Pitanje je bilo čme da se pusti .flac
Moj odgovor je bio Fluke, što je tačan odgovor stoga to nije polu-informacija već tačna i korektna informacija.
Darka vređao nisam.
Madamov nije čovek on je bog ovde što znač da ljude od krvi i mesa vređao nisam. Višu sila jesam.
Kao što si i sam rekao WAV/AIFF su profesionalni formati i kada sam rekao Darku da priča gluposti to je bilo na njegovu tvrdnju da WAV/AIFF nisu najbolji.
Što znač da sam bio u pravu.
Kad sam pričao da ljudi treba da koriste WAV/mp3 320kbps to sam govorio iz 2 razloga. Kvaliteta, praktičnosti.
WAV kako ultimativni kvalitet i mp3 320kbps kao približan kvalitet (WAV-u) i ultimativna praktičnost.
Kada kažem približan mislim na dovoljno dobar za PA i regularnu kućnu upotrebu.
I dalje stojim iza izjave da .aac, .flac i ostali formati spadaju u gerilsko slušanje muzike jer nisu standardni:
1. Nisu podrzani u playerima (retko se nadje neki koji podrzava pojedini format)
2. Komplikovani su za upotrebu jer zahtevaju dodatne programe/pluginove…itd
————————————-
Kad se povuće crta ja sam u pravu, ne što sam genije ili šta već, nego što sam pružio tačne i jednostavne informacije a pre svega opšte prihvaćene.
To što neko koristi .aac u svetu to je samo zbog iTunes-a koji tako može da stavlja zaštitu na pesme. Svi korisnici ipod/iphone uređaja na svetu imaju više .mp3 pesama od .aac (taj odnos je minimalno 80/20) u korist mp3.
Ovo govorim proizvoljno jer:
1. Piraterija je najrasprostranjeniji oblik razmene podataka.
2. iTunes je mozda najveća ali nije najbolja muzicka prodavnica na svetu tako da se ne može baš sve naći na istom, stoga su ljudi primorani da kupuju sa drugih.
3. Ljudi takođe kupuju ploče, cd-ove koje ripuju (neki to rade u aac neki u mp3 a neki u wav)
————————————-
O formatima dalje ne treba raspravljati jer ih ima milion ali kad se nekom preporučuje neki format trebalo bi da se gleda i kvalitet i upotrebna vrednost.
aac i flac i svi ostali formati je nemaju jer taj isti aac i flac ne možeš da slušaš na muzičkoj liniji, kolima, playerima….itd (u nekim slučajevima pojedini playeri to mogu)
Stoga moja tvrdnja da se treba držati WAV i mp3 320kbps je potpuno tačna i opravdana.
————————————-
To što se čoveku čni da je .flac isti kao i .wav to je druga stvar.
Ali opet ću reći pustite flac i aac u klubu a onda pustite wav i mp3 pa vidite razliku.
Ja ću vam reći koja je ali probajte i sami:
WAV/MP3 će svirati, AAC/FLAC neće jer se ne mogu pustiti jer ni jedan ozbiljniji hardware ili software za dj-ing ne podržave te formate.
Hvala lepo.