AirPort Extreme base station (stari) pomoć
Posted: 04 November 2010 09:58 AM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  50
Joined  2010-10-10

Cao drustvo imam samo jedno pitanje u vezi AirPort Extreme.Imam imac g4 sa OS X 10.4.11 i u njemu nije ugradjena airport card pa sam nabavio Airport extreme misleci da mogu zameniti standardni airport.Spojio sam ga sa iMacom instalirao,pronadje ga bez problema u airport utility,bude vidljiv sa drugih racunara ali nikako nisam uspeo da pretrazujem preko njega druge aparate,hocu da se povezem sa drugim routerom koji je nakacen na net.U tigeru nemam nigde opciju airporta osim u airport utility,nemam signal niti bilo sta.

Pa me interesuje jel to uopste moguce,pretrazivanje drugih routera i jel moze na tiger 10.4.11??? Ili je to nezavisna stanica od koje drugi uzimaju signal???
I kako….?? [img size=500]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/AExtremeOld.jpg[/img]

EDIT BY madamov: promenjen naziv teme

Post edited by: madamov, at: 2010/11/04 10:57

Profile

Posted: 04 November 2010 11:16 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Ako sam dobro shvatio, povezao si Lampu i ovu baznu stanicu mrežnim (Ethernet) kablom?

Jedini načn da podešavaš airport extreme je kroz Airport Utility (ili kako se to u Tigeru zvalo Airport Admin Utility).

Na drugi ruter možeš da se nakačš na nekoliko načna, a to zavisi da li je isti takođe wireless ruter ili samo žičani. U oba slučaja ti tvoj airport extreme treba da postaviš u tzv. ‘bridge’ mod u kojem praktično radi samo kao obična bazna stanica, a ne kao ruter. To radiš tako što ćeš otvoriti konfigurisanje airport base stationa iz Airport Utilitya i na tabu ‘Network’ isključš opciju ‘Distribute IP addresses’.

[img size=600][url=http://www.macserbia.org/macserbiafiles/madamov/1oldairportbridgemodsetting.png]http://www.macserbia.org/macserbiafiles/madamov/1oldairportbridgemodsetting.png[/img][/url]

Takođe, na tabu Internet trebe da staviš bilo DHCP kako bi sam AIrport Extreme pokupio svoju adresu od drugog rutera ili na ručno dodeljivanje adrese kako bi mu dao fiksnu adresu.

[img size=600][url=http://www.macserbia.org/macserbiafiles/madamov/1oldairportethernetsetting.png]http://www.macserbia.org/macserbiafiles/madamov/1oldairportethernetsetting.png[/img][/url]

Ako je glavni ruter žičani, onda ih poveži mrežnim kablom tako da povezuješ LAN portove, dakle kabl treba da ide iz jednog od LAN portova glavnog rutera u LAN ethernet port Airport Extrema. Isto važi ako je reč o wireless ruteru sa integrisanim svičem i ako želiš, zbog brzine, a imaš mogućnosti da ti kabl ne smeta, da ih povežeš mrežnim kablom i da imaš praktično dve nezavisne wireless mreže koje dele istu vezu ka internetu.

Ukoliko je glavni ruter wireless i želiš da ga spojiš da njegova i wireless mreža od Airporta funkcionišu kao jedna ista mreža, prvo što moraš da uradiš je da mreža na Airport Extremeu ima isti naziv (tj. da bude isti SSID kao na glavnom ruteru). Zatim treba da namestiš WDS parametre tako da Airport Extreme bude tzv. relay base station, da ukucaš MAC adrese i u ruter i u Airport base station.

[img size=600][url=http://www.macserbia.org/macserbiafiles/madamov/1oldairportwdssetting.png]http://www.macserbia.org/macserbiafiles/madamov/1oldairportwdssetting.png[/img][/url]

Post edited by: madamov, at: 2010/11/04 11:21

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 04 November 2010 02:45 PM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-10-10

Uspeo sam,hvala na uputstvu.
Drugi router je isto wifi tako da sam oba morao da podesim u bidge mode. juhuuu

I jos jedno pitanje,gde bi mogao da kupim airport card za taj imac g4 i koliko to uopste kosta???

hvala.POZZ

Profile

Posted: 04 November 2010 04:08 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Kako onda ideš na internet ako si oba stavio u bridge mod? Samo Airport u ovom tvom slučaju treba da bude u bridge modu.

