New Mac Company Introduces the World’s First GPU-powered Image Editor
Founded by brothers Saulius and Aidas Dailide in 2007, the Pixelmator Team today introduced Pixelmator, the world’s first GPU-powered image editing tool that provides everything needed to create, edit, and enhance still images.
“Finally, an innovative, fast, and easy-to-use image editor for Mac OS X that brings the power of todays expensive image production tools to every Mac user at a very affordable price,” said Saulius Dailide, Pixelmator Team. “We think all Mac people—home users as well as professionals—will find Pixelmator very usefull and fun”.
Pricing & Availability
Pixelmator 1.0 will be available in late July for $59 (US). Full system requirements and more information on Pixelmator can be found at http://www.pixelmator.com
Slobodan za download (nije se mogao preuzeti pre oko nedelju dana kad sam proverio). Radi za mene iznenađujuće brzo, psd fajl sa desetak lejera je učtao kako treba - sve je video onako kako bi se videlo i u PS.
A ispravili su i bug sa kropovanjem fotki, koji se ogledao u većem kropu po čuvanju fotografije, nego što je to korisnik zadao. Čak sam im i pisao o tome 😊
Hm, baš se ponadah da je konačno došla ‘laka’ verzija PS-a, za one kojima nije potrebna sva njegova snaga i ne žele da za neke najjednostavnije operacije daju par stotina/hiljada dolara, koja uz to jako lepo izgleda i, što mi je vrlo važno, ne prosipa svoje instalacione i ostale fajlove i programe svuda po /Applications, /Library i ostalim folderima. Ali, izgleda (još) ništa od toga. Nisam još isprobao druge formate, ali za PSD izgleda mrka kapa. Od 20-ak višeslojnih PSD-ova koje sam probao, samo kod četiri se nije zbunio :-(
Inače, nema veze sa samim programom, ali moram da primetim da mi se, za razliku od izgleda programa i dizajna web stranica, načn na koji autori pišu o sebi i svom programu ni malo ne dopada, nekako mi je suviše napadno.
samo da vam kazem da sam ja dosta osetljiv na adobe temu. OOOdavno koristim Photoshop, nekeda su me iz Adobe i nagradili, drzao sam kurs (sertifikovan) za CS paket… Jedino ne mogu da prezalim sto se Photoshop pretvara u program za sve i svasta i postaje ogroman. Najmiliji mi je bio dok nije imao gotove efekte, dok su se lejeri i kanali kreativno koristili. Kad sam u po noci znao koji filter kako radi i pravio retushe autoguma (Tigrovih) uz pomoc kanala, kalkulacija, prskao digitalnim cetkicama. Sad imam utisak da ulazim u supermarket a najcesce mi trebaju samo zvake…
Jedino sto sam mogao (i jos uvek mogu) da koristim u ‘zamenu’ za Photoshop je Fractal Design Painter (sada Corel)
Pixelmator, nova beta /1.0.1/, donosi podrshku za CMYK..Izmedju ostalog…Program je odlichan i po mom skromnom mishljenju nije igrachka, ali, naravno, nije ni totalna zamena za Photoshop..Ali s obzirom na godishte jednog i drugog mislim da nije fer ni da se porede /josh uvek/...U svakom sluchaju meni zavrshava posao, koristi mnogo manje system resursa i ne konektuje se tajno na raznorazna mesta…
Shto se tiche developera slazem se sa Milketovim komentarom…Baje misle da prave revoluciju..Malo preteruju al ajd sad.. 😊
Hmm,kada se na njihovom forumu pogleda šta sve traži, tj. šta tek treba da se implementira, onda program više i ne deluje toliko impresivno… a promo priča tek tad postaje ložačka.
Da se razumemo, niti ga pljujem, niti ga upoređujem sa PS-om. Kao što rekoh, zaista sam se ponadao da je došla alternativa PS-u (pa još kada sam video kako fino izgleda) za (naglašavam) nas koji dva puta mesečno malo promenimo po neki sloj ili skinemo pozadinu u nekom PSD-u, a za šta niko ne bi dao par stotina dolara, koliko Adobe traži. Ali, od dvadesetak prilično jednostavnih PSD-ova koje sam mu utrapio, samo sa četiri se snašao. Dakle, od PSD-a ništa, to je ono što kažem (a što mi treba). A kako neću da mi PS rasipa svoje smeće svuda po sistemskim direktorijuma, kada mi nešto zatreba, a GIMP ne pomaže, ja utrapim prijateljima kojima PS ne smeta 😊
U vezi ovog drugog što sam započeo, ne bih da me neko shvati pogrešno, kao pljuvača ili slično, ali načn na koji autori hiperbolišu program (to bih još i mogao da shvatim); ili još gore SEBE, prelazi (moju subjektivnu) granicu dobrog ukusa i ostavlja ružan utisak. To naravno ne znač da program neću koristiti i kupiti jednom kada bude u stadijumu da zadovoljava moje mizerne potrebe. A, kao što DS reče, zaista kada se vidi koliko stvari nije implementirano, a koje zahteva svako ko se iole ozbiljnije bavi grafičkom obradom, fotografijama i sl. (a u šta se ja ne razumem nikako, vidim samo da ljudi traže li traže); čtav hype dobija sasvim drugi okvir. Malo više realnosti i malo manje hvalospeva na sopstveni račun bi ostavilo mnogo povoljniji utisak. Na žalost, hype je ono što prodaje shareware i još važnije, obezbeđuje medijsku pažnju. Ovo i Delicious Library od Vila Šiplija (Shipley); su najbolji primeri.
U vezi ovog drugog što sam započeo, ne bih da me neko shvati pogrešno, kao pljuvača ili slično, ali načn na koji autori hiperbolišu program (to bih još i mogao da shvatim); ili još gore SEBE, prelazi (moju subjektivnu) granicu dobrog ukusa i ostavlja ružan utisak…. Na žalost, hype je ono što prodaje shareware i još važnije, obezbeđuje medijsku pažnju. Ovo i Delicious Library od Vila Šiplija (Shipley); su najbolji primeri.