A Chrome je nešto što crnci i wannabe crnci, pored neumerenosti u zlatnom nakitu ili piritnoj bižuteriji, koriste da nadomeste nedostatak drugih vrednosti u životu, kao i da kroz to kompenzuju komplekse razvijene kroz nekoliko vekova ugnjetavanja.
:whistle:
Ja sam i dalje na Safari-ju, i iako mi na ostalim racunarima u kuci ponekad izbaci BeacjBall (a cak sam instalirao i Click to flash) ovde nikada a redovno otvaram i flash. Evo situacije sa nekih desetak otvorenih tabova a preko toga nikada i ne idem.
[img size=450]http://b.imagehost.org/0997/Screen_shot_2010-11-03_at_17_47_27.png[/img]
Takoreci i ne osecam to na 4GB RAM-a ali zato na MacBook-u stalno koci cak i kada podignem novi svez nalog. Supruga je presla na Chrome na starom iMac-u iz ovog razloga ali on nije ni priblizno intuitivan kao Safari. Cak smo probali i one dodatke za top sites ali ‘nije to to’ 😊
@Pogledaj ovde, jer nisam trenutno za kompjuterom.
@LaMar Ima i Chrome TopSites, no nebitno, konkretno taj feature smatram debilnim, sto Ljubisa rece, za Facebook generaciju 😊 Sajt ili posecujes ili ne posecujes. Ako ga posecujes, ima logike imati ga u bookmarkovima ili, recimo u slucaju Facebooka, dovoljno je poceti kicati njegovo ime i voila, autocomplete zavrsi ime. A ako.sam jednom ili dva puta otisao na neku stranu, ne vidim za shodno da mi pored obicnog historyja cuci thumb na naslovnoj strani 😊 Ali ne samo to, nego jos taj feature jede RAM i usporava komp. Ergo, disable 😊
OK su to opcije, meni je prijalo da imam odmah najposećenije sajtove po podizanju browsera tako lepo raspoređene. Na dohvat ruke, što bi se reklo. I u Safariju i u Chrome-u.
Kažem „prijalo” jer sam ga ubio čm sam shvatio koliko zakucava Safari pri podizanju. Ono na Chrome-u je bolje urađeno u tom smislu ali je manje komforno za rad.
Ti likovi u Apple-u zaista žive u nekom fantasy landu gde su procesori sa 50 jezgara na 50 GHz, RAMovi od 50 GB, a interneti sa 50 Gbps. Mogli bi malo da prikoče i da se spuste na zemlju.
Mnogooo ljudi u svetu koristi svoj Mac bas samo za Safari, Pages i mozda iTunes…cemu RAM ako stalno gledas da li ti je pun preko pola ili ne!?
Po meni RAM i treba uvek da bude solidno ispunjen inace bi bilo bacanje para za kupovinu istog u toj meri jer je bilo dovoljno i manje. Ja svoja 4GB ne mogu da napunim a imam jos dva slobodna slota 😊
Elem, da se vratim na Safari, Top Sites na Safariju i Chromu mogu da se porede samo po nameni i nicemu vise. Mozda ja jesam FB generacija (hvala na komplimentu jer sam ja uvek bio ubedjen da su to neki mnogo mladji od mene 😊 ) ali ne vidim zasto ne napredovati. Ako ne treba koristiti TopSites, pa ne treba koristiti ekstenzije pa zasto onda uopste koristimo GUI browsere? Ima fenomenalnih konzolnih browsera gde mozes lepo i brzo procitati tekst i gotovo. Cemu Pages kada imamo VI?
Danas na telefonu imam vise RAM memorije nego sto sam imao na nekim racunarima i zasto onda da gledam na to? Ako mi se Safari ponekad i zaglupi, boze moj, to samo znaci da sam se isuvise razmazio i to shvatim svaki put kada sednem za neki PC makar bio i ultra-mega-giga sa legalnom Sedmicom.