Za karticu, ovde oglasi, Limundo, mislim da je odavno nema kao servisnog dela kod dilera.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 04 November 2010 05:49 PM   [ # 4 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-10-10

Pa evo ovako,imam buffalo wifi stanicu na kuju je kablom prikacen adsl,2 pc-a i stampac.Posto airport extreme koji je u drugoj prostoriji prikacen na imac g4 nehvata nikakav signal,kad ukljucim bridge u airport utility i kliknem da pretrazi postojece signale on uopste ne odreaguje niti daje ikakve znake a na drugom kompu hvatam signal AirPorta tako da sam preko drugog kompa usao u buffalo router ukljucio bridge ukucao MAC adresu partnera to jest AirPorta onda u Airport utility isto uneo parametre buffalo rutera manuelno bez pretrazivanja sacuvao to i odjednom sam dobio net na imacu.Sad radi sve ok povezani su svi aparati.

Profile

Posted: 04 November 2010 08:41 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ovako kako si objasnio čudi me da išta radi. B)

Signature 

Profile

Posted: 04 November 2010 10:11 PM   [ # 6 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Iskren da budem, meni od početka ništa nije bilo jasno šta sve čovek ima, šta je dodao, i šta hoće… 😊
deder ti nama lepo objasni šta hoćeš, i šta sve poseduješ (koji net, koju opremu, koje računare); pa ćemo lako… Inače, što se bežične mrežne tiče, imaš originalni airport za G4 koji košta od 20-25e polovan, ili ako nisi pri parama, možeš pazariti TPLink USB wifi katicu koja je nova u prodavnici oko 1000din, i provereno radi na G4 sa 10.4 sistemom.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 15 February 2011 12:15 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  182
Joined  2010-08-15

Da ne otvaram novu temu…zanima me da li Airport Base Station (stari) podržava naše internet providere,tj. mogu li direktno telefonski kabel iz ADSL splitera ubosti u Base Station,podesiti svoj korisnički nalog i imati net,bez potrebe za ADSL modem-om?

Možda je glupo pitanje ali nisam se susretao sa baznim stanicama a u opisu specifikacija videh da se izgleda radi o dial-up modemu?!

Interfaces

* RJ-11 connector for built-in 56 kbps V.90 modem
  * RJ-45 connector for built-in 10BASE-T Ethernet
  * Wireless
  * AC powe

Eto sam sebi sam i odgovorio:);obično tako bude kad nećeš da se potrudiš da potražiš nego čekaš da ti neko odgovori:):):)

One 10/100 Ethernet port for connecting a DSL, cable modem or Ethernet network

Post edited by: ivanbg, at: 2011/02/15 01:11

Signature 

Mac OS X
iOS

Profile

Posted: 15 February 2011 09:37 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

Ima neko rešenje za te starije APEx da USB osim za štampač koristi i za HDD kao kod novijih modela?

Profile

Posted: 17 February 2011 11:43 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-08-15

Radi se o AIRPORT BASE STATION (GRAPHITE); 1st generation.

Pronašao sam tekst koji glasi:

AirPort Base Station features a modem and an Ethernet port. It employs a Lucent WaveLAN Silver PC Card as the Radio, and uses an embedded AMD Elan processor. AirPort Base Station is functionally identical to the Lucent RG-1000 wireless base station and can run the same firmware. Due to the original firmware-locked limitations of the Silver card, the unit can only accept 40-bit WEP encryption. Later aftermarket tweaks can enable 128-bit WEP on the Silver card.

Zanima me,da li neko ima iskustva sa ovako nečm?

Takođe pronađoh i ovo:

AirPort Base Station Firmware 4.0.8

AirPort Base Station Firmware 4.0.8 is an upgrade for the Snow (dual-Ethernet) base station. This firmware revision is not necessary for the Graphite base station nor the AirPort Extreme Base Station. It is recommended that you use AirPort 2.1.1 or later software with this base station firmware release.

Da li bi vredelo uraditi ovakav update?

Eto,ako neko ima ovakva iskustva pa da podeli sa mnom?B)

Signature 

Mac OS X
iOS

Profile

Posted: 18 February 2011 11:30 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-08-15

Evo ako nekoga zanima ovakva ‘Operacija’ i koristi iBook G3 koga vozi Mac OS 9:

http://homepage.mac.com/bengi/SG/S_G.html

Signature