveći deo potencijalnih kupaca, preko 50%, pre svega hoće da završe neki konkretan posao na iPad-u. Muzika&filmovi i igrice su na drugom i na trećem mestu.

To pokazuje da iPad ipak ne žele da kupuju prvenstveno babe i tetke i beslovesna masa koja dobije moždani udar ukoliko ima uključena dva programa u isto vreme. Naprotiv, verovatnije je da će iPad pre svih želeti da koriste ljudi koji moraju ili žele da završe posao u prevozu, na terenu, itd. Zašto bi neko arčo radno ili daleko bilo slobodno vreme ako može da završi posao u pokretu - mislim da je to logika ovih 50% ljudi. To je i moja logika, svaki dan imam istu potrebu.

Nadam se da će većina iz ankete (ukoliko je istraživanje relevantno) stvoriti dodatni pritisak da se nivo sakatosti iPhone OS-a drastično smanji. Ako su najave multitaskinga u v.4.0 tačne to znač da sada nastupa period za koji je Apple procenio da više ne može da muze ljude za takve stvari.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 26 March 2010 11:22 AM   [ # 317 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Uvešće multitasking u priču samo ako naprave nešto smisleno većem ekranu. Za iPhone je mulitasking veći od onoga što su u startu ponudil bacanje resursa. Elem, ako kucam mail, pa zvoni telefon, ja se javim i kada se vratim u mail tu sam na istom mestu gde sam bio, potpuno mi je kao korisniku svejedno da li je Mail radio sve vreme u pozadini (i jeo memoriju i bateriju) ili se startovao nanovo i vratio me na mesto gde sam ranije bio. Mesta za dva programa na ekranu iPhonea jednostavno nema, ili ako ima baš bih voleo da vidim tog usability gurua koji bio osmislio smislen načn da se to koristi.

Čak i pojedini online strimovi mogu da se sada slušaju u pozadini (ne i Pandora); što će reći da postoji API za tako nešto, samo treba autor da se potrudi i da napravi podršku onako kako je Apple propisao, a ne da se kuka ‘kako mu zli Apple ne dozvoljava multitasking’, što je moderno i unosno isto kao što je kod nas moderno prvo da se kuka, a tek onda da se radi, tu se ne razlikujemo od ‘svetskih trendova’. B)

Kod iPada i većeg ekrana ova vrsta multitaskinga ima smisla i verujem da su našli načna da je implementiraju kako valja.

Što se kupovine iPada tiče, posle prvobitnog ‘nisam ja za to, ako mi treba tako nešto uzeću laptop’, čekam (moja žena bi rekla da ‘jedva čekam’ B) ); da klincu crkne onaj portabilni Coby DVD plejer koji je dobio pre tri godine od tetke za rođendan, pa da pazarim iPad. Kada se setim da treba izabrati, spakovati, tegliti tridesedetak DVD-a na more, pa onda videti da li je puna baterija jer onaj punjač za auto ne radi a i sam pejer gubi kontakt negde na ulazu pa i kod kuće koristimo bateriju, već se zamišljam kako sedimo u Grčkoj i čekamo ženu da se vrati iz šopinga, srčem frape, on igra igricu ili gleda crtani, a onda tata uzima iPad da vidi kakva je situacija na serveru u jednoj firmi, da proveri mail, ili pročta vesti na ekranu većem od iPhonea. Sve to bez da čekam da se pdoigne laptop, pa traži mesto na stolu, pa ulazi u mail, pa posle čekaj da se obavi shutdown.

Post edited by: madamov, at: 2010/03/26 11:24

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 March 2010 01:19 PM   [ # 318 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

madamov wrote:

Elem, ako kucam mail, pa zvoni telefon, ja se javim i kada se vratim u mail tu sam na istom mestu gde sam bio

OK sve to ali da se vratim na primer koji sam već naveo: šta recimo ako kucaš mejl ali ne zazvoni telefon nego hoćeš da ubaciš nečji telefon ili email adresu u poruku? Zar se ne osećaš bar malo glupo dok obavljaš čtavu proceduru? Ovaj primer mi se gotovo svakodnevno ponavlja a takvih primera mogu da ti nabrojim koliko hoćeš. Sve to jako smara.

