Colemak
Posted: 05 September 2010 11:47 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Ne koristim querty vise od dve godine pa posto sam jako zadovoljan Colemakom rekoh da podelim, mozda ce nekom koristiti.

http://colemak.com/

[img size=450]http://colemak.com/wiki/images/8/80/Colemak_layout_2.png[/img]

Prve dve nedelje su bas teske, posle je daleko bolji po prste, zglobove i brzinu kucanja u poredjenju sa quertijem pa cak i dvorakom.

[ul][li]Ergonomic and comfortable – Your fingers on QWERTY move 2.2x more than on Colemak. QWERTY has 16x more same hand row jumping than Colemak. There are 35x more words you can type using only the home row on Colemak.[/li]
[li]Easy to learn – Allows easy transition from QWERTY. Only 2 keys move between hands. Many common shortcuts (including Ctrl+Z/X/C/V) remain the same. Typing lessons available.[/li]
[li]Fast – Most of the typing is done on the strongest and fastest fingers. Low same-finger ratio.[/li]
[li]Multilingual – Allows to type in over 40 languages and to type various symbols, e.g. ‘pâté’, ‘mañana’, €, em-dash, non-breaking space.[/li]
[li]Free – Free software released under the public domain. You don’t have to buy a new keyboard, just install a program.[/li][/ul]

Rad sam da pomognem pa ako neko ima pitanja ili mu treba pomoc samo recite.

Profile

Posted: 05 September 2010 03:15 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Čitao sam o ovome što kaže u prvoj rečenici: The QWERTY layout was designed in the 19th century to allow typewriter salesmen to easily type the word ‘typewriter’ and to prevent typebars from sticking.

Ima još jedna priča koju sam čuo: kada su se pojavile prve pisaće mašine, te mučene žene su sedele i k(lj)ucale i po 12 sati dnevno. Kako ne bi bukvalno zapale za mašinom, neko se setio da zakomplikuje raspored tastera tako da se mora uložiti neka, barem minimalna, pažnja u svakom trenutku, te se došlo do rasporeda takvog da se npr. slovo „a”, najčešće upotrebljivano slovo, nalazi pod malim prstom leve ruke. Ne znam koliko je istina, ali Rus koji mi je to pričao, kao kontra primer mi je navodio upravo njihovu tastaturu kod koje je a pomereno pod kažiprst. Krišna će ga znati šta je tu istina.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 05 September 2010 04:22 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

A je l’ ti mindfuck kad sedneš za neki qwerty računar pa moraš na njemu da radiš, pa se posle vratiš kući? Ili prsti znaju sami?

Mene poprilično mrzi da se zajebavam sa ovim šašavim rasporedima što iz gorenavedenog, što iz čnjenice da nisam daktilografkinja, a za svoje potrebe kucam i brže nego što bi trebalo.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 05 September 2010 04:41 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

DS_Store wrote:

Čitao sam o ovome što kaže u prvoj rečenici: The QWERTY layout was designed in the 19th century to allow typewriter salesmen to easily type the word ‘typewriter’ and to prevent typebars from sticking.

Bas to, kucace masine su imale cekice a kad udaris dva slova brzo cekici udare jedan u drugi i zaglave se. Samo posmatraj kad kucas querty, tesko je drzati dlanove da se ne pomeraju—namerno su razbacana slova da moras da gubis vreme na neko pomeranje.

Querty vs Colemak kucanje svim prstima ne mogu da se porede, tek kada sam poceo ozbiljno da kucam Colemak video sam kako u stvari kucanje sa svih deset prstiju treba da izgleda. Razlike u rasporedima nisu prevelike na prvi pogled ali je razlika u ‘glatkoci’ kucanja ogromna.

Profile

Posted: 05 September 2010 04:49 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Dachaz wrote:

A je l’ ti mindfuck kad sedneš za neki qwerty računar pa moraš na njemu da radiš, pa se posle vratiš kući? Ili prsti znaju sami?

Mene poprilično mrzi da se zajebavam sa ovim šašavim rasporedima što iz gorenavedenog, što iz čnjenice da nisam daktilografkinja, a za svoje potrebe kucam i brže nego što bi trebalo.

Ne preveliki, na zeninom laptopu kucam querty skoro tecno, mozda bacim pogled povremeno ali retko. Naravno kucam sporije nego na Colemaku.

Pre par godina sam poceo da dobijam bol u zglobovima u najavi pa sam pogledao cega ima. Prvih mesec dana ume da bude cupavo posebno sto sam ja bio u sred projekta. Odstampao sam sliku rasporeda i drzao pored monitora, to pomaze dosta u prvim koracima. Posle toga je pesma, stvarno nikad nisam zazalio a ne mogu cak ni da objasnim razliku u osecaju kucanja jednog i drugog—recimo da je querty ‘kap po kap’ sistem a uz colemak imas osecaj da sve tece umesto da kaplje. Zglobovi su staticni, prsti mrdaju minimalno, nema pojma sa querty kucanjem sa svih deset prstiju na slepo.

Ukratko moras da se zainatis i izguras 15-30 dana na silu. Cak je izgleda lakse onima koji ne kucaju querty tecno bez gledanja jer onda ne moraju da zaboravljaju ono sto su misici vec naucili. E posle toga ne moz verovati sto si ikad koristio querty 😊

Profile

Posted: 05 September 2010 09:19 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Ok, još me ne stižu godine i artritisi, tako da ću da preskočm 😊

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

‹‹ www.applesrbija.org      Download video ››