Sačekao sam da se malo slegnu utisci kako bih mogao da dam pravi sud o iPhone OS 4 i novom iPhone-u.
O OS-u, mislim da su napravili napredak, ali napredak kroz evoluciju onoga što već postoji.
Vidim da mnogi ismevaju foldere, nešto što je Symbian imao odavno.
Ismeva se čnjenica da je uveden multitasking, konačno, posle Appleove priče, ‘pa, šta će ti to’ itd.
Ok. Ima mesta kritici neki su komentari možda i na mestu, ali ono što ‘hejteri’ ne shvataju jeste da sve što je urađeno urađeno je bolje nego kod drugih. Značajno bolje.
Nisam neki veliki ljubitelj citiranja marketinških slogana, ali Jobs je u pravu. Parafraziraću, ‘Nismo prvi stiglu na žurku, ali stižemo u stilu i bolje o drugih.’, čme je sve rečeno.
Pored toga, ljudi ne shvataju da Apple ne prodaje software i hardware, već korisničko iskustvo u upotrebi tih stvari.
Da su izbacili multitasking za iPhone generacije 3 ne znam da li bi bilo ‘toliko’ revolucionarno. Sa druge strane, mnogi na Apple gledaju kao na dobrotvornu neprofitnu organizaciju. Oni to nisu.
Možda su i mogli da izbace neke funkcije ranije, ali ‘istraživanje’ im je pokazalo da više para mogu da zarade ovako. I to je ok, žele da opstanu i zarađuju.
Doada mi se rešenje za video poziv i naravno multitasking.
Što se tiče izrade iPhone-a. Više mi se dopadao ‘debeljko’. Ovaj mi deluje previše sterilan. Ipak, vidim da se ljudima već dopada.
Žao mi je što iPhone druge generacije neće biti zvanično podržan na iPhone OS 4. Postoji neka priča da su ‘hackeri’ spremni da ga portuju na iPhone 2.