Novi u MAC svetu
Posted: 04 August 2007 04:52 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2007-08-04

Zdrav svima…

Potrebna mi je pomoc, potpuno sam novi u MAC svetu. Do sada sam imao kontakta sa MS-om i UNIX-om ali sa MACom nikako.
Nabaviosam MAC powerbook 1400cs/166 ali o njemu ne znam nista. Ima na sebi Mac os 8.6 koji je na zalost na nemackom te mi to dodtno otezava stvari.
Pored toga postoje neki konektori koje prvi put vidim, predpostavljam da su karakteristicni za MAC.
Ono sto mene zanima je je gde se mogu nabaviti adapteri za te konektore a ono sto me najvise zanima je kako se pokrece reinstalacija sistema. Nasao sa OS CD u ISO obliku, planiram da ga narezem kao image na Windowsu i probam ali ne znam kako se ovoj masini podesva BIOS , tj kako da ga nateram da boot-uje sa CD-a.
Pored toga kako se ova masina umrezava u hardwerskom smislu. na masini imam sa zadnje strane SLIKA 1 i bio bih zahvalan kada bi mi neko objasnio sta je sta.
Imam is PCMCIA karticu ali je BNC a ja bih trebao Ethernet sa RJ 45 ulazom.
Eto toliko od mene pa ko ima volje i vremena da pomogne unapred hvala

Post edited by: milter, at: 2007/08/04 16:55

Post edited by: milter, at: 2007/08/04 16:56

Profile

Posted: 04 August 2007 11:07 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Ono sto mene zanima je je gde se mogu nabaviti adapteri za te konektore a ono sto me najvise zanima je kako se pokrece reinstalacija sistema. Nasao sa OS CD u ISO obliku, planiram da ga narezem kao image na Windowsu i probam ali ne znam kako se ovoj masini podesva BIOS , tj kako da ga nateram da boot-uje sa CD-a.

A taj komp ti treba za ...? Ako ti je to prvi dodir sa Mac-om (da, samo je prvo veliko slovo) onda ti je to ipak prevelik zalogaj.

Al, ipak, nije BIOS već PRAM i tu nema šta da podešavaš. Možeš samo da ga resetuješ. Sa CDa se butuješ ako pri startu držiš taster ‘C’ ili ako u Startup preferencama kažeš da se digne sa njega (naravno, prvo ubaciš disk pa ako ga prepozna da je butabilan izabereš njega). A opet, ako imaš dovoljno mesta na hardu, možeš i da pokreneš instalaciju i odradiš novi sistem a stari će biti preimenovan u ‘Previous System’ pa ga posle slobodno baci u kantu. Za eksterni monitor ti treba dodatni konektor, za eksterni SCSI hard ti treba HDI-30 konektor… a sve to možeš da saznaš ako skineš Mactracker sa http://www.matracker.ca

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 04 August 2007 11:35 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-08-04

Hvala, a da li mozda znas gde da nabavim bootabilni CD jer ovo sto ja imam ne prepoznaje kao boot.

Napravio sam disketu sa kojom sam OBRISAO ceo hdd tako da sada nema nista na njemu.

Profile

Posted: 04 August 2007 11:57 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Potraži ovde na forumu temu od pre dan ili dva gde se govorilo o tome kako se (re)instalira Mac OS 7, 8 ili 9. Ne mogu da ponavljam jer je opširno ali u pitanju je jedan jedini folder koji ako odnekud imaš ‘zdrav’ možeš da presnimiš na hard disk i da imaš sistem koji radi.

Ipak, ne znam kakva je situacija image-om u ISO formatu. Možeš da probaš da ga narežeš image na nekom od programa sa windowsa ali ne znam da li će raditi kako treba. Bojim se da se ne odfkare tzv. resource fork-ovi a onda ništa od posla

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 05 August 2007 12:04 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

imam ja butabilan 9.2 ako nesto znaci…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 05 August 2007 12:21 AM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-08-04

Instalacija uspesno zavrsena. Treba mi informacija kako da namestim rj45 mrezni kabl u njega, tj. gde se prodaju stvari za njega (adapteri, pcmcia kartice, itd.).

Ako nekom treba imam boot 8.6.

Profile

Posted: 05 August 2007 03:36 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Treba mi informacija kako da namestim rj45 mrezni kabl u njega, tj. gde se prodaju stvari za njega (adapteri, pcmcia kartice, itd.).

