Miroslav wrote:
Iznesi unibody mac sa standardnim apple ekranom napolje kada je jako sunce pa vidi šta se dešava…
Nemam unibody mac, pa ne mogu da probam. MBP iz 2007-e (non glossy) se koristi bez ikakvih problema na bilo kakvom osvetljenju okoline.
iPhone 3G koji imam, sa sve ovim staklom preko, je sjajan napolju, sa 100% osvetljenjem se sve savršeno vidi. U zatvorenim i tamnijim uslovima, koristim obično 10-15% osvetljenja.
Zato se uopšte ne slažem s ovim:
Nema boljeg rešenja od AMOLED ekrana na tržištu, nemaju puno izbora, a problem sa bojama i odsjajem može da se reši njihovim dodatnim podešavanjima i doradom.
Lošije karakteristike a znatno skuplji - teško da može biti najbolji na tržištu. Može da ima najveći potencijal (ne znam, hipotetički pričam) ali najbolji na tržištu ne. To je kategorija poređenja koja ima smisla jedino kada se priča o datom momentu - *OLED sada to nije ni blizu.
Sve jedno rezolucija ide gore. Pitam se koliko će smeti to da rade?
Evo trik pitanja: Sa iPhone OS 4.0 već su maltene izbacili sve telefone osim 3GS-a, dal će jačom rezolucijom omogućiti da ni ljudi sa 3GS-om neće moći da pokrenu nove HD aplikacije? I dal će 4G moći da gura iPad aplikacije (HD)?
Zavisi od developera kako reši. Apple forsira universal aplikacije i Xcode je urađen tako da te tera da radiš universal apps, što me baš nervira jer nije uvek pravo rešenje.
No, da odgovorim - ako napraviš iPad only aplikaciju, samo tu će i raditi. Ako napraviš samo iPhone HD (ili kako će se već zvati); onda je diskutabilno, treba videti kakva će biti implementacija u OS-u, tj. da li će raditi downscaling slika i viewova.
Sumnjam da će novi iPhone imati iPad rezoluciju i verujem da će biti tačno 2x više piksela po svakoj dimenziji u odnosu na sadašnji iPhone.
Ne smatram da je 3G ‘izbačen’ ako neće imati sve mogućnosti koje OS 4 donosi. To je cena napretka i nemam problem s tim. Postoji neka donja granica hardvera kada prosto moraš da odlučš da je to premalo i da ne želiš da imaš veliki broj korisnika koji tvrde da je tvoj novi shiny proizvod loš, jer na njihovom hardveru loše radi. Teška odluka, ali mogu u potpunosti da je razumem.
Snow Leopard na iBook G4 (moj prvi Mac, kupljen u firmi) sa 256 MB RAM-a je besmislen. Ali SL na mom 3 godine starom MBP radi *bolje* nego Leopard sa kojim je kupljen. Jer taj MBP ima 4GB RAM-a, pristojan procesor (C2D 2.2) i pristojnu grafiku (8600GT).
iPhone 2G i 3G su prosto prve generacije proizvoda, kada je planirano i rađeno za znatno manji planirani broj primeraka (te slabiji hardver da bi se postigla isplativost). Taj hardver je spor i limitiran i samim tim ni ne očekujem da novi OS radi na istima.
Ni onaj prvi Android (G1 beše) ne može da tera sadašnji 2.1 OS, ako sam dobro ispratio. Uobičajena stvar u tehnologiji.