Kamera sa mikrofonom koja radi na mac G3 os 10.3.9
Posted: 27 November 2010 02:30 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2010-11-27

Kao sto pise u naslovu, da li neko zna koju kameru sa ugradjenim mikrofonom mogu da koristim na mac ibook G3 os 10.3.9 , i da takvu mogu da kupim kod nas.
Hvala.

Profile

Posted: 27 November 2010 04:08 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

ja sam koristio neku Logitech USB web kameru od 1.3 MPix, prvo na 10.3.9 a onda na 10.4.x. znam da sam imao i drajvere za nju. davno je bilo pa se ne secam kako je bilo na Powerbook-u G3 na 250 MHz, a posle je koriscena na Powerbook-u G4 na 1 GHz, za njega su secanja svezija i radilo je o.k.
pre koji mesec sam ovde od Dande kupio neku USB kamericu koja je bila prepoznata od sistema 10.4.11 i radila je bez problema i bez dodatnih drajvera.
kad kazem ‘radila’ mislim radila sa Skype-om, jer mi je za to bila najbitnija.
stavi ti slobodno na taj iBook os 10.4.11 pa trazi kamericu.

imas PM.

Profile

Posted: 29 November 2010 12:14 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2010-11-27

Hvala na odgovoru. E sad, da li ima neki link do uputstva kako da instaliram os 10.4.
Hvala.

Profile

Posted: 29 November 2010 12:23 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Prvo, ako imaš manje od 512MB rama, nemoj da pokušavaš, smorićeš se. Ako imaš dovoljno rama, onda imaš CD i DVD verziju instalacije, pa ako imaš dvd rom u tom iBook-u ubaciš dvd od 10.4. i butuješ sa dvd-a tako što pri uključvanju laptopa držiš C na tastaturi dok ne podigne sistem sa dvd-a ili cd-a, i tako pratiš uputstva, skroz je jednostavno, tako da ti bio kakav tutorijal nije potreban.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 29 November 2010 01:18 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-12-10

eto cika kosta me pretekao i sve ti lepo rekao. koji iBook imas i sa koliko memorije i kolikim hardom? ako nemas ugradjeni DVD ima i verzija tiger-a na CD-u - samo se javi.

Profile

Posted: 29 November 2010 07:25 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  27
Joined  2007-12-08

Za Cvrcka.
  Da li bi mogao da kazes o kojoj tacno kamerici je rec, da das precizne podatke? Mnogo bi mi pomogao. Premda to izlazi iz ove teme, molio bih te i da me uputis kako se to radi, dosad nisam nikada na takav nacin komunicirao, mislim kamera, mikrofon, Skype, itd. Ne moras to licno da ucinis, uputi me na neki link gde je to objasnjeno kao ‘idiot’s guide’, korak po korak. Verujem da je prosto, ali sve sto se radi prvi put izgleda komplikovano, a ja sam glup i tesko shvatam. Mozda treba i da kazem da je masina stari PB g4, 1.5 GHz, 17’, na svaki nacin nije na odmet.

Hvala unapred.

Pozz, kostreb .

Profile

Posted: 29 November 2010 09:48 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-12-10

evo to je ova kamera:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=&func=view&catid=25&id=42772#42772
taj PB G4 je vise nego dovoljan za A/V komunikaciju, jedino jos kakva ti je veza.
Skype je lepo radio i na PB G4 na 550 MHz, i ton i slika.
za neki ‘idiots guide’ oko komunikacije pomocu skype-a nisam cuo, mislim sve je nekako lako shvatljivo i intuitivno, probas i ucis.
za pocetak, idi na http://www.skype.com i skini skype program i instaliraj ga na komp. mislim da tu nece biti nikakvug problema. dalje, registruj se - znaci uz malo znanja engleskog nece biti problem, samo izaberes neko ime, zapamtis password koji si izabrao, i onda mi ovde na PM javi kako ti je korisnicko ime na skype-u, da te ja nadjem i stavim na listu pa cu te kontaktirati i uzivo ti objasniti rad i snalazenje.

Profile

Posted: 29 November 2010 11:34 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  27
Joined  2007-12-08

Pre svega hvala ti, cvrcku, na brzom odgovoru. Zaista si me prijatno iznenadio. Vec iz forumske stranice koju si mi dao saznao sam mnoge stvari, izmedju ostalog da treba uzeti kameru integrisanu s mikrofonom, kao sto je ona prikazana na toj strani. Jednim udarcem dve muve. Za Skype sajt i program nema problema, to je lako. A kako se to radi, stavio sam ‘how to talk on Skype’, proguglao, i dobio vise nego dovoljno materijala. Recimo, dobar video materijal, mali video tutorijali, na stranici:
http://www.youtube.com/watch?v=IVJPd767JJw,
ako ko hoce da pogleda.
Nameravam da za oko 2 nedelje, kada zavrsim neke vaznije poslove, krenem s tim, onako kako si mi predlozio.

Jos jednom, hvala.

Pozdrav, kostreb.

Profile

Posted: 30 November 2010 01:02 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-12-10

drago mi je ako sam ili ako cu biti od pomoci. svrha ovog foruma i jeste da se medjusobno pomazemo. s tim u vezi nisam jedini koji je primetio da su Mac korisnici jako solidarni.

Profile