Neko može da kaže da iPod i iPhone nisu namenjeni tome ali takav argument je besmislen od trenutka od kad su se dva programa istovremeno našli na uređajima. Za iPad tek stvarno ne znam kako bi neko ograničo (a pride još i opravdao) upotrebu na najosnovniju debilanu.

madamov wrote:

a onda tata uzima iPad da vidi kakva je situacija na serveru u jednoj firmi, da proveri mail, ili pročta vesti na ekranu većem od iPhonea.

E, ali pa’i sad, tu te čeka zlo seme: javila ti se želja da osim igrice ili posmatranja (baš tim rečma) mejlova snimiš i situaciju na serveru. :blink:  Dakle već si na pola puta ka mračnoj strani jer ukoliko npr. vidiš da nešto nije u redu, može ti se javiti potreba da nešto i uradiš na tom serveru!  Zašto da ne? Imaš jak procesor, veliki ekran, izdržljivu bateriju. Sa takvom mašinom mislim da bi bilo prilično glupo da vucaraš laptop sa sobom ili da ustaješ iz kafića i juriš komp sa koga bi to mogao da uradiš, slažeš li se?

E u ovom delu ‘bilo bi glupo’ uskače Apple da ti pripomogne da se baš tako osetiš. Živo me interesuje kako će da se razvija situacija kada korisnici naslute šta sve to može da radi ali mu je onemogućeno. Dok nisam video vest jedina sumnja koju sam imao je bila da li su ljudi koji hoće da kupe iPad stvarno toliki moroni kako se na nekim porukama u ovoj temi predstavljalo ali izgleda da ipak nisu.

Bilo bi super da se ponovi priča sa originalnim iPhoneom pa da Apple popusti pod pritiskom. Ovaj put ne u ceni naravno, ona je minimalna, nego u smanjenju stepena invaliditeta uređaja.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 26 March 2010 02:38 PM   [ # 319 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

ma ovo cudo ima (neslucenu) perspektivu, uostalom vreme ce pokazati. softver ce se nadogradjivati, ali su bitne stvari velika autonomija rada, veliki ekran i jak procesor. ostalo ce doci samo po sebi.
secate li se da je pre neki mesec madamov uzgred primetio da od kako ima iPhone, laptop skoro i ne koristi? a bila je i neka prica da u jednoj bolnici u USA medicinsko osoblje je opremnljeno iPhone-ovima, pa su u lokalnoj mrezi i imaju sve informacije dostupne, pocev od anamneza, bolesti, lekova ...
tek ce se nalaziti primena ovog cuda, i bice verujem veliki uspeh.

Profile

Posted: 26 March 2010 05:09 PM   [ # 320 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

madamov wrote:

Elem, ako kucam mail, pa zvoni telefon, ja se javim i kada se vratim u mail tu sam na istom mestu gde sam bio

OK sve to ali da se vratim na primer koji sam već naveo: šta recimo ako kucaš mejl ali ne zazvoni telefon nego hoćeš da ubaciš nečji telefon ili email adresu u poruku? Zar se ne osećaš bar malo glupo dok obavljaš čtavu proceduru? Ovaj primer mi se gotovo svakodnevno ponavlja a takvih primera mogu da ti nabrojim koliko hoćeš. Sve to jako smara.

