Kao shto ste vec verovatno svi prochitali na ‘onim’ mestima, CS3 /chitaj Photoshop 10/ pokushava da komunicira na razne nachine sa jednim ‘divnim’ serverima pod nazivom ‘akamaitechnologies.com’...Inache ti momci su najpoznatiji tragachi raznoraznih pirata koji, jelte, unishtavaju mali biznis ‘predivnim’ ljudima i kompanijama kao shto su Adobe i mrski mi Majkrosoft…
Sve u svemu opshta piraterija je naravno za svaku osudu, ali totalno shpijuniranje kosrisnika / i legalnih i onih drugih / je josh 1000 puta gore…Elem ja sam lepo deinstalirao CS3 i manualno obrisao sva sranja koje dotichi paket instalira i NIKADA vishe niti cu kupiti niti cu nekom preporuchiti bilo shta od ovih kerova pod imenom Adobe…
Za vas koji morate da radite sa PS i nemate snage, nerava ili bilo chega drugog da menjate alat najtoplije preporuchujem da u router settings-ima ili NetBarrier-u blokirate gorenavedini server…Samo da znate da kerovi menjaju IP svako malo…Trenutne adrese pochinju sa 195. i 38.
Inache LittleSnitch vam je totalno beskoristan u ovom sluchaju s obzirom da Adobe koristi Javu i Apache za komunikaciju a to bypass-uje LS i ostale SpyWare catcher-e…
Ja i neki moji ‘drugari’ pratimo shta se deshava iz dana u dan…Jedan je postovao i ‘comment’ na Versiontracker.com o ovome (fringewood)...Skoro svaki dan ‘vatamo’ nove IP adrese koje Version Cue koristi…Postovacu ih ovde chisto da znate…Inache stvar je sasvim sluchajno provaljena kad je jedan od nas hteo malo da se ‘zeza’...
Elem ako mislite da je sve u redu ako prilikom instalacije niste odabrali Version Cue instalaciju grdno se varate…Pretrazite hdd u potrazi za ‘catalina’ i ‘version cue’ i/ili ‘versioncue’ fajlovima…To su stvari koje vas shpijuniraju…Ako obrishete Version Cue PS vishe nece da radi tako da vam jedino preostaje da blokirate IP adrese ili da maknete to spyware djubre i vratite se na CS2 ili predjete na Corel Painter /ili neki drugi(e) program(e)/...
Kakvi smradovi…Ovim putem bih zamolio graphic profesionalce, chlanove ove nashe male grupe, da rashire ovu vest all over internet na pro graphic forumima i sajtovima…Jedini nachin da se ovoj stoki stane na put je da im se udari po dzepu…Setite se Coca Cole kad se neki pametan setio da promeni originalni ukus…Ameri se organizovali i bojkotovali..Posle jednomesechne totalne propasti prodaje stara Coca Cola je vracena…
A ja se čudim što mi danas neradi Photoshop, a jedino znam da sam obrisao par direktorijuma ‘Version Cue’ kojima sam se još više čudio jer sam siguran da Version Cue nisam instalirao.
putem ‘catalina’ scripti preko .jdx fajlova u Version Cure folderima…To shto ovaj degen na blogu pricha nema nikakve veze sa ovim shto ja pricham…On tandrche o Bonjour-u i LOKALNOJ mrezi…A vidim da je i ovim bolidima PC-ijashima dobro doshlo da ispljuju Apple Bonjour…Al ko ih shisha, nek se mlate sami sa svojom WOW Vistom…
Auuu..pa sad ih mrzim josh vishe…Kakvi bezochni lazovi….
Pročtao sam taj Džonov post još kada se pojavio ali samo površno, nisam znao koliko su zagazili. Izgleda da su ga isturili da skuplja gromove. Svaki post mu je ‘Ne znam, raspitaću se… ali nije, majke mi!’
CS3 paket sam deinstalirao jer mi je mašina preslaba i bio sam u fazonu da sačekam na bolji hardver ali sada ne znam… Pitanje je šta ode od informacija i interesuje me kako ih Adobe koristi a da ne prizna kako je do njih došao.
