Kako da pomoću QL pregledam srt ili nfo tekst fajlove?
Ne uspeva mi nikako, a moram da priznam da sam svašta probao. Jedan od linkova koji sam ‘poslušao’ ali evo neće pa neće. Zapravo, hoće ali tek kad taj fajl snimim iz BBEdita (njemu sam ionako dodelio asocijaciju za te fajlove). Isto sam uradio i u Text Editu al sa njim neće da radi pa čak ni kad snimim fajl iz njega.
Dakle, jel zna neko gde grešim ili pravilan načn da se ovo odradi?
:lol: Na tom sajtu sam bio 10 septembra a plugin se pojavio 18tog 😊 iako je nebitno, glupo je da mi treba plugin za obican UTF8 tekstualni fajl pogotovo što sam napisao da mi delimično radi i da je onaj lik uspeo da odradi to za TeXShop fajlove. Elem, pošto radim sa BBEditom, pretpostavio sam da je onda to moguće i sasvim jednostavno uraditi i sa njime a najgore je što i radi ali samo ako ja ponovo snimim taj fajl iz njega. Probao sam i da li ima veze da li je UTF ili koji ‘prelom’ (CR, CRLF…) ima al jok, svejedno neće.
Al sad, trenutno radi. :whistle: Uzeo sam ovaj NFO generator pa ga preimenovao u SRT i editovao njegov plist i sad mi otvara sve SRT fajlove, bez ponovnog snimanja. :laugh:
E sad da vidimo jel zna neko kako to da uradim za bilo koji tekstualni fajl bez da pravim hiljadu duplikata ovog QL plugina.
Nego kad smo već kod QuickLook-a da li postoji neki plugin/skript/bilo šta, što dodaje Lock mod prilikom otvaranja video/audio fajlova?
Već sam jednom pisao o tome, znač treba mi kada otvorim neki audio fajl na primer, onako samo lupim Space i poželim nešto drugo da odradim, da ga nekako zaključam da on nastavi da svira dok ja obavljam druge poslove. Mislim ne treba meni QuickLook kao player, već pustim neku pesmu ili neki sample i hoću na sekundu da isčekiram email a on da odsvira svoje do kraja, da se ne prekine.
U principu da, al ajde, pitanje je u čemu je caka sa QLom. Mislim, stvarno je kretenizam instalirati gomilu qlgenerator-a za obične tekstualne fajlove. Jedini koristan link koji sam našao je onaj što sam poslao al nemam taj program pa ne mogu da probam jel istina to što je napisao. Probao sam da uradim isto što i on al me stvarno kopka kakve sad veze sa bilo čme ima da moram prvo da snimim taj fajl da bi ga QL prikazao. to bi kao trebalo da bude jednostavno al ispada da nije. :unsure:
U principu da, al ajde, pitanje je u čemu je caka sa QLom. Mislim, stvarno je kretenizam instalirati gomilu qlgenerator-a za obične tekstualne fajlove.
Pa, jeste to jednostavno, ali sistem mora da zna kog je tipa fajl sa ekstenyijom .nfo, da bi mogao da ga prikaže. Ne očekuješ valjda da će Finder da počne da otvara fajl, pa da na osnovu sirovog sadržaja pokuša da nasluti tip i onda da pozove odgovarajući QL generator da obezbedi prikaz sadržaja?
Tip fajla se sistemu saopštava korišćenjem UTI-ja. Da ne ulazim suviše u detalje, lepo može da se pročta na datom linku, UTI omogućava da sistem ‘provali’ tip fajla na osnovu njegove ekstenzije i/ili CreatorCoda i/ili mime-type, a u budućnosti će verovatno da ulete u igru i neki drugi extended atributi.
