Pošto sam ukoren što me nema na ovom Forumu, evo i ovde malog prikaza B)
Za početak, po instalaciji i pokretanju se nude dve opcije - da se fontovi iskopiraju ili pomere sa svojih originalnih fizičkih lokacija u FontExplorer folder. Pohvalno, daje apsolutnu kontrolu nad procesom.
Interfejs i organizacija podsećaju na iTunes; u sidebaru ima set Library (gde su smešteni svi fontovi ikad pipnuti); te se po importu automatski stvaraju setovi User, Computer, System, čak i automatski generisani Adobe fonts, gde se ovi smeštaju. Naravno, nudi se opcija aktivacije pri importu, i upozorava se na moguće posledice njenog intenzivnog korišćenja 😛, a moguće je i uključti warning u slučajevima aktivacije/deaktivacije određenog broja fontova.
Aophodni™ sistemski fontovi su apsolutno zaštićeni, i ne mogu se dirati, ali stoje u pregledniku sve vreme. Lepo.
Organizovanje setova i rad sa njima su maksimalno uprošćeni - setovi se mogu menjati na živo, praviti novi od selekcije, premeštati fontovi iz seta u set, radi najprostiji drag and drop iz Findera, itd. Još jedna lepa stvar je ta da za svaki importovani font (bio on aktiviran ili ne) postoji preview u dnu prozora aplikacije (doduše prilično mali, nisam provalio do sad da se može menjati, ali svejedno je vrlo korisno). Dakle, možete importovati svih svojih više desetina hiljada fontova, i imate sve na jednom mestu. Nudi se opcija (podrazumevano uključena) organizacije po familijama, kao i detaljan info za svaki font.
Dalje, postoje Smart Sets, koji fukcionišu standardno kao u OS X (zadaju se određena pravila koji fontovi se automatski smeštaju u njega); čšćenje i optimizacija font cachea direktno iz aplikacije, kao i mogućnost direktnog eksporta fonta u zip, dmg ili običan font file.
Najbolje od svega - automatska aktivacija fontova, koja fukcioniše na dva načna (da se neko ne zbuni): na sistemskom nivou i preko plugin managera. Plugin manager (tj. pluginovi) su dostupni samo za neke aplikacije (CS i CS2 paket i Quark 6.5/7); instaliraju se u folder aplikacija i automatski aktiviraju fontove koji nedostaju kada se otvore dokumenti koji ih originalno sadrže, ili ih traže ako ih nema na sistemu. Sistemska varijanta podrazumeva da to rade i Preview, Safari, čak i Word (od stvari koje sam ja isprobao); aktivira se posebno u preferencama i sadrži aplikacije i pravila koja je moguće definisati. S tim što sam ja to naknadno isključo, pošto ima neprijatnu osobinu da, ako ne nađe originalni, traži nadalje slične fontove, što se može otegnuti u beskonačnost. Istražiću nadalje tu opciju.
Konačno, tu je i odlična opcija Detect Fonts in Documents, kojom se skeniraju željeni dokumenti (za sada isključvo rtf, rtfd, pdf, eps, svg, svgz, pages, key i indd (CS2)); i proverava koji su fontovi prisutni u njima.
Sve u svemu, ja sam vrlo zadovoljan programom, koji ima opcije po kojima se može meriti sa komercijalnim produktima, i moj je definitivni izbor za sada. Izveštavam dalje kako budem provaljivao, a do tada sve preporuke, pogotovo za one koji se bave poslom sličnim mome, u kome treba non stop imati kontrolu nad velikim brojem fontova.