Najnovija beta VirtualBox-a navodno može da virtuelizuje jednu verziju Mac OS X-a unutar druge, nešto što je do sada bilo ograničeno na Mac OS X Server. Dok im Apple nije zabranio, požurite na download:
Ne verujem da će im zabraniti zato što je moguće podići više od jedne instalacije koje bi radile na samom računaru.
Zabraniće im prvom prilikom kada to bude bilo moguće uraditi na PC-u.
Mada, ako su napravili da virtualizacija radi na Mac-u, pitanje vremena je kada će to neko da zloupotrebi da uradi istu stvar na PC-u preko Linux-a ili Windows-a.
VirtualBox je odlican, koristim ga vec par godina. Ne verujem da ce moci OS X van Maca ikad, enable EFI verovatno radi kao protocni bojler pa na Macu moze.
Bas cu da probam kako leopard radi na snow leopardu.
Ja s’ izvinjavam ali moram i ja malo: da li VB podržava podizanje sistema sa BootCamp particije? Ranije nije ‘telo pa se pitam da li su to omogućili do sada?
Ne verujem da će im zabraniti zato što je moguće podići više od jedne instalacije koje bi radile na samom računaru.
Zabraniće im prvom prilikom kada to bude bilo moguće uraditi na PC-u.
Mada, ako su napravili da virtualizacija radi na Mac-u, pitanje vremena je kada će to neko da zloupotrebi da uradi istu stvar na PC-u preko Linux-a ili Windows-a.
Vidi, i VMWare i Parallels već neko vreme dozvoljavaju da virtuelizuješ Mac OS X Server, ali ne i Mac OS X (ima nekih hakova kako to omogućiti, ali se nisam bavio time, pa ne znam koliko je pouzdano). Evidentno je da nije reč o tehnološkom problemu, već im Apple, tj. licenca, ne dozvoljava da to omoguće.
Tako da ako Apple ne promeni licencu, ili im ne da eksplicitnu dozvolu, verujem da će ova mogućnost u finalnoj verziji biti isključena. U suprotnm bi morali da dozvole i VMWareu i Parallelsu istu mogućnost.
Ja s’ izvinjavam ali moram i ja malo: da li VB podržava podizanje sistema sa BootCamp particije? Ranije nije ‘telo pa se pitam da li su to omogućili do sada?
Fala i izvinjajem se još jedared.
Imam BootCamp particiju i imam želju da probam VirtualBox sa Leopardom i Tigerom unutar virtuelne mašine, tako da imam i želju da pokušam da butujem BootCamp particiju.
Želju imam, vremena nemam, ... B) Ali čm budem probao, javljam.
Ne koristim boot camp pa to ne mogu da probam ali svi moji podaci idu na mac particiju tako da su automatski indeksirani u spotlajtu i bekapovani time machineom. Shared folders moze da se iskoristi do maksimuma, preusmerio sam i desktop i my documents i sve ostalo na njih.
Mislim da samo VB podrzava sherovanje usb uredjaja, bar je tako bilo? Npr navigaciju kacim bez problema na XP koji je u VBu a koji ima samo podrsku za windows. Mislim da to ne moze na paralelsima, ispravite me ako gresim.
Mislim da samo VB podrzava sherovanje usb uredjaja, bar je tako bilo? Npr navigaciju kacim bez problema na XP koji je u VBu a koji ima samo podrsku za windows. Mislim da to ne moze na paralelsima, ispravite me ako gresim.
Šta smatraš pod ‘sherovanjem USB uređaja’, jel’ može malo detaljnije? Zakačm recimo skener pod virtuelnom mašinom, a vidi je i Mac?
- ubodem neki uredjaj i vidi ga Mac (ili ga ne prepozna pravilno ali vidi da tu nesto ima)
- U Devices -> USB Devices meniju su izlistani svi usb uredjaji zakaceni na mac
- Kliknes na uredjaj koji hoces da XP vidi kao da je native zakacen na njega - klik ga cekira i zakacinje/otkacinje od virtuelne masine
- Uredjaj koji je cekiran se ponasa kao da je zakacen na normalnu masinu, ne na VB virtuelnu masinu
Npr: Ubacim USB drajv i on se vidi u USB devices spisku. Cekiram ga i XP ga vidi kao normalan disk. Kad zavrsim rad uradim ono remove iz system traya i on se otkaci kao da radis na normalnom racunaru.