Definitivno Misro$oft varijanta, u prvom paketu aktivacija telefonom a u narednim više ne morate ni da se mučte - mi ćemo javiti sami sebi.
Sad, što se tiče ljudi koji su nabavili piratsku verziju - nema ljutiš (to bi bilo kao oni skotovi što se na torent sajtovima žale na kvalitet dvd ripa!) ali kada su u pitanju ljudi koji su platili softver… stvarno nizak udarac za tolike pare.
Sve to oko VersionCue-a i telefoniranja kući bi trebalo eksplicitno navesti negde ali tu se opet vraćamo na Winblows - pitanje je kakve to rezultate daje u praksi.
Što kažu Ameri ‘what were they thinking?’, tj. šta su mislili, da niko nikad neće provaliti? Ili možda tako misle da smanje pirateriju - sada kada znate šta radimo čk instalirajte?
Sad, što se tiče ljudi koji su nabavili piratsku verziju - nema ljutiš (to bi bilo kao oni skotovi što se na torent sajtovima žale na kvalitet dvd ripa!) ali kada su u pitanju ljudi koji su platili softver… stvarno nizak udarac za tolike pare.
Slazem se da ‘pirati’ nema shta da se zale..Ali…Nije stvar u tome…Niko i ni pod kojim uslovima nema pravo /josh uvek/ da meni brlja po kompjuteru i skuplja kojekakve informacije, posebno da me o tome UOPSHTE i ne obavesti, a sve u cilju borbe protiv piraterije…Ma nije valjda…Jel se secate izjave onog glavonje iz microsoft-a shto je izjavio da su pirati krivi shto se vista ne prodaje dobro???..Pa, mislim stvarno su pocheli da nam vredjaju inteligenciju na najnizi moguci nachin…
Kad smo vec kod teme borbe protiv piraterije..Elem, pre jedno 2 godine bio je jedan ‘nadrkan’ baja koji je istripovao da je najgenijalniji programer ikada i napravio je jedan fini programchic za konverziju raznih video formata /slichan sadashnjem VisualHub programu/...Posle dva dana objavi chovek prvi update…Istog dana desi se da nekim majstorima ‘piratima’ nestane Home folder prilikom startovanja navedenog programa…I naravno, provale majstori da je baja stavio malicious code da brishe Home folder u sluchaju upotrebe piratskog broja prilikom registracije…Nema potrebe da vam kazem da je dechko proganjan i sudskim putem i da je na***ao ko zuti…Svojom kuknjavom je samo pogorshao situaciju tako da su ga svi koji su platili program tuzili zajedno…I sad ga nema nigde naravno…
Borba protiv piraterije je jedno /ja znam savrsheno dobro o chemu pricham, verujte mi, s obzirom da se moj program pojavi u roku od par sati po torentima i kdx-u od objavljivanja update-a/ ali brljanje po necjim podacima je neshto sasvim drugo…Mislim, nikad u zivotu mi nije palo na pamet da stavim neki cod u program da neshto brishe ili chita neki podatak…
kada su u pitanju ljudi koji su platili softver… stvarno nizak udarac
Ljudi se, koliko vidim, najviše žale na zagušenje konekcije. Na prvi pogled ne deluje strašno kao taj primer koji si naveo ali to je totalno nebitno. Kao da nije dosta što je Minimum requirements 1GB RAM-a zatim x puta toliko mesta na hard disku kao i to što bez pitanja instalira ne samo VersionCue već i gomilu nekog treša tipa Device Manager ili kako se već zove nego će još i za svoj ćef da se javlja kući (što reče jedan na blogu - ‘E.T.’) a ti sačekaj s tim što radiš da on obavi razgovor?!
Problem i sa praktične strane a principijelno tek ne vredi trošiti reč.
A šta raditi s piratima - stvaro ne znam (a i bolje da ne lajem previše 😛)
Inache LittleSnitch vam je totalno beskoristan u ovom sluchaju s obzirom da Adobe koristi Javu i Apache za komunikaciju a to bypass-uje LS i ostale SpyWare catcher-e…
Zar LittleSnitch nije firewall? A ako je fireall, ne vidim kako može da prođe pored njega, on zna destinaciju, tj. IP adresu, i ako je ti blokiraš može da bude šta hoće to što bi da skokne tamo, neće proći.