Apple zivi kao firma noviteta i zato mora da ostane sa silnim dodacima koje ce posle svi drugi iskopirati u svoje sisteme. Ja vidim kao zamerku Apple-u sto je uopste uveo u SL PutBack za Trash jer mi je to toliko pisijaski. I sada u Lion-u sto su uveli full screen apliakcije…ma daj, to je bukvalna promena rada na Mac-u. Verujem da nece samo ubaciti maksimajz dugme vec ce to vise biti kao u PAges-u da se sve ostalo zatamni i da se korisnik moze da se posveti samo toj jednoj aplikaciji ali opet…do sada smo se smejali njima a sada posle toliko godina uvodimo drugaciji pogled na desktop.
Treba razlikovati funkcionalno od bolesne želje da se bude poseban, ma koliko to bilo neproduktivno ili nelogično.
Nije mi se jednom desilo da obrišem isfiltrirane fajlove, pa da posle 2 sata vraćanja počnem da kunem što nemam Put back u trashu 😊
Zatim, nisam pristalica ubacivanja nečega što ne povećava produktivnost, a pri tom troši resurse. Valjda ne volim parazite ni jedne vrste 😊
Ako mogu do sajta pre doći kroz kucanje dva slova (F za facebook i onda Enter); onda mi je grafički šareniš koji mi u tome pomaže potpuno nepotreban.
A tu foru sa Top Sites je prva uvela Opera, kod nje se to zove Dial. Nije Apple bogom dat da izmišlja stvari bez kojih sutra nećemo moći zamisliti život. Niti je sve što zamisle svima potrebno.
Fullscreen aplikacije imaju smisla kada se osoba koja u njima radi želi neko vreme posvetiti samo tome ili kada joj treba svaki delić ekrana. Glupo je forsirati window mod kada sređujem fotke. Jedno je pisati to do listu u TextEdit prozorče, a drugo knjigu.. Kad treba nešto duže da pišem upalim OmmWriter i uživam 😊
Slažem se da su mnoge stvari stvar ukusa. Da apple sutra na Mac Prou izbaci satove i kazaljke koje pokazuju temperaturu i slične podatke, pola bi to jedva dočekalo, pola bi ih klelo. Problem, a istovremeno prednost Applea je što njegova paleta proizovda nije velika.
Ako Asus ili HP izbaci neki laptop koji ti se u tom trenutku ne sviđa, vrlo verovatno da imaju neki drugi model koji ti se sviđa, bilo da je reč o portovima, dizajnu, kamerici, IrDA portu… Ako nema Asus, ima HP, a ako nema HP, ima Dell.. Kod Applea nema alternativa i ako ti se ne sviđa nova serija laptopa jer nema FW, onda moraš iskeširati znatno više za neki veći MBP ili se pomiriti da narednih godinu dana nemaš to što ti treba, a ne pada ti na pamet da pređeš na Windows iz gomile nekih drugih razloga.
OK, to sve da je Mac bez alternative stoji ali opet za Safari je takodje nemam alternativu… Operu sam koristio skoro oduvek jer mi je i na PC-ima vise odgovarala nego Firefox, ipak Apple je u Safari-u uzeo princip speed dial-a ali ga je poboljsao, usavrsio, dok ga je Chrome samo implementirao takvog kakav je. Danas u brzini u radu ne mogu da poredim Safari ni sa Operom ni sa Firefox-om, a cak sam ima instalirane i jos neke browsere koji koriste tudj engine. Jedan mi je ostao u lepoj uspomeni kada nesto pustam na Plazmu jer je bio full screen ali se skroz mogao koristiti samo tastaturom tako da sam mogao poneti bezicnu tastaturu do kreveta, zavaliti se i pretrazivati sta mogu da gledam na tvshacks-u recimo.
Kada se Apple ne bi oslanjao na dobar deo svog trzista koji kupuje telefone jer hoce da se svi pitaju kakav je to prelep telefon koji koristis, kako ti lepo svetli ta jabuka na tako tankom Air-u…onda bi prizvodnja i potraznja bili prepolovnljeni sto znaci skuplje cene proizvoda.