Npr #2: Ubacim navigaciju i Mac je jedva vidi (pogresna identifikacija uredjaja). Cekiram ga u VB i radim update iz XP klijenta kao da imam normalan XP racunar u koji sam ubo navigaciju.
Svaki put uredjaj cekiram kad virtuelni XP vec radi, ne podesava se nista pre startovanja virtuelne masine.
Edit: nisam odgovorio za skener al ista je logika. Vide ga i VB i Mac.
To što hoćeš, parallels radi još od verzije 2 ili 3 nisam suguran, i to odlično. Sada je aktuelna verzija 5. Nešto kratko sam koristio VirtualBox, čsto probe radi, i što se optimzacije tiče dosta kasne u odnosu na parallels,za ostale ne znam, ali sam ova dva još davno upoređivao. Jedino u čemu je VBox u prednosti je cena.
Znač, za one (mene) sa jeftinijim ulaznicama: da li jo OVO trenutno JEDINI načn da ganjam Leopard i Tigar unutar Snow Leoparda (tj jednu verziju Mac OS X-a u okviru druge verzije istog OS-a)? To je ono što meni treba, a znam da mi VMWare ni Parallels nisu dozvoljavali još koliko ove zime, ne znam za kasnije.
- ubodem neki uredjaj i vidi ga Mac (ili ga ne prepozna pravilno ali vidi da tu nesto ima)
- U Devices -> USB Devices meniju su izlistani svi usb uredjaji zakaceni na mac
- Kliknes na uredjaj koji hoces da XP vidi kao da je native zakacen na njega - klik ga cekira i zakacinje/otkacinje od virtuelne masine
- Uredjaj koji je cekiran se ponasa kao da je zakacen na normalnu masinu, ne na VB virtuelnu masinu
Npr: Ubacim USB drajv i on se vidi u USB devices spisku. Cekiram ga i XP ga vidi kao normalan disk. Kad zavrsim rad uradim ono remove iz system traya i on se otkaci kao da radis na normalnom racunaru.
Npr #2: Ubacim navigaciju i Mac je jedva vidi (pogresna identifikacija uredjaja). Cekiram ga u VB i radim update iz XP klijenta kao da imam normalan XP racunar u koji sam ubo navigaciju.
Svaki put uredjaj cekiram kad virtuelni XP vec radi, ne podesava se nista pre startovanja virtuelne masine.
To onda nema veze ni sa kakvim sheringom, već sa tim da za Maca ne postoji drajver za taj uređaj, a za Windows postoji. To sve što si naveo rade i Parallels i WMWare još od prvih verzija, samo je bilo pitanje kada je za koji uređaj ugrađena podrška.
Recimo, ovaj SmartCard reader koji imam za eBanking nisu videli ni jedan ni drugi, zato sam i držao i još imam BootCamp particiju, sve do neke verzije VMWarea 1.0.x koja je odjednom uspela da vidi reader.
Znač, za one (mene) sa jeftinijim ulaznicama: da li jo OVO trenutno JEDINI načn da ganjam Leopard i Tigar unutar Snow Leoparda (tj jednu verziju Mac OS X-a u okviru druge verzije istog OS-a)? To je ono što meni treba, a znam da mi VMWare ni Parallels nisu dozvoljavali još koliko ove zime, ne znam za kasnije.
Meni se čni da jeste. Iskreno se nadam da će Apple promeniti politiku. tj. licence agreement tako da dozvoli virtuelizaciju Mac OS X-a na Appleovom hardveru, pa da i Parallels i VMWare dobiju ovu mogućnost, tj. da je ne ugase u VitualBoxu.
Nisam znao da to imaju, kao sam negde citao da nemaju. U svakom slucaju VB je za mene jedini nacin da ostanem OS nezavistan - pomerim .VDI (disk) gde god hocu i svuda radi.
Što se tiče ‘pretvaranja boot camp particije u sistem na virtualnoj mašini znam da to vitualbox ne može da radi.
To ti radi parallels sigurno (video sam da ima opcija, nisam doduše pokušavao, ali kontam da radi ok).
Virtualbox je besplatan program, očekuj da će oba konkurenta koja se plaćaju uvek biti bolja od njega. Mada, što se tiče najobičnije virtualizacije virtualbox ti radi odličan posao.