A možda budeš imao i drugačja iskustva, ko zna, u svakom slučaju poenta je da niko ovde ne misli ništa u fazonu: ‘e slušaj ‘vamo, ti nemaš pojma, da ti objasnimo neke stvari’.
Potpisujem, kao i ono za picajzle. B)
Nije ti Milke ništa rekao u svađalačkom tonu, jednostavno te pita kako misliš da rešiš neke stvari kroz koje je on već prošao i time da ti pomogne da se unapred spremiš na ono šta te sigurno čeka. Naime, jedno je ponuditi ovaj program kao freeware ili donationware i reći ‘ljudi, ja ovo pravio da naučm da programiram na Macu, pa ako nekom koristi neka mi plati ako hoće, ali ne mora’, a potpuno je drugačje za nesavršen program, ili onaj koji nije u duhu ostalih programa koji rade slične stvari, odmah tražiti nekakav novac, pa makar bio i simboličan.
Ukratko, ako stvarno želiš da svoj program ponudiš kao shareware aplikaciju, dobro razmisli o svemu što ti je Milke rekao, prethodno shvativši da on nije imao nameru da je napiše niti je pisao svađalačkim tonom. Moraš da imaš dobar sajt, mehanizam naplate, support, i povrh svega slušaj komentare ljudi ovde koji su probali i koriste tvoj program u svakodnevnom radu, to zlata vredi.
Evo gledaj to ovako, nikad nisam koristio Springy, tek sam sam poceo, delom sto ga je Milke dao dzaba a delom sto mise prethodi sajt Springy-a nije svidjao, ovaj sada jebe keve.
Ok, ode tema u off definitivno al sta da se radi, valjda ce se nekad vratiti gde treba…
Sajt ce raditi eminentna persona (verovatno sa naseg foruma); ne ja. Ja ne radim web. Za screencast/screenshotove ce biti angazovan profesionalac / firma koji se samo time bavi. Testiranje se ne radi samo na forumu, jos je dosta ljudi ukljuceno. Programiranje ne radim samo ja, ima jos par developera. Neki od njih su angazovani sa samog izvora, rade kao Lazarus developeri za Mac. Sanjaju u Carbon apiju (i pomalo u Cocoi). Mogu da nateraju iMac da poskoci deset centimetara, napravi piruetu i vrati se na mesto, sve iz Carbona. Nisu jos uspeli isto sa Proom, tezi je. Ovo nije prvi program koji cu prodavati pa cak ni prvi za mac. Ovaj program (i sledeci koji su u planu) je daleko skuplja produkcija nego sto moj opusten stav pokazuje. Ja od ovoga zivim jako dugo i prilicno solidno te postoji opravdana sumnja da sve sto radim ima jake razloge—niko se nije zaigrao razvoja radi razvoja.
Saveti sa ovog foruma su vise nego dragoceni. Vecina njih je i usvojena, nece biti samo oni koji se ne uklapaju u big picture. Kao i u ostalim projektima, ja radim deo razvoja ali pre svega vodim projekat tako da ne skrene sa osnovne ideje.
I sada sam se par puta u dobroj nameri vratio da procitam postove na koje sam reagovao. Na zalost i dalje vidim podcenjivacki stav. Sve je napisano iz one-man-band ja-sam-razvijao-svoje-cedo-dve-godine-pa-svi-moraju-tako i ja-sam-koristio-xcode-pa-mora-tako perspektive. Izvinjavam se ako gresim ali da budem iskren, ne verujem da mi je procena pogresna.
@madamov: Ako ti nije problem baci mi neki privatan kontakt na pm. Iako nikad ne reklamiram ‘odakle dolazim’ mogu ti dati par confidential detalja o tome sta i kako sam radio do sada. Naravno samo ako te zanima. Mozda pomogne da procenis da li je i koliko ozbiljno ovo sto radim.
A el sad mozemo da se razidjemo svi na svoje radne zadatke? 😛
Jesi li razmišljao o malo drugačjoj organizaciji rasporeda fajlova po desktop-ovima? Nešto tipa da postoji jedan folder na samom desktop-u, koji je ‘master’ folder i vidljiv na svim sandesk-ovima? na taj načn je sve i dalje na desktop-u, pa se lakše nađe (ovo je za one koje mrzi da razmišljaju)?
