Dve VPN konekcije i wireless ruter
Posted: 01 July 2010 02:13 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  14
Joined  2008-06-29

Pozdrav svima.

Ovako, imam dva racunara koje rade na dve odvojene VPN konekcije. Do sada je radilo tako sto je lan iz AP isao u switch (sto ja nazivam hub ); sve je radilo bez ikakvih problema. E sada, nabavio sam Apple-ov AirPort Extreme Base Station koji u sebi ima wireless ruter. Odstranio sam stari switcher, kabal od AP sam stavio u wap port od AirPort Extreme-a, ostala dva lan kabla od racunara stavio sam u lan portove od AirPort-a. Sve radi bez problema, oba racunara se konektuju i rade, takodje i u isto vreme. Ono sto zelim sada jeste da jednu od konekcija ‘share-ujem’ na wireless da bih se konektovao sa lap-topom, iPhone-om i sl. Podesio sam AirPort Extreme da mu bude ukljucen wireless, namestio sam da je u Bridge modu, sad, uredjaje koje konektujem na ruter konektuju se bez problema ali nemaju pristup internetu, tj. ne otvaraju stranice u browseru niti bilo sta.

Znaci ukratko, zelim da ‘share-ujem’ (ili kako god ) jednu VPN konekciju preko wireless rutera da bih mogao da konektujem druge uredjaje. (predpostavljam da zbog toga nema interneta na uredjajima koji se konektuju na ruter)

Nadam se da nisam bio previse opsiran ali rekoh bolje tako da bi me lakse razumeli.

Hvala unapred.

Profile

Posted: 01 July 2010 03:34 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

VPN konekcija ne može da se šeruje u klasičnom smislu kako šeruješ internet vezu.

Time što si Airport stavio u bridge mod on funkcioniše kao najobičniji access point i switch.

Kako si povezan sa provajderom? Imaš li još jedan ruter, pa airport extreme i treba da bude u bridge modu?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 01 July 2010 05:01 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-06-29

Prvo, hvala na odgovoru.
Sa provajderom sam povezan: antena - AP(ruter) - i sada AirPort (do sada je bio obican switch).

Profile

Posted: 01 July 2010 06:20 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Nema na čemu, a i ja odgovaram po inerciji vezano za šerovanje jer još nisam imao prilike da se kačm na VPN sa Leoparda ili Snow Leoparda, a šerovanje na Tigeru čni mi se da nije moglo, pa sam na mestima gde sam nailazio na potrebu da se to uradi savetovao korisnike da kupe ruter koji im to omogućava. Koliko shvatam, ti imaš dva VPN username za povezivanje na provajdera?

Da li on dozvoljava povezivanje sa istim usernamemom sa više računara? Ako podržava, onda poveži i ostale mašine tim podacima za prijavljivanje.

Ako ne podržava i ako na mašinama koje već imaju VPN imaš Leopard ili Snow Leopard onda pretpostavljam da imaš ovako nešto, samo sa unesenim parametrima:

[img size=600]http://www.macserbia.org/macserbiafiles/madamov/vpn1.png[/img]

Ako imaš konekciju onda idi u System Preferences, pa Sharing, pa odaberu deljenje VPN-a sa mašinama na Ethernetu (ta mašina je povezana na LAN port na Extremeu, zar ne?); a Airport Extreme će da prenese signal na wireless mrežu.

[img size=600]http://www.macserbia.org/macserbiafiles/madamov/vpn2.png[/img]

Post edited by: madamov, at: 2010/07/01 18:21

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 01 July 2010 07:14 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-06-29

Stvarno se zahvaljujem na sazetom odgovoru i trudu.

Da, imam dva VPN username-a i ne podrzavaju da se jedan username koristi na vise racunara u isto vreme. Probacu da uradim ovako kao sto si me uputio, samo sto trenutno su povezani PC-jevi pa cu probati nesto sl. Inace mogu i da napravim i PPPOE, ako to moze nekako da pomogne.

Profile

Posted: 01 July 2010 08:32 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-06-29

Namestio i sredio. 😊
Podesio sam u AirPort-u PPPOE i radi sve ok.

Profile

‹‹ AirPort Extreme???      Home made Wallpapers ››