Otvaram ovu temu kako bi ostavljali informacije koji uređaji mogu da ‘butuju’ preko USB-a Intel Macove. Naime, posedujem dva, a probao sam ukupno pet USB kućišta od 2,5 inča i samo je jedan podigao mog Alu iMaca.
Reč je o Transcendovom Serial ATA kućištu sa diskom unutra, kupljen inače u Macola radnji, puna oznaka je: TS250GSJ25M, 250 GB STOREJET USB.
Molim vas da ostavljate informacije o diskovima ili kućištima koje ste sami probali.
ja sam pre par godina kupio neko ‘coolink’ aluminijumsko kucishte za 1500 RSD. ne znam kada je tachno to bilo ali znam da su se relativno skoro tada pojavili sata2 diskovi i da sam moj WD 320gb platio oko 120 evra pa vi sada rachunajte :D
hmm… mislim da ti nece raditi skoro svi ata diskovi u fiokama bez posebnog napajanja, odnosno power adaptera. ne moze da ga pogura samo struja sa usb-a, odnosno ne moze dovoljno brzo. resavali smo probleme sa univerzalnim adapterom. damo mu struju konstantnu, i on proradi. svaki smo uspevali da probudimo. e sad ne znam da li je i kod tebe to u pitanju… mozda ja jednostavno nisam naleteo na te i takve. mada mi je kroz ruke proslo…. zlo i naopakoB)
Hm, radi Firewire, ali USB ne radi, barem kod mene. Tema se odnosi samo na USB fioke, tj. na USB konektor na ovim koji imaju i FIrewire, jer će svaki Firewire da bude butabilan.
Provereno radi i Chieftec Black Box 2.5’ HDD Enclosure sa WD SATA HDD-om od 320GB ali kao sto Kanacki kaze potrebno je dodatno napajanje putem jos jednog USB kabla koji inace ide u paketu sa Box-om. Ovaj ima i eSATA pa moze da se iskoristi i za snimanje OS-a za PrC, ali je to vec manje korisno.
@MacBee
ne znam dal si u međuvremenu našao odgovor, pa ako nisi, prosto je. Preko DiskUtilitija napravi više particija, od kojih minimum jednu od 8GB na kojoj će biti butabilni sistem koji praviš tako što opet preko istog programa ideš na restore, u source staviš image ili originalni dvd, a za destination particiju koju si predhodno napravio. Sačekaš par minuta i imaš butabilnu particiju za instalaciju.
1.
Ja sam nesto kao pokusavao ali me je malo zbunio kad je trazio da formatira….
naime taj hdd je vec u koriscenju(mada ima slobodnog prostora jos mnogo).
Ono sto me je zbunilo jeste dali on pita da formatira samo tu novu particiju ili staru i novu????
Isto tako sam malo setao po netu i nasao da samo po spajanju particija(u jednu) podaci ostaju citavi.A mom slucaju JOK!!???!!?!!!
Da li je to tako???
2.
A sad me jos vise zbuni(ko lafo)ovo tvoje zadnje:
‘Sačekaš par minuta i imaš butabilnu particiju za instalaciju.’!!!
...koliko kontam po ovom sto kazes u sustini ovim ja dobivam DVD na steroidima!!?
Koliko me pamcenje sluzi ,vi na forumu ste pricali o tome kako je moguce podici
osX na ext. hdd-a ili sam ja totalno puko 😊 ??!!!
...butabilna particija za instalaciju…
Ovo prvo kontam >Boot Up< ali sta koji vrag onda da instaliram…zvuci mi kao kloniranje?!! 😊 😊 😊 😊
P.s.Tezak je zivot u tudzini,srbche srbcheta da ne razume hehehehehe!
Na eksternom hdd-u, (za intel macove i fw i usb, a za PPC macove samo FW) možeš držati instalaciju i instalirani sistem. Instalacija je super stvar jer dosta brže instalira sistem na mac nego da viuče podatke sa DL DVD-a. Ovo što sam naveo ti objašnjava kako da ‘kloniraš’ dvd na hdd zarad brže instalacije. Ako štikliraš da briše destination, to valjda razumeš, obrisaće tu malu particiju NA KOJU kloniraš dvd, ne source particiju(dvd). Isto tako, na eksterni hdd najnormalnije instaliraš sistem, ko da je na internom hardu, samo pri instalaciji izabereš eksternu particiju. Ne razumem kako ti od ovoga ništa nije jasno…mrzi me sad da tražim slike da ti crtam, al kapiram da ni nema potrebe…u ostalom, probaj, jebeš ga, neće biti smak sveta :D