iPhoto problem sa rezolucijom
Posted: 07 October 2010 10:11 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  33
Joined  2010-08-04

Novajlija sam sa IMAC-om. Imam IMAC Snow Leopard OS X 10.6
iPhoto ima mali program za obradu slika i izvanredno izjednaci senku i svetlo.
Veoma jednostavno i cak bolje nego PhotoShop.
Ali tom prilikom promeni rezoluciju i velicinu slike, pa od slike sa 300 pixel/inch napravi 72 pixel/inch i uveca stranice slike za vise nego duplo.
Takodje, ako sa foto aparata prebacim RAW fotografiju u IPhoto, a onda hocu da je obradin u PhotoShopu, moram da je iskopiram i prebacim u Finder - Picture. Tom prilikom sam program sliku iz RAW formata prebaci u JPEG format. Ne uspevam uopste da iz IPhoto prebacim u Finder sliku u RAW formatu.
Da li neko ima iskustva oko ovoga ?

Profile

Posted: 08 October 2010 12:06 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  172
Joined  2007-04-27

Kada radiš export lepo te pita koji format želiš, odabereš original i uradi export u originalnom formatu )))
Za ovo prvo te nisam baš shvatio, probaj da opišeš šta tačno radiš da bi ti pomogao. Iskreno govoreći nikada mi se nije ništa slično desilo (da iPhoto sam menja rezolucije snimka)???

Signature 

iBook 1.0Ghz
MacBook 2GHz
MacBook Pro 2.93MHz

Profile

Posted: 08 October 2010 08:01 PM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-08-04

kada kliknem desnim tasterom na RAW sliku pa idem na COPY ne pita me nista, vec kopira i kada otvorim Finder i kliknem PASTE dobijem sliku u JPEG extenziji i sa smanjenom velicinom

Otvorim iPhoto, pa otvorim foder sa slikama. Dvoklik na zeljenu sliku, otvori je na celom ekranu. Dole levo ima pet alata. Kliknem na EDIT, otvori se osam alata. Kliknem na ADJUST i otvori se prozor za obradu fotografije Adjust.
Bilo sta da uradim u prozoru Adjust, fotografija promeni rezoluciju iz 300 pixel/inch u 72 pixel/inch,  a stranice se uvecaju za vise nego duplo, dobijem format po duzoj strani 1,2 metra

Inace ovaj mali program ADJUST je izvanredan. Bolji je od slicnih u PhotoShopu ili Lightroomu, jedino sto menja format i rezoluciju slike.

Profile

Posted: 08 October 2010 08:14 PM   [ # 3 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-08-04

ukapirao sam Vas odgovor Markooo.
Ja sam radio kao u Windows, a ovde treba obeleziti fotografiju pa ici u FILE - EXPORT i onda prebaci sliku u originalnoj extenziji.
OVO SAM RESIO.  Puno hvala Markooo !!!

Profile