1 2 > 
1 of 2
Neslana šala ili nešto drugo?!
Posted: 08 September 2010 09:48 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

U septembarskom broju Sveta kompjutera (jedinog časopisa koji još uvek kupujem iz čste nostalgije) šokirao me je odgovor u rubrici I/O port. Nisam mogao da prećutim pa sam im poslao moje viđenje stvari.

Ukoliko niste imali prilike da pročtate ovu rubriku, tekstove koje spominjem možete videti na sledećoj adresi:

a moj odgovor gospodinu Kuzmanovicu koji uredjuje rubriku je:

Poštovani gospodine Kuzmanoviću,

Svet Kompjutera čtam već godinama. Uz Vaš časopis sam napravio prve korake na Commodore-u 128, računarima Amiga 500 a potom i 1200. Igrao sam se uz tekstove ‘Sveta Igara’ i obrazovao se čtajuč o novim operativnim sistemima kao na primer Microsoft Windowsu 3.11, o posrnuću Commodore-a i o, tada preskupim, Apple Macintosh računarima. Biću iskren i priznati da sam u jednom trenutku pored omiljenog časopisa kupovao i druge domaće časopise koji se bave IT tehnologijama. Ali kako se danas mnoga saznanja dobijaju putem iterneta a i kriza udara sa svih strana do kioska odlazim samo zbog ‘Sveta kompjutera’.

Tekstove iz I/O porta, i ja, kao i mnogi čtaoci čtam veoma pažljivo. Sa velikim zadovoljstvom sam konstatovao da je broj pitanja u vezi Apple proizvoda u porastu. U nekoliko navrata ste i pisali u novostima iz ‘kuhinje’ Stiva Džobsa što je za svaku pohvalu, obzirom da svi znamo koje napore ulažete da cenu, omiljenog nam časopisa, održite na najmanji mogući nivo. Vaš tekst o avanturi sa iPhone-om mi je bio čak i šaljiv, što, na žalost, ne mogu reći za odgovor dat gospodinu Danilu Vasiću u I/O portu septembarskog broja.

Uz pomoć Google-a veoma ste lako mogli probaći odgovor na portalu posvećen Macintosh korisnicima: http://www.macserbia.org. Na adresi http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=21529&catid=34 se nalazi link ka zvaničnoj Apple prezentaciji i jedostavnim smernicama za otvaranja naloga na iTunes-u (največoj internet prodavnici muzike i aplikacija za mobilne uređaje) bez kreditne kartice. Ovo upustvo bi rešilo problem gospodina Vasića i omogučo mu pristup ogromnom broju besplatnih aplikacija za njegov iPod Touch. Celokupna procedura je potpuno besplatna i legalna.

Umesto toga Vi ste bez imalo srama (nadam se u nastojanju da se našalite) ismejali celokupnu Apple zajednicu uz prideve koje sam sasvim siguran ne biste voleli da neko uputi Vama čak i u šali među prijateljima a kamoli na stranama izuzetno čtane rubrike popularnog IT časopisa.

U drugom odgovoru na pitanje gospodina Kneževića hvatate se za mlatilicu za muhe umesto da ga pored http://www.isrbija.net uputite i na http://www.dizajnzona.com/, http://www.elitesecurity.org/, gore pomenuti http://www.macserbia.org itd, itd. Obrazloženje o neuvođenju Apple rubrike neću ni komentarisati, nadam se da je u pitanju neslana šala i da ćete nastaviti sa povremenim tekstovima o Apple proizvodima koji se u Srbiji koriste u daleko većem obimu nego recimo proizvodi pod Linux-om za koje imate rubriku ‘Laki pingvini’ ali to je jedna sasvim druga tema.

Očekujem i smatram da bi kao znak da se naš omiljeni časopis nije nimalo promenio sve ove godine (a verujem da nije) javno izvinite Apple korisnicima a gospodinu Vasiću prosledite odgovor na njegovo pitanje i uštedite mu truda i vremena da otvara devizni račun i kreditnu karticu jer uz nju neće moći da kupuje sadržaje sa iTunes-a (koliko je meni poznato moguća je kupovina kreditnim karticama isključvo u državama u kojima je prisutna zvanična iTunes provanica, ali još jednom da ponovim preuzimanje besplatnih, legalnih, sadržaja je moguće iz bilo koje države pa i Srbije). Nadajmo se da nam uskoro ni trebati devizni računi po drugim državama jer smo već sada svedoci glasina o zvaničnom dolasku iPhone-a na našem tržištu a ubrzo nakon toga će sasvim sigurno stič zvanično i u ostali Apple proizvodi i usluge.

