madamov wrote:
[quoteOtkud im onda programeri da razviju Oracle bazu za Mac OS X?
Pa verzija 11g nikad nije izašla na OS X-u, samo na Linuxu i Njindonjzu.
I, pošto je već pravi za Linux, cenim da nije neki problem portovati je za Mac OS X.
Nije problem portovati je, postoji Soylatte… Koji radi pod X Windows-om. Ako ću da koristim X Windows onda ću mnogo jeftinije da prođem ako kupim Lenovo laptop i metnem Ubuntu na njega.
Ne kapiram ovo sa integracijom, Java je negde u sistemu ispod haube, kao i X11, kao mnoge druge stvari. Dvoklikneš na .jar, pokreće se, dvoklikneš na package isti đavo.
Nije isti đavo, pod Apple JVM-om Java meniji izgledaju kao Mac meniji. Java programi izgledaju i ponašaju se kao Mac programi, dok se baš ne zagledaš i ne vidiš razliku. Pod Soylatte JVM-om (port open source JVM-a na OS X); Java programi su X Windows programi, imaš samo X WIndows meni i u njemu glavni prozor koji ima svoju meni liniju na vrhu ekrana. To je maksimalno što možemo da očekujemo od Oracle-a. Nema ništa od integracije koju imamo sada (gde je na prvi pogled teško naći razliku između Java i OS X programa). Kao i na Linuxu uostalom, gde Java programi uopšte ne liče na native programe.
Koliko god vi sumnjali, ovo je u stvari dobra vest, desetak inžinjera i developera, možda i više, ko zna koliko Q&A osoblja, je sada oslobođeno da radi druge stvari, a ne Javu.
A koliko developera po raznim korporacijama koji su do sada koristili Mekove ih neće upgradeovati novim Mekovima, ili će ih potpuno zameniti? I koliko to znač manje aplikacija za OS X i iOS? Druga stvar, ne mogu da verujem da ne shvataju da u uspehu iOS aplikacija veliku zaslugu ima serverski backend od kojih zavisi većina njih. A serverski backend-ovi se uglavnom pišu pogodi na kojoj platformi… OS X nije sigurno, od WebObjectsa 4.5 na ovamo Cocoa nema ništa što bi omogućavalo midleware i backend razvoj na njemu. I sad ti developeri treba da rade na čemu? Jedan tim radi iOS backend na OS X-u, drugi Java backend na Linuxu??? Pa to prosto ne ide tako. Ne samo što će da izgube pare nego će da izgube i developere. Retko koji developeri mogu sebi da dopuste da imaju posebne timove za back end i za front end.
Bez mnogo patetike mi se čni da je ovo najgluplji potez Apple-a od izbacivanja Jobs-a do danas.
Post edited by: cocoa, at: 2010/10/21 22:40