Tu mi multitasking neće pomoći, ovo o čemu ti pričaš je ‘serial tasking’, tj. obavljanje nekoliko stvari za redom, a ne istovremeno. Stvar je elegancije interfejsa kko se to radi, ja ne vidim kako bi na ekranu iPhonea iko mogao da napravi smisleni interfejs da ti vidiš obe aplikacije, pa da iz jedne ‘dreguješ’ recimo kontakt koji ćeš da dropneš na određeno mesto u mailu. A šta ako želim samo adresu, neću broj telefona, samo rođendan, kako to prikazati? Kako to da smestiš na ekran da ima smisla i da može da se normalno koristi? Na iPadu to možda ima smisla i verovatno će u tom smeru i da se ide, ali na iPhoneu zaista ne vidim kako to može elegantno da se reši.

Neko može da kaže da iPod i iPhone nisu namenjeni tome ali takav argument je besmislen od trenutka od kad su se dva programa istovremeno našli na uređajima. Za iPad tek stvarno ne znam kako bi neko ograničo (a pride još i opravdao) upotrebu na najosnovniju debilanu.

Ako je debilana, reci kako bi ti to rešio? Dakle, kako bi rešio odgovor na pitanje: ‘Želim da iz kontakta izvučem datum rođendana mog kuma i da ga ubacim u mail na mestu na kojem je kursor’.

E, ali pa’i sad, tu te čeka zlo seme: javila ti se želja da osim igrice ili posmatranja (baš tim rečma) mejlova snimiš i situaciju na serveru. :blink:  Dakle već si na pola puta ka mračnoj strani jer ukoliko npr. vidiš da nešto nije u redu, može ti se javiti potreba da nešto i uradiš na tom serveru!  Zašto da ne? Imaš jak procesor, veliki ekran, izdržljivu bateriju. Sa takvom mašinom mislim da bi bilo prilično glupo da vucaraš laptop sa sobom ili da ustaješ iz kafića i juriš komp sa koga bi to mogao da uradiš, slažeš li se?

Ne kapiraš, ja VE? RADIM NA TOM SERVERU, jer sam se na isti nakačo VNC-om, tj. kontrolišem ga, iPad je tu samo jedan veliki monitor.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 March 2010 06:37 PM   [ # 321 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

madamov wrote:

Ne kapiraš, ja VE? RADIM NA TOM SERVERU, jer sam se na isti nakačo VNC-om, tj. kontrolišem ga, iPad je tu samo jedan veliki monitor.

To je problem, jednostavno ne možemo da zamislimo takav načn rada jer smo navikli na drugačji (pogrešan) B)

Zamislite da imate najmoćniji server na raspolaganju a monitor od servera velične 10 inča, težak 680 grama, radi na baterije 10 sati vam se nalazi u rukama. Zamislite kakve sve mogućnosti imate B)

Pogađate, monitor je iPad, a server… hm… samo što nije završen:
http://www.datacenterknowledge.com/archives/2010/02/22/first-look-apples-massive-idatacenter/

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 26 March 2010 07:01 PM   [ # 322 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Za server u prvoj poruci nisi rekao da si se nakačo VNC-om, mislio sam da je nešto direktno ‘iz mraka’ (command line).

Da li postoji razlika između sledeća dva slučaja:

1. Npr. u status baru imaš ikonicu &#224; la application switcher menu iz classic Mac OS-eva. Dodirneš je i iskočti lista programa koji su pokrenuti i tako prelaziš iz jednog u drugi. Kucaš mejl. Pređeš u Address Book, nađeš kontakt, držiš prst na npr. mejlu i iskoč poznati ‘Copy’ balončć. Iskopiraš, vratiš se u mejl i pejstuješ. Ponoviš koliko ti puta treba.

2. Pokreneš mejl, kucaš, klikneš na Cancel pa na Save kao draft. Zatvoriš mejl. Otvoriš Address Book, nađeš kontakt, držiš prst na npr. mejlu i iskoč poznati ‘Copy’ balončć. Iskopiraš, vratiš se u mejl, otvoriš draft koji si prethodno zatvorio i pejstuješ. Pazi sad: ukoliko želiš da ovo ponoviš, svaki put moraš da sačuvaš mejl, zatvoriš program, ponovo pokreneš drugi program a zatim i da ga zatvoriš i ponovo otvoriš Mail.

Ako između ovo dvoje nema nikakve razlike, onda ja zbilja ne pričam o multitaskingu.

Već sam rekao da primera ima dosta, naveo sam jedan da bih objasnio principijelno šta ne valja ali ako baš hoćeš/hoćetete da pretresamo jedan po jedan, mogu ja i to.

Spomenuo sam i Keynote u ovoj temi kada ga je, da izvinete, Schiller pokazivao na prezentaciji. Eto to je recimo pitanje sasvim na mestu - imate tekst u Pages, fotke u Photos i hoćete da sastavite, šta znam, 15-20 slajdova. Ako neko hoće da kaže da bi bila ista priča i za 1. i za 2. i da to nema veze sa multitaskingom onda stvarno jbg gazda.

Naravno, ovaj put se neću baviti inače omiljenom temama: kome to treba 15 slajdova u XXI veku, ko ubacuje više kontakt podataka u mejl u XXI veku, ko uopšte ubacuje bilo šta u mejl u XXI veku, itd.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 26 March 2010 07:55 PM   [ # 323 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1211
Joined  2008-11-18

Dachaz wrote:

DS_Store wrote:

‘Neču, daj mi nouvine!’

[img size=150]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:Lw6jmqZyIisJzM:http://www.grapefruit-diet.org/images/thumbup.jpg
[/img]

[img size=150]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:Lw6jmqZyIisJzM:http://www.grapefruit-diet.org/images/thumbup.jpg
[/img]

Signature 

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Profile

Posted: 26 March 2010 07:58 PM   [ # 324 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-11-18

DS_Store wrote:

Da li postoji razlika između sledeća dva slučaja:

ne lozi se dzabe, ko razliku ne vidi il se pravi lud, ili je… :whistle:

Signature 

Profile

Posted: 26 March 2010 08:01 PM   [ # 325 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

Za server u prvoj poruci nisi rekao da si se nakačo VNC-om, mislio sam da je nešto direktno ‘iz mraka’ (command line).

Imaću Terminal aplikaciju i za iPad kao što je imam za iPhone, zar ne? B)

1. Npr. u status baru imaš ikonicu &#224; la application switcher menu iz classic Mac OS-eva. Dodirneš je i iskočti lista programa koji su pokrenuti i tako prelaziš iz jednog u drugi. Kucaš mejl. Pređeš u Address Book, nađeš kontakt, držiš prst na npr. mejlu i iskoč poznati ‘Copy’ balončć. Iskopiraš, vratiš se u mejl i pejstuješ. Ponoviš koliko ti puta treba.

Zašto samo pokrenute programe, ja želim da ne moram unapred da startujem AddressBook da bih mogao da pejstujem u mail podatke iz kontakta? Kako onda da priđem onim programima koji nisu startovani? Isto kroz status bar? Aha, pa takav status bar već imamo, pritisnem home dugme, izlistavaju mi se svi programi koje imam i ulazim u drugi program. Ista stvar, drugi načn, pri tome program ne mora u pozadini da jede procesorsko vreme, troši bateriju i zauzima RAM.

2. Pokreneš mejl, kucaš, klikneš na Cancel pa na Save kao draft. Zatvoriš mejl. Otvoriš Address Book, nađeš kontakt, držiš prst na npr. mejlu i iskoč poznati ‘Copy’ balončć. Iskopiraš, vratiš se u mejl, otvoriš draft koji si prethodno zatvorio i pejstuješ. Pazi sad: ukoliko želiš da ovo ponoviš, svaki put moraš da sačuvaš mejl, zatvoriš program, ponovo pokreneš drugi program a zatim i da ga zatvoriš i ponovo otvoriš Mail.

Ne moraš da otvaraš draft i da snimaš, mail stoji na započetoj poruci. Evo upravo probah, ne znam kada si poslednji put probao, ali kod mene na telefonu je još 3.0 softver.

Ako između ovo dvoje nema nikakve razlike, onda ja zbilja ne pričam o multitaskingu.

To što pričaš nije multitasking, nema nikakve potrebe da za tvoje SERIJSKE radnje (ti u ovom scenariju koji si pominjao nikada nisi radio dve stvari istovremeno, već nekoliko vezanih radnji jednu za drugom) aplikacije stoje u memoriji zauzimajući prostor, trošeći procesorsko vreme i cedeći bateriju, osim ako se bržim procesorom, većom količnom RAM i boljim menadžmentom trošenja energije ne bude više isplatilo da aplikacije budu stalno aktivne. Multitasking je kada slušaš muziku, surfuješ, a telefon u pozadini vibrira kada stigne novi mail.

Spomenuo sam i Keynote u ovoj temi kada ga je, da izvinete, Schiller pokazivao na prezentaciji. Eto to je recimo pitanje sasvim na mestu - imate tekst u Pages, fotke u Photos i hoćete da sastavite, šta znam, 15-20 slajdova. Ako neko hoće da kaže da bi bila ista priča i za 1. i za 2. i da to nema veze sa multitaskingom onda stvarno jbg gazda.

Ako bi to radio kao što si gore opisao uz pomoć nekog application switchera, onda važi isto što sam rekao gore, to već imamo, samo treba malo pametnije napraviti interfejs i aplikacije treba da budu ‘pametnije’ da pamte gde si stao. Međutim, na iPadu ima mesta na ekranu da ti se prikažu redovi teksta u pagesu i slajd u Keynoteu u neka dva, nazovimo to ‘spejsa’, pa da radiš drag&drop ili već nešto drugo kako bi rešili prebacivanje iz jedne u drugu aplikaciju. I tu već ima smisla da one rade u isto vreme, ne samo zato što ima mesta, već što iPad iapk ima jač procesor od iPhonea koji bi to mogao da izvede zadovoljavajućom brzinom.

Post edited by: madamov, at: 2010/03/26 20:02

Signature 

Profile

Posted: 26 March 2010 09:59 PM   [ # 326 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Fujitsu se odrekao imena ‘iPad’ u korist Applea, ili kako se to već pravilno kaže:

http://assignments.uspto.gov/assignments/q?db=tm&sno=76497338

Signature 

Profile

Posted: 26 March 2010 10:25 PM   [ # 327 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-11-18

madamov wrote:

To što pričaš nije multitasking, nema nikakve potrebe da za tvoje SERIJSKE radnje (ti u ovom scenariju koji si pominjao nikada nisi radio dve stvari istovremeno

joooooj madamov

Post edited by: kanacki, at: 2010/03/26 22:31

Signature 

Profile

Posted: 26 March 2010 10:40 PM   [ # 328 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Multitasking je izvršavanje dva programa u isto vreme. Dakle, multitasking je kada mi svira iPod na iPhoneu, ja surfujem i stiže mi informacija da sam dobi novi mail. To iPhone, a time i iPad ima od početka. Ono što iPhone nema je mogućnost da slušaš Pandoru ili last.fm u browseru i šalješ mail ili igraš igricu, jer kada pritisneš Home dugme, ti izađeš iz Safarija i ‘ugasiš’ stream. Neki drugi servisi (ne stigoh maločas da iskopam naziv) čak ostaju da sviraju, tako da postoji regularan načn da se i ovo izvede.

Za ono što DS_Store želi da uradi u primeru koji je naveo multitasking nije neophodan, tu je samo pitanje šta je brže i isplativije: držati aplikacije pokrenute ili ih pokretati svaki put, a da one budu dovoljno pametne da snime stanje u kojem su bile pre izlaska iz njih.