Profile

Posted: 08 September 2010 10:13 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  492
Joined  2009-10-13

sad pročtah ovo…. a nekad mi se Svet Kompjutera jako sviđao, u životu više to đubre neću uzeti u ruke… moš’ misliti higijenski razlozi

Signature 

iPhone 6s Plus 64GB Space Gray
iMac early 2009 20 inch
iPad Mini
MacBook Air 13" Early 2015
Certified Mac Technician

Profile

Posted: 08 September 2010 10:26 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  492
Joined  2009-10-13

evo šta sam ostavio na njihovom forumu, čji sam član već dugo vremena, neaktivan, ali sam zapamtio username/password pa se raspisao…

EDIT: evo link da vidite šta su dalje pisali… bezobrazluk…

http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1142071#post1142071

Post edited by: jova96, at: 2010/09/08 23:04

Signature 

iPhone 6s Plus 64GB Space Gray
iMac early 2009 20 inch
iPad Mini
MacBook Air 13" Early 2015
Certified Mac Technician

Profile

Posted: 09 September 2010 01:27 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Hahahahaha ... zasto me ovo uopste ne cudi????????

Iako sam ‘navikao’(na SKu dok nisam sam sebe likvidirao) na ovakve stvari,mislim da nebiste trebali uzimati suvise licno.Ipak licno mislim da je razlog srozavanju kvaliteta casopisa SK,Kuzmanovic licno(odnosno njegovo neprofesionalno ponasanje u nekim rubrikama gdje to ne stoji-pa ipak,vjerujte mi redakcija je toga dosta svesna).Pogotovu kad se radi o I/O stranici.
Pa opet,vidite i sami gdje i skime zivite.Ne okrivljujem nikoga…sve je svemu krivo s`anje `92. ako me kontate dobro.

A sto je je ,dragi su mi bili Svekoliki Kompjuterasi!!!!!
Secam se da je glavni urednik SKa Voja M. na forumu jednom napisao u vezi ‘pada kvaliteta’ casopisa/foruma:
‘postali smo sve i nista’ !!!!

A moram priznati da me je i Oluja malo iznenadio konacnom recenicom prije nego sto ce temu staviti pod kljuc(u odnosu na secanje koje sam imao na njega).
Ovako mogu samo da konstatujem da su i u redakciji…..`izdeli na granici razuma!!!

Ps. Bila su to lijepa vremena kada su se dizale bune, ustanci i strajkovi na forumu   SKa.Eee sta vam je nostalgija, a ovo sto vam se desilo ... sve vam je to
‘p`chkin dim’!!!

Cheer`s!!!!!!!!!!!

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 09 September 2010 06:38 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Ne znam šta je žalosnije — to što čtate takva sra*a ili to što im odgovarate…

SK ugledni časopis? Bio je retro još devedesetih kada sam bio u srednjoj i kada sam video poslednji primerak, a danas ne znam više ni kako bih ih opisao.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 09 September 2010 08:47 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Ma iskren da budem kupujem SK od kad znam za sebe, a danas iz nostalgicnih razloga. A treba imati neko stivo tamo gde i car ide peske. 😊

Odgovorio sam im jer malo, malo pa neko postavi neko pitanje u vezi Apple proizvoda. Drago mi je sto i siroke narodne mase uzivaju u blagodetima MacOSX-a i iOS-a i odgovorio sam pre svega zbog njih.

Vispreniji ce se svakako snaci i sami, ali ima i onih koji eto nemaju kud pa napisu pisamce SK i umesto da dobiju odgovor dobiju tonu ciniznam i podsmeha.

Profile

Posted: 09 September 2010 09:11 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

Postaviti normalno pitanje koje nije ‘overkloking’ ili budženje nečega tamo je osuđeno na propast.
Ko još piše novinama a ima Google i sl. mesta :blink:
Ipak, tip je idiot i redali ga laki pingvini na prozoru 😠

Post edited by: Sim.a, at: 2010/09/09 09:12

Profile

Posted: 09 September 2010 09:44 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ja ne čtam SK iz prostog razloga što me mrzi da kupujem novine, ali tamo na forumu napisaše da su prozivke i podjebancije deo kulture te papirnate ekipe

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 09 September 2010 09:53 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1326
Joined  2007-08-13

DS_Store wrote:

Ne znam šta je žalosnije — to što čtate takva sra*a ili to što im odgovarate…

istina,karma
ima i meka poslovica cak,al ne mogu se sjetit

Signature 

http://primorskenovine.me/          http://gospostina.in

Profile

Posted: 09 September 2010 10:06 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  266
Joined  2008-06-05

Zar neko još kupuje novine na kiosku, a pogotovo SK?