Mislim da ti imas MBPro, koji je verovatno azdaja, i koji ne oseca TopSites pri pokretanju. Ja sada ovo kucam sa MB Alu i moje sedanje za komp je bilo ovako…otvaram ga, ukljucuje se ekran, klik na Safari, otvara se TopSite…da vidim sta bih mogao da pogledam prema slikama…Blic, B92, MacSerbia, YouTube…
Da trebam to sve da trazim u meniju ili da razmisljam koji bih trebalo da posetim pa da onda pocnem to da kucam, ne bi mi ovako prijatno legla ova kafa 😊
E pa u tome je razlika. Ja sedam za browser jer imam nesto da radim, a ti da ubijes pola h dok pijes kafu :D
Meni ne treba browser da mi kaze: ‘Hej, vidi, mozda ima nesto na B92!’ 😊 Imam RSS koji proveravam kad imam vremena. Ne drzis valjda YT kao bukmark? Vo imja oca!
A kad se Apple ne bi trudio da pretekne Vatikan u merčendajzingu, mozda bi pravio i kvalitetnije kompjutere, kao sto je pravio 😊 Ranije im kompjuteri jesu bili skuplji, ali je i dolaru inflacija popila dusu, a ne da mi se sad raditi racunica da li je MB danas jeftiniji nego njegov prethodnik pre x ili xy godina. Na kraju krajeva, mora biti jeftinije, jer smo uveliko u 21. veku, pa ne bi bilo smisla da danas racunar kosta isto koliko i pre 10 godina.
A koristim najslabiji model MBP-a, 13’ na 2.4 😊
A pojasni mi na koji je to nacin Apple poboljsao SpeedDial, tj. top sajts. Ono sto ja vidim jeste samo crna pozadina i konkavan prikaz. Dakle nista ispod haube. Na Operi barem mozes bez misa otvoriti bilo koji speed dial prozor, uz pomoc njegovog rednog broja, a mislim da na Safariju nista bez misa. Zato se kod Opere to zove SpeedDial, a Apple je svoj mogao nazvati WhileEnjoyingYourCoffeeDial, jer definitivno nije speed :lol:
A Operu sam prestao da koristim jer mi nije renderovala sajtove kako treba, koristio sam alpha verzije, pa mi se tu nesto pokarabasilo, dok Safari jeste. Mada, mislim da je Opera i dalje najbrzi browser. Upalim je povremeno iz nostalgije za brzinom 😊
Mislim da svaki browser mozes koristiti samo preko tastature. Znam i da Opera ima full screen OTB, Safari nema, a ne znam za Chrome.
E pa u tome je razlika. Ja sedam za browser jer imam nesto da radim, a ti da ubijes pola h dok pijes kafu :D
Meni ne treba browser da mi kaze: ‘Hej, vidi, mozda ima nesto na B92!’ 😊 Imam RSS koji proveravam kad imam vremena. Ne drzis valjda YT kao bukmark? Vo imja oca!
A kad se Apple ne bi trudio da pretekne Vatikan u merčendajzingu, mozda bi pravio i kvalitetnije kompjutere, kao sto je pravio 😊 Ranije im kompjuteri jesu bili skuplji, ali je i dolaru inflacija popila dusu, a ne da mi se sad raditi racunica da li je MB danas jeftiniji nego njegov prethodnik pre x ili xy godina. Na kraju krajeva, mora biti jeftinije, jer smo uveliko u 21. veku, pa ne bi bilo smisla da danas racunar kosta isto koliko i pre 10 godina.
A koristim najslabiji model MBP-a, 13’ na 2.4 😊
A pojasni mi na koji je to nacin Apple poboljsao SpeedDial, tj. top sajts. Ono sto ja vidim jeste samo crna pozadina i konkavan prikaz. Dakle nista ispod haube. Na Operi barem mozes bez misa otvoriti bilo koji speed dial prozor, uz pomoc njegovog rednog broja, a mislim da na Safariju nista bez misa. Zato se kod Opere to zove SpeedDial, a Apple je svoj mogao nazvati WhileEnjoyingYourCoffeeDial, jer definitivno nije speed :lol:
A Operu sam prestao da koristim jer mi nije renderovala sajtove kako treba, koristio sam alpha verzije, pa mi se tu nesto pokarabasilo, dok Safari jeste. Mada, mislim da je Opera i dalje najbrzi browser. Upalim je povremeno iz nostalgije za brzinom 😊
Mislim da svaki browser mozes koristiti samo preko tastature. Znam i da Opera ima full screen OTB, Safari nema, a ne znam za Chrome.