Iako ti misliš da je glupo, odnosno da tebi ne odgovara nešto, neko drugi će da traži baš tu opciju koja tebi ne odgovara i hvaliće program samo zbog toga.
Takođe, sjedi i razmisli šta sve možeš da uradiš sa programom, pa u preferences skaliraj njegove mogućnosti (i upotrebu) preko mogućnosti izabiranja opcija. Sve ono što misliš da imaš od opcija, ponudi u Preferences i da može da se isključ, jer nemaju svi iste potrebe i zahtjeve.
Iako je Growl sve popularniji, nemoj tjerati korisnike da ga skidaju i koriste. Meni je fenomenalna stvar, bez koje više ne mogu da sjednem za kompjuter (jer sam control freak); već ponudi svoj sistem obavještavanja, a ako postoji Growl instaliran - svoj sistem (automatski) isključ. Takođe postavi preferences point za isključvanje istog.
I još jedna stvar, ‘obavezno’ definiši npr. 2 ili 3 verzije programa, sa različtim mogućnostima, a takođe razmisli i o mogućnostima programa. Po meni ništa gore od završenog programa - u smislu, prošlo godinu dana od izbacivanja finalne verzije programa, a new features = 0. Može da se dobije utisak da se odustalo od daljnjeg razvoja aplikacije…
Jesi li razmišljao o malo drugačjoj organizaciji rasporeda fajlova po desktop-ovima? Nešto tipa da postoji jedan folder na samom desktop-u, koji je ‘master’ folder i vidljiv na svim sandesk-ovima? na taj načn je sve i dalje na desktop-u, pa se lakše nađe (ovo je za one koje mrzi da razmišljaju)?
Da, bice u preferecisima. Iz price ovde, sa drugim beta testerima i sa developerima sam shvatio da na sto ljudi koji bi koristili app dolazi bar osamdeset lokacija koje bi koristili. Neko shvata sklonjene ikone kao dokumente koji treba da idu u documents, drugi nece da ih vide dok ih ne vrate na desktop… Podesavanje gde ko hoce svoje fajlove iako advanced mora da postoji a lako je da se napravi.
Iako ti misliš da je glupo, odnosno da tebi ne odgovara nešto, neko drugi će da traži baš tu opciju koja tebi ne odgovara i hvaliće program samo zbog toga.
Ovo je jako zanimljiva ali i obimna tema 😊 Ako igde postoji ‘can of worms’ sad si ga naceo. Sledeci post ce biti samo o tome, 10 minuta da ga napisem pa da caskamo.
Takođe, sjedi i razmisli šta sve možeš da uradiš sa programom, pa u preferences skaliraj njegove mogućnosti (i upotrebu) preko mogućnosti izabiranja opcija. Sve ono što misliš da imaš od opcija, ponudi u Preferences i da može da se isključ, jer nemaju svi iste potrebe i zahtjeve.
Preferences, naravno. Ne sve opcije svakako, nesto mora da ostane za 1.1 pa za 1.2…
Iako je Growl sve popularniji, nemoj tjerati korisnike da ga skidaju i koriste. Meni je fenomenalna stvar, bez koje više ne mogu da sjednem za kompjuter (jer sam control freak); već ponudi svoj sistem obavještavanja, a ako postoji Growl instaliran - svoj sistem (automatski) isključ. Takođe postavi preferences point za isključvanje istog.
Da, ovo je jedna od sugestija usvojenih sa ovog foruma.
I još jedna stvar, ‘obavezno’ definiši npr. 2 ili 3 verzije programa, sa različtim mogućnostima, a takođe razmisli i o mogućnostima programa. Po meni ništa gore od završenog programa - u smislu, prošlo godinu dana od izbacivanja finalne verzije programa, a new features = 0. Može da se dobije utisak da se odustalo od daljnjeg razvoja aplikacije…
Release often bumps attention bumps trafic bumps profit B)
Žao mi je što si sve pogrešno shvatio, odnosno tačno onako kako misliš da nisi. Da mi je bila namera da popljujem SaneDesk, učnio bih to rečma koje priliče takvoj nameri i u dve - tri rečenice, ne bih trošio vreme na pisanje eseja (za koji sam još mislio da može biti koristan). Ako te ne mrzi, vrati se na početak teme i pročtaj svoje početne poruke, ali kao da ne znaš ko ih je pisao. Razmisli da li zvuče kao da ih je napisao super iskusan programer, koji oko sebe ima gomilu istih takvih i boljih, koji sanjaju u Epl API-jima i teraju Mekove da plešu, plus mrežu ljudi koji testiraju i javljaju nazad šta su pronašli, ili su delo baš kao što ti kažeš one-man-band osobe, koja treba da se bavi programom, testiranjem, web sajtom, purchase procesorom i želi da sve to smuva na brzinu (iz meni nerazumljivih razloga).