Signature 

Apple MacBook Air \"Core i5\" 1.6 11\" (Mid-2011) + Superdrive
iPhone 4 16GB

Profile

Posted: 09 September 2010 11:11 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Svet Kompjutera mi je ostala navika jos od malena kada sma imao debeljka i Amigu 500. Ispratio me je kroz moju fazu eksperimentisanja 😊 na PC-u. Nije mi logcno sto imaju tekstove o Linuxu ali ne i o Macintoshu ali dobro , to je njihova urednicka sloboda. Nakon ovog teksta im sigurno necu kupiti ni jedan broj a to je moja potrosacka sloboda 😊
Elem, sam tekst tom liku koji je napravio osnovnu gresku kada je poslao pitanje za Svet Kompjutera a ne Google-u je pun ismejavanja i gorcine prema bilo cemu sto ima jabuku na sebi. Sto nas dovodi do toga da decko ili ima kompleks ili je jedan od onih sa kojima se i ja svaki dan srecem ‘ti si platio racunar toliko, nisi normalan, odrali su te i to ne vredi toliko’. Ako sam ja platio a pri tome nisam dosao do novca nelegalo zasto bi to nekoga bolelo du.e?
Tako da je i ovom casopisu bitnije da se napise tekst kako overclockovati taj i taj procesor a nakon toga pogasiti Windows servise, izbusiti kuciste da ima veci protok vazduha i okaciti amajliju na napajanje da to sve skupa ne ode u p.m. a sve to u cilju teranja Windowsa da radi kako bi ‘trebao’.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 09 September 2010 11:59 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Kada sam shvatio da vecinu vesti procitam preko neta odustao sam od kupovine casopisa. Ipak SK mi je otao drag… ne znam da li se secate Pedjinih karikatura, pa Cveta Kompjutera… iha… bila su to super vremena!

http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1142071#post1142071

Na forumu su nasli za shodno da konstatuju da je to ipak bila samo sala!

Profile

Posted: 09 September 2010 01:50 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

SK ugledni časopis? Bio je retro još devedesetih kada sam bio u srednjoj i kada sam video poslednji primerak, a danas ne znam više ni kako bih ih opisao.

SK nikada nije bi ugledni časopis, a i ovi drugi što su to kao bili sve više postaju oglasnici, a ne računarski časospisi.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 09 September 2010 04:53 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Jaoj majko, ‘Svet Kompjutera’ 😊 Prvi kupljeni broj, oktobar 1984. (prvi koji je uopšte izašao); zadnji oktobar 1991., dakle tačno sedam godina, ali još negde od sredine 1989. to je bila više kupovina po inerciji…

Žali Bože drveće, koje za taj papir pada. A ako je kojim slučajem štampan na recikliranom paipru… opet žali Bože što nije upotrebljen za nešto korisnije.

Profile

Posted: 09 September 2010 05:29 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-10-25

Al mene drzi inercija… 😊

Profile

Posted: 09 September 2010 07:50 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

madamov wrote:
[/quote]
SK nikada nije bi ugledni časopis, a i ovi drugi što su to kao bili sve više postaju oglasnici, a ne računarski časospisi.[/quote]

Zasto kazete da nikad nije bio ugledan casopis,odnosno kako po vama ugledan casopis treba da izgleda(nadam se da netrazim mnogo)??

Koliko se sjecam do pocetka devedesetih bila je samo nekolicina casopisa o kompjuterima SK i Moj Mikro(hrvatski).Mozda jos jedan ali nisam siguran.
Pritom jos kroz sta je sve Sk prolazio/izgledao u toku rata/sankcija,dobro su jos ostali i zivi(doduse ovdje ima(u ovom dijelu texta)dovoljne doze cinizma). 😊
A to sto ‘sad’ zive od reklama(samo kad se sjetim koliko ih je bilo u doba sankcija i kakav je bio kvalitet papira-na nivou shmirgl papira(odra dupe) i jedna nitna da drzi tu citavu skalameriju) sigurno stavlja epitet uglednosti pod pitanje.

P.s.Ako hoce da imaju pun trbuh,morat ce da prezivljavaju,a ako hoce da prezive morat ce…

P.s.s. Ruku na srce , a i ova dva momka sto su postavila pitanja i pored sto imaju interent nasli su za shodno razlog da im se odgovori u stampanoj formi.
...koje dileje,a pritom i nacin na koji su sav taj text pripremili…mirise mi na neku podvalu.Ajde u redu ako su klinci pa ipak.Kao sto par kolega gore navedose…
zar nisu nasli za shodno da postave pitanje u bilo koji forum(aludiram na SK).
Koliko se sjecam preko SKa sam i sam dosao do vas ili beshe google…nije bitno!

P.s.s. A da mi Smugovci uplatimo za jednu reklamu ovog foruma ,tek toliko ‘kad je bal nek je bal’/‘shala se izbija shalom’ 😊)))))))))))
Shalim se,ima Madamova srchka da spichi!!!!!!!

Post edited by: MacBee, at: 2010/09/09 20:10

Post edited by: MacBee, at: 2010/09/09 20:11

Signature 

MacBookPro5

Profile

1 2 > 
1 of 2
‹‹ Umreo VersionTracker      Docking Station ››