LocalTalk to Ethernet bridge
Posted: 19 November 2010 11:41 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Ovo je prenesena diskusija iz Malih oglasa:

Medjutim, nezavisno od toga da li cu dobiti adapter, verovatno ce mi u tom pomoci amsterdamxxx, sopstvene edukacije radi ipak bih zamolio Madamova da poblize objasni, ako hoce, nacin upotrebe Meka kao bridge-a. Mislim da bi to interesovalo i druge, koji su kao i ja neupuceni u to, pa zato saljem poruku svima, ne samo Madamovu. Premda radim na Mekovima vise od 20 godina, promenio sam ih oko petnaestak, od Plusica pa nadalje, 4 Epl monitora,nekoliko Epl printera, 1 Epl skener (da nabrojim samo ono originalno Eplovo); od toga sacuvao 4 desktop Meka, 1 PB, 1 iBook, 1 Epl monitor, 1 Epl printer, ipak nikad nisam radio u okruzenju. Svojom naukom se bavim kao slobodnjak, solo igrac, nikada mi nije bilo potrebno da povezujem vise masina. Konkretno u mom slucaju, na PPC 7300 imam stari OS 9.1, a na g-cetvorki Tigra, tacnije njegov max, 10.4.11. E, sada, Madamove, sta treba da se radi, ako mozes step-by-step, za moju svrhu, opisanu u prvom pismu?

Ne znam da li ću moći baš da dam step-to-step instrukcije, jer nemam mogućnost da (ponovo) probam u praksi (moj stari IIci sa Asante Ethernet karticom mi nije pri ruci, kao ni neki LocalTalk štampač); no probaću da dam bar dovoljno informacija za početak.

Za početak, neophodno je ovo parčence softvera:

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=60290

Na toj strani ima i objašnjenje, ono što je sigurno je da će radi kako treba i na 9.2 (to sam svojevremeno negde probao, mislim baš sa LaserWriterom 4/600 PS koji ti pomenu u originalnoj poruci). Dakle, kada se to skine, prebaciš softver na tvoj 7300, prevučeš ekstenziju (ovde je reč u stvari o kombinaciji ekstenzije i kontrol panela) preko System foldera i restartuješ kompjuter. Posle uđeš u kontrol panele i uključš ga. Uostalom, evo iskopah knowledge base tekst na Appleovom sajtu:

http://support.apple.com/kb/TA33531?viewlocale=en_US

Ono što je sigurno da ako imaš Macove sa Snow Leopardom, mislim da oni neće videti tu tvoju mašinu uopšte, jer je valjda u Snow Leopardu stari AppleTalk potpuno izbačen, tj. kako shvatam EtherTalk je isključen (drugo je ono AppleTalk over TCP/IP, to će da radi, da ne mešamo dve stvari) tako da AppleTalk paketi ne idu uopšte mrežom sa mašina koje imaju instlairan Snow Leopard.

Za druge Mac OS X sisteme, dakle Leopard i raniji, vidi šta se događa kada iz Print Utilitya pokreneš dodavanje LocalTalk štampača. Ako bude problema, možda ovaj hint može da pomogne. takođe, postoji i ovo:

http://homepage.mac.com/barijaona/print66/

Mada, LaserWriter 4/600 PS je tako čest štampač da bi trebalo odmah da se vidi na ostalim mašinama iz Print Utilitya.

Post edited by: madamov, at: 2010/11/19 11:47

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 19 November 2010 07:22 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Nema na čemu, nego ti nama javi kako je sve prošlo.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile