< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 47
Mac OS X Lion
Posted: 15 October 2010 02:44 PM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  104
Joined  2009-10-16

@cocoa - ti se čniš kao baš opasan Mac vuk

Hehehe, itisajleklerk 😛
(Znamo se mi odnekud, bar jedno 15 godina unazad 😉)

Profile

Posted: 15 October 2010 03:31 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

cocoa wrote:

Na kraju, velika pobeda NeXT-a 😉

Ja bih se složio da je NeXT ekipa pobedila što se tiče nekih stvari u UI-ju (recimo izbacivanje, tj. degradacija, kontekstnog menija zarad ‘Service’ menija, dodavanje sve više funkcija Docku itd…); ali nikako nije pobedila po pitanju onoga što se pomenuo, a što se može svesti na podršku bogatom setu metadata u fajl sistemu. Naprotiv, tu je izgubila i mislim da je odlazak Aviea posledica toga. Rezultati tog poraza se mogu videti još od Tigra, pojavom ACL-a, extended atributa (čak su i resurs fork i FinderInfo postali extended atributi sa rezervisanim imenom) i ostalih stvari koje se kače na već vremešan HFS+, zatim pojavom UTI-ja kao superiornog rešenja uz opis tipova fajlova. Kojim pravcem su Avie i NeXT ekipa želeli da idu može se pročtati u njegovoj čuvenoj TN #2034 (još se valjda arhivirana može naći negde na netu, jer ju je Epl vrlo brzo nakon objavljivanja povukao, zbor problematičnog ‘attitude’-a); koju je erovatno on sam pisao, a gde se traži od kreatora programa da izbegavaju korišćenje resurs forkova, da koriste ekstenzije umesto Type/Creator koda, da koriste ‘path-based’ API-je za pristup fajlovima (što je put u katastrofu ako se fajl šeta tamo - vamo)... Ima toga još.

E sada, ekstenzije, bez obzira koliko ružno i glupo ‘rešenje’ bilo da se opiše tip fajla, su uvedene prevashodno da se korisnici drugih sistema ne bi našli u čudu što ne mogu da otvore fajl ni u kom programu (jer nema ekstenziju). Ovo nije bio toliki problem dok su mašine bile izolovane i fajl se vrteo samo u okviru jedne mašine, ali se to značajno promenilo dolaskom Interneta. Upravo iz tih razlova je Epl i uveo UTI-je, koji su zaista trenutno najbolji i najfleksibilniji sistem za opis tipova fajlova i međusobnog odnosa među različtim tipovima.

Ono što UTI ne rešava je tzv. ‘Application Binding’ (a nije mu ni posao da to reši, ono ‘T’ je upravo od ‘Type’). To rešava LaunchService i Epl je tu promenio pravilo u Snow-u, već se može pročtati na linkovima gore, da ne ponavljam. Ono što je još uvek loše i što bih ja voleo da se reši u 10.7, je upravo ‘Application Binding’. S obzirom da se Creator kodovi više ne poštuju, ne postoji API kojim to može programski da se uradi. Može se jedino uraditi što radi i Finder kada odete u ‘Get Info’ i eksplicitno vežete neku aplikaciju da otvori neki fajl. A to što Finder radi, bar poslednji put kada sam proverio, je izuzeto ružno, lič na nekakav hack: upiše se ‘usro’ resurs u resors fork fajla tako da sadrži STATIČKU PUTANJU do app paketa koji treba da ga otvori!!! Dakle, ako kažete Finderu da hoćete da se fajl stalno otvara u Codi, a onda Codu pomerite na neko drugo mesto na disku, vaša veza je prekinuta!

Ima tu još sitnih stvarčca koje bih voleo da se srede, a jedna od njih je izbacivanje (napokon) .DS_Store fajlova. Uz postojanje bogate podrška za ext. atribute, ovi fajlovi gube svaki smisao. Međutim, ponekad se čni da u Eplu ima i teških toluzina, pa i dalje insistiraju na njihovom korišćenju. Što je najgore, to još bude odobreno od viših instanci. Na primer, Snow je doneo meni stavku ‘Put Back’ kada kliknete na fajl iz kante, koji ga vraća na lokaciju sa koje je obrisan. To znač da je sa fajlom nekako sačuvana informacija odakle je dospeo u kantu, pa bi svako normalan pomislio da je taj podatak upisan u ext. atribut specifičnog (od strane Epla razervisanog) imena. Ali neeee, ta informacija je upisana, verovali ili ne, u .DS_Store fajl priparajućeg foldera (tj. same kante, ~/.Trash).