MULTITASKING kakvim ga ti poznajes, NE POSTOJI. Dve stvari u isto vreme ne moze obraditi coek, pa ne moze ni racunar. Sve da mu 50 procesora stavis.

A šta je onda ovo što sada radi moj računar, pišem ovaj odgovor, slušam muziku iz iTunesa, EyeTV snima neku emisiju, usput kopiram neke fajlove, a s vremena na vreme se i TimeMachine pokrene?

Ono sto sigurno postoji, a za sta ti verujes da je multitasking, zove se paralelilazam, i dobije se tako sto CPU toliko brzo SVICHUJE izmedju aplikacija, da ti ne primetis, pa mislis da one rade ISTOVREMENO.

Dakle, multitasking je upravo SVICHOVANJE medju AKTIVNIM aplikacijama. A to je bas ono o cemu DS prica (i svi koji pominju multitask)

DS priča o svičovanju između aplikacija od strane korisnika. Ovo drugo stvarno ne znam kako da ti objasnim da žešće grešiš i da uopšte ne poznaješ problematiku o kojoj pišeš.

Ne kapiram zasto sad pokusavas da prodajes pricu da ti ne treba multitask, kao samo kad bi pamtile aplikacije gde si stao, samo kad bi ovo ono, onda nam ne bi trebao, a da ti neko da MB Pro na kome mozes samo jedan program otvoriti degazirao bi ga kroz prozor, pljuno pride na njega s terase i okacio Gates-a ko ikonu usred dnevne sobe.

Posle one tvoje tvrdnje iz prethodnog pasusa, to me ni ne čudi. Ne prodajem ja priču da mi ne treba multitask, ali mi ne treba loše implementiran multitask. Kao što rekoh, video sam jedan HTC pre neki mesec koji multitaskuje. Baterija je otišla za kratko vreme, a o brzini telefona kada je na njemu startovan par aplikacija ne vredi trošiti reč. Ako je to cena da sve aplikacije mogu slobodno da multitaskuju, onda neka hvala, više mi se sviđa ovo što imam sada.

Signature 

Profile

Posted: 26 March 2010 10:54 PM   [ # 329 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-11-18

Multitasking je izvršavanje dva programa u isto vreme

ne mora program da svira da bi bio aktivan, i to sto je otvoren znaci da je aktivan

Za ono što DS_Store želi da uradi u primeru koji je naveo multitasking nije neophodan, tu je samo pitanje šta je brže i isplativije: držati aplikacije pokrenute ili ih pokretati svaki put

a mislis da je suvisna opcija da otvoris drugi program kad pozelis ili kad ti zatreba?!

Ne prodajem ja priču da mi ne treba multitask, ali mi ne treba loše implementiran multitask. Kao što rekoh, video sam jedan HTC pre neki mesec koji multitaskuje. Baterija je otišla za kratko vreme, a o brzini telefona kada je na njemu startovan par aplikacija ne vredi trošiti reč. Ako je to cena da sve aplikacije mogu slobodno da multitaskuju, onda neka hvala, više mi se sviđa ovo što imam sada.

A ja mislio da je diskusija o iPad-u, a ne o iPhone-u?!?!?
Kako poredis HTC telefon i iPad?!

Signature 

Profile

Posted: 27 March 2010 03:18 AM   [ # 330 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  111
Joined  2009-11-02

ko voli apple i koga ‘ispunjava’ korishcenje tih prelepih proizvoda,taj ce ga kupiti i naci mu namenu (kome bi shkodilo da ima takvu spravicu samo za preslistavanje neta i eventualno neki film?).....kome treba multitasking ili nesto sto ipad nema,a sto je neophodno za obavljanje poslova ili zarade,njemu nije bitno da li koristi ipad ili dasku neku,sve dok na tome zaradjuje….
btw moguce je ostvariti multitasking…..kupish 2-3 ipad-a :laugh:

Profile

‹ First  < 20 21 22 23 24 >  Last ›
22 of 34
     iPad pre-order ››