UTI-ji se sistemu (tačnije LaunchService-u) saopštavaju na više mesta. Oni koji dolaze sa sistemom prilikom instalacije su definisani u /System/Library/CoreServices/CoreTypes.bundle/Contents/Info.plist fajlu. U odeljku UTExportedTypeDeclarations možeš da vidiš UTI za, recimo, Objective-C sors kod (.m) tip, definisan kao:
[code:1] <dict>
<key>UTTypeConformsTo</key>
<array>
<string>public.source-code</string>
</array>
<key>UTTypeDescription</key>
<string>Objective-C source code</string>
<key>UTTypeIdentifier</key>
<string>public.objective-c-source</string>
<key>UTTypeTagSpecification</key>
<dict>
<key>public.filename-extension</key>
<array>
<string>m</string>
</array>
</dict>
</dict>[/code:1]
Zatim, svaka aplikacija, koja može da kreira određeni tip fajla, treba da specificira njegov UTI u delu UTExportedTypeDeclarations Info.plist fajla, koji se nalazi unutar app paketa (bundle). Takođe, čak i ako ne može da kreira, ali može da otvori neki tip, treba da specificira njegov UTI u odeljku UTImportedTypeDeclarations Info.plist fajla. Evo kako Springy specificira ZIP arhivu:
[code:1] <dict>
<key>UTTypeConformsTo</key>
<array>
<string>com.pkware.zip-archive</string>
</array>
<key>UTTypeDescription</key>
<string>ZIP Archive</string>
<key>UTTypeIconFile</key>
<string>Springy-zip</string>
<key>UTTypeIdentifier</key>
<string>public.zip-archive</string>
<key>UTTypeTagSpecification</key>
<dict>
<key>com.apple.ostype</key>
<string>ZIP </string>
<key>public.filename-extension</key>
<array>
<string>m</string>
</array>
<key>public.mime-type</key>
E sada, osećam se malo idiotski, odgovarao sam na tvoje poslednje pitanje, nisam uopšte pratio od početka i video da si praktično isto to i probao 😊
Ako imaš problem sa BBEdit fajlovima, možda je stvar u enkodingu ili ko zna čemu. Evo ti lista sistemskih UTI-jeva, pa probaj da se igraš sa time. Možda je caka u tome da treba specificirati pravu stvar u UTTypeConformsTo ključu. Probaj da pod tim ključem naguraš sve UTI-jeve koji imaju veze sa tekstom: public.text, public.plain-text, public.utf8-plain-text, public.utf16-external-plain-​text, ublic.utf16-plain-text, com.apple.traditional-mac-​plain-text,... Valjda će da proradi.
Milke, vidiš da je najgore što ako snimim iz BBEdita to radi al ne radi ako snimim iz TextEdita (koji je još uvek na default preferencama). Aj ajde, vidim da nema leba nego da i dalje probam al sad moram da prvo vratim ‘stari’ TextEdit sa diska jer sam više zaboravio šta sam sve menjao a kopiju sam bacio.
Nego kad smo već kod QuickLook-a da li postoji neki plugin/skript/bilo šta, što dodaje Lock mod prilikom otvaranja video/audio fajlova?
Ako ti je bitno da taj fajl samo odsvira svoje, ne moraš uopšte da lupa space, dovoljno je da pritisneš Play u samoj ikonici fajla i da nastaviš da radiš svoje.
Da, al ja se makar trudim. 😛 Reko’, ne znam čoveka a ni na čemu radi a ovo su saveti za Leo gde je gomila stvari promenjena i onemogućena u opcijama a koje se mogu odraditi preko Terminala.
Ako ti je bitno da taj fajl samo odsvira svoje, ne moraš uopšte da lupa space, dovoljno je da pritisneš Play u samoj ikonici fajla i da nastaviš da radiš svoje.
Mario ti si izgleda zaboravio kada smo skupa pljuvali tu glupu funkciju OSX-a kada je tek izašao Snow Leopard. B)
Moje mišljenje o tome je vrlo loše, to je mislim jedna od najretardiranijih stvari koju su implementirali, jer taj bangavi play koji se pojavi nema nikakvu upotrebnu vrednost. Prvo mora se staviti u centar da bi se pojavio taj nesretni play drugo mora se izgasiti (ukoliko zelimo da prekinemo) opet na stop znaci putem misa znaci mora se opet ganjati, ali ovo i pije vode sa audio fajlovima ali sa video fajlovima to dostize granicu debilnosti, da film krene da se pusta u rezoluciji 52x52 (velična ikonice). MIslim.
Mada za pohvalu i čuđenje je to da više nemam tu opciju, kako, ne znam, mozda sam nešto instalirao pa je nema, ili isključo, jebem li ga, dobro je, srećan sam po pitanju toga.
@ljubisha
Ovo ne radi, ubio sam i finder i quick l. ali nista, mozda se mora restartovati racunar ali to ce se desiti za otprilike 6 meseci do godinu dana tako da..U svakom slucaju hvala.