Takođe, voleo bih povratak na staro što se tiče snimanja fajlova iz Cocoa programa. Počev od Snow-a, ako koristite standardne Cocoa API-je za snimanje dokumenta, možete da krljate po dozvolama (permissions) fajlova samo tako. Na primer, ako u Tigru (i pre) probate da izmenite read-only fajl, prilikom snimanja vam izađe greška da ne može jer nemate dozvolu i da ako hoćete da vidite i eventualno izmenite dozvole odete u ‘Get Info’ i tamo to odradite. U Leopardu se kaže nešto kao da ne može da se fajl snimi, jer je zaključan, ali vam se ponudi da ga ‘otključate’ i snimite. Ispod haube, sistem izbriše original, upiše nov fajl sa istim imenom i na kraju mu da dozvole originala, tako da izgleda kao da ste modifikovali read-only fajl! U Snow-u ne dobijete čak ni grešku! Sistem uradi sve ovo iz prethodne rečenice, a da vas uopšte ne obavesti o tome! Ako ga pak zajebete, pa direktorijumu, u kome se fajl nalazi, date samo read/traverse dozvole, sistem vas samo obavesti ‘da ne može da snimi’ fajl, a zbog čega… nemate pojma. Razumem ja da je ovo urađeno zbog ‘običnih’ korisnika koji mogu biti zbunjeni da ne mogu da modifikuju fajl koji mogu da otvore, ali zaista ‘enough is enough’.

Eto tako, ima još toga (i krupnijeg) što bih voleo da vidim, ali kasnije, već sam se dovoljno raspisao.

Profile

Posted: 15 October 2010 04:24 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-10-16

milke wrote:

A to što Finder radi, bar poslednji put kada sam proverio, je izuzeto ružno, lič na nekakav hack: upiše se ‘usro’ resurs u resors fork fajla tako da sadrži STATIČKU PUTANJU do app paketa koji treba da ga otvori!!! Dakle, ako kažete Finderu da hoćete da se fajl stalno otvara u Codi, a onda Codu pomerite na neko drugo mesto na disku, vaša veza je prekinuta!

Davno je bilo kad sam zadnji (i prvi put) probao xattr na OS X-u. I sad sam posle ovog tvog posta probao ponovo - zaista tako radi!? Pitam se zašto kad već postoji sasvim fina reverse-DNS notacija za application bundling!?

Ima tu još sitnih stvarčca koje bih voleo da se srede, a jedna od njih je izbacivanje (napokon) .DS_Store fajlova. Uz postojanje bogate podrška za ext. atribute, ovi fajlovi gube svaki smisao. Međutim, ponekad se čni da u Eplu ima i teških toluzina, pa i dalje insistiraju na njihovom korišćenju.

Negde pročtah da je to zbog mrežnih diskova. A nema lakšeg načna da postaneš nepopularan u društvu Njindonjz ili Linux korisnika nego da surfaš iz OS X po njihovim shared folderima zbog tih DS_Store fajlova.

Profile

Posted: 15 October 2010 05:07 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

cocoa wrote:

Davno je bilo kad sam zadnji (i prvi put) probao xattr na OS X-u. I sad sam posle ovog tvog posta probao ponovo - zaista tako radi!? Pitam se zašto kad već postoji sasvim fina reverse-DNS notacija za application bundling!?

Zato što je moguće da je to implementirao isti jadnik, koji je i ‘Put Back’ funkciju kante smestio u .DS_Store fajl. Prvo, korišćenje statičke putanje je katastrofa, a lepo postoji (kao što sam kažeš) fina reverse-DNS notacija za application bundling. Drugo, ja bih smatrao logičnim da se app binding realizuje još jednim ext. atributom (sa rezervisanim imenom od strane Epla i javnim API-jem, da programeri ne moraju da se opterećuju traženjem tog imena po dokumentaciji i netu); a ne upisivanjem u resurs fork.