U svakom slučaju, želim puno uspeha u daljem razvoju i prodaji.
dusanx wrote:
Da li da ocekujem da ces kada krene prodaja ici za mnom po stranim sajtovima i svuda objasnjavati sta radi (uz naravno blag negativan ton)?
He - he, ti si nešto gadno umislio i svemu ovome (a i sebi) dao preveliku pažnju.
Posto smo odavno prosli ‘nemojte ljudi u moj bunar ne mogu vise da cistim’ fazu ajde da i ja dam doprinos temi ‘kako praviti i prodavati softver’. Mozda bude korisno nekom 😊 Mozda napravi lepu diskusiju, ko zna.
Hobi, zanat ili posao?
Prva stvar koja odredjuje sve druge i pristup projektu/programiranju je da li od projekta zivis? Da li je hobi i sluzi kao ekstra zarada? Da li je glavni cilj da kod bude perfektan, cist i ‘prijatan za oko’ (sindrom puriste); prepun mogucnosti (mene moraju svi da vole) ili pravim dovoljno kvalitetno i sa dovoljno mogucnosti da prodam sto vise (sindrom bizMismena).
Lep graph ako vertikalnu crtu citamo kao ‘app features and market share’. Nadam se da kvalitet koda nikada nije doveden u pitanje pa ga preskacem.
Bizmismen: cilj mu je da prodaja pocne izmedju A i B. Release soon and release often. Ja licno pokusavam da se suzdrzim i pocnem prodaju bar od tacke B.
Mene moraju sve da vole: Dodavace mogucnosti i peglace program. Onda ce ponovo raditi to isto. Prolazice godisnja doba a pre-release ce imati sve vise opcija, Sve ce se spremati za konacan pocetak perfektne prodaje. Prodaja ce mozda poceti od C a mozda i kasnije. Moze da bude veliki uspeh ili veliki failure. Postoji nekoliko opasnosti: sta ako je osnovna ideja losa? Dodavanje mogucnosti na losu osnovnu ideju nece napraviti dobar proizvod. Sta ako neko smisli to isto i izbaci slican program u medjuvremenu? Tvoj program ce biti poznat kao perfektna kopija, ne kao original. Imace market share kopije, ne originala. Pogledajte WriteRoom i gomilu kopija. Svi znamo samo za WriteRoom.
Purista: Stici ce do X (eventualno Y) u vremenu C. Kod ce biti perfektan. Sve funkcije optimizovane. 3rd party kod koji radi posao ali nije dobar ce biti napisan ponovo. Milina gledati. Doduse kod i ne vidi niko osim puriste ali to nema veze. Market share je mali ili nikakav jer su svi brzi ali ni to nema veze. Hobi je obicno izvor zadovoljstva, ne novca.
Samo jos ovo da dodam…
Single najveca opasnost za svaki projekat. Uvek ima sta da se doda. Ako sam za projekat koji sam radio tri meseca dobio market share od 10%, da li da potrosim jos tri meseca da bih dobio jos 3%? Ili da razvijem novi projekat koji ce imati novih 10%? Dodavanje mogucnosti posle releasea je ok, dobro je da se stalno nesto novo desava. Dodavanje funkcija koje odlazu release po mom misljenju nije pametno.
Sta je pametno?
E pa zavisi sta je cilj 😊 Da li je bolje imati pet malih aplikacija koje pokrivaju potrebe jasno defenisanih grupa korisnika ili jednu perfektnu aplikaciju? Cak i perfektna aplikacija ne treba svima. Male aplikacije nece biti TextMate (mozda u zbiru hoce) ali nece biti ni ugrozene ako neko izbaci TextTataMatu i ubije TextMate.
