drdra wrote:
Ajde već kad je žurka na ovom topiku, da pitam i ja iskusne mrežadžije, pa ako bude zanimljivo može da se splituje na novi…
Dakle, gospodžina firma ima ‘render farmu’, Windows 2008 server na kojem su im projekti. Mekovi ulaze lagano u igru, i problem se pojavljuje u brzini otvaranja foldera na mreži. Transferi su dobri, ali kad se otvaraju folderi, desi se da se čeka i do 10-15 sekundi. Onda radi dobro, pa uspori, pa opet… kao da nešto kešira, previewe, thumbnailove… otkud znam, ali je nezgodno. I izgleda da se problem poveća kada se Mac vrati iz sleepa. Takav je zaključak tamo.
Gledao sam po netu, ali nisam našao neki preterano pametan savet.
Ako je neko imao sličan slučaj i uspešno ga rešio, ili ako neko ima konkretnu ideju šta preduzeti, you are welcome.
Hvala!
Ja isto imam problem sa ovim kada pristupam sa Mac-a na Win Share-ove.
Koliko sam mogao da pročtam na ona dva topic-a, posebno na drugom, problem leži u keširanju sadržaja deljenog foldera na mreži. Mac prvo pokušava da se konektuje preko AppleTalk-a pa onda preko TCP/IP-ja što povećava vreme pristupanja folderu i posle samo keširanje koje može dosta da potraje ako u istom ima dosta faljova. Takođe, zavisi i to kako mu se pristupa. Da li se pristupa direktno na share folder ili se ide preko Network opcije pa se vidi koji je host u pitanju pa se klikne na njega pa tek onda kad izlista sve share-ove onda ide na željeni folder. Ako se ovako radi onda je to dosta dug vremenski period za prvo inicijalno pristupanje share-a što je deprimirajuće, bar meni.
Problem ja nisam rešio, ali sam uspeo da skratim vreme pristupanja tim folederima tako što sam upisao user/pass za taj share-ovani folder i pristupam mu direktno po putanji(smb://server/share)
Takođe samo primetio da kada otvorim Network i kada mi tako stoji neko vreme, samo vreme pristupanja share-ovanim folderima se znatno skraćuje.
Video sam da je neko pomenuo da se isključ enkripcija na mrežnim konekcijama. Što nije preporučljivo, ali ako je samo lokal u pitanju može da se napravi izuzetak. To može da se uradi bez problema, ja to nisam radio kod sebe.
E sad, pitanje:
Zašto je W2008Server, da li može nešto drugo da se stavi?
Da li je mreža pod domenom?
Ako je pod domenom, onda je potpuno druga priča. Ali onda lakše neke stvari mogu da se reše.
Nadam se da sam bar malo bio jasan 😊