Od izlaska Snow Leoparda do dana danasnjeg na mom MacBook-u nije reinstaliran sistem i nema razlike u brzini rada. Ponekad, ako Safari zeza samo resetujem isti i time pobrisem djubre sa neta inace nista.
CleanMyMac po defaultu koristim po zavrsetku instalacije potrebnih programa da sklonim suvisne jezike i kod iz aplikacija i to je to. Ima i raznih free resenja za isti posao ali mi je ovo one-click-solution.
Ispod Mac-a je UNIX i on sam ima ugradjene automatizovane procese (koje svako iz konzole moze i sam pozvati) za povremeno ciscenje.
A da li neko zna, u jednom momentu, recimo na facebooku, prestao je da mi daje ono ispunjen mejl, pa samo kucnes prvo slovo, nego svaki put moram sve da kucam, citav mejl, pa pass…?
Nikad ne reinstaliram sistem, uglavnom nikad ne gasim komp (osim kad neka operacija zahteva restart); jednom u par meseci pokrenem Onyx za sitno čšćenje, jednom u 6 i više meseci uradim defragmentaciju sistemske particije, i tu se najviše primećuje dobitak u brzini.
Doduše, značajan boljitak sam osetio i pre neki dan kad sam detaljno usisao prostoriju gde mašina boravi i potršio celu bočcu sa komprimovanim vazduhom da produvam kućište 😊
Pozdrav, za pocetak uradi ‘permission repair’, a zatim ‘verify disk’ iz disk utility-a.
Velika je sansa da je mozda neispravan hard. Mozes takodje da ubacis sistemski disk, dignes sistem sa diska i uradis verify diska direktno. Znaces po statusu S.M.A.R.T. testa.