Taj komp je prestao da se pravi još u prošlom milenijumu i ti bi sad da odeš u radnju i kupiš deo za njega? 😊  Po meni, ebay ti je jedina šansa.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 06 August 2007 09:24 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7582
Joined  2005-04-28

Andrej wrote:

imam ja butabilan 9.2 ako nesto znaci…

Na tu mašinu ne može 9.2.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 August 2007 09:27 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7582
Joined  2005-04-28

milter wrote:

Instalacija uspesno zavrsena. Treba mi informacija kako da namestim rj45 mrezni kabl u njega, tj. gde se prodaju stvari za njega (adapteri, pcmcia kartice, itd.).

Najbolja šansa su ti oglasi. Ja sam imao isti takav laptop pre devet godina i u Španiji sam kupio onu kombinovanu modem/mrežna PCMCIA karticu od US Roboticsa. Zaboravio sam tačno model, ali ako nađeš isti znam od koga da tražimo drajver ako ga ne možeš naći na internetu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 25 September 2007 11:20 AM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2005-06-29

I ja sam nedavno nabavio PowerBook 1400cs/133 i pokusao da izadjem na kraj sa njim.
Imao je na sebi MacOS 8.6 na nemackom a ja sam hteo nesto sto bi mi vise odgovaralo (9 na engleskom).
Citao sam po Internetu od strucnijih ljudi sta da uradim sa ovom masinom pa sam naisao na podatak da tu ipak najvise pasuje 8.6, gledano iz ugla brzine rada. Posto se to meni nije dopalo a imam dosta iskustva u radu sa GNU/Linux-om odlucio sam se na drugi korak 😊
Tu ima gomila problema usled nedovoljne podrzanosti hardvera od strane jezgra 2.6. Na kraju sam odabrao Debian 3.1 sa prepravljenim jezgrom 2.4 koje ima podrsku za ovu masinu. I tako sam ja lepo stigao donekle pa imam GNU/Linux bez X11 sistema. Taman je trebalo da nastavim sa poslom kad nastade muka: vise nema sanse da podignem sistem sa CD-a. Probao sam razne kombinacije tastera koji se drze pri podizanju sistema ali JOK. A iste CD-ove cita kasnije kad podignem sistem sa hard diska.
U nastavku sam hteo da podesim mrezu (PCMCIA karticu) ali ovo sa CD citacem me ukopalo.
Za moje potrebe idealno bi dosao ovaj laptop a da samo ima mreznu kartu, GNU/Linux i BASH skoljku. Ali iz navedenih razloga - resio sam da ovu skalameriju dam nekom drugom. Samo taj nikako da dodje u Beograd 😊
Sve u svemu, moj predlog za taj laptop je uraditi ono sto sam i ja na kraju: uzeti drugi…

Profile

Posted: 16 December 2007 11:13 AM   [ # 10 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  54
Joined  2007-12-02

Posto ne odgovaras na PM, moram da te pitam ovako
Ja bih uzeo taj laptop ako ga prodajes. Javi mi dalje na PM da ne spamujemo temu.

arsa wrote:

I ja sam nedavno nabavio PowerBook 1400cs/133 i pokusao da izadjem na kraj sa njim.
Imao je na sebi MacOS 8.6 na nemackom a ja sam hteo nesto sto bi mi vise odgovaralo (9 na engleskom).
Citao sam po Internetu od strucnijih ljudi sta da uradim sa ovom masinom pa sam naisao na podatak da tu ipak najvise pasuje 8.6, gledano iz ugla brzine rada. Posto se to meni nije dopalo a imam dosta iskustva u radu sa GNU/Linux-om odlucio sam se na drugi korak 😊
Tu ima gomila problema usled nedovoljne podrzanosti hardvera od strane jezgra 2.6. Na kraju sam odabrao Debian 3.1 sa prepravljenim jezgrom 2.4 koje ima podrsku za ovu masinu. I tako sam ja lepo stigao donekle pa imam GNU/Linux bez X11 sistema. Taman je trebalo da nastavim sa poslom kad nastade muka: vise nema sanse da podignem sistem sa CD-a. Probao sam razne kombinacije tastera koji se drze pri podizanju sistema ali JOK. A iste CD-ove cita kasnije kad podignem sistem sa hard diska.
U nastavku sam hteo da podesim mrezu (PCMCIA karticu) ali ovo sa CD citacem me ukopalo.
Za moje potrebe idealno bi dosao ovaj laptop a da samo ima mreznu kartu, GNU/Linux i BASH skoljku. Ali iz navedenih razloga - resio sam da ovu skalameriju dam nekom drugom. Samo taj nikako da dodje u Beograd 😊
Sve u svemu, moj predlog za taj laptop je uraditi ono sto sam i ja na kraju: uzeti drugi…

😉 😉 😉

Profile

‹‹ Pomoć, please      E-mail klijent ››