Eto ja podelih po nesto sa drugarima o cemu se obicno ne prica. Dok cekam da dobijem nesto novog koda (pa onda ide nova verzija) mozemo da caskamo o pristupu poslu i programiranju. Pitajte ako mogu nesto da pomognem/objasnim. Kad smo vec skrenuli sa teme jako bih voleo da cujem misljenja programera ovde. Btw i ja potpisujem za picajzle i zato i premestam deo poslova na Mac 😊 Samo da znate da za par sledecih programa grafiku najverovatnije radi VladStudio—da vidim ko ce onda da izdrzi da ne kupi program 😛
E sad, ja znam da bi ovo pre trebalo u privatne poruke, ali kako nikada ne znam kada mi iste dolaze, a automatskog obaveštavanja nema, iskoristiću ovu priliku da priupitam:
dusanx wrote:
Ako NE (koristiš AGC); imaš li razvijen algoritam kako ćeš generisati reg. kodove? Da, od 1991. Pisan u C-u. Sa stalnim usavrsavanjem od tada.
Da li bi ovo ikako moglo sa se licencira ili tako nešto?
Da ne opterećujemo diskusiju ovde, milke(shift+2)mac.com ili milke(shift+2)springyarchiver.com
E sad, ja znam da bi ovo pre trebalo u privatne poruke, ali kako nikada ne znam kada mi iste dolaze, a automatskog obaveštavanja nema, iskoristiću ovu priliku da priupitam:
dusanx wrote:
Ako NE (koristiš AGC); imaš li razvijen algoritam kako ćeš generisati reg. kodove? Da, od 1991. Pisan u C-u. Sa stalnim usavrsavanjem od tada.
Da li bi ovo ikako moglo sa se licencira ili tako nešto?
Da ne opterećujemo diskusiju ovde, milke(shift+2)mac.com ili milke(shift+2)springyarchiver.com
Saljem sutra mail, nema problema. Nisam nikada licencirao samu zastitu ali cemo zajedno napraviti nesto—najsvezije verzije su pisane u gccu za linux i u delphiju za windows 😊
/eskivira na jednu pa na drugu stranu ali ga pogadjaju srapneli mnogih smug usera—Cuvajte mi Srbiju!/
Posle duze pauze app je u beta fazi. Necete je prepoznati naravno, potpuno novi algoritam i logika.
E sad, traze se ljudi dobre volje koji bi malo testirali betu. Nije placena funkcija ali imate mogucnost da uticete na proces i da koristite najsveziju verziju. U planu su i pokloni za aktivne testere al ajde da ne pricam previse unapred.
Posebno bih bio zahvalan ako se javi neko ko koristi:
-Leopard (10.5.x)
-Tiger (10.4.x) na Intelu
-Tiger (10.4.x) na PPCu
Najlakse da se prijavite preko contact forma na smartcodehq.com pa mozemo odatle da krenemo.
Ukoliko neko bude citao ceo thread pa da ne bude zabune: cela logika je odradjena ponovo te su vasi fajlovi i dalje na desktopu cak i kada se ne vide—znaci potpuno sigurni i mogu da se otvaraju/pisu/brisu u bilo kom trenutku. Kada ugasite app sve desktop ikone se un-hiduju ako su bile sakrivene tako da nema zabune gde se fajlovi nalaze.
Besplatne registracije preko kontakt forma na sajtu: napisete ime foruma, username i ostavite mail.
Danas se app moze videti samo ovde, kagi danas ne radi pa tek od sutra ide prava reklama. Twitujemo od sutra ko hoce, danas ne.
No hard feelings ali i sajt i ikonica su chist shit.
Mislim da sam vec ponudio bash u ovoj temi ali ponovicu - ako ti treba dizajner odradicu ti free of charge neshto jednostavno i lepo.
Evo i ja da se javim i da pohvalim programče, prijatno sam iznenađen i saradnjom, pošto sam testirao programče poslednjih par dana kao beta tester. Za ikonicu je i od mene dobio kritike, ali je bitno da sve beleži i ispravlja u najkraćem roku. Inače je program testiran na ove moje 2 mašine iz potpisa, i to na 10.5 intel/PPC i 10.6 Intel-u, radi kao leptir i jako malo zauzima ram-a, kod mene svega 6.7MB. Preporuka topla 😊