LS nije firewall…Proveri u NetBarrier-u /ako imash/ ili u router web interfejsu komunikaciju sa xxxx.akamaitechnologies.com na adresama 195.x.x.x i 38.x.x.x…E onda blokiraj u NB ili router WI…
.Inache ti momci su najpoznatiji tragachi raznoraznih pirata koji, jelte, unishtavaju mali biznis ‘predivnim’ ljudima i kompanijama kao shto su Adobe i mrski mi Majkrosoft…
Zar Akamai nije mega-giga kesh server (izmedju ostalog) kog koriste i Apple i Google, uz mnoge druge kompanije, kako bi poboljshali performanse svojih sajtova?
Ne vidim zashto bi oni bili ‘krivci’ za bilo shta, kad samo miroruju content svojih klijenata.
Zar Akamai nije mega-giga kesh server (izmedju ostalog) kog koriste i Apple i Google, uz mnoge druge kompanije, kako bi poboljshali performanse svojih sajtova?
Mozhe li detaljnije objashnjenje za ‘izmedju ostalog’?
Koliko se razumem u problematiku Akamai nema nikakvog udela u tome shto Adobe softver voli da shpijunira i sigurno ih nece pitati da li je taj http request ‘etichki validan’. Oni kao proxy verovatno odradjuju deo zahteva, a Adobe ih je angazhovao jer ochekuje veliki saobracaj sa svog ‘spyware’-a 😊
Uzgred, nemam CS3, ali me zanima da li se neshto ovako pominje u EULA-i koju svi mi tako ‘detaljno’ chitamo prilikom instalacije?
Tachno..Akamai nema nikakve veze sa tim i samo pruza svoje usluge…Ali, kao shto Adobe, Apple, Microsoft i ostale firme koristi njihove usluge, koriste ih i ne tako popularne vladine agencije /USA/...Znachi kad sam predlozio da proverite odlazeci saobracaj u pravcu Akamai servera nisam hteo da okrivim tu firmu za spijunazu…
Uzgred, nemam CS3, ali me zanima da li se neshto ovako pominje u EULA-i koju svi mi tako ‘detaljno’ chitamo prilikom instalacije?
Ne…U tome je i stvar…Na PC machinama instaler trpa i novi protokol bez da obavesti korisnika i navodno ga koristi za internu komunikaciju u lokalnoj mrezi…Takodje, na Mac-u, prilikom Custom instalacije, ako se un-chekira VersionCue, on se ipak instalira…Znachi ja ga necu a ti mi ga turash /shto bi rekle devojke/...
U svakom sluchaju sve shto sam napisao je moje lichno mishljenje /i josh nekolicine mojih prijatelja, podlozno proveri u logu routera i NetBarierr-a/ i sve je u formi predloga…Ko ne veruje i smatra da sam paranoik nek se opusti i uziva u CS3…Koje pakete Adobe shalje nemam pojma /sniffer ih otkriva ali su encriptovani/, ali ih definitivno shalje…E pa meni se to ne dopada, posebno shto me nigde nisu o tome obavestili…S obzirom da mi Photoshop ne treba, obrisao sam ga sa diska za sva vremena…Josh jedan podatak…Dreamweaver 9 iz paketa CS3 ne komunicira…Za Illustrator nisam proveravao jer ga nisam ni instalirao…Opet ponavljam, CS2 ne radi gorenavedeno i dovoljno je koristiti LittleSnitch…
Takodje, na Mac-u, prilikom Custom instalacije, ako se un-chekira VersionCue, on se ipak instalira…
Ne znam… Meni se čni da se ne instalira ništa osim onoga što je navedeno. Ja sam maloprije instalirao CS3 Premium i odabrao sam sve osim VersionCue Server-a. (Uostalom vidi se na attach-u na dock-u šta ima od ikonica).
Evo u attach-u šta se može naći u Spotlight-u VersionCue…
PS: Meni je Illustrator prilikom pokretanja tražio konekciju na 192.150.20.60, što mu dođe adobe.com…
Možda zavisi od tipa distribucije… Moja je :evil:...