Profile

Posted: 16 October 2010 06:10 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  189
Joined  2009-12-15

Engadget je objavio fotografiju za koju se misli (vrlo osnovano) da je prototip novog MacBook Air-a. Prema velični komponenata velična je ista kao ranije (13,3 inča); ali zato novi Air izgleda ima više portova (osim jednog USB-a i Mini DisplayPort-a ima još jedan, verovatno USB ) a i čtač kartica. Čini se da je velična matične ploče povečana (moguće da je nađen izlaz iz problema sa Intelom i integrisanom grafikom drugih proizvođača); ali zato više nema standardnog hard diska. Njega je zamenio SSD u obliku ploče velične RAM modula koja je stavljena u slot na matičnoj. RAM je ostao zajemljen za matičnu kao ranije.

Nadajmo se da če biti predstavljen na predstojećem događaju.

EDIT: Ekspertiza jednog člana MacRumors foruma kaže da onaj port na desnoj strani slike (levoj strani laptopa) nije USB (ne lič na onaj s druge strane, a i bio je diskutabilan). Ostaje nam da nagađamo, možda je e-sata, možda ethernet, možda FireWire, a možda je i neki Apple-ov proprietary port na koji se stavlja adapter za još dva neka porta. Ko zna.

[img size=600]http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2010/10/macbook-air-leak-02-big.jpg[/img]

Post edited by: ivan90bg, at: 2010/10/17 11:15

Profile

Posted: 18 October 2010 08:02 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-10-16

Ima dosta indicija da bi glavni novi feature 10.7 mogao da bude 3D desktop. E, to bi već bilo nešto…

Profile

Posted: 19 October 2010 01:18 AM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  136
Joined  2010-08-28

100% novi iLife!!

Signature 

&#9650; iPod Touch 2nd generation
&#9650; iPod nano 4th generation silver
&#9650; Apple Mighty mouse

Profile

Posted: 19 October 2010 11:51 AM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Drugovi programatori, pišete li vi te vaše mudrolije velikoj braći na feedback liticu?

Ja kao prost korisnik često opsujem što Finder ne može da sortira po metadata tagovima, često mi treba. Prosto da ona tabela po kojoj se search-uje postane i kriterijum za listanje.

Čini mi se i da bi Finder mogao da bude mnogo prijateljskije nastrojen prilikom kopiranja ogromne količne fajlova - dešavalo mi se da zbog greške na jednom fajlu puca cela operacija…

Skromno mišljenje - glavna fora će biti touchscreenovi…

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 19 October 2010 01:10 PM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

drdra wrote:

Drugovi programatori, pišete li vi te vaše mudrolije velikoj braći na feedback liticu?

Pišemo, ali velika braća nešto ne haju za naša pisanija.

Profile

Posted: 19 October 2010 01:40 PM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

au milkeeeee….
(off- radi li ti onaj ibook?)

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 19 October 2010 05:02 PM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

drdra wrote:

(off- radi li ti onaj ibook?)

Kao zmaj, već mesecima glumi Internet radio prijemnik.

Profile

Posted: 19 October 2010 10:17 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  259
Joined  2010-07-21

drdra wrote:
Ja kao prost korisnik često opsujem što Finder ne može da sortira po metadata tagovima, često mi treba. Prosto da ona tabela po kojoj se search-uje postane i kriterijum za listanje.[/quote]
Hvala na korisnim sugestijama, za jedno pola godine nadam se da cu da isporucim 0.3 verziju maderfaking fajl menadzera. Ja to onako,usput se azezam,  cisto da se naucim platformi, Kristijana Gislera tesko da cu dostici :D

Signature 

Eager to learn

Profile

Posted: 19 October 2010 10:31 PM   [ # 43 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

NNČ, no draže bi mi bilo da šefovi preduzmu nešto po tom pitanju

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 19 October 2010 11:14 PM   [ # 44 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-10-16

Javila mi se još jedna stvar - iChat će biti kompatibilan sa Facetime-om :D

Profile

Posted: 20 October 2010 01:04 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

O današnjem eventu pričajte u ovoj temi.

Mada ako bude nešto što će se defitnitivno odnositi na novi Mac OS X, onda se može pisati odmah i ovde, ali nemojte molim vas da pratite ostale stvari u ovoj temi, već u onoj gore pomenutoj specijalno otvorenoj za